StoryEditorOCM
Domaći nogometliga prvaka

Dinamo u play-offu protiv Qarabaga, Lille izbacio Fenerbahče, Malmo šokirao PAOK

Piše hina
13. kolovoza 2024. - 23:29
Osijek, 110824. Opus Arena. Nogometna utakmica 2. kola SuperSport HNL-a, NK Osijek - GNK Dinamo. Na fotografiji: Arber Hoxha, slavlje nakon pogotka za 1:2.Marin Franov/Cropix

Nogometaši zagrebačkog Dinama u play-offu Lige prvaka igrat će protiv Qarabaga koji je u 3. pretkolu izbacio Ludogorec.

Premda je u prvom susretu u Bakuu izgubio sa 2-1, Qarabag je u uzvratu nakon produžetaka teško porazio bugarskog prvaka sa čak 7-2.

Gosti su poveli već u sedmoj minuti golom Juninha. Međutim, domaćin je s dva gola Kwadwa Duaha (13, 23-11m) okrenuo rezultat.

Kada se već činilo da će Ludogorec na odmor s golom prednosti, Qarabag je u nadoknadi zabio čak dva gola. Yassine Benzia je izjednačio u 45. minuti iz kaznenog udarca, a četiri minute kasnije je asistirao Patricku Andradeu sa vodstvo 3-2.

Do kraja više nije bilo golova pa je dvoboj otišao u produžetke u kojima je prvak Azerbajdžana bio sjajan.

Korak bliže slavlju gosti su stigli u 93. minuti kada je Tural Bajramov pogodio za 4-2, a sve dvojbe su razriješene nakon što je Redon Xhixhan pogodio za 5-2. Andrade svojim drugim golom na utakmici u 112. minuti povisio na 6-2, a za konačnih 7-2 zabio je Benzia u 118. minuti.

Qarabag je u zadnjih 11 godina čak u 10 navrata bio prvak Azerbajdžana, a od 2014. kontinuirano sudjeluje u grupnim fazama europskih nadmetanja. Jednom je bio sudionik Lige prvaka, osam puta je nastupio u skupinama Europske lige, a jednom u Konferencijskoj ligi.

Za Qarabag je svojedobno nastupao i nekadašnji član Dinamovih juniora, Filip Ozobić. Zanimljivo je da momčad s klupe vodi Gurban Gurbanov koji se u ulozi glavnog trenera nalazi punih 16 godina, od ljeta 2008.

Plavi će u prvom dvoboju, 20. ili 21. kolovoza, biti domaćini, uzvrat je tjedan dana kasnije.

Nogometaši Lillea plasirali su se u play-off rundu Lige prvaka nakon što su u dvije utakmice bili bolji od Fenerbahčea, dok je Malmo izbacio grčki PAOK.

Nakon što je dobio prvi susret sa 2-1, Lille je u uzvratu u Istanbulu nakon produžetaka odigrao 1-1 i nastavlja svoj put prema elitnom natjecanju "Starog kontinenta".

Francuski sastav se odlično branio sve do sudačke nadoknade kada je Bafode Diakite zatresao vlastitu mrežu gurnuvši susret u produžetak.

Kada je Aissa Mandi u 109. minuti zaradio crveni karton zbog oštrog prekršaja nad İrfanom Kahvecijem činilo se kako će Fener do slavlja. Međutim, gosti su s igračem manje u 116. minuti izborili jedanaesterac.

Alexander Dijku je igrao rukom, a španjolski sudac Jose Maria Sanchez Martinez nakon asistencije VAR-a pokazao na bijelu točku. Jonathan David je bio siguran za 1-1 i prolaz Lillea.

Dominik Livaković je branio za turski sastav koji sada seli u Europsku ligu.

Ispao je i grki PAOK koji je u "ludoj" utakmici u Solunu nakon produžetaka izgubio 3-4 od Malmoa, nakon što je prvi susret završio 2-2.

Goti su poveli u 10. minuti golom Sebastiana Nanasija. PAOK je potom okrenuo rezultat s dva gola u nizu, Taison je u 21. izjednačio, a Konstantinos Koulierakis u 43. zabio za 2-1.

Dvije minute kasnije Nanasi je izjednačio, no u četvrtoj minuti nadoknade Andrija Živković vraća solunski sastav u prednost.

PAOK je držao vodstvo i prolaz sve do šeste minute nadoknade kada je Nils Zetterstrom izjednačio na 3-3 gurnuvši susret u produžetak. Šok u Solunu uslijedio je u 99. minuti kada je Anders Christiansen gurnuo goste korak do velike pobjede.

U preostalom vremenu PAOK je pokušavao izjednačiti, ali nije uspio. Dominik Kotarski je branio za grčki sastav.

Sjajan dvoboj je odigran na stadionu De Grolsch Veste u Enschede gdje su Twente i RB Salzburg odigrali 3-3, čime je austrijski sastav obranio 2-1 iz prve utakmice.

Gosti su imali 2-0 i 3-1, ali je Twente izjednačio na 3-3 i u samoj završnici lovio četvrti gol i produžetak, no austrijski sastav se obranio.

Maurits Kjaergaard je doveo Salzburg u vodstvo u 17. minuti, a osam minuta kasnije Dorgeles Nene je zabio za 2-0, da bi Mees Hilgers u 43. smanjio na 2-1.

Već u prvoj minuti nastavka Moussa Yeo je vratio Austrijance na +2, no u 64. je Alec van Hoorenbeeck smanjio na 2-3. Salzburg je u 73. minuti mogao zabiti i četvrti gol, ali Kjaergaard nije realizirao kazneni udarac.

U 87. minuti je Sem Steijn izjednačio na 3-3 produživši nadu domaćinu, ali do kraja susreta više nije bilo golova. Roko Šimić nije nastupio za austrijski sastav.

APOEL i Slovan iz Bratislave su odigrali bez golova, pa je slovački sastav obranio dva gola prednosti iz prve utakmice. Marko Tolić je za Slovan igrao do 62. minute.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:21