StoryEditorOCM
Domaći nogometotvorena pitanja

Dalićevi kriteriji opet su nejasni: Pašalić nakon pola ozbiljne polusezone može u reprezentaciju, a Šarlija ne?!

Piše K. M.
14. studenog 2023. - 20:13

Put u Njemačku iduće godine ozbiljno je ugrozila izvedba izabranika Zlatka Dalića u posljednje dvije utakmice, a nije više samo puki dojam i da je njegov popis konstanta. Nagomilali su se problemi zbog kojih je izbornik odlučio reagirati pa ni popis više nije. Malo forma desne strane, pa onda lijeve, ozljeda Ivana Perišića, minutaža Luke Modrića te na koncu i izlizana priča oko odlaska Marka Livaje koju oni s najvećom odgovornosti za nastalu situaciju mogu tek koristiti kao alibi.

Nagnali su svi problemi Dalića da izađe iz svoje dosadašnje komfor zone, ako je možemo tako nazvati, te pozove igrače koji dosad nisu dobivali pozive. Zamjeralo se Daliću više puta da ignorira igrače iz HNL-a i da nema najbolje mišljenje o njima. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Kataru mu se zamjerila izjava kako ‘on ima napadače iz HNL-a‘,  a uz to se isticalo da su iz domaće lige igrači bili slabije zastupljeni.

No, na posljednjem popisu odlučio je izbiti argument kritičarima, barem određenom dijelu, te prvo pozvao tri  igrača iz HNL-a, a pretpozive je uputio još trojici. Na tom popisu objavljenom posljednjeg dana listopada bili su Nediljko Labrović (Rijeka), Marko Pjaca (Rijeka) i Bruno Petković (Dinamo), a pretpozive su dobili Dario Melnjak (Hajduk), Martin Baturina (Dinamo) i Franjo Ivanović (Rijeka). Do danas taj se popis bitno izmijenio pa je pretpoziv Baturini pretvoren u poziv, Melnjak je pretrpio tešku ozljedu koljena pa iz objektivnih razloga poziv njemu nije ni mogao biti aktiviran. Otpao je s popisa i Petković zbog ozljede, a poziv je dobio Marco Pašalić, krilni igrač Rijeke koji nije imao ni pretpoziv.

image

Boro Primorac, Zlatko Dalić, Marijan Kustić, Stipe Pletikosa i Krešimir Antolić na Poljudu

Jakov Prkić/Cropix

Nema Hajdukovih igrača

Zanimljivo, vikend prije reprezentativnog okupljanja odigrano je 15. kolo HNL-a nakon kojeg je Hajduk prvi na prvenstvenoj ljestvici s 33 boda. Rijeka je na drugom mjestu s utakmicom i pet bodova manje, a Dinamo treći s dvije utakmice i devet bodova manje od Splićana. Primijetit ćemo, na prvom okupljanju reprezentativaca uoči odlučujućih utakmica za Euro protiv Latvije u Rigi 18. studenog i Armenije u Zagrebu 21. studenog nema i neće biti nijednog igrača Hajduka, inače trenutno prvoplasirane momčadi lige, ako je kome promaknulo.

Ovaj popis reprezentativaca, na koji se Dalić odlučio u za njega najtežoj situaciju vjerojatno još od dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018., te poredak u HNL-u otvaraju niz pitanja, a prvo je zašto na njemu nema nijednog igrača Hajduka. Na stranu navijački predznak, onaj kojim se i izbornik diči, otvoreno je pitanje forme u kojoj igra Zvonimir Šarlija i je li došlo vrijeme za njegov prvi nastup za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Hajdukov stoper ove sezone upisao je 18 nastupa u svim natjecanjima, propustio je tek utakmicu 9. kola protiv Lokomotive zbog akumuliranih žutih kartona. 

U tom periodu Hajduk je upisao 13 pobjeda i pet poraza, zabio je dva gola, a Hajduk je s njim u obrani primio deset golova, dok u posljednje četiri utakmice u paru s Filipom Uremovićem tek jedan i to u posljednjoj utakmici protiv Varaždina. Gledajući samo dojam kroz oči navijača Šarlija se brzo prometnuo u pojačanje i postao ljubimac koji gine za bijeli dres, a svojim igrama otvorio i pitanje ima li mjesta za njega u reprezentaciji. Pogotovo u situaciji kad sam izbornik najavljuje najboljeg hrvatskog i jednog od najboljih svjetskih braniča Joška Gvardiola na lijevoj strani zbog forme Borne Barišića i imenjaka mu Sose.

image

Martin Baturina

Nera Šimić/Cropix

Pitanje je i ako izbornik javno priznaje da je svjestan partija lijevih bekova i ne namjerava ih koristiti, zašto su pozvani u ovom trenutku. Ako je odgovor zbog starih zasluga, onda je pitanje koje su to zasluge u posljednjim okupljanjima kad izbornik priznaje da nije dobio od njih što je tražio u zadnjim utakmicama. Pa kad bi u toj situaciji postavili pitanje kako onda tu nema mjesta primjerice za Šarliju, možda bi odgovor bio da nije sad trenutak za njegovo uvođenje u reprezentaciju, a tu bi ponovno skočili sebi u usta. Ako nije trenutak za Šarliju koji pokriva, gledajući posljednje okupljanje i trenutačnu formu, najosjetljiviju poziciju i jedna je od glavnih karika vodeće momčadi domaće lige, kako onda je za primjerice Baturinu ili Marca Pašalića.

Problemi s obranom

Otvorit će se tako dileme u obrani, a izbornik će još izabrati hoće li jedan dio stoperskog para činiti Josip Šutalo, koji se od dolaska u Ajax utopio u sivilo svoje momčadi koja je primila 24 gola u nizozemskom prvenstvu i deset u Europskoj ligi. Šutalo je odigrao ukupno 12 utakmica, a Ajax je za to vrijeme primio 28 golova.

U nešto boljoj formi je obrana Leccea u kojoj igra Marin Pongračić i ove sezone je upisao 14 nastupa u svim nastupima. Njega je Dalić odlučio ponovno pozvati u situaciji u kojoj se nalazi s obranom, a Lecce je trenutno 14. momčad Serie A sa 16 primljenih golova u prvenstvu. Za jedno mjesto je lošiji Sassuolo u kojem važnu ulogu ima Martin Erlić koji je ove sezone igrao u 13 utakmica, a oni su ove sezone u Serie A primili 21 gol.

image

Marin Pongračić

AFP

U najboljoj formi, kad gledamo primljene golove, je obrana AEK-a u kojoj je redovni član Domagoj Vida, a oni su u prvenstvu ove sezone primili devet golova dok je on upisao 13 nastupa. Nije naodmet dodati toj listi i Josipa Stanišića koji može pokriti stopersku poziciju, ali njegova minutaža na posudbi u Bayer Leverkusenu nije adekvatna onom što bi mogli nazvati reprezentativnom formom. 

Također, talenti koje nose Baturina i Pašalić su neosporni, međutim što oni u situaciji u kojoj se nalazi trenutno Hrvatska donose? Pitat će se neki, pomalo potiho, je li primjerice ispred Baturine mjesto zaslužio i Toni Fruk koji je kad stavimo u kontekst statistike trenutno u boljoj formi. Fruk je ove sezone upisao 20 nastupa za Rijeku te dva puta zabio i osam asistirao, dok je Baturina koji igra na istoj poziciji u 22 nastupa zabio dva gola i toliko puta asistirao. Inače igrači druge i treće momčadi SuperSport HNL-a, dok onih iz vodeće za posljednje dvije kvalifikacijske utakmice ne konkurira nijedan.

Koji je kriterij pozivanja? 

Pašalića se zazivalo i na prošlom popisu, pogotovo kad znamo da Hrvatska nema desnih krila. Ofenzivac Rijeke je za 19 nastupa ove sezone zabio sedam golova i dva puta asistirao. Ima prepoznatljiv ulazak s desnog krila koji neodoljivo podsjeća na nizozemskog velikana Arjena Robbena i nisu mu strani golovi s velikih udaljenosti. Stoga njegova forma nije sporna, ali je način na koji je pozvan, kao i kriterij po kojem izbornik poziva neke igrače, ostao nejasan.

image

Toni Fruk

Damir Škomrlj/Cropix

Naime, Pašalić je prije dolaska u Rijeku nastupao u ligama mlađih kategorija njemačkih regija i u 3. Bundesligi za drugu momčad Borussije Dortmund, a upisao je i 10 minuta u Bundesligi. Ovo mu je prva seniorska polusezona koju bi kolokvijalno mogli nazvati pravom i na račun brojki u njoj može se kazati da zaslužuje poziv. No, postavlja se pitanje zaslužuje li ga i Šarlija koji je prije dolaska u Hajduk dokazao u Panathinaikosu, a seniorsko iskustvo skupljao je i u Rusiji, Turskoj i HNL-u sa Slaven Belupom iz kojeg je krenuo u inozemstvo te igra u dobroj formi u bijelom dresu, kao i ima li mjesta za nekog od igrača iz trenutno prvoplasirane momčadi HNL-a u reprezentaciji.

Pitanje je to na koje je izbornik odgovor iz svoje perspektive već dao s konačnim popisom za završne dvije kvalifikacijske utakmice i okupljanjem početkom ovog tjedna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 04:50