StoryEditorOCM
Domaći nogomet20 godina poslije

Dalić očajnički traži rješenje, novog heroja nacije, može li ‘golobradi bauštelac‘ naslijediti ‘automehaničara‘ Pršu?

15. studenog 2023. - 20:10

Hrvatska uz more problema ulazi u završnicu kvalifikacija za Euro. Izbornik Zlatko Dalić muku muči s brojnim izostancima zbog ozljeda, ali tko te pita. Šest bodova iz susreta protiv Latvije u Rigi (subota, 18 sati) i Armenije u Zagrebu (utorak, 20.45) su imperativ.

Računica je jasna, u zadnja dva kola kvalifikacija Hrvatska mora osvojiti bod više od Walesa. Turska ima 16 bodova i već je osigurala plasman na završni turnir kojem će iduće godine domaćin biti Njemačka. Hrvatska i Wales u zadnjih 180 minuta grupne faze ulaze bodovno poravnati, s po 10 bodova, ali Otočani imaju bolji međusobni skor zbog 2:1 pobjede u Cardiffu. Tek sada se vidi koliko skup može biti onaj pogodak primljen u zadnjim sekundama sudačke nadoknade u Splitu, u ožujku kada je bilo 1:1. Naravno, treba i pratiti što radi Armenija koja je na sedam osvojenih bodova. S dvije pobjede Armenci mogu sve zakomplicirati, ako im pomogne Turska.

Do kraja Wales mora u goste baš Armeniji, dok će u zadnjoj rundi na svom terenu dočekati rasterećenu Tursku. Dvije najbolje momčadi skupine izborit će plasman na Euro. Ukoliko Hrvatska ne izbori direktan plasman u Njemačku, ima već u džepu plan B, mogućnost da se dokopa završnice kroz play off koji je već izborila na krilima odličnih rezultata u Ligi nacija (dogurala je sve do finala, tamo je u lipnju u Rotterdamu poražena od Španjolske).

image

Zlatko Dalić

Goran Mehkek/Cropix

No, lakše je reći nego učiniti. Pogotovo zbog toga što je ozljedama ‘očerupana‘ reprezentacija doživjela pravu katastrofu u listopadu. Vezani porazi od Turske u Osijeku (0:1) i Walesu (1:2) sve su pokvarili i sada Hrvatska više ne ovisi sama o sebi. Uz to, tek je nešto malo bolje stanje s ozljedama sada nego u listopadu. Vratio se Andrej Kramarić, ali još nije spreman za svih 90 minuta. Potpuno se vratio igrama pak Luka Ivanušec. No, sada uopće nema Bruna Petkovića, ali niti veznjaka Matea Kovačića koji se ozlijedio za vikend. Otpao je zbog ozljede i Nikola Vlašić, a upitan je i Josip Juranović. Već otprije je teže ozlijeđen ključni igrač reprezentacije Ivan Perišić, kao i Mislav Oršić, Marko Livaja se oprostio od reprezentacije prije listopadskog ‘prozora‘... Pretpoziv je dobio Hajdukov Dario Melnjak, ali je i on ‘out‘ dugo, do kraja sezone.

Nakon horora u listopadu olako se Dalić za ovu akciju odrekao Petra Muse, Diona Drene Belje, Borne Barišića, Josipa Brekala, pa čak i Nikole Vlašića koji je prvotno dobio samo pretpoziv, pa ga je naknadno Dalić aktivirao, da bi potom ozljeda izbacila igrača Torina iz kadra. Ponovno je zvao Antu Budimira, prvi put nakon godinu dana i Svjetskog prvenstva u Kataru. Natjerao je Budimir Dalića na poziv pogocima za Osasunu. Prvi put poslije pet godina u kadru je Rijekin Marko Pjaca. Opet je u seniorskoj reprezentaciji Luka Sučić, dragulj RB Salzburga. Vraćeni su i Marin Pongračić iz Leccea, pozvan je Martin Baturina iz Dinama... Ipak, vrhunac ‘kaosa‘ je bio poziv u ponedjeljak, kada je već okupljena reprezentacija, Rijekinom Marcu Pašaliću, igraču koji nije ni imao pretpoziv. Dakle, u startu nije se ozbiljnije za ovu akciju na njega računalo, iako se u medijima prije objave prvotnog popisa špekuliralo kako bivši U21 reprezentativac zaslužuje poziv i da bi se na listi pozvanih mogao naći.

image

Dado Pršo

Božo Vukičević/Arhiva SD

Dalić se posuo pepelom za šokove u listopadu, ali potraga za rješenjima je postala gotovo pa očajnička. Pogotovo u vrhu napada gdje smo najtanji s opcijama. Izbornik traži ‘novog Dadu Pršu‘. Možda u Budimiru, a možda baš i u Marcu Pašaliću. Prisjetimo se, Pršo je bio osvježenje u reprezentaciji, u ožujku 2003. godine kada je golom debitirao u važnoj utakmici s Belgijom (4:0), u kvalifikacijama za Euro.

Tada je Hrvatska prolazila slično tranzicijsko razdoblje pod tadašnjim izbornikom Ottom Barićem, kao što sada drugu fazu smjene generacija provodi Dalić. Tada je izbornik tijekom kvalifikacija pokušavao u ofenzivnom dijelu momčadi i s Tomislavom Marićem, Giovannijem Rossom, Ivicom Mornarom, Davorom Vugrinecom, Tomislavom Šokotom... Pršo se pak u finišu kvalifikacija prometnuo u neočekivanog heroja nacije.

Hrvatska je tada kvalifikacije završila kao druga momčad skupine, a to je tada bilo dovoljno samo za play off (iza Bugarske). Nakon gola Belgiji, iduće zgoditke u kvalifikacijama zabijao je Pršo Sloveniji u oba susreta play offa, u Zagrebu (1:1) i Ljubljani (1:0 za Hrvatsku). U uzvratu je golom Hrvatsku odveo na Euro pogotkom iako smo tada igrali s igračem manje nakon isključenja Igora Tudora. Bilo je to prije gotovo točno 20 godina, u studenom 2003. godine.

image

Igor Tudor i Dado Pršo

Božo Vukičević/Arhiva SD

A Pršo i Marco Pašalić imaju i poprilično sličnu životnu, ma što životnu, filmsku priču. Bivši junior Hajduka Pršo koji je zbog anomalije na srcu na Poljudu otpisan, u Francuskoj je radio kao automehaničar, čak i konobar, živio boemski i igrao za četvrtoligaša. Dok ga nisu vidjeli ljudi iz Monaca, pa se postupno probijao, prvo preko posudbe u Ajacciou. Pašalić je pak u mlađim danima bio ‘bauštelac‘, a onda se probijao kroz drugu momčad Borrusije Dortmund, U21 selekcije Hrvatske, Rijeke do A reprezentacije.

image

Marco Pašalić

Damir Škomrlj/Cropix

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:35