StoryEditorOCM
Domaći nogometuoči Latvije

Dalić: ‘Konačno je netko progledao!‘ Livaković zahvalio Modriću na sceni koju je vidio cijeli svijet

Piše Dražen Antolić/SN
7. rujna 2023. - 17:16

Hrvatska nogometna reprezentacija će u petak u 20:45 na Rujevici ugostiti Latviju u sklopu kvalifikacija za Euro 2024. Na posljednjoj konferenciji za medije uoči tog susreta svoje su viđenje iznijeli izbornik Zlatko Dalić i Dominik Livaković.

Čuvar mreže Vatrenih Dominik Livaković prokomentirao je nominaciju za trofej Lav Jašin.

- To je stvarno veliko priznanje, naravno da je meni najveća nagrada što smo bili drugi i potom treći na svijetu. Najvažniji su momčadski dometi. Dakako, drago mi je biti u društvu deset najvećih golmana, a čestitam i Gvardiolu koji je tako mlad već nominiran za Zlatnu loptu. Drži konstantu i to je sjajno za reprezentaciju - kazao je.

Kako je biti vratar reprezentacije koja je dala tri nominacije, pritom Modrić ima 38 godina, a Gvardiol 21...Je li to znak da se Hrvatska ne mora brinuti za budućnost?

- Budućnost je u sigurnim rukama, mislim na Joška, ali tu su i Sosa, Ivanušec, Šutalo... Ne trebamo brinuti kad odu senatori, na dobrom smo putu. Fascinantno je da mala Hrvatska daje toliko velikih igrača.

Nije još debitirao za Fenerbahče, imao je manju ozljedu, pišu Sportske novosti.

- Nisam trenirao nekoliko treninga, magnet je pokazao nešto, ali sve je u redu. Još od subote sam u punom treningu. Trener me poštedio te zato nisam debitirao za Fenerbahče.

Protivnici poput Latvije koji su u niskom bloku znali su mučiti Hrvatsku.

- Radili smo na tome, imali smo na Rujevici probleme s Maltom i Ciprom, teško smo ih probiti. Od prve minute treba napasti i biti fokusiran. Imaju neke stvari na koje nas je upozorio stožer. Namučili su dosta ekipa s kojima su igrali, moramo biti pravi kako mi to znamo.

Često smo gledali trenutak u FIFA-inom dokumentarcu u kojem mu je Luka Modrić kazao da se trgne, koliko mu je to usmjerilo karijeru?

- To se snimilo sa mnom,, ali on tako priča sa svima, pravi je kapetan. Nekad ti je potrebna podrška takvog igrača, hvala mu na tome i idemo dalje.

Izbornik Zlatko Dalić je najavio susret s Latvijom:

- Imamo protivnika koji je na papiru i po rejtingu najlošiji u našoj skupini, ali imamo respekt prema svima, tako i Latviji. Upozoravam da moramo biti odgovorni. Krenut ćemo s najjačim mogućim snagama. Nećemo pametovati, ništa nećemo mijenjati. Kad nisam dosad govorio sastav, neću ni sada, ali nemamo što puno misliti. Idemo s punom snagom i najkvalitetnijima što mislimo kao stožer. Najvažniji su bodovi, bila to Latvija ili Turska, moramo skupiti 15-16 bodova i osigurati plasman.

S dvije pobjede bi se Dalić izjednačio sa Slavenom Bilićem po broju pobjeda na klupi Hrvatske.

- Niti to bilježim, niti razmišljam o tome- Razmišljam samo o plasmanu na Euro. Taj podatak nisam znao, bit će lijepo ako to napravimo.

Sudi Maltežanin koji ima 35 godina, je li to neobično?

- Nisam znao tko sudi. Ako su ga poslali vjerujem mu, imam respekt prema njemu. Nije me briga tko sudi, vjerujem u nas, u našu kvalitetu.

Trojica Hrvata nominirani su od France Footballa, je li sada ispravljena nepravda prema Hrvatima?

- Da sam šutio ne bi vjerojatno bio nitko. To je ono što je, imaju tri medalje u pet godina, tko je to napravio? Nitko! Konačno je netko progledao i stavio ih gdje ih treba staviti. Sad se vidi da sam bio u pravu kad nisam glasovao u izboru FIFA-e kao jedini izbornik. Sad se pokazuje da je kao što sam govorio. Hvala na nominacijama. Kritiziram kad nije ispravno, sad pohvaljujem kad je dobro.

Je li ga tko od igrača pitao za savjet kad je mijenjao klub?

- U tome ne sudjelujem, niti sam u toku svega što rade. Kad razgovaramo kažem im što mislim. Primjerice, Borna Sosa je napravio fantastičnu stvar. Kad ti karijera ne ide dobro, znao sam nekima reći da je vrijeme da promijene klub, ali nikad nikome nisam rekao da nešto mora. Niti sam utjecao. To je bila njihova odluka i ljudi koji ih vode. Sada imaju nove izazove za novo dokazivanje i to je samo dobro za reprezentaciju.

Latvijski novinar ga je pitao kako to da Hrvatska koja ima oko četiri milijuna stanovnika ima tolike uspjehe.

- Svi se čude kako uspijevamo. To je naša kvaliteta. Igrači počnu u hrvatskoj ligi te se potom dokažu u velikim klubovima. To što radimo mi ne radi nitko u svijetu. To je ta strast i emocija kad igramo za reprezentaciju, to je teško objasniti.

Arsen Wenger kaže da je ključ kad imate malo igrača da oni koji su kvalitetni igraju često jedni protiv drugih i tako napreduju,.

- U karakteru je našeg naroda natjecanje i dokazivanje. To što rade je teško objasniti. Da bi svijet to shvatio treba puno studija i diskusija, brojni okrugli stolovi i opet to nitko ne bi uspio objasniti. Mi sami nismo svjesni što smo napravili, vjerojatno ćemo biti u neko skoro vrijeme, a možda i nikada. Tri medalje u pet godina graniči s čudom. Postalo je kao normalno, a nije nikako normalno.

Dalić je otkrio da je odbio ponude tri kluba i dvije reprezentacije s Bliskog istoka, a Wenger kaže da je romantičniji nogomet reprezentacija.

- Puno sam puta rekao da bih volio biti izbornik Hrvatske dok god imam motiv s Hrvatskom. Razgovarao jesam s klubovima, ali otišao nisam. Lijepo je biti trener u kubu jer radiš svaki dan. Imam motiv Euro 2024., a potom ćemo vidjeti. U reprezentaciji sam u komfornoj zoni, ako želim izaći iz nje i još nešto napraviti moram se primiti posla u klubu, ali zasad sam u reprezentaciji.

Kakvu Latviju očekuje?

- Gaje način igre s dugim loptama, od vratara do napadača koji je jako visok. Moramo biti oprezni da nas u tome ne iznenade. Osim toga imaju dobre prekide, u ekipi je jako puno visokih igrača, izvrsno izvode korner, a i aut daleko bacaju. To smo uočili. Ne smijemo gubiti glavu, ako bude pobjeda 1:0 bit će u redu.

Je li strpljenje recept za pobjedu?

- Je. Naša kvaliteta je neupitna, puno smo bolji. Moramo čekati šanse i zabiti gol - završio je Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:56