stdClass Object ( [id] => 1331023 [title] => Životni intervju ‘oca‘ splitske Kardiologije: ‘Sve manje liječnika uistinu voli medicinu, tu su jer ih je netko gurnuo‘ [alias] => zivotni-intervju-oca-splitske-kardiologije-sve-manje-lijecnika-uistinu-voli-medicinu-tu-su-jer-ih-je-netko-gurnuo [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gdje su i što rade "stari asevi" medicine, čime se bave, kako žive nakon odlaska u mirovinu i bi li iz svoga života ponovili sve ono što su prošli od onog trenutka kada su se odlučili studirati medicinu.

Prvi od njih je prof. prim. dr. sc. Ivica Ivo Vuković, specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije i intervencijski kardiolog, bivši predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i cijelo vrijeme šef Intervencijske kardiologije, a ujedno i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Naš je sugovornik 40 godina svojeg radnog vijeka proveo u splitskoj bolnici, od kojih je 37 godina bio kardiolog.

---

---

– Mislim da sam odlučio studirati medicinu kada mi je bilo šest ili sedam godina života. Bio sam vani s ocem i njemu je u posjet došao rođak koji je bio liječnik, a s njim i jedan mladi liječnik koji je trebao doći raditi u Imotski. I oni su mene toliko vizualno oduševili da sam ja tog trenutka odlučio studirati medicinu. I to me je "držalo" cijelo djetinjstvo, nikako me nije puštalo i uopće nije bilo upitno što želim biti kad odrastem. U svemu tome imao sam veliku sreću, jer sam imao punu podršku svojih divnih roditelja. Da se sutra opet rodim, ponovno bih bio liječnik – govori dr. Vuković.

U svojoj bogatoj liječničkoj karijeri stavio je na tisuće stentova i spasio bezbroj ljudskih života. No, imao je i drugi izbor, da kojim slučajem nije upisao medicinu.

Grude i Virovitica

– Da kojim slučajem nisam uspio upisati medicinu, moj drugi izbor bila bi prosvjeta. A na koncu i jesam u jednom pozivu spojio dva koja su me privlačila, jer sam liječnik i jer sam predavao na Medicinskom fakultetu. Nikada mi nije bilo teško raditi nijedan od ta dva posla i radit ću ih dokle god budem mogao – kaže.

---

image

‘Danas je puno slučajeva da se mnogi guraju na medicinu, a ja im stalno govorim da je medicina najbolji posao na svijetu za onoga tko je voli, a najgori za onoga tko je ne voli‘

Nikola Vilić/Cropix
---

"Druženje" s medicinom započelo je 1973. godine, kada je naš sugovornik upisao medicinu.

– Stažirao sam u u Grudama, u tamošnjem Domu zdravlja, a jedno vrijeme bio sam i u Domu zdravlja Klanjec jer mi se supruga tamo bila zaposlila kao veterinarka. U Zagrebu sam se natjecao na nekoliko specijalizacija, gotovo uvijek na internoj medicini i jednom na pedijatriji, no uvijek bi, iako bih ušao u najuži izbor, izabrali nekog drugog. Tada je izišao natječaj za Viroviticu, javilo se nas osam, a ja jedini iz Dalmacije, i baš su mene primili za internu medicinu – prisjeća se dr. Vuković.

U Virovitici se zadržao samo godinu dana.

– Bilo mi je teško napustiti Viroviticu, a opet, imao sam i sreću jer sam te 1982. godine išao u Split, nakon što je bio raspisan natječaj za bivšu Vojnu bolnicu na Križinama, za primanje u rad građanskih osoba – govori dr. Vuković.

Nije bilo tako lako donijeti odluku o tome što će mu biti subspecijalizacija.

– Dvojio sam, kardiologija mi je bila bliža, a gastroenterologija dohvatljivija. Nije tada bilo prostora za specijalizacije kao što ga ima danas, te sam veliki dio svoje specijalizacije učio gastroenterološke metode, koje su tada bile gastroskopija, kolonoskopija, rektoskopija... I onda je jedna kolegica inzistirala na tome da ona ide na gastroenterologiju, pa je mene zapala kardiologija, koju sam ja ustvari i htio. Tako da je od tada kardiologija moj život – veli dr. Vuković.

Budućnost i ono što će kardiologija tek postići privuklo je dr. Vukovića toj grani medicine.

– Uvijek sam se htio baviti strukom koja će moći puno pomoći i u kojoj će se moći napredovati. No prvenstveno sam se vodio mišlju kako će ta moja struka u budućnosti moći puno pomoći čovjeku i da će se razvijati metode kojima će se ljudima produžavati i spašavati život. I tada je kardiologija imala zadovoljavajuću paletu medikamentozne terapije, a već su se bile počele razvijati i intervencijske metode u kojima sam prepoznao budućnost kardiologije – kaže dr. Vuković.

Prvi stentovi

U odnosu na danas, kardiologija je tada bila u "srednjem vijeku". Današnji pristup bolesnicima nema gotovo nikakve veze s pristupom tih 80-ih ili 90-ih godina.

– U kardiologiji se potpuno promijenio pristup bolesniku. Najdrastičniji je primjer taj da smo nekoć čovjeka s infarktom držali u bolnici po mjesec dana, de facto u apsolutnom mirovanju, a danas mu otvorimo krvnu žilu, stavimo stent ili stentove te ga pustimo kući za dan-dva. Ako mu pak ne možemo staviti stent, operiramo ga i on za četiri-pet dana ide kući – objašnjava dr. Vuković.

---

image

‘U medicini je sve mjerljivo. Za svakog liječnika, svaki dan, možeš izračunati koliko je radio i koliko je bio koristan‘

Nikola Vilić/Cropix
---

I mortalitet je, naravno, bio znatno veći.

– Istina, čekali smo što će se dogoditi, bili smo neuspješniji nego danas. Tada bismo davali terapiju i čekali što će se dogoditi, a danas ne čekamo, danas smo proaktivni, idemo 10 koraka naprijed u odnosu na bolest. Sada se odmah intervenira, nema čekanja, a tehnološke mogućnosti su nemjerljive. Unazad 25 godina, otkada sam ja "ušao" u intervencijsku kardiologiju, do danas se sve promijenilo. Ono što se nekad mijenjalo u 10 godina, danas se mijenja u godinu dana ili čak kraće – tvrdi dr. Vuković.

S ugradnjom stentova u Splitu trebalo je početi još u doba dr. Metličića, krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, međutim, tada nisu postojali ni financijski ni prostorni uvjeti, a nije bilo ni dovoljno ljudi koji bi se time bavili.

– Nije bilo lako u to vrijeme zadovoljiti sve kriterije kako bi se u splitskoj bolnici počeli ugrađivati stentovi, odnosno kako bi se razvijala intervencijska kardiologija. Svaka generacija kardiologa išla je korak po korak, da bi na kraju moja generacija došla u situaciju da započne s ugradnjom stentova. Bilo je i onih koji su bili protiv toga, ali ne zbog svoje zloće ili neznanja, nego zbog toga što nisu vidjeli budućnost – veli.

Prvi stentovi u splitskoj bolnici ugrađeni su 2002. godine, a "pioniri" ugradnje postali su prof. prim. dr. sc. Ivo Vuković i doc. dr. sc. Lovel Giunio.

– Ma bio je tu cijeli tim ljudi, cijeli je odjel sudjelovao u tome, jer bez podrške odjela ne bi bilo ni ugradnje stentova. Još i danas se sjećam ugradnje svojeg prvog stenta. U početku smo dr. Giunio i ja sve zajedno radili. Jesu li mi se tresle ruke? Nisu. Mi smo se dobro educirali i uz sebe smo imali iskusne ljude koji su već u Hrvatskoj ugrađivali stentove. Oni su u početku uvijek bili uz nas i nije bilo nikakvog problema. Borili smo se da na Križinama dobijemo prvu salu za intervencijsku kardiologiju, jednu jedinu, a u trenutku kada sam otišao u mirovinu u bolnici su ostale četiri takve sale – ponosno će dr. Vuković.

Oprez i napetost

Zanimalo nas je kako se intervencijski kardiolog osjećati kada se "igra" s ljudskim srcem, odnosno njegovim krvnim žilama.

– Ne mogu govoriti o osjećajima svojih kolega, no ja u to nekom našem "kardiološkom miljeu" slovim za opreznog čovjeka. Uvijek sam, dok sam ulazio u salu, odnosno dok sam od kuće "putovao" do bolnice, osjećao neku napetost. No onog trenutka kad bih ušao u salu te je napetosti nestajalo. Uvijek je prevladao potpuno racionalni pristup i mir. Svaki moj pokret bio je dobro isplaniran. Nikada nisam učinio pokret koji bi učinio neki vidljiv rizik da bih mogao tim pokretom nekome odnemoći. Pokušavao sam uvijek raditi na sigurno, no to je iluzija da ćeš uvijek biti siguran, da ćeš uvijek moći sve predvidjeti. Međutim, uvijek sam poduzimao sve mjere da predvidim, da rizik različitih komplikacija, a ima ih jako puno, svedem na minimum i mislim da je to dosta dobro završilo. Kroz svoj radni vijek nikada nisam imao nešto čega bih se morao sramiti i što bi nosilo bilo kakav etički ili moralni teret da sam nešto napravio iz neopreznosti ili neznanja. Kretao sam se uvijek u okvirima svoga znanja i okvirima svojih mogućnosti i dopuštenog – ističe dr. Vuković.

Naš je sugovornik uz dr. Giunija "medicinski otac" današnjih splitskih intervencijskih kardiologa, stoga nas je zanimalo u kakvom je stanju današnja splitska Kardiologija.

– Posljednjih nekoliko godina splitska Kardiologija primila je 20 specijalizanata i svi su bolji jedan od drugog. Ponosan sam na te ljude, oni su "proizvod" cijele Kardiologije i oni je unaprjeđuju koracima od sedam milja. Idu stravičnom brzinom naprijed, rade sve što se radi u svijetu, dobivaju najbolje svjetske studije i samo nebo im je granica. Perfektni su – nedvojbeno će dr. Vuković.

Nekada je liječnicima bilo puno jednostavnije raditi nego danas, jer danas su svi likari, svi sve znaju i svi imaju Google.

– Danas je veliki problem što se komunikacija između liječnika i pacijenta gubi, za što su krivi i liječnici i pacijenti. Znanje je "istrčalo na ulicu" i tu se stvaraju nesporazumi. Kao kod nogometa, svatko može biti trener, a to nije tako, da bi bio trener, moraš nešto i znati – jasno će dr. Vuković.

Zanimalo nas je bi li liječnici u Hrvatskoj trebali imati bolje plaće, bolje uvjete rada, bolje uvjete znanstvenog napredovanja...

– Više od 90 posto liječnika iz moje generacije u taj je posao ušlo ne razmišljajući o tome što će od njega dobiti. Kao profesor Medicinskog fakulteta, mogu reći da je danas ta brojka puno manja. Utjecaj roditelja u izboru struke puno je veći. Mene nije otac gurao na medicinu, nego sam ja to prepoznao i želio. Danas je puno slučajeva da se mnogi guraju na medicinu, a ja im stalno govorim da je medicina najbolji posao na svijetu za onoga tko voli medicinu, a najgori za onoga tko je ne voli. Medicina je nešto što se treba voljeti i onda će takva osoba u miru proživjeti svoj život, bez velikih konflikata, i u miru će moći ostvariti svoju karijeru. No u medicini svaka osoba mora biti rob medicine, a ne da je medicina rob te osobe – objašnjava.

Novi sustav, stare plaće

Jesu li liječnici u Hrvatskoj potplaćeni?

– Kada mi liječnici "starije generacije" razgovaramo između sebe, kažemo da smo radili u jednom sustavu u kojemu smo davali sve od sebe, u kojemu smo bili solidno plaćeni. Onda se mijenja sustav i svi mogu postati sve, a zdravstveni se sustav ni u kakvom pogledu nije puno promijenio. Zdravstveni se sustav modernizirao, postao je puno skuplji, ali naš je status ostao isti kao što je bio prije 30 godina. Mogu reći da su hrvatski liječnici loše plaćeni za ono što rade i ne mogu se pomiriti s time.

Bi li liječnici u Hrvatskoj, koji to žele, trebali raditi do, recimo, svoje 70. godine života?

– Trebalo bi ih pustiti da rade dok su intelektualno zdravi, dok su zdravi fizički, ali neke poslove bi im trebalo ograničiti. Tu prvenstveno mislim na poslove u kojima treba vrhunska upotreba ruku. Ne treba nikada zaboraviti da netko stariji, tko stoji u predsoblju sale ili u trećem redu, ne smije biti zanemaren, jer nitko mlad ne može steći iskustvo tog iz trećeg reda.

Koje su najveće dvojbe današnjih studenata medicine i što oni žele?

– Oni prvenstveno žele dobre uvjete za život, ne nešto glamurozno, ali ne i podcjenjivački. Žele dobiti specijalizaciju što je prije moguće, doktorirati što je prije moguće i steći normalne uvjete u kojima se mogu razvijati i stručno i znanstveno. I žele pravdu. Žele da jedino njihov rad i njihov odnos prema okolini može utjecati na formiranje njihove budućnosti. U medicini je sve mjerljivo. Ti za svakog liječnika, svaki dan, možeš izračunati koliko je radio i koliko je bio koristan. Moramo se pomiriti s time da će uvijek postojati ljudi koji više rade i oni koji manje rade, ali oni koji više rade moraju biti i više nagrađeni od onih drugih.

---

image

’Mogu reći da su hrvatski liječnici loše plaćeni za ono što rade i ne mogu se pomiriti s time’

Nikola Vilić/Cropix
---

Učiti, učiti, učiti

Mnogi se studenti medicinskih fakulteta žale da njihovi mentori nemaju vremena za njih?

– Studenti nas ocjenjuju, svi imamo karton u koji oni unose ocjenu. Ne znam kakve su ocjene dobivali moji kolege, ali moja je prosječna ocjena bila 4,93, a što se tiče mentorstva u bolnici, mi stariji liječnici smo sve svoje vrijeme posvećivali studentima. Međutim, to je dvosmjeran put, jer ne smije student ili specijalizant sjediti i čekati da mentor dođe do njega, nego on mora biti proaktivan.

Koje su najopasnije bolesti srca i krvnih žila?

– Najopasniji su akutni koronarni sindrom, kojeg ima puno, akutni aortalni sindrom, kod kojega je smrtnost još veća, te plućna embolija. To su izazovi koji traže i hitnost i stručnost.

Za kraj, savjet mladim liječnicima?

– Prvo da slušaju svoje srce i svoj izbor prije negoli postanu likari. Kada se odluče za ovaj posao, trebaju učiti i biti spremni na odricanje. Treba učiti i završiti studij, pa potom još više učiti i završiti specijalizaciju. Što više tehnika naučiti i u svemu što radiš biti korektan, jer ne možeš uvijek i u svemu biti najbolji. Treba izbjegavati i bilo kakvu žurbu. U cijelom tom sklopu, da bi liječnik bio uspješan, ako govorimo o muškarcu, mora naći ženu koja će ga podnositi, moraju se međusobno podržavati.

---

Broj stentova može biti neograničen

Koliko stentova može primiti ljudski organizam?

– To nema brojke. Ja znam za devet, 11, ali to je pitanje koliki su stentovi, kolike su dužine, gdje su stavljeni, kako su stavljeni, je li stent uz stent. Nema nekog broja koji bi to mogao ograničavati. Ipak, postoji jedno univerzalno pravilo, koje nema nikakve ispitane znanstvene podloge, a to je ono – što manje, to bolje. Što je stent kraći i širi, dugotrajniji je. Vrlo je važno gdje se stavilo stent, je li to iz bolesnog u bolesno, onda oni nisu tako dobri, ali nekad si prisiljen i to raditi, ili si ga stavio iz zdravog u zdravo. Postoji puno tih malih postupaka, različitih, jer i svaki je pacijent sam po sebi različit. Ja nikada nisam vidio, što se tiče anatomije krvnih žila, da je sve baš isto u svakom čovjeku – kaže dr. Vuković.

---

---

Doktori iz Grubina

Podrijetlo dr. Vukovića je iz Grubina pokraj Imotskog, a Grubinjani rado idu u likare.

- Kod nas je vrlo popularno studirati medicinu. Vole medicinu, ima liječnika, stomatologa - kaže dr. Vuković.

U njegovoj najbližoj obitelji, međutim, više nitko nije liječnik.

- Moj je sin bježao od medicine, ali je bježao i od materine veterine. No meni je nećak, bratov sin, ginekolog u Zagrebu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. Ivica Vuković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => dr. Ivica Vuković 2 0 12584 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-08 05:39:10 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-17 05:31:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-17 05:31:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Životni intervju 'oca' splitske Kardiologije: 'Sve manje liječnika uistinu voli medicinu, tu su jer ih je netko gurnuo' [metakey] => kbc split, Ivica Vuković, Kardiologija, kardiolog [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/08\/25782013.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/08\/25782007.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/08\/25782004.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/08\/25782006.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Medicinu sam odlu\u010dio studirati kad mi je bilo \u0161est ili sedam godina. I da se opet rodim, ponovno bih bio lije\u010dnik,\u00a0ka\u017ee dr. Vukovi\u0107<\/p>","

\u2018U medicini je sve mjerljivo. Za svakog lije\u010dnika, svaki dan, mo\u017ee\u0161 izra\u010dunati koliko je radio i koliko je bio koristan\u2018<\/p>","

\u2019Mogu re\u0107i da su hrvatski lije\u010dnici lo\u0161e pla\u0107eni za ono \u0161to rade i ne mogu se pomiriti s time\u2019<\/p>","

\u2018Danas je puno slu\u010dajeva da se mnogi guraju na medicinu, a ja im stalno govorim da je medicina najbolji posao na svijetu za onoga tko je voli, a najgori za onoga tko je ne voli\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25782013_1920.jpg":"1920x1080","k_25782013_1280.jpg":"1280x1280","k_25782013_1024.jpg":"1024x1024","k_25782013_640.jpg":"640x640","k_25782013_480.jpg":"480x480","k_25782013_340.jpg":"340x340","k_25782013_220.jpg":"220x220","o_25782013_1280.jpg":"1280x853","o_25782013_1024.jpg":"1024x682","o_25782013_640.jpg":"640x426","o_25782013_480.jpg":"480x320","o_25782013_340.jpg":"340x226","o_25782013_220.jpg":"220x146","h_25782013_1280.jpg":"1280x854","h_25782013_1024.jpg":"1024x683","h_25782013_640.jpg":"640x427","h_25782013_480.jpg":"480x320","h_25782013_340.jpg":"340x227","h_25782013_220.jpg":"220x147","pp_25782013_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782013_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782013_640.jpg":"640x814","pp_25782013_480.jpg":"480x611","pp_25782013_340.jpg":"340x432","pp_25782013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25782007_1920.jpg":"1920x1080","k_25782007_1280.jpg":"1280x1280","k_25782007_1024.jpg":"1024x1024","k_25782007_640.jpg":"640x640","k_25782007_480.jpg":"480x480","k_25782007_340.jpg":"340x340","k_25782007_220.jpg":"220x220","o_25782007_1280.jpg":"1280x853","o_25782007_1024.jpg":"1024x682","o_25782007_640.jpg":"640x426","o_25782007_480.jpg":"480x320","o_25782007_340.jpg":"340x226","o_25782007_220.jpg":"220x146","h_25782007_1280.jpg":"1280x854","h_25782007_1024.jpg":"1024x683","h_25782007_640.jpg":"640x427","h_25782007_480.jpg":"480x320","h_25782007_340.jpg":"340x227","h_25782007_220.jpg":"220x147","pp_25782007_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782007_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782007_640.jpg":"640x814","pp_25782007_480.jpg":"480x611","pp_25782007_340.jpg":"340x432","pp_25782007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25782004_1920.jpg":"1920x1080","k_25782004_1280.jpg":"1280x1280","k_25782004_1024.jpg":"1024x1024","k_25782004_640.jpg":"640x640","k_25782004_480.jpg":"480x480","k_25782004_340.jpg":"340x340","k_25782004_220.jpg":"220x220","o_25782004_1280.jpg":"1280x1920","o_25782004_1024.jpg":"1024x1536","o_25782004_640.jpg":"640x960","o_25782004_480.jpg":"480x720","o_25782004_340.jpg":"340x510","o_25782004_220.jpg":"220x330","h_25782004_1280.jpg":"1280x854","h_25782004_1024.jpg":"1024x683","h_25782004_640.jpg":"640x427","h_25782004_480.jpg":"480x320","h_25782004_340.jpg":"340x227","h_25782004_220.jpg":"220x147","pp_25782004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782004_640.jpg":"640x814","pp_25782004_480.jpg":"480x611","pp_25782004_340.jpg":"340x432","pp_25782004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25782006_1920.jpg":"1920x1080","k_25782006_1280.jpg":"1280x1280","k_25782006_1024.jpg":"1024x1024","k_25782006_640.jpg":"640x640","k_25782006_480.jpg":"480x480","k_25782006_340.jpg":"340x340","k_25782006_220.jpg":"220x220","o_25782006_1280.jpg":"1280x853","o_25782006_1024.jpg":"1024x682","o_25782006_640.jpg":"640x426","o_25782006_480.jpg":"480x320","o_25782006_340.jpg":"340x226","o_25782006_220.jpg":"220x146","h_25782006_1280.jpg":"1280x854","h_25782006_1024.jpg":"1024x683","h_25782006_640.jpg":"640x427","h_25782006_480.jpg":"480x320","h_25782006_340.jpg":"340x227","h_25782006_220.jpg":"220x147","pp_25782006_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782006_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782006_640.jpg":"640x814","pp_25782006_480.jpg":"480x611","pp_25782006_340.jpg":"340x432","pp_25782006_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7552590 Threads: 3 Questions: 1543817953 Slow queries: 4699051 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111021641 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zivotni-intervju-oca-splitske-kardiologije-sve-manje-lijecnika-uistinu-voli-medicinu-tu-su-jer-ih-je-netko-gurnuo-1331023 [printLink] => /split/zivotni-intervju-oca-splitske-kardiologije-sve-manje-lijecnika-uistinu-voli-medicinu-tu-su-jer-ih-je-netko-gurnuo-1331023?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 257585 [name] => Ivica Vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-vukovic [link] => /tag/ivica-vukovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667845 [name] => Kardiologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 23:03:13 [main_article_id] => 0 [alias] => kardiologija [link] => /tag/kardiologija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 343972 [name] => kardiolog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kardiolog [link] => /tag/kardiolog ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. Ivica Vuković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Životni intervju ‘oca‘ splitske Kardiologije: ‘Sve manje liječnika uistinu voli medicinu, tu su jer ih je netko gurnuo‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/08/25782013.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Medicinu sam odlučio studirati kad mi je bilo šest ili sedam godina. I da se opet rodim, ponovno bih bio liječnik, kaže dr. Vuković

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/08/25782013.jpg [title] =>

Medicinu sam odlučio studirati kad mi je bilo šest ili sedam godina. I da se opet rodim, ponovno bih bio liječnik, kaže dr. Vuković

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/08/25782007.jpg [title] =>

‘U medicini je sve mjerljivo. Za svakog liječnika, svaki dan, možeš izračunati koliko je radio i koliko je bio koristan‘

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/08/25782004.jpg [title] =>

’Mogu reći da su hrvatski liječnici loše plaćeni za ono što rade i ne mogu se pomiriti s time’

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/08/25782006.jpg [title] =>

‘Danas je puno slučajeva da se mnogi guraju na medicinu, a ja im stalno govorim da je medicina najbolji posao na svijetu za onoga tko je voli, a najgori za onoga tko je ne voli‘

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gdje su i što rade "stari asevi" medicine, čime se bave, kako žive nakon odlaska u mirovinu i bi li iz svoga života ponovili sve ono što su prošli od onog trenutka kada su se odlučili studirati medicinu.

Prvi od njih je prof. prim. dr. sc. Ivica Ivo Vuković, specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije i intervencijski kardiolog, bivši predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i cijelo vrijeme šef Intervencijske kardiologije, a ujedno i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Naš je sugovornik 40 godina svojeg radnog vijeka proveo u splitskoj bolnici, od kojih je 37 godina bio kardiolog.

---

---

– Mislim da sam odlučio studirati medicinu kada mi je bilo šest ili sedam godina života. Bio sam vani s ocem i njemu je u posjet došao rođak koji je bio liječnik, a s njim i jedan mladi liječnik koji je trebao doći raditi u Imotski. I oni su mene toliko vizualno oduševili da sam ja tog trenutka odlučio studirati medicinu. I to me je "držalo" cijelo djetinjstvo, nikako me nije puštalo i uopće nije bilo upitno što želim biti kad odrastem. U svemu tome imao sam veliku sreću, jer sam imao punu podršku svojih divnih roditelja. Da se sutra opet rodim, ponovno bih bio liječnik – govori dr. Vuković.

U svojoj bogatoj liječničkoj karijeri stavio je na tisuće stentova i spasio bezbroj ljudskih života. No, imao je i drugi izbor, da kojim slučajem nije upisao medicinu.

Grude i Virovitica

– Da kojim slučajem nisam uspio upisati medicinu, moj drugi izbor bila bi prosvjeta. A na koncu i jesam u jednom pozivu spojio dva koja su me privlačila, jer sam liječnik i jer sam predavao na Medicinskom fakultetu. Nikada mi nije bilo teško raditi nijedan od ta dva posla i radit ću ih dokle god budem mogao – kaže.

---

image

‘Danas je puno slučajeva da se mnogi guraju na medicinu, a ja im stalno govorim da je medicina najbolji posao na svijetu za onoga tko je voli, a najgori za onoga tko je ne voli‘

Nikola Vilić/Cropix
---

"Druženje" s medicinom započelo je 1973. godine, kada je naš sugovornik upisao medicinu.

– Stažirao sam u u Grudama, u tamošnjem Domu zdravlja, a jedno vrijeme bio sam i u Domu zdravlja Klanjec jer mi se supruga tamo bila zaposlila kao veterinarka. U Zagrebu sam se natjecao na nekoliko specijalizacija, gotovo uvijek na internoj medicini i jednom na pedijatriji, no uvijek bi, iako bih ušao u najuži izbor, izabrali nekog drugog. Tada je izišao natječaj za Viroviticu, javilo se nas osam, a ja jedini iz Dalmacije, i baš su mene primili za internu medicinu – prisjeća se dr. Vuković.

U Virovitici se zadržao samo godinu dana.

– Bilo mi je teško napustiti Viroviticu, a opet, imao sam i sreću jer sam te 1982. godine išao u Split, nakon što je bio raspisan natječaj za bivšu Vojnu bolnicu na Križinama, za primanje u rad građanskih osoba – govori dr. Vuković.

Nije bilo tako lako donijeti odluku o tome što će mu biti subspecijalizacija.

– Dvojio sam, kardiologija mi je bila bliža, a gastroenterologija dohvatljivija. Nije tada bilo prostora za specijalizacije kao što ga ima danas, te sam veliki dio svoje specijalizacije učio gastroenterološke metode, koje su tada bile gastroskopija, kolonoskopija, rektoskopija... I onda je jedna kolegica inzistirala na tome da ona ide na gastroenterologiju, pa je mene zapala kardiologija, koju sam ja ustvari i htio. Tako da je od tada kardiologija moj život – veli dr. Vuković.

Budućnost i ono što će kardiologija tek postići privuklo je dr. Vukovića toj grani medicine.

– Uvijek sam se htio baviti strukom koja će moći puno pomoći i u kojoj će se moći napredovati. No prvenstveno sam se vodio mišlju kako će ta moja struka u budućnosti moći puno pomoći čovjeku i da će se razvijati metode kojima će se ljudima produžavati i spašavati život. I tada je kardiologija imala zadovoljavajuću paletu medikamentozne terapije, a već su se bile počele razvijati i intervencijske metode u kojima sam prepoznao budućnost kardiologije – kaže dr. Vuković.

Prvi stentovi

U odnosu na danas, kardiologija je tada bila u "srednjem vijeku". Današnji pristup bolesnicima nema gotovo nikakve veze s pristupom tih 80-ih ili 90-ih godina.

– U kardiologiji se potpuno promijenio pristup bolesniku. Najdrastičniji je primjer taj da smo nekoć čovjeka s infarktom držali u bolnici po mjesec dana, de facto u apsolutnom mirovanju, a danas mu otvorimo krvnu žilu, stavimo stent ili stentove te ga pustimo kući za dan-dva. Ako mu pak ne možemo staviti stent, operiramo ga i on za četiri-pet dana ide kući – objašnjava dr. Vuković.

---

image

‘U medicini je sve mjerljivo. Za svakog liječnika, svaki dan, možeš izračunati koliko je radio i koliko je bio koristan‘

Nikola Vilić/Cropix
---

I mortalitet je, naravno, bio znatno veći.

– Istina, čekali smo što će se dogoditi, bili smo neuspješniji nego danas. Tada bismo davali terapiju i čekali što će se dogoditi, a danas ne čekamo, danas smo proaktivni, idemo 10 koraka naprijed u odnosu na bolest. Sada se odmah intervenira, nema čekanja, a tehnološke mogućnosti su nemjerljive. Unazad 25 godina, otkada sam ja "ušao" u intervencijsku kardiologiju, do danas se sve promijenilo. Ono što se nekad mijenjalo u 10 godina, danas se mijenja u godinu dana ili čak kraće – tvrdi dr. Vuković.

S ugradnjom stentova u Splitu trebalo je početi još u doba dr. Metličića, krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, međutim, tada nisu postojali ni financijski ni prostorni uvjeti, a nije bilo ni dovoljno ljudi koji bi se time bavili.

– Nije bilo lako u to vrijeme zadovoljiti sve kriterije kako bi se u splitskoj bolnici počeli ugrađivati stentovi, odnosno kako bi se razvijala intervencijska kardiologija. Svaka generacija kardiologa išla je korak po korak, da bi na kraju moja generacija došla u situaciju da započne s ugradnjom stentova. Bilo je i onih koji su bili protiv toga, ali ne zbog svoje zloće ili neznanja, nego zbog toga što nisu vidjeli budućnost – veli.

Prvi stentovi u splitskoj bolnici ugrađeni su 2002. godine, a "pioniri" ugradnje postali su prof. prim. dr. sc. Ivo Vuković i doc. dr. sc. Lovel Giunio.

– Ma bio je tu cijeli tim ljudi, cijeli je odjel sudjelovao u tome, jer bez podrške odjela ne bi bilo ni ugradnje stentova. Još i danas se sjećam ugradnje svojeg prvog stenta. U početku smo dr. Giunio i ja sve zajedno radili. Jesu li mi se tresle ruke? Nisu. Mi smo se dobro educirali i uz sebe smo imali iskusne ljude koji su već u Hrvatskoj ugrađivali stentove. Oni su u početku uvijek bili uz nas i nije bilo nikakvog problema. Borili smo se da na Križinama dobijemo prvu salu za intervencijsku kardiologiju, jednu jedinu, a u trenutku kada sam otišao u mirovinu u bolnici su ostale četiri takve sale – ponosno će dr. Vuković.

Oprez i napetost

Zanimalo nas je kako se intervencijski kardiolog osjećati kada se "igra" s ljudskim srcem, odnosno njegovim krvnim žilama.

– Ne mogu govoriti o osjećajima svojih kolega, no ja u to nekom našem "kardiološkom miljeu" slovim za opreznog čovjeka. Uvijek sam, dok sam ulazio u salu, odnosno dok sam od kuće "putovao" do bolnice, osjećao neku napetost. No onog trenutka kad bih ušao u salu te je napetosti nestajalo. Uvijek je prevladao potpuno racionalni pristup i mir. Svaki moj pokret bio je dobro isplaniran. Nikada nisam učinio pokret koji bi učinio neki vidljiv rizik da bih mogao tim pokretom nekome odnemoći. Pokušavao sam uvijek raditi na sigurno, no to je iluzija da ćeš uvijek biti siguran, da ćeš uvijek moći sve predvidjeti. Međutim, uvijek sam poduzimao sve mjere da predvidim, da rizik različitih komplikacija, a ima ih jako puno, svedem na minimum i mislim da je to dosta dobro završilo. Kroz svoj radni vijek nikada nisam imao nešto čega bih se morao sramiti i što bi nosilo bilo kakav etički ili moralni teret da sam nešto napravio iz neopreznosti ili neznanja. Kretao sam se uvijek u okvirima svoga znanja i okvirima svojih mogućnosti i dopuštenog – ističe dr. Vuković.

Naš je sugovornik uz dr. Giunija "medicinski otac" današnjih splitskih intervencijskih kardiologa, stoga nas je zanimalo u kakvom je stanju današnja splitska Kardiologija.

– Posljednjih nekoliko godina splitska Kardiologija primila je 20 specijalizanata i svi su bolji jedan od drugog. Ponosan sam na te ljude, oni su "proizvod" cijele Kardiologije i oni je unaprjeđuju koracima od sedam milja. Idu stravičnom brzinom naprijed, rade sve što se radi u svijetu, dobivaju najbolje svjetske studije i samo nebo im je granica. Perfektni su – nedvojbeno će dr. Vuković.

Nekada je liječnicima bilo puno jednostavnije raditi nego danas, jer danas su svi likari, svi sve znaju i svi imaju Google.

– Danas je veliki problem što se komunikacija između liječnika i pacijenta gubi, za što su krivi i liječnici i pacijenti. Znanje je "istrčalo na ulicu" i tu se stvaraju nesporazumi. Kao kod nogometa, svatko može biti trener, a to nije tako, da bi bio trener, moraš nešto i znati – jasno će dr. Vuković.

Zanimalo nas je bi li liječnici u Hrvatskoj trebali imati bolje plaće, bolje uvjete rada, bolje uvjete znanstvenog napredovanja...

– Više od 90 posto liječnika iz moje generacije u taj je posao ušlo ne razmišljajući o tome što će od njega dobiti. Kao profesor Medicinskog fakulteta, mogu reći da je danas ta brojka puno manja. Utjecaj roditelja u izboru struke puno je veći. Mene nije otac gurao na medicinu, nego sam ja to prepoznao i želio. Danas je puno slučajeva da se mnogi guraju na medicinu, a ja im stalno govorim da je medicina najbolji posao na svijetu za onoga tko voli medicinu, a najgori za onoga tko je ne voli. Medicina je nešto što se treba voljeti i onda će takva osoba u miru proživjeti svoj život, bez velikih konflikata, i u miru će moći ostvariti svoju karijeru. No u medicini svaka osoba mora biti rob medicine, a ne da je medicina rob te osobe – objašnjava.

Novi sustav, stare plaće

Jesu li liječnici u Hrvatskoj potplaćeni?

– Kada mi liječnici "starije generacije" razgovaramo između sebe, kažemo da smo radili u jednom sustavu u kojemu smo davali sve od sebe, u kojemu smo bili solidno plaćeni. Onda se mijenja sustav i svi mogu postati sve, a zdravstveni se sustav ni u kakvom pogledu nije puno promijenio. Zdravstveni se sustav modernizirao, postao je puno skuplji, ali naš je status ostao isti kao što je bio prije 30 godina. Mogu reći da su hrvatski liječnici loše plaćeni za ono što rade i ne mogu se pomiriti s time.

Bi li liječnici u Hrvatskoj, koji to žele, trebali raditi do, recimo, svoje 70. godine života?

– Trebalo bi ih pustiti da rade dok su intelektualno zdravi, dok su zdravi fizički, ali neke poslove bi im trebalo ograničiti. Tu prvenstveno mislim na poslove u kojima treba vrhunska upotreba ruku. Ne treba nikada zaboraviti da netko stariji, tko stoji u predsoblju sale ili u trećem redu, ne smije biti zanemaren, jer nitko mlad ne može steći iskustvo tog iz trećeg reda.

Koje su najveće dvojbe današnjih studenata medicine i što oni žele?

– Oni prvenstveno žele dobre uvjete za život, ne nešto glamurozno, ali ne i podcjenjivački. Žele dobiti specijalizaciju što je prije moguće, doktorirati što je prije moguće i steći normalne uvjete u kojima se mogu razvijati i stručno i znanstveno. I žele pravdu. Žele da jedino njihov rad i njihov odnos prema okolini može utjecati na formiranje njihove budućnosti. U medicini je sve mjerljivo. Ti za svakog liječnika, svaki dan, možeš izračunati koliko je radio i koliko je bio koristan. Moramo se pomiriti s time da će uvijek postojati ljudi koji više rade i oni koji manje rade, ali oni koji više rade moraju biti i više nagrađeni od onih drugih.

---

image

’Mogu reći da su hrvatski liječnici loše plaćeni za ono što rade i ne mogu se pomiriti s time’

Nikola Vilić/Cropix
---

Učiti, učiti, učiti

Mnogi se studenti medicinskih fakulteta žale da njihovi mentori nemaju vremena za njih?

– Studenti nas ocjenjuju, svi imamo karton u koji oni unose ocjenu. Ne znam kakve su ocjene dobivali moji kolege, ali moja je prosječna ocjena bila 4,93, a što se tiče mentorstva u bolnici, mi stariji liječnici smo sve svoje vrijeme posvećivali studentima. Međutim, to je dvosmjeran put, jer ne smije student ili specijalizant sjediti i čekati da mentor dođe do njega, nego on mora biti proaktivan.

Koje su najopasnije bolesti srca i krvnih žila?

– Najopasniji su akutni koronarni sindrom, kojeg ima puno, akutni aortalni sindrom, kod kojega je smrtnost još veća, te plućna embolija. To su izazovi koji traže i hitnost i stručnost.

Za kraj, savjet mladim liječnicima?

– Prvo da slušaju svoje srce i svoj izbor prije negoli postanu likari. Kada se odluče za ovaj posao, trebaju učiti i biti spremni na odricanje. Treba učiti i završiti studij, pa potom još više učiti i završiti specijalizaciju. Što više tehnika naučiti i u svemu što radiš biti korektan, jer ne možeš uvijek i u svemu biti najbolji. Treba izbjegavati i bilo kakvu žurbu. U cijelom tom sklopu, da bi liječnik bio uspješan, ako govorimo o muškarcu, mora naći ženu koja će ga podnositi, moraju se međusobno podržavati.

---

Broj stentova može biti neograničen

Koliko stentova može primiti ljudski organizam?

– To nema brojke. Ja znam za devet, 11, ali to je pitanje koliki su stentovi, kolike su dužine, gdje su stavljeni, kako su stavljeni, je li stent uz stent. Nema nekog broja koji bi to mogao ograničavati. Ipak, postoji jedno univerzalno pravilo, koje nema nikakve ispitane znanstvene podloge, a to je ono – što manje, to bolje. Što je stent kraći i širi, dugotrajniji je. Vrlo je važno gdje se stavilo stent, je li to iz bolesnog u bolesno, onda oni nisu tako dobri, ali nekad si prisiljen i to raditi, ili si ga stavio iz zdravog u zdravo. Postoji puno tih malih postupaka, različitih, jer i svaki je pacijent sam po sebi različit. Ja nikada nisam vidio, što se tiče anatomije krvnih žila, da je sve baš isto u svakom čovjeku – kaže dr. Vuković.

---

---

Doktori iz Grubina

Podrijetlo dr. Vukovića je iz Grubina pokraj Imotskog, a Grubinjani rado idu u likare.

- Kod nas je vrlo popularno studirati medicinu. Vole medicinu, ima liječnika, stomatologa - kaže dr. Vuković.

U njegovoj najbližoj obitelji, međutim, više nitko nije liječnik.

- Moj je sin bježao od medicine, ali je bježao i od materine veterine. No meni je nećak, bratov sin, ginekolog u Zagrebu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Medicinu sam odlučio studirati kad mi je bilo šest ili sedam godina. I da se opet rodim, ponovno bih bio liječnik, kaže dr. Vuković

Nikola Vilić/Cropix

‘U medicini je sve mjerljivo. Za svakog liječnika, svaki dan, možeš izračunati koliko je radio i koliko je bio koristan‘

Nikola Vilić/Cropix

’Mogu reći da su hrvatski liječnici loše plaćeni za ono što rade i ne mogu se pomiriti s time’

Nikola Vilić/Cropix

‘Danas je puno slučajeva da se mnogi guraju na medicinu, a ja im stalno govorim da je medicina najbolji posao na svijetu za onoga tko je voli, a najgori za onoga tko je ne voli‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zivotni-intervju-oca-splitske-kardiologije-sve-manje-lijecnika-uistinu-voli-medicinu-tu-su-jer-ih-je-netko-gurnuo-1331023 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=83c1d995a7b48efb106561afb0bb68bfc8dac3a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDivotni+intervju+%E2%80%98oca%E2%80%98+splitske+Kardiologije%3A+%E2%80%98Sve+manje+lije%C4%8Dnika+uistinu+voli+medicinu%2C+tu+su+jer+ih+je+netko+gurnuo%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzivotni-intervju-oca-splitske-kardiologije-sve-manje-lijecnika-uistinu-voli-medicinu-tu-su-jer-ih-je-netko-gurnuo-1331023 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzivotni-intervju-oca-splitske-kardiologije-sve-manje-lijecnika-uistinu-voli-medicinu-tu-su-jer-ih-je-netko-gurnuo-1331023 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. Ivica Vuković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitdr. Ivica Vuković

Životni intervju ‘oca‘ splitske Kardiologije: ‘Sve manje liječnika uistinu voli medicinu, tu su jer ih je netko gurnuo‘

Piše Ivica Marković
17. listopada 2023. - 07:31
Medicinu sam odlučio studirati kad mi je bilo šest ili sedam godina. I da se opet rodim, ponovno bih bio liječnik, kaže dr. VukovićNikola Vilić/Cropix

Gdje su i što rade "stari asevi" medicine, čime se bave, kako žive nakon odlaska u mirovinu i bi li iz svoga života ponovili sve ono što su prošli od onog trenutka kada su se odlučili studirati medicinu.

Prvi od njih je prof. prim. dr. sc. Ivica Ivo Vuković, specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije i intervencijski kardiolog, bivši predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i cijelo vrijeme šef Intervencijske kardiologije, a ujedno i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Naš je sugovornik 40 godina svojeg radnog vijeka proveo u splitskoj bolnici, od kojih je 37 godina bio kardiolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:12