StoryEditor
SplitSILOM DOMAĆICA

Zakoniti se povukao u ilegalu. Od Puljka je dobio poluobećanje da će se založiti za izgradnju krematorija, a onda u kazneni prostor utrčava Ante Franić...

3. svibnja 2021. - 13:18
SHUTTERSTOCK

Otkako je prošlog tjedna, ničim izazvan, SDP-ov kandidat za splitskoga gradonačelnika, ko grom iz vedra neba, objavio kako će on, ako bude izabran, sagraditi krematorij u Splitu, Zakoniti se povukao u ljutu političku ilegalu. Pazi, samo pet dana nakon što je Zakoniti od Ivice Puljka, nasred Marmontove, na njegovu predizbornom banku, dobio poluobećanje da će se on, Puljak, možda, eventualno, bože zdravlja, založiti za izgradnju krematorija, s istom idejom, ali rezolutnom, u kazneni prostor utrčava Ante Franić. Zakoniti je zinuo.

Pjevanje i plakanje

– Garant je netko od njih ubačen u Puljkov stožer – rekao je. – Kako je to Franiću moglo pasti na pamet? I to baš sad? Puljak ima špijuna u vlastitim redovima. Ili mene netko prisluškuje!

– A e – rekla sam nezainteresirano.

– Tebi to nije sumnjivo? – upitao je.

– Nije – rekla sam. – Meni je sumnjivo to da je netko uspio Puljku naći kazetu s kumova vjenčanja iz devedeset i neke, odvrtiti je sve do trenutka kad mlađahni Puljak pjeva ustašku pjesmicu, prebaciti taj kompromitirajući materijal na moderniju audio-vizualnu formu i otkriti da, osim o slatkoj maloj Marijani, profesor pjeva i o Crnoj legiji. To je meni sumnjivo.

– Nisi kriv kad si kriv – mudro je zaključio Zakoniti. – Nego kad zatreba.

Oko Puljkove krivnje i nekrivnje, međutim, Zakoniti se zakrvio s jednim ajmo reći prijateljem. Mislim, moj muž općenito gaji čudnovata poznanstva s ljudima svih mogućih političkih, poslovnih i drugih spektara, a u toj ekipi naći koliko-toliko normalnog čovjeka bio bi zadatak ravan potrazi za Higgsovim bozonom. E sad, neki od njih tvrde kako ne'š ti, pa šta, svi smo devedesetih pjevali ustaške pjesmice. Onda je Zakoniti kazao da, bogati, nismo svi pjevali.

Neki smo recitirali, neki smo držali jezik za zubima, neki smo, šta ja znam, pjevali da proplakat će zora i nebo sa zvijezdama. Onda je taj jedan rekao da zna on o kojim je zvijezdama Zakoniti pjevao. Onda je ovaj rekao: E i? Onda ga je dotični zvjezdoznanac nazvao jugonostalgičarom. Onda je Zakoniti njemu rekao da šta se pravi blesav kad svi znaju da je upravo on, dotični, u grobnoj tišini stadiona na Poljudu, ono kad je Drug Tito umro, na sav glas kukao pa je cijeli stadion beljio u njega, a on se nije mogao od jecaja zaustaviti. Onda je ovaj to porekao.

Dokazni materijal

Onda je Zakoniti rekao da "samo ti poriči, džaba ti je. Dokazni materijal postoji, a ti kako o'š". E onda je nastao muk. Stadionski.

– Koji dokazni materijal? – pitao je tiho jecaroš.

– Isto onakav kakav su Puljku sad izvukli – rekao je Zakoniti.

– Ma daj – problijedio je jecaroš, u međuvremenu prometnut u Velikog Hrvata i Katolika i ljubitelja prigodnih ustaških pjesmica.

– Nemoj zajebavat? Ti to znaš pouzdano?

– Pa naravno da znam pouzdano – rekao je Zakoniti, rođeni blefer i provokator. – Ako službice imaju videoradove Puljka iz vremena kad je bio, šta ja znam, golobradi student, di neće imati snimku toga povijesnog događaja kakav je bilo preminuće Druga Tita tijekom utakmice Hajduka i Crvene zvezde. Prisebi se, čovječe...

– Ukratko – zapiljio se dotični – ti tu snimku nisi vidio?

– Pa šta ću je gledati? – kazao je Zakoniti. – Ja sam na toj utakmici bio. I vidio te kako gorke suze roniš. Zato mi sad nemoj prodavati bozu da smo svi pjevali pjesmice. Nismo! Neki su kukali! A sad pjevaju...

Nedemokratska rasprava je, moram priznati, kod Zakonitog izazvala vedro raspoloženje. On najvoli popu reći pop, bobu bob, a robu grob bez obzira šta to nema baš previše smisla. Meni je to, moram reći, prilično iritantno. Kojeg đavla ću trošiti energiju na nepopravljive stvari i prevrtljive ljude?

– Moram priznati – kazao je Zakoniti u iznenađujućem trenutku iskrenosti –nekako se ipak nadam da će ti ljudi jednom priznati da lažu i prestati glumatati...

– Ja moram priznati, dragi – kazala sam – da je to na rubu mesijanskog sindroma.

– E pa? – blenuo je on. – Šta fali mesijanskom sindromu?

– Tugo moja – rekla sam. – Da šta fali? Sve fali, bogati! To je bolest! Bo-lest!

– Bolje mesijanski nego posttraumatski sindrom – kazao je on, psihološki poprilično neobrazovan.

Mesijanski sindrom

Kraljica Majka općenito podržava razvoj mesijanskog sindroma kod zeta. Ona doduše rijetko kojem popu kaže pop, a pogotovo bobu bob, ali se divi onima koji to prakticiraju. Pogotovo ako je to moj Zakoniti. Meni ni u snu ne bi tolerirala slične aktivnosti, jerbo nije ženski posao govoriti ljudima neprijatne istine.

– Osim ako je riječ o ženama tipa novinarke – rekla sam ja, znajući njezinu bolnu točku.

– A e – odgovorila je, a jedan joj je kraj usana, majkemi mile, nekako otišao ukrivo pa je jednog strašnog trenutka zasličila na blagopočivajućeg Franju, prvog hrvatskog predsjednika. – Znaš ti šta ja o tome mislim, ali...

– Ali?

– Ali ništa! – rekla je oprezno. – Šta ti mene ispituješ?

– Ne ispitujem te – rekla sam. – Šta ću te ispitivati kad znam šta misliš!

– Je, sve ti znaš – nasmijala se pa se obratila Zetu: – Evo ti reci, zete, jelda bi joj bolje bilo da je lijepo bila sutkinja, a ne novinarka? Ili barenko odvjetnica? Evo, ti reci...

– Rekao bih ja, punice – mudro je odvratio zet za pet – ali me strah.

– Tebe? Strah? Nje?! – blenula je ona.

– Dašta nego strah – odgovorio je on, kao da ja i nisam za stolom. – Ne znaš ti nju... Eno mi je rekla da imam mesijanski sindrom.

– Šta da imaš? Šta je to?

– Nešto psihički! – zločesto sam ja rekla.

Somatski poremećaj

– Bože, Edika – zinula je ona. – Boga mi božjega, ti si se pravo uzopačila. Zete, ja sam na tvojoj strani. Sa sidomom i bez sidoma.

– Evo vidiš – on se obratio meni. – Već imam i sljedbenike. Rođeni sam Mesija.

– U tom smislu – zlobno sam dometnula – ne dovodi me u napast!

– Koju napast? – upitao je on.

– Da ti priredim jedan mali, slatki psihosomatski poremećaj! S naglaskom na somatski! – poentirala sam. – Tupo tvrdim predmetom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 13:31