stdClass Object ( [id] => 1241808 [title] => Za stanare u centru Splita nema utjehe: Puljak odobrio da s Peristila i idućeg ljeta odzvanjaju zvučnici iz poznate kavane! Dva svirača s gitarom proglasio manifestacijom... [alias] => za-stanare-u-centru-splita-nema-utjehe-puljak-odobrio-da-s-peristila-i-iduceg-ljeta-odzvanjaju-zvucnici-iz-poznate-kavane-dva-sviraca-s-gitarom-proglasio-manifestacijom [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Grad Split namjerava usvojiti vrlo strogu Odluku o komunalnom redu, jednu od najstrožih u Hrvatskoj. Nju bi osobito trebali osjetiti ugostitelji u gradskoj jezgri, kojima će se restrikcije odraziti na poslovanje, zabranilo bi se neke štekate na atraktivnim javnim površinama koji su se namnožili u prostoru povijesne baštine grada.

U najstrožoj zoni konzervatorske zaštite (Zona A) – koja obuhvaća Rivu, ide po rubu Zagrebačke ulice i Sinjske ulice do Trga Gaje Bulata i HNK-a, spušta se Matošićevom i Jelačićevom ulicom i zahvaća dio Matejuške – na štekatima bi se zabranilo “postavljanje elekroakustičkih uređaja na ili iznad prostora štekata”.

---

image

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix
---

”Dozvoljeno je izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičkih uređaja”, izričito se za Zonu A napominje u Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu. Time bi već iduće ljeto odzvonilo zvučnicima i pojačalima na štekatima u gradskoj jezgri.

Višak decibela

No je li baš tako? Čini se da to neće vrijediti za sve. Dok se strogim mjerama kafićima planira oduzeti zvučnike i zabraniti reprodukciju muzike, dotle se jednim dokumentom koji je potpisao gradonačelnik u samom srcu povijesne jezgre dopušta prekoračenje buke s “viškom” decibela. Gradonačelnik Ivica Puljak odobrio je kavani i restoranu “Lvxor” da iduće godine, od travnja od konca listopada, može prekoračiti dopuštenu količinu buke. I to na Peristilu!

”Zaključak o prekoračenju dopuštene razine buke na otvorenom prostoru na lokaciji Peristil tijekom održavanja manifestacije ‘Nocturno na Peristilu’”, tako glasi dokument koji je objavljen u Službenom glasniku 14. studenoga, a potpisao ga je Puljak upravo u vrijeme dok traje javna rasprava o novoj Odluci o komunalnom redu, koja bi trebala uvesti rigorozne mjere kafićima i restoranima.

---

image

Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix
---

Zaključkom koji je Puljak potpisao, tvrtki “Carski trg” d.o.o. “daje se odobrenje za prekoračenje dopuštene razine buke na otvorenom prostoru na lokaciji Peristil tijekom održavanja manifestacije "Nocturno na Peristilu" radi održavanja kulturnog događaja i koncerata u periodu od 1. travnja 2023. do 31. listopada 2023. godine te će se odvijati u vremenu od 19 do 23.30 sati. Tijekom perioda u pred i post sezoni manifestacija će se održavati u periodu od 19 do 22.30 sati, dok će se u sezoni manifestacija održavati od 20.30 do 23.30”.

Oni koji su prolazili ovog ljeta Peristilom vidjeli su ispred “Lvxora” dvoje svirača s gitarom kako na mikrofon i preko dva zvučnika izvode pred brojnim okupljenim turistima standarde strane muzike, uglavnom iz 80-ih godina. Po izjavama svjedoka, ne radi se ni o kakvom kulturnom događaju, još manje manifestaciji, nego jednostavno o zabavi za turiste, nešto poput svirke na terasama hotela, samo za mlade.

Sanitarna na terenu

Lokalnim stanarima i korisnicima obližnjih prostora smetala je buka koju je “Lvxor” proizvodio na Peristilu. Ovog ljeta zvali su sanitarnu inspekciju, koja je 19. rujna obavila nadzor. U dokumentu koji smo dobili stoji kako je inspekcija izrekla mandatnu kaznu tvrtki koja drži “Lvxor”.

Nadalje stoji kako je tvrtka morala ograničiti buku za reprodukciju zvuka na vanjskom uslužnom prostoru na koji se izvođači priključe, a koji je blokiran na 65 db u unutarnjem prostoru. Sanitarni inspektori su upozorili “Lvxor” da moraju poštovati Zakon o zaštiti buke i pravilnike, jer će u protivnom biti pokrenute prekršajne mjere od strane inspekcije na temelju Zakona o zaštiti od buke.

---

image

Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix
---

Nedugo nakon toga, a u vrijeme dok se odvija javna rasprava o komunalnom redu, Puljak je potpisao “Zaključak o prekoračenju dopuštene razine buke na otvorenom prostoru na lokaciji Peristil”. Stoga se postavlja logično pitanje je li jedno povezano s drugim. Odnosno je li tvrtka “Carski trg” zatražila od Puljka odobrenje da mogu prekoračiti buku nakon što su dobili kaznu od inspekcije, a ujedno su se osigurali da neovisno o novoj odluci o komunalnom redu mogu raditi kao prije.

Upitali smo direktora i suvlasnika tvrtke Ivana Maladu što se planira za iduću godinu “Nocturna”.

– Program će biti sličan, ako ne isti – kazao nam je kratko Malada.

Pitali smo Maladu hoće li trebati imati limit decibela.

– Opet će trebati imati limit.

Koliki bi trebao bit limit?

– Ne znam, jeste li pitali u sanitarnoj? – uzvratio je protupitanjem.

---

image

Ivan Malada: ‘Program će biti sličan, ako ne i isti’ Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix
---

Nakon što smo mu objasnili da na temelju Zaključka gradonačelnika, koji se pozvao na Odluku o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području Grada Splita, više nije nadležna sanitarna inspekcija nego komunalni redari, Malada je kazao da on nije pravnik i da ne čita zakone jer ih ne zna tumačiti.

– Elektroakustički uređaji neće biti na Peristilu, oni stoje unutar prostora “Lvxora” na pragu, sada i uvijek dok je to takva manifestacija. Znači, ništa na javnoj površini – kazao je vlasnik “Lvxora”.

Međutim, slike koje su nam poslali čitatelji pokazuju kako su ovog ljeta zvučnici stajali ispred ulaza u kavanu i restoran “Lvxor”, zbog čega je pozivana inspekcija.

Privremena manifestacija

U Prijedlogu Odluke o komunalnom redu stoji da je zabranjeno koristiti Peristil u komercijalne svrhe, i nedavno su mediji pisali kako ta kavana ne bi mogla koristiti prostor desno od katedrale. Međutim, zahvaljujući živoj glazbi koju pušta, koristi čitav Peristil kao svoj komercijalni prostor jer se na njemu okupljaju po noći turisti kojima konobari poslužuju pića.

Također, postavlja se pitanje kakva je to privremena manifestacija koja traje pola godine.

Naime, Puljak je dao odobrenje za manifestaciju u trajanju od 1. travnja do 31. listopada. Stavio je napomenu kako “Lvxor” događanja mora prekinuti tek ako se u tom razdoblju na Peristilu budu održavale manifestacije koje su od važnosti za grad Split.

Time se gradonačelnik sigurno htio osigurati od situacije otprije dvije godine, kad je kavana “Lvxor” zbog Splitskog ljeta tužila Grad Split zatraživši čak 529.000 kuna zbog izgubljenih prihoda tijekom održavanja te kulturne manifestacije.

---

image

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon svega postavlja se pitanje hoće li nakon usvajanja Odluke o komunalnom redu u Zoni A i drugi ugostiteljski objekti smisliti manifestacije, odnosno “manifestacije”, koje mogu trajati pola godine, na osnovi kojih će moći tražiti da zvučnicima i pojačalima prekorače dopuštene razine buke?

Naime, u Prijedlogu Odluke o komunalnom redu dopušta se takva mogućnost. “Zabranjeno je na ili iznad površine javne namjene i zemljišta u vlasništvu Grada Splita postavljati elektroakustičke uređaje osim za vrijeme održavanja javnih skupova, priredbi i manifestacija sukladno Zakonu o zaštiti od buke i Odluci o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području grada Splita”, stoji u Prijedlogu Odluke.

---

Bučiti se može na mnogim

lokacijama u centru grada

 

Odlukom o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području Grada Splita, koju je donijelo Gradsko vijeće u prosincu 2021., dozvoljava se prekoračenje dopuštene razine buke za potrebe održavanja manifestacija na otvorenom prostoru za stanovništvo i goste, na sljedećim lokacijama: Riva, Prokurative, Ulica kralja Tomislava, Nodilova ulica, Strossmayerov park (Đardin),

Trg braće Radić (Voćni trg), Kaštelanska ulica (prilazni plato stadiona Poljud), Trg Gaje Bulata, Ruđera Boškovića (ispred RK Prima 3), Narodni trg (Pjaca), Park Emanuela Vidovića, Stobreč – Park Omladinsko šetalište, Morpurgova poljana, Obrov, Trg Dobri, Peristil, područje oko Turske kule i područje oko Tvrđave Gripe.

To nije sve.

– U slučaju organiziranja manifestacija koje su od interesa za grad Split ili drugih izvanrednih događaja, gradonačelnik može zaključkom proširiti područja (lokacije) na kojima se dozvoljava prekoračenje dopuštene razine buke na otvorenom prostoru za vrijeme trajanja manifestacija – stoji u Odluci.

Prema Zakonu o zaštiti od buke, kad jedinica lokalne samouprave donese ovakvu Odluku, tada za te lokacije nije nadležna sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, nego komunalni redari.

---

---

Suvlasnik ‘Lvxora‘ je i Juroslav Buljubašić

 

Tvrtka "Carski trg" d.o.o. drži "Lvxor" već dulje vrijeme. Zadnji ugovor o najmu prostora Grad je s njima sklopio 25. svibnja 2021., pred lokalne izbore, i traje do 30. lipnja 2026. U zakupu imaju prizemlje i prvi kat ukupne površine 246,25 m². Cijena zakupa je 103,97 kuna po četvornome metru, što iznosi 25.602,61 kunu mjesečno.

Prema računima i slikama cjenika koje se mogu vidjeti na Tripadvisoru, zakup nije teško isplatiti budući da pola litre točenog Ožujskog dođe 48 kuna, Coca Cola 38 kuna, kava 24 kune, a 10 dag dalmatinskog sira je još 2017. koštalo 74 kune.

Suvlasnici su Stipe i Ivan Malada, a od siječnja 2021. i Juroslav Buljubašić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SVIMA ISTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NIJE SVIMA ISTO 2 0 6823 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-17 15:08:50 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-18 18:07:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-18 18:07:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 507 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za stanare u centru Splita nema utjehe: Puljak odobrio da s Peristila i idućeg ljeta odzvanjaju zvučnici iz poznate kavane! Dva svirača s gitarom proglasio manifestacijom... [metakey] => kavana Lvxor, IVAN MALADA, zvučnici, Odluka o komunalnom redu, Ivica Puljak, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/17\/23815163.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/14774744.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/23586519.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/22325404.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/17575578.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/19477828.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/23815160.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/23815161.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/17\/23815162.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sa zvu\u010dnika i poja\u010dala na pragu kavane \u2018Lvxor\u2018 i idu\u0107eg ljeta \u0107e se slu\u0161ati hitovi 80-ih Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix<\/p>","

Nikola Vili\u0107\/Cropix<\/p>","

Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix<\/p>","

Duje Klari\u0107\/Cropix<\/p>","

Nikola Vili\u0107\/Cropix<\/p>","

Ivan Malada: \u2018Program \u0107e biti sli\u010dan, ako ne i isti\u2019 Duje Klari\u0107\/Cropix<\/p>","

Ivica Puljak je dao odobrenje za odr\u017eavanje \u0161estomjese\u010dne manifestacije Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix<\/p>","

Ivan Malada Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix<\/p>","

Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_23815163_1920.jpg":"1920x1080","k_23815163_1280.jpg":"1280x1280","k_23815163_1024.jpg":"1024x1024","k_23815163_640.jpg":"640x640","k_23815163_480.jpg":"480x480","k_23815163_340.jpg":"340x340","k_23815163_220.jpg":"220x220","o_23815163_1280.jpg":"1280x854","o_23815163_1024.jpg":"1024x683","o_23815163_640.jpg":"640x427","o_23815163_480.jpg":"480x320","o_23815163_340.jpg":"340x227","o_23815163_220.jpg":"220x146","h_23815163_1280.jpg":"1280x854","h_23815163_1024.jpg":"1024x683","h_23815163_640.jpg":"640x427","h_23815163_480.jpg":"480x320","h_23815163_340.jpg":"340x227","h_23815163_220.jpg":"220x147","pp_23815163_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815163_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815163_640.jpg":"640x814","pp_23815163_480.jpg":"480x611","pp_23815163_340.jpg":"340x432","pp_23815163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_14774744_1920.jpg":"1920x1080","k_14774744_1280.jpg":"1280x1280","k_14774744_1024.jpg":"1024x1024","k_14774744_640.jpg":"640x640","k_14774744_480.jpg":"480x480","k_14774744_340.jpg":"340x340","k_14774744_220.jpg":"220x220","o_14774744_1280.jpg":"1280x852","o_14774744_1024.jpg":"1024x681","o_14774744_640.jpg":"640x426","o_14774744_480.jpg":"480x319","o_14774744_340.jpg":"340x226","o_14774744_220.jpg":"220x146","h_14774744_1280.jpg":"1280x854","h_14774744_1024.jpg":"1024x683","h_14774744_640.jpg":"640x427","h_14774744_480.jpg":"480x320","h_14774744_340.jpg":"340x227","h_14774744_220.jpg":"220x147","pp_14774744_1280.jpg":"1280x1628","pp_14774744_1024.jpg":"1024x1303","pp_14774744_640.jpg":"640x814","pp_14774744_480.jpg":"480x611","pp_14774744_340.jpg":"340x432","pp_14774744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1127","hd_23586519_1920.jpg":"1920x1080","k_23586519_1280.jpg":"1280x1280","k_23586519_1024.jpg":"1024x1024","k_23586519_640.jpg":"640x640","k_23586519_480.jpg":"480x480","k_23586519_340.jpg":"340x340","k_23586519_220.jpg":"220x220","o_23586519_1280.jpg":"1280x751","o_23586519_1024.jpg":"1024x601","o_23586519_640.jpg":"640x375","o_23586519_480.jpg":"480x281","o_23586519_340.jpg":"340x199","o_23586519_220.jpg":"220x129","h_23586519_1280.jpg":"1280x854","h_23586519_1024.jpg":"1024x683","h_23586519_640.jpg":"640x427","h_23586519_480.jpg":"480x320","h_23586519_340.jpg":"340x227","h_23586519_220.jpg":"220x147","pp_23586519_1280.jpg":"1280x1628","pp_23586519_1024.jpg":"1024x1303","pp_23586519_640.jpg":"640x814","pp_23586519_480.jpg":"480x611","pp_23586519_340.jpg":"340x432","pp_23586519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1508x1020","hd_22325404_1920.jpg":"1920x1080","k_22325404_1280.jpg":"1280x1280","k_22325404_1024.jpg":"1024x1024","k_22325404_640.jpg":"640x640","k_22325404_480.jpg":"480x480","k_22325404_340.jpg":"340x340","k_22325404_220.jpg":"220x220","o_22325404_1280.jpg":"1280x865","o_22325404_1024.jpg":"1024x692","o_22325404_640.jpg":"640x432","o_22325404_480.jpg":"480x324","o_22325404_340.jpg":"340x229","o_22325404_220.jpg":"220x148","h_22325404_1280.jpg":"1280x854","h_22325404_1024.jpg":"1024x683","h_22325404_640.jpg":"640x427","h_22325404_480.jpg":"480x320","h_22325404_340.jpg":"340x227","h_22325404_220.jpg":"220x147","pp_22325404_1280.jpg":"1280x1628","pp_22325404_1024.jpg":"1024x1303","pp_22325404_640.jpg":"640x814","pp_22325404_480.jpg":"480x611","pp_22325404_340.jpg":"340x432","pp_22325404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_17575578_1920.jpg":"1920x1080","k_17575578_1280.jpg":"1280x1280","k_17575578_1024.jpg":"1024x1024","k_17575578_640.jpg":"640x640","k_17575578_480.jpg":"480x480","k_17575578_340.jpg":"340x340","k_17575578_220.jpg":"220x220","o_17575578_1280.jpg":"1280x872","o_17575578_1024.jpg":"1024x698","o_17575578_640.jpg":"640x436","o_17575578_480.jpg":"480x327","o_17575578_340.jpg":"340x231","o_17575578_220.jpg":"220x149","h_17575578_1280.jpg":"1280x854","h_17575578_1024.jpg":"1024x683","h_17575578_640.jpg":"640x427","h_17575578_480.jpg":"480x320","h_17575578_340.jpg":"340x227","h_17575578_220.jpg":"220x147","pp_17575578_1280.jpg":"1280x1628","pp_17575578_1024.jpg":"1024x1303","pp_17575578_640.jpg":"640x814","pp_17575578_480.jpg":"480x611","pp_17575578_340.jpg":"340x432","pp_17575578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1154","hd_19477828_1920.jpg":"1920x1080","k_19477828_1280.jpg":"1280x1280","k_19477828_1024.jpg":"1024x1024","k_19477828_640.jpg":"640x640","k_19477828_480.jpg":"480x480","k_19477828_340.jpg":"340x340","k_19477828_220.jpg":"220x220","o_19477828_1280.jpg":"1280x769","o_19477828_1024.jpg":"1024x615","o_19477828_640.jpg":"640x384","o_19477828_480.jpg":"480x288","o_19477828_340.jpg":"340x204","o_19477828_220.jpg":"220x132","h_19477828_1280.jpg":"1280x854","h_19477828_1024.jpg":"1024x683","h_19477828_640.jpg":"640x427","h_19477828_480.jpg":"480x320","h_19477828_340.jpg":"340x227","h_19477828_220.jpg":"220x147","pp_19477828_1280.jpg":"1280x1628","pp_19477828_1024.jpg":"1024x1303","pp_19477828_640.jpg":"640x814","pp_19477828_480.jpg":"480x611","pp_19477828_340.jpg":"340x432","pp_19477828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_23815160_1920.jpg":"1920x1080","k_23815160_1280.jpg":"1280x1280","k_23815160_1024.jpg":"1024x1024","k_23815160_640.jpg":"640x640","k_23815160_480.jpg":"480x480","k_23815160_340.jpg":"340x340","k_23815160_220.jpg":"220x220","o_23815160_1280.jpg":"1280x814","o_23815160_1024.jpg":"1024x651","o_23815160_640.jpg":"640x407","o_23815160_480.jpg":"480x305","o_23815160_340.jpg":"340x216","o_23815160_220.jpg":"220x140","h_23815160_1280.jpg":"1280x854","h_23815160_1024.jpg":"1024x683","h_23815160_640.jpg":"640x427","h_23815160_480.jpg":"480x320","h_23815160_340.jpg":"340x227","h_23815160_220.jpg":"220x147","pp_23815160_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815160_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815160_640.jpg":"640x814","pp_23815160_480.jpg":"480x611","pp_23815160_340.jpg":"340x432","pp_23815160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_23815161_1920.jpg":"1920x1080","k_23815161_1280.jpg":"1280x1280","k_23815161_1024.jpg":"1024x1024","k_23815161_640.jpg":"640x640","k_23815161_480.jpg":"480x480","k_23815161_340.jpg":"340x340","k_23815161_220.jpg":"220x220","o_23815161_1280.jpg":"1280x836","o_23815161_1024.jpg":"1024x669","o_23815161_640.jpg":"640x418","o_23815161_480.jpg":"480x313","o_23815161_340.jpg":"340x222","o_23815161_220.jpg":"220x143","h_23815161_1280.jpg":"1280x854","h_23815161_1024.jpg":"1024x683","h_23815161_640.jpg":"640x427","h_23815161_480.jpg":"480x320","h_23815161_340.jpg":"340x227","h_23815161_220.jpg":"220x147","pp_23815161_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815161_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815161_640.jpg":"640x814","pp_23815161_480.jpg":"480x611","pp_23815161_340.jpg":"340x432","pp_23815161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1227","hd_23815162_1920.jpg":"1920x1080","k_23815162_1280.jpg":"1280x1280","k_23815162_1024.jpg":"1024x1024","k_23815162_640.jpg":"640x640","k_23815162_480.jpg":"480x480","k_23815162_340.jpg":"340x340","k_23815162_220.jpg":"220x220","o_23815162_1280.jpg":"1280x818","o_23815162_1024.jpg":"1024x654","o_23815162_640.jpg":"640x409","o_23815162_480.jpg":"480x306","o_23815162_340.jpg":"340x217","o_23815162_220.jpg":"220x140","h_23815162_1280.jpg":"1280x854","h_23815162_1024.jpg":"1024x683","h_23815162_640.jpg":"640x427","h_23815162_480.jpg":"480x320","h_23815162_340.jpg":"340x227","h_23815162_220.jpg":"220x147","pp_23815162_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815162_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815162_640.jpg":"640x814","pp_23815162_480.jpg":"480x611","pp_23815162_340.jpg":"340x432","pp_23815162_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8029298 Threads: 2 Questions: 1664943130 Slow queries: 4953527 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112118088 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/za-stanare-u-centru-splita-nema-utjehe-puljak-odobrio-da-s-peristila-i-iduceg-ljeta-odzvanjaju-zvucnici-iz-poznate-kavane-dva-sviraca-s-gitarom-proglasio-manifestacijom-1241808 [printLink] => /split/za-stanare-u-centru-splita-nema-utjehe-puljak-odobrio-da-s-peristila-i-iduceg-ljeta-odzvanjaju-zvucnici-iz-poznate-kavane-dva-sviraca-s-gitarom-proglasio-manifestacijom-1241808?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697503 [name] => kavana Lvxor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-18 19:07:42 [main_article_id] => 0 [alias] => kavana-lvxor [link] => /tag/kavana-lvxor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 607701 [name] => IVAN MALADA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-06 17:47:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-malada [link] => /tag/ivan-malada ) [2] => stdClass Object ( [id] => 697504 [name] => zvučnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-18 19:07:43 [main_article_id] => 0 [alias] => zvucnici [link] => /tag/zvucnici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 486413 [name] => Odluka o komunalnom redu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odluka-o-komunalnom-redu [link] => /tag/odluka-o-komunalnom-redu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SVIMA ISTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za stanare u centru Splita nema utjehe: Puljak odobrio da s Peristila i idućeg ljeta odzvanjaju zvučnici iz poznate kavane! Dva svirača s gitarom proglasio manifestacijom... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/23815163.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Sa zvučnika i pojačala na pragu kavane ‘Lvxor‘ i idućeg ljeta će se slušati hitovi 80-ih Joško Šupić/Cropix

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/23815163.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Sa zvučnika i pojačala na pragu kavane ‘Lvxor‘ i idućeg ljeta će se slušati hitovi 80-ih Joško Šupić/Cropix

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/14774744.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/23586519.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/22325404.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/17575578.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/19477828.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Ivan Malada: ‘Program će biti sličan, ako ne i isti’ Duje Klarić/Cropix

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/23815160.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ivica Puljak je dao odobrenje za održavanje šestomjesečne manifestacije Božidar Vukičević/Cropix

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/23815161.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Ivan Malada Ante Čizmić/Cropix

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/17/23815162.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Grad Split namjerava usvojiti vrlo strogu Odluku o komunalnom redu, jednu od najstrožih u Hrvatskoj. Nju bi osobito trebali osjetiti ugostitelji u gradskoj jezgri, kojima će se restrikcije odraziti na poslovanje, zabranilo bi se neke štekate na atraktivnim javnim površinama koji su se namnožili u prostoru povijesne baštine grada.

U najstrožoj zoni konzervatorske zaštite (Zona A) – koja obuhvaća Rivu, ide po rubu Zagrebačke ulice i Sinjske ulice do Trga Gaje Bulata i HNK-a, spušta se Matošićevom i Jelačićevom ulicom i zahvaća dio Matejuške – na štekatima bi se zabranilo “postavljanje elekroakustičkih uređaja na ili iznad prostora štekata”.

---

image

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix
---

”Dozvoljeno je izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičkih uređaja”, izričito se za Zonu A napominje u Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu. Time bi već iduće ljeto odzvonilo zvučnicima i pojačalima na štekatima u gradskoj jezgri.

Višak decibela

No je li baš tako? Čini se da to neće vrijediti za sve. Dok se strogim mjerama kafićima planira oduzeti zvučnike i zabraniti reprodukciju muzike, dotle se jednim dokumentom koji je potpisao gradonačelnik u samom srcu povijesne jezgre dopušta prekoračenje buke s “viškom” decibela. Gradonačelnik Ivica Puljak odobrio je kavani i restoranu “Lvxor” da iduće godine, od travnja od konca listopada, može prekoračiti dopuštenu količinu buke. I to na Peristilu!

”Zaključak o prekoračenju dopuštene razine buke na otvorenom prostoru na lokaciji Peristil tijekom održavanja manifestacije ‘Nocturno na Peristilu’”, tako glasi dokument koji je objavljen u Službenom glasniku 14. studenoga, a potpisao ga je Puljak upravo u vrijeme dok traje javna rasprava o novoj Odluci o komunalnom redu, koja bi trebala uvesti rigorozne mjere kafićima i restoranima.

---

image

Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix
---

Zaključkom koji je Puljak potpisao, tvrtki “Carski trg” d.o.o. “daje se odobrenje za prekoračenje dopuštene razine buke na otvorenom prostoru na lokaciji Peristil tijekom održavanja manifestacije "Nocturno na Peristilu" radi održavanja kulturnog događaja i koncerata u periodu od 1. travnja 2023. do 31. listopada 2023. godine te će se odvijati u vremenu od 19 do 23.30 sati. Tijekom perioda u pred i post sezoni manifestacija će se održavati u periodu od 19 do 22.30 sati, dok će se u sezoni manifestacija održavati od 20.30 do 23.30”.

Oni koji su prolazili ovog ljeta Peristilom vidjeli su ispred “Lvxora” dvoje svirača s gitarom kako na mikrofon i preko dva zvučnika izvode pred brojnim okupljenim turistima standarde strane muzike, uglavnom iz 80-ih godina. Po izjavama svjedoka, ne radi se ni o kakvom kulturnom događaju, još manje manifestaciji, nego jednostavno o zabavi za turiste, nešto poput svirke na terasama hotela, samo za mlade.

Sanitarna na terenu

Lokalnim stanarima i korisnicima obližnjih prostora smetala je buka koju je “Lvxor” proizvodio na Peristilu. Ovog ljeta zvali su sanitarnu inspekciju, koja je 19. rujna obavila nadzor. U dokumentu koji smo dobili stoji kako je inspekcija izrekla mandatnu kaznu tvrtki koja drži “Lvxor”.

Nadalje stoji kako je tvrtka morala ograničiti buku za reprodukciju zvuka na vanjskom uslužnom prostoru na koji se izvođači priključe, a koji je blokiran na 65 db u unutarnjem prostoru. Sanitarni inspektori su upozorili “Lvxor” da moraju poštovati Zakon o zaštiti buke i pravilnike, jer će u protivnom biti pokrenute prekršajne mjere od strane inspekcije na temelju Zakona o zaštiti od buke.

---

image

Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix
---

Nedugo nakon toga, a u vrijeme dok se odvija javna rasprava o komunalnom redu, Puljak je potpisao “Zaključak o prekoračenju dopuštene razine buke na otvorenom prostoru na lokaciji Peristil”. Stoga se postavlja logično pitanje je li jedno povezano s drugim. Odnosno je li tvrtka “Carski trg” zatražila od Puljka odobrenje da mogu prekoračiti buku nakon što su dobili kaznu od inspekcije, a ujedno su se osigurali da neovisno o novoj odluci o komunalnom redu mogu raditi kao prije.

Upitali smo direktora i suvlasnika tvrtke Ivana Maladu što se planira za iduću godinu “Nocturna”.

– Program će biti sličan, ako ne isti – kazao nam je kratko Malada.

Pitali smo Maladu hoće li trebati imati limit decibela.

– Opet će trebati imati limit.

Koliki bi trebao bit limit?

– Ne znam, jeste li pitali u sanitarnoj? – uzvratio je protupitanjem.

---

image

Ivan Malada: ‘Program će biti sličan, ako ne i isti’ Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix
---

Nakon što smo mu objasnili da na temelju Zaključka gradonačelnika, koji se pozvao na Odluku o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području Grada Splita, više nije nadležna sanitarna inspekcija nego komunalni redari, Malada je kazao da on nije pravnik i da ne čita zakone jer ih ne zna tumačiti.

– Elektroakustički uređaji neće biti na Peristilu, oni stoje unutar prostora “Lvxora” na pragu, sada i uvijek dok je to takva manifestacija. Znači, ništa na javnoj površini – kazao je vlasnik “Lvxora”.

Međutim, slike koje su nam poslali čitatelji pokazuju kako su ovog ljeta zvučnici stajali ispred ulaza u kavanu i restoran “Lvxor”, zbog čega je pozivana inspekcija.

Privremena manifestacija

U Prijedlogu Odluke o komunalnom redu stoji da je zabranjeno koristiti Peristil u komercijalne svrhe, i nedavno su mediji pisali kako ta kavana ne bi mogla koristiti prostor desno od katedrale. Međutim, zahvaljujući živoj glazbi koju pušta, koristi čitav Peristil kao svoj komercijalni prostor jer se na njemu okupljaju po noći turisti kojima konobari poslužuju pića.

Također, postavlja se pitanje kakva je to privremena manifestacija koja traje pola godine.

Naime, Puljak je dao odobrenje za manifestaciju u trajanju od 1. travnja do 31. listopada. Stavio je napomenu kako “Lvxor” događanja mora prekinuti tek ako se u tom razdoblju na Peristilu budu održavale manifestacije koje su od važnosti za grad Split.

Time se gradonačelnik sigurno htio osigurati od situacije otprije dvije godine, kad je kavana “Lvxor” zbog Splitskog ljeta tužila Grad Split zatraživši čak 529.000 kuna zbog izgubljenih prihoda tijekom održavanja te kulturne manifestacije.

---

image

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon svega postavlja se pitanje hoće li nakon usvajanja Odluke o komunalnom redu u Zoni A i drugi ugostiteljski objekti smisliti manifestacije, odnosno “manifestacije”, koje mogu trajati pola godine, na osnovi kojih će moći tražiti da zvučnicima i pojačalima prekorače dopuštene razine buke?

Naime, u Prijedlogu Odluke o komunalnom redu dopušta se takva mogućnost. “Zabranjeno je na ili iznad površine javne namjene i zemljišta u vlasništvu Grada Splita postavljati elektroakustičke uređaje osim za vrijeme održavanja javnih skupova, priredbi i manifestacija sukladno Zakonu o zaštiti od buke i Odluci o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području grada Splita”, stoji u Prijedlogu Odluke.

---

Bučiti se može na mnogim

lokacijama u centru grada

 

Odlukom o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području Grada Splita, koju je donijelo Gradsko vijeće u prosincu 2021., dozvoljava se prekoračenje dopuštene razine buke za potrebe održavanja manifestacija na otvorenom prostoru za stanovništvo i goste, na sljedećim lokacijama: Riva, Prokurative, Ulica kralja Tomislava, Nodilova ulica, Strossmayerov park (Đardin),

Trg braće Radić (Voćni trg), Kaštelanska ulica (prilazni plato stadiona Poljud), Trg Gaje Bulata, Ruđera Boškovića (ispred RK Prima 3), Narodni trg (Pjaca), Park Emanuela Vidovića, Stobreč – Park Omladinsko šetalište, Morpurgova poljana, Obrov, Trg Dobri, Peristil, područje oko Turske kule i područje oko Tvrđave Gripe.

To nije sve.

– U slučaju organiziranja manifestacija koje su od interesa za grad Split ili drugih izvanrednih događaja, gradonačelnik može zaključkom proširiti područja (lokacije) na kojima se dozvoljava prekoračenje dopuštene razine buke na otvorenom prostoru za vrijeme trajanja manifestacija – stoji u Odluci.

Prema Zakonu o zaštiti od buke, kad jedinica lokalne samouprave donese ovakvu Odluku, tada za te lokacije nije nadležna sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, nego komunalni redari.

---

---

Suvlasnik ‘Lvxora‘ je i Juroslav Buljubašić

 

Tvrtka "Carski trg" d.o.o. drži "Lvxor" već dulje vrijeme. Zadnji ugovor o najmu prostora Grad je s njima sklopio 25. svibnja 2021., pred lokalne izbore, i traje do 30. lipnja 2026. U zakupu imaju prizemlje i prvi kat ukupne površine 246,25 m². Cijena zakupa je 103,97 kuna po četvornome metru, što iznosi 25.602,61 kunu mjesečno.

Prema računima i slikama cjenika koje se mogu vidjeti na Tripadvisoru, zakup nije teško isplatiti budući da pola litre točenog Ožujskog dođe 48 kuna, Coca Cola 38 kuna, kava 24 kune, a 10 dag dalmatinskog sira je još 2017. koštalo 74 kune.

Suvlasnici su Stipe i Ivan Malada, a od siječnja 2021. i Juroslav Buljubašić.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Sa zvučnika i pojačala na pragu kavane ‘Lvxor‘ i idućeg ljeta će se slušati hitovi 80-ih Joško Šupić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

Duje Klarić/Cropix

Ivan Malada: ‘Program će biti sličan, ako ne i isti’ Duje Klarić/Cropix

Božidar Vukičević/Cropix

Ivica Puljak je dao odobrenje za održavanje šestomjesečne manifestacije Božidar Vukičević/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

Ivan Malada Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/za-stanare-u-centru-splita-nema-utjehe-puljak-odobrio-da-s-peristila-i-iduceg-ljeta-odzvanjaju-zvucnici-iz-poznate-kavane-dva-sviraca-s-gitarom-proglasio-manifestacijom-1241808 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d97cff7156ba0bd6cac32961156e553ee7fc8bb3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+stanare+u+centru+Splita+nema+utjehe%3A+Puljak+odobrio+da+s+Peristila+i+idu%C4%87eg+ljeta+odzvanjaju+zvu%C4%8Dnici+iz+poznate+kavane%21+Dva+svira%C4%8Da+s+gitarom+proglasio+manifestacijom...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fza-stanare-u-centru-splita-nema-utjehe-puljak-odobrio-da-s-peristila-i-iduceg-ljeta-odzvanjaju-zvucnici-iz-poznate-kavane-dva-sviraca-s-gitarom-proglasio-manifestacijom-1241808 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fza-stanare-u-centru-splita-nema-utjehe-puljak-odobrio-da-s-peristila-i-iduceg-ljeta-odzvanjaju-zvucnici-iz-poznate-kavane-dva-sviraca-s-gitarom-proglasio-manifestacijom-1241808 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE SVIMA ISTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNIJE SVIMA ISTO

Za stanare u centru Splita nema utjehe: Puljak odobrio da s Peristila i idućeg ljeta odzvanjaju zvučnici iz poznate kavane! Dva svirača s gitarom proglasio manifestacijom...

Piše Sandi Vidulić
18. studenog 2022. - 19:07
Sa zvučnika i pojačala na pragu kavane ‘Lvxor‘ i idućeg ljeta će se slušati hitovi 80-ih Joško Šupić/CropixJoško Šupić/Cropix

Grad Split namjerava usvojiti vrlo strogu Odluku o komunalnom redu, jednu od najstrožih u Hrvatskoj. Nju bi osobito trebali osjetiti ugostitelji u gradskoj jezgri, kojima će se restrikcije odraziti na poslovanje, zabranilo bi se neke štekate na atraktivnim javnim površinama koji su se namnožili u prostoru povijesne baštine grada.

U najstrožoj zoni konzervatorske zaštite (Zona A) – koja obuhvaća Rivu, ide po rubu Zagrebačke ulice i Sinjske ulice do Trga Gaje Bulata i HNK-a, spušta se Matošićevom i Jelačićevom ulicom i zahvaća dio Matejuške – na štekatima bi se zabranilo “postavljanje elekroakustičkih uređaja na ili iznad prostora štekata”.

”Dozvoljeno je izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičkih uređaja”, izričito se za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 08:12