stdClass Object ( [id] => 1123323 [title] => Vrhunac njihova rada je kada dijete zaplače mami na prsima! Bili smo s ‘babicama‘ u najvećem rodilištu u Lijepoj našoj: I tatama pružamo pomoć; nakon svakog poroda čujemo ono ‘nikad više‘... [alias] => vrhunac-njihova-rada-je-kada-dijete-zaplace-mami-na-prsima-bili-smo-s-babicama-u-najvecem-rodilistu-u-lijepoj-nasoj-i-tatama-pruzamo-pomoc-nakon-svakog-poroda-cujemo-ono-nikad-vise [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada začujete onaj obljubljeni, rašpavi Oliverov glas i kada se zaore stihovi: "Novi život se rađa, a ključ života u tvojoj je ruci" – vidite jasno lica majki, koje radosne, uplakane, (slatko) umorne dočekuju svoj mali smotuljak radosti.

Prije negoli najveća ljubav na svijetu ugleda lice svoje majke – susretne se s brižnim pogledom primalje. Babicama ih narod zove, a mi smo ih upoznali kako bismo vam prenijeli kako izgleda život onih koje život dočekuju.

- Jeste li spremne? - pitamo ih.

- Rođene spremne - odgovaraju.

Dio su najvećeg rodilišta u Lijepoj našoj, Klinike za ženske bolesti i porode splitskog Kliničkog bolničkog centra, godišnje na svijet donesu više od četiri tisuće i sto malih Dalmatinaca. I onih drugih, recimo - Nijemaca, Amerikanaca, Slovenaca...

- Turistkinje dobiju trudove na godišnjem odmoru i rode kod nas - vele nam.

---

image
Složna ekipa za trudnice je danonoćno spremna
Ante Čizmić/Cropix
---

Stalan stres

Pa ako ste se pitali zašto "Hajduk živi vječno" na svim kontinentima – evo vam (djelomičnog) odgovora...

Dr. Indira Kosović je vršiteljica dužnosti pročelnice Zavoda za perinatologiju, najvećeg Zavoda Klinike, u kojem se skrbi o svim trudnicama sa ugroženim i rizičnim trudnoćama, ali se i zbrinjavaju rodilje do otpusta. Navodi kako je obim posla u porodništvu ili opstetriciji (prema lat. obstetrix: primalja) zaista velik, jer u splitskom rodilištu dnevno skrbe za prosječno 12 poroda kroz 24-satna dežurstva koja znaju biti i naporna i stresna, ali sve se odradi...

---

image
Dr. Indira Kosović
Paun Paunović/Cropix
---

- Ponekad na žalost i ne ide sve kako bismo željeli. Stres paradoksalno, u kasnim noćnim satima pomaže da pod adrenalinom očuvamo pozornost i budnost. Svaki je porod radostan kad dobro završi, ali trebamo sačuvati profesionalnost i empatiju i kad loši ishodi zatrpaju naše “emocionalne kante”, pokrpati se, ići dalje, jer već idući trenutak dolazi netko tko treba naše znanje, pažnju i podršku, kazuje nam ginekologinja.

Ovaj je posao i psihofizički i emocionalno iscrpljujući, zahtjevan. Ali smijati se treba.

Smijati se u splitskom rodilištu baš moraš. Okružen si zvučnom kulisom sitnih, malih, zvonkih glasića, plaču, zovu društvo, traže mamu, a tek su nam došli. Maleni paketići čiste pozitivne energije. I miris. Uvijek se žalite kako bolnica "miriše onako", ovdje nije. Miriše ljubav. Baš onako, slatko, kako bi i trebala.

Pletene 'hobotnice'

Pred nama lica, nasmijana, žene pune neke tople svjetlosti, valjda takav i trebaš biti kada dočekuješ svoje male sugrađane.

- Dobro nam došao - kažu njihove oči.

- Neka ti život bude pjesma - dodaju.

Tako mi, kada nas "sevdah ponese" čitamo duše pred nama, a Jelena Jović, glavna sestra Odjela neonatologije, nakon 33 godine rada i iskustva objašnjava potpuno jednostavno:

- Nije ovo ustanova, nije ovo bolnica, ovo je kao doma, sve je ovde lipše!

Pokazuje nam svoje "male drekavce", prijevremeno rođene ljepotice i ljepotane, sigurno umotane i uljuljuškane u svoje inkubatore i svoje tople krevetiće. I ne vidimo igle i iglice, uređaje i respiratore, dozatore i mjerače otkucaja srca, ništa to ne vidimo dok sestra Jelena nježno, kao perom – miluje ručice i namješta im pletene "hobotnice", da ih grle, kad mama još uvijek ne smije. Hobotnice, kažu nam, kao da ih podsjećaju na sigurnost maternice, na pupkovinu koja ih je hranila.

---

image
Jelena Jović, glavna sestra Neonatologije
Paun Paunović/Cropix
---

- Kada sam prvi put došla pred inkubator i kroz tadašnja dva uska otvora morala pružiti ruke da bih bebice podigla, nahranila, dala im lijekove, mislila sam baš kako bi bilo dobro da sam hobotnica, da imam barem još jedan par ruku, sjeća se Jelena trenutka prije spomenute 33 godine.

Otpustile su iz bolnice tisuće žive i zdrave djece, napomenimo, i one malene koji su na svijet došli manji od štruce kruha. Pola kilograma radosti. Snage. Puni volje, maleni ratnici koji su odmah u startu odvojevali najtežu bitku.

Ljubimo ih pogledima, umotani u molitve. U sigurnim rukama već jesu.

Brzo vrime prođe

Upoznajemo višu primalju Matijanu Mardešić, glavna je sestra Odjela rađaonice.

- Nerijetko nam dođu u posjet ti naši mali pacijenti, neki kod nas i slave rođendane, pušemo zajedno u svjećice, smijemo se, raznježeni, a opet, jasno nam je zašto – pa tu su, na Odjelu, ponovno rođeni.

- A tek kada ih na ulici sretnem, sad već tinejdžere... Ne može čovik virovat kako brzo vrime prođe, odrastu naši "smotuljci", veli nam dok je gledamo kako presvlači, ušuškava i po kosici miluje tek rođenog Splićanina.

Njegov je život platno, u rukama su mu sve postojeće boje, nadamo se – gledajući ga onako nježnog, "starog" tek sat, kako će izraditi najljepše slike. Neka bude sretan. I zdrav.

---

image
Matijana Mardešić, glavna sestra Odjela rađaonice i novorođeni Splićanin
Paun Paunović/Cropix
---

- Uvijek se rado sjetim prvog poroda koji sam samostalno vodila. Naravno, prije toga sam uz starije kolegice bila na mnogima, učila sam uz njih. Ali taj prvi je poseban. Mješavina uzbuđenja, odgovornosti, zrnce straha, ali i samouvjerenosti, jer – mogu ja i znam - prisjeća se Matijana, taj mali čovjek danas je već momak.

---

image
Lijepe želje i zahvale
Paun Paunović/Cropix
---

---

image
Lijepe želje i zahvale
Paun Paunović/Cropix
---

U Klinici je 34 liječnika, od kojih se njih 18 bave perinatologijom, a 182 sestre tu rade, njih 130 sa zvanjem primalje, od toga čak 55 viših sestara, a uskoro će među njima biti i jedna magistrica znanosti, Anela Vukić joj je ime. Bit će prva magistrica na području porodništva na potezu od Dubrovnika do Gospića.

- Rad je gotov, ostala mi je "samo" obrana, smijemo se, buduća znanstvenica, naravno, ni trenutka ne staje – raditi se mora.

Braća po zvanju

Doznajemo i da imaju dvojicu muških kolega. Koliko je to rijetko, govori činjenica da ni naziv zanimanja nemaju – ajde, recite pravo, kako biste zvali mušku primalju?

- Primalj! Ili babak, pokušavamo biti duhoviti, a primalje se smiju i vele:

- Ne triba van ga zvat, sam dođe!

"Dovukli" smo ga sa godišnjeg odmora, samo kako bismo ga fotografirali, posebnog i rijetkog, Nikša Galić mu je ime. U kolektivu žena jedan muškarac je – princ. Uskoro će mu se pridružiti i mladi kolega Ivan Plenković, student treće godine sestrinstva. Pada nam na pamet ona stara "iman brata, a sestru", no naše sestre na svoju braću po zvanju ne daju. Brane ih ko lavice.

---

image
Nikša Galić, blaženi među ženama
Ante Čizmić/Cropix
---

Vične su i spretne, snažne žene u borbama. I onim vidljivima, i onima koje se odvijaju u dubini. Duša zna biti izrovano bojevo polje. Kako veli dr. Kosović – porod je poput plovidbe:

- Traje ponekad i satima, nekada je valovito. Nekada i ne stignemo do luke. I dugo se nosi ta bol, dotakne vas štošta, ali sve to prođeš s rodiljama, a poslije i sam sa sobom.

- Treba biti rodiljama i primalja, ali i psihološki oslonac - veli nam u prolazu Miranda Gudelj i dodaje:

- Dok ste vi ćakulali, ja san ih dvije "dovela". Jedan prvi porod, jedan treći, sve je prošlo kako triba - kaže, nasmijana, nakon 35 godina rada u rađaonici, pa kad kaže "kako nema radosnijeg posla od ovog" – mi joj vjerujemo.

"Sto godina" u rađaonici je provela i sestra Sanja Stanić, ove će godine u zasluženu mirovinu. Smije se i ona, a kako i ne bi kada je ovaj dan našeg posjeta prošao – sjajno.

- Sve je dobro - kaže nam.

- Sve je dobro - ponavlja.

---

image
Sanja Stanić i Anela Vukić pružaju podršku rodilji u trudovima
Paun Paunović/Cropix
---

Kolegica s trudovima

I onda, kako to u reporterskom poslu nerijetko biva – proširila se vijest rađaonicom – došla je Gordana!

Pazite sad – Gordana Rogošić, primalja, došla je roditi na svoj odjel, a i gdje bi drugo, među svoje kolegice. Odmah nam maše rukom da maknemo fotoaparat, nije joj do slikavanja, ali blokiću i olovci ne može pobjeći:

- Sve mi je i poznato i nepoznato. Znam što mogu očekivati, ali vjeru dajem kolegicama i straha nema - kaže nam.

Želimo joj sreću, ispraća nas iz "boksa" osmijehom. Sedam je takvih rađaonica na Klinici. Kad kažemo moderno – onda zamislite svemirski brod iz filmova. Sve imaju. I pilates lopte, na kojima u trudovima balansira mlada dama, i njoj šaljemo poljupce i želimo svu radost svijeta, smije se, zna da je pred njom veličanstven trenutak. U jednom se dahu rađaju dvoje - jedno čudo i jedna majka.

- Uvjeti u rađaonici su maksimalno podređeni rodiljama. Sve se radi polako, postoje i alternativni načini poroda. Sve odrađujemo zajedno s budućom majkom, kaže nam sestra Jelena Jerković, glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode, žena koja 20 godina radi bez stajanja.

- Ne bi se reklo, laskamo joj, postajući svjesni da su baš sve primalje oko nas prekrasne žene.

---

image
Jelena Jerković, glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode
Paun Paunović/Cropix
---

Nagovaramo ih da nam pričaju o tatama na porodima, ima li koja tajna, koja batuda, nešto da im se znamo rugati, ali ne zločesto već onako, ženski.

- Nakon svakog poroda čujemo ono "nikad više", a onda se potrefi da nam dođe isti par za koju godinu - smijemo se, dok doznajemo kako su jednom donijeli fotelju u rađaonicu, da friška majka pokuša sjesti, odmoriti se, dok je ne prebace u bolničku sobu.

- Dolazimo po nju, a ona šeta boksom, dok joj muž sjedi na fotelji. Slabo mu je, kaže nam, a ona je tek rodila - smijemo se i dalje.

Tate su pravi! Stvarno se trude biti podrška svojoj partnerici, angažirani su maksimalno. Nekada su, doznajemo, zbunjeni, stoje sa strane, ne znajući gdje s rukama, gdje s pogledom, nekada se prepadnu, nekada:

- Pa recimo da su intervencije kod tata nerijetke - vele nam primalje.

Epidemiološke mjere

Svjesni smo da smo na posebnom mjestu. Moramo vam kazati da smo na Kliniku došli u "potpunoj opremi", odjenuli nas i obuli odmah na ulazu, dezinficirali sve na nama i oko nas, a i kada smo ih fotografirali – skidale su maske s lica, doslovno - samo za "klik". U vrijeme pandemije se dosta toga u njihovu poslu promijenilo, sada već, polako na porod opet puštaju partnere, ali samo uz COVID potvrde.

- Posao, nije ovo posao - ispravljaju nas primalje:

- Ovo je poziv, ovo je poslanje ako hoćete!

A hoćemo, jer znamo koliko je bitno da u trenucima bola (da, baš boli, rastura čak!) imaš pored sebe nekog koji je, kao u šahu, uvijek korak ispred tvoga truda. Netko tko zna što može očekivati. Netko tko zna kako loše može spriječiti. Netko tko je stručan, tko je pažljiv, netko tko je i majka, kada treba, i učitelj, a nekada je i strog:

- Morate splesti emocije, jer tu ste da biste pomogli, morate biti jaki - kažu nam i zaključuju jasno, da cili svit i cili Split čuju:

- Vrhunac našeg rada je kada dijete zaplače mami na prsima!

I nema dalje! To je slika koja ostaje, bez obzira na fotografske aparate, na videokamere, slika koja se ureže u male sive stanice i nosiš je ko zastavu za sva vremena.

---

UVIK SVITLO GORI Dok grad spava, mi smo budni!

Svitli Gospa o' Poroda na ulazu u Kliniku, svitli i na Bedemu u Ulici kralja Tomislava. Kad se dite u Splitu rodi - upali se svitlo, kao uspomena na sve one molitve i svijeće koje su nam preci ostavljaju Gospi pod nogama.
- Nama svitli stalno, smiju se naše "babice".
- Dok grad spava, mi smo budni!

---

---

RIGOROZNE PROVJERE Nema šanse da dođe do zamjene

Ima li šanse da vam se bebe pomiješaju, pokušavamo isprovocirati.
- Ne smije biti šanse! Nema nikakve šanse! - oštro će naše "babice".
Više sestara, narukvice, brojevi, papiri, kodovi, provjere istih iz dana u dan. Spol, težina, Apgar ocjena, sve se kod bebica iz sata u sat provjerava.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJLJEPŠI TRENUCI Prije negoli najveća ljubav na svijetu ugleda lice svoje majke - susretne se s brižnim pogledom primalje. Morate splesti emocije, jer tu ste da biste pomogli, morate biti jaki, kažu nam i zaključuju jasno, da cili svit i cili Split čuju: Vrhunac našeg rada je kada dijete zaplače mami na prsima! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi život se rađa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAJLJEPŠI TRENUCI Prije negoli najveća ljubav na svijetu ugleda lice svoje majke - susretne se s brižnim pogledom primalje. Morate splesti emocije, jer tu ste da biste pomogli, morate biti jaki, kažu nam i zaključuju jasno, da cili svit i cili Split čuju: Vrhunac našeg rada je kada dijete zaplače mami na prsima! novi život se rađa 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-25 13:56:57 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-29 07:19:06 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2021-08-29 07:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2391 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19133426.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103664.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103650.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103648.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103644.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103642.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103622.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103604.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19103612.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19106274.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19106266.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19106256.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jelena Jovi\u0107, glavna sestra Neonatologije, i maleni 'Pal\u010di\u0107'","Sanja Stani\u0107 i Anela Vuki\u0107 pru\u017eaju podr\u0161ku rodilji u trudovima","Matijana Marde\u0161i\u0107, glavna sestra Odjela ra\u0111aonice i novoro\u0111eni Spli\u0107anin","Lijepe \u017eelje i zahvale","Lijepe \u017eelje i zahvale","Jelena Jerkovi\u0107, glavna sestra Klinike za \u017eenske bolesti i porode","Jelena Jovi\u0107, glavna sestra Neonatologije","Dr. Indira Kosovi\u0107","","Nik\u0161a Gali\u0107, bla\u017eeni me\u0111u \u017eenama","Nik\u0161a Gali\u0107, bla\u017eeni me\u0111u \u017eenama","Slo\u017ena ekipa za trudnice je danono\u0107no spremna"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1367","hd_19133426_1920.jpg":"1920x1080","k_19133426_1280.jpg":"1280x1280","k_19133426_1024.jpg":"1024x1024","k_19133426_640.jpg":"640x640","k_19133426_480.jpg":"480x480","k_19133426_340.jpg":"340x340","k_19133426_220.jpg":"220x220","o_19133426_1280.jpg":"1280x911","o_19133426_1024.jpg":"1024x729","o_19133426_640.jpg":"640x455","o_19133426_480.jpg":"480x341","o_19133426_340.jpg":"340x242","o_19133426_220.jpg":"220x156","h_19133426_1280.jpg":"1280x854","h_19133426_1024.jpg":"1024x683","h_19133426_640.jpg":"640x427","h_19133426_480.jpg":"480x320","h_19133426_340.jpg":"340x227","h_19133426_220.jpg":"220x147","pp_19133426_1280.jpg":"1006x1280","pp_19133426_1024.jpg":"805x1024","pp_19133426_640.jpg":"503x640","pp_19133426_480.jpg":"377x480","pp_19133426_340.jpg":"267x340","pp_19133426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1359","hd_19103664_1920.jpg":"1920x1080","k_19103664_1280.jpg":"1280x1280","k_19103664_1024.jpg":"1024x1024","k_19103664_640.jpg":"640x640","k_19103664_480.jpg":"480x480","k_19103664_340.jpg":"340x340","k_19103664_220.jpg":"220x220","o_19103664_1280.jpg":"1280x906","o_19103664_1024.jpg":"1024x724","o_19103664_640.jpg":"640x453","o_19103664_480.jpg":"480x339","o_19103664_340.jpg":"340x240","o_19103664_220.jpg":"220x155","h_19103664_1280.jpg":"1280x854","h_19103664_1024.jpg":"1024x683","h_19103664_640.jpg":"640x427","h_19103664_480.jpg":"480x320","h_19103664_340.jpg":"340x227","h_19103664_220.jpg":"220x147","pp_19103664_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103664_1024.jpg":"805x1024","pp_19103664_640.jpg":"503x640","pp_19103664_480.jpg":"377x480","pp_19103664_340.jpg":"267x340","pp_19103664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_19103650_1920.jpg":"1920x1080","k_19103650_1280.jpg":"1280x1280","k_19103650_1024.jpg":"1024x1024","k_19103650_640.jpg":"640x640","k_19103650_480.jpg":"480x480","k_19103650_340.jpg":"340x340","k_19103650_220.jpg":"220x220","o_19103650_1280.jpg":"1280x850","o_19103650_1024.jpg":"1024x680","o_19103650_640.jpg":"640x425","o_19103650_480.jpg":"480x319","o_19103650_340.jpg":"340x225","o_19103650_220.jpg":"220x146","h_19103650_1280.jpg":"1280x854","h_19103650_1024.jpg":"1024x683","h_19103650_640.jpg":"640x427","h_19103650_480.jpg":"480x320","h_19103650_340.jpg":"340x227","h_19103650_220.jpg":"220x147","pp_19103650_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103650_1024.jpg":"805x1024","pp_19103650_640.jpg":"503x640","pp_19103650_480.jpg":"377x480","pp_19103650_340.jpg":"267x340","pp_19103650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1202","hd_19103648_1920.jpg":"1920x1080","k_19103648_1280.jpg":"1280x1280","k_19103648_1024.jpg":"1024x1024","k_19103648_640.jpg":"640x640","k_19103648_480.jpg":"480x480","k_19103648_340.jpg":"340x340","k_19103648_220.jpg":"220x220","o_19103648_1280.jpg":"1280x801","o_19103648_1024.jpg":"1024x641","o_19103648_640.jpg":"640x400","o_19103648_480.jpg":"480x300","o_19103648_340.jpg":"340x212","o_19103648_220.jpg":"220x137","h_19103648_1280.jpg":"1280x854","h_19103648_1024.jpg":"1024x683","h_19103648_640.jpg":"640x427","h_19103648_480.jpg":"480x320","h_19103648_340.jpg":"340x227","h_19103648_220.jpg":"220x147","pp_19103648_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103648_1024.jpg":"805x1024","pp_19103648_640.jpg":"503x640","pp_19103648_480.jpg":"377x480","pp_19103648_340.jpg":"267x340","pp_19103648_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1078","hd_19103644_1920.jpg":"1920x1080","k_19103644_1280.jpg":"1280x1280","k_19103644_1024.jpg":"1024x1024","k_19103644_640.jpg":"640x640","k_19103644_480.jpg":"480x480","k_19103644_340.jpg":"340x340","k_19103644_220.jpg":"220x220","o_19103644_1280.jpg":"1280x718","o_19103644_1024.jpg":"1024x574","o_19103644_640.jpg":"640x359","o_19103644_480.jpg":"480x269","o_19103644_340.jpg":"340x190","o_19103644_220.jpg":"220x123","h_19103644_1280.jpg":"1280x854","h_19103644_1024.jpg":"1024x683","h_19103644_640.jpg":"640x427","h_19103644_480.jpg":"480x320","h_19103644_340.jpg":"340x227","h_19103644_220.jpg":"220x147","pp_19103644_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103644_1024.jpg":"805x1024","pp_19103644_640.jpg":"503x640","pp_19103644_480.jpg":"377x480","pp_19103644_340.jpg":"267x340","pp_19103644_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1452","hd_19103642_1920.jpg":"1920x1080","k_19103642_1280.jpg":"1280x1280","k_19103642_1024.jpg":"1024x1024","k_19103642_640.jpg":"640x640","k_19103642_480.jpg":"480x480","k_19103642_340.jpg":"340x340","k_19103642_220.jpg":"220x220","o_19103642_1280.jpg":"1280x968","o_19103642_1024.jpg":"1024x774","o_19103642_640.jpg":"640x484","o_19103642_480.jpg":"480x363","o_19103642_340.jpg":"340x257","o_19103642_220.jpg":"220x166","h_19103642_1280.jpg":"1280x854","h_19103642_1024.jpg":"1024x683","h_19103642_640.jpg":"640x427","h_19103642_480.jpg":"480x320","h_19103642_340.jpg":"340x227","h_19103642_220.jpg":"220x147","pp_19103642_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103642_1024.jpg":"805x1024","pp_19103642_640.jpg":"503x640","pp_19103642_480.jpg":"377x480","pp_19103642_340.jpg":"267x340","pp_19103642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1334","hd_19103622_1920.jpg":"1920x1080","k_19103622_1280.jpg":"1280x1280","k_19103622_1024.jpg":"1024x1024","k_19103622_640.jpg":"640x640","k_19103622_480.jpg":"480x480","k_19103622_340.jpg":"340x340","k_19103622_220.jpg":"220x220","o_19103622_1280.jpg":"1280x889","o_19103622_1024.jpg":"1024x711","o_19103622_640.jpg":"640x444","o_19103622_480.jpg":"480x333","o_19103622_340.jpg":"340x236","o_19103622_220.jpg":"220x152","h_19103622_1280.jpg":"1280x854","h_19103622_1024.jpg":"1024x683","h_19103622_640.jpg":"640x427","h_19103622_480.jpg":"480x320","h_19103622_340.jpg":"340x227","h_19103622_220.jpg":"220x147","pp_19103622_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103622_1024.jpg":"805x1024","pp_19103622_640.jpg":"503x640","pp_19103622_480.jpg":"377x480","pp_19103622_340.jpg":"267x340","pp_19103622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3063","hd_19103604_1920.jpg":"1920x1080","k_19103604_1280.jpg":"1280x1280","k_19103604_1024.jpg":"1024x1024","k_19103604_640.jpg":"640x640","k_19103604_480.jpg":"480x480","k_19103604_340.jpg":"340x340","k_19103604_220.jpg":"220x220","o_19103604_1280.jpg":"1280x2042","o_19103604_1024.jpg":"1024x1633","o_19103604_640.jpg":"640x1021","o_19103604_480.jpg":"480x765","o_19103604_340.jpg":"340x542","o_19103604_220.jpg":"220x350","h_19103604_1280.jpg":"1280x854","h_19103604_1024.jpg":"1024x683","h_19103604_640.jpg":"640x427","h_19103604_480.jpg":"480x320","h_19103604_340.jpg":"340x227","h_19103604_220.jpg":"220x147","pp_19103604_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103604_1024.jpg":"805x1024","pp_19103604_640.jpg":"503x640","pp_19103604_480.jpg":"377x480","pp_19103604_340.jpg":"267x340","pp_19103604_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1293","hd_19103612_1920.jpg":"1920x1080","k_19103612_1280.jpg":"1280x1280","k_19103612_1024.jpg":"1024x1024","k_19103612_640.jpg":"640x640","k_19103612_480.jpg":"480x480","k_19103612_340.jpg":"340x340","k_19103612_220.jpg":"220x220","o_19103612_1280.jpg":"1280x862","o_19103612_1024.jpg":"1024x689","o_19103612_640.jpg":"640x431","o_19103612_480.jpg":"480x323","o_19103612_340.jpg":"340x228","o_19103612_220.jpg":"220x148","h_19103612_1280.jpg":"1280x854","h_19103612_1024.jpg":"1024x683","h_19103612_640.jpg":"640x427","h_19103612_480.jpg":"480x320","h_19103612_340.jpg":"340x227","h_19103612_220.jpg":"220x147","pp_19103612_1280.jpg":"1006x1280","pp_19103612_1024.jpg":"805x1024","pp_19103612_640.jpg":"503x640","pp_19103612_480.jpg":"377x480","pp_19103612_340.jpg":"267x340","pp_19103612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19106274_1920.jpg":"1920x1080","k_19106274_1280.jpg":"1280x1280","k_19106274_1024.jpg":"1024x1024","k_19106274_640.jpg":"640x640","k_19106274_480.jpg":"480x480","k_19106274_340.jpg":"340x340","k_19106274_220.jpg":"220x220","o_19106274_1280.jpg":"1280x854","o_19106274_1024.jpg":"1024x683","o_19106274_640.jpg":"640x427","o_19106274_480.jpg":"480x320","o_19106274_340.jpg":"340x226","o_19106274_220.jpg":"220x146","h_19106274_1280.jpg":"1280x854","h_19106274_1024.jpg":"1024x683","h_19106274_640.jpg":"640x427","h_19106274_480.jpg":"480x320","h_19106274_340.jpg":"340x227","h_19106274_220.jpg":"220x147","pp_19106274_1280.jpg":"1006x1280","pp_19106274_1024.jpg":"805x1024","pp_19106274_640.jpg":"503x640","pp_19106274_480.jpg":"377x480","pp_19106274_340.jpg":"267x340","pp_19106274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2964","hd_19106266_1920.jpg":"1920x1080","k_19106266_1280.jpg":"1280x1280","k_19106266_1024.jpg":"1024x1024","k_19106266_640.jpg":"640x640","k_19106266_480.jpg":"480x480","k_19106266_340.jpg":"340x340","k_19106266_220.jpg":"220x220","o_19106266_1280.jpg":"1280x1976","o_19106266_1024.jpg":"1024x1580","o_19106266_640.jpg":"640x988","o_19106266_480.jpg":"480x741","o_19106266_340.jpg":"340x524","o_19106266_220.jpg":"220x339","h_19106266_1280.jpg":"1280x854","h_19106266_1024.jpg":"1024x683","h_19106266_640.jpg":"640x427","h_19106266_480.jpg":"480x320","h_19106266_340.jpg":"340x227","h_19106266_220.jpg":"220x147","pp_19106266_1280.jpg":"1006x1280","pp_19106266_1024.jpg":"805x1024","pp_19106266_640.jpg":"503x640","pp_19106266_480.jpg":"377x480","pp_19106266_340.jpg":"267x340","pp_19106266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1184","hd_19106256_1920.jpg":"1920x1080","k_19106256_1280.jpg":"1280x1280","k_19106256_1024.jpg":"1024x1024","k_19106256_640.jpg":"640x640","k_19106256_480.jpg":"480x480","k_19106256_340.jpg":"340x340","k_19106256_220.jpg":"220x220","o_19106256_1280.jpg":"1280x789","o_19106256_1024.jpg":"1024x631","o_19106256_640.jpg":"640x394","o_19106256_480.jpg":"480x296","o_19106256_340.jpg":"340x209","o_19106256_220.jpg":"220x135","h_19106256_1280.jpg":"1280x854","h_19106256_1024.jpg":"1024x683","h_19106256_640.jpg":"640x427","h_19106256_480.jpg":"480x320","h_19106256_340.jpg":"340x227","h_19106256_220.jpg":"220x147","pp_19106256_1280.jpg":"1006x1280","pp_19106256_1024.jpg":"805x1024","pp_19106256_640.jpg":"503x640","pp_19106256_480.jpg":"377x480","pp_19106256_340.jpg":"267x340","pp_19106256_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 204 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15037546 Threads: 2 Questions: 3153652242 Slow queries: 7042672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235028633 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vrhunac-njihova-rada-je-kada-dijete-zaplace-mami-na-prsima-bili-smo-s-babicama-u-najvecem-rodilistu-u-lijepoj-nasoj-i-tatama-pruzamo-pomoc-nakon-svakog-poroda-cujemo-ono-nikad-vise-1123323 [printLink] => /split/vrhunac-njihova-rada-je-kada-dijete-zaplace-mami-na-prsima-bili-smo-s-babicama-u-najvecem-rodilistu-u-lijepoj-nasoj-i-tatama-pruzamo-pomoc-nakon-svakog-poroda-cujemo-ono-nikad-vise-1123323?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 201931 [name] => primalje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => primalje [link] => /tag/primalje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJLJEPŠI TRENUCI Prije negoli najveća ljubav na svijetu ugleda lice svoje majke - susretne se s brižnim pogledom primalje. Morate splesti emocije, jer tu ste da biste pomogli, morate biti jaki, kažu nam i zaključuju jasno, da cili svit i cili Split čuju: Vrhunac našeg rada je kada dijete zaplače mami na prsima! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi život se rađa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrhunac njihova rada je kada dijete zaplače mami na prsima! Bili smo s ‘babicama‘ u najvećem rodilištu u Lijepoj našoj: I tatama pružamo pomoć; nakon svakog poroda čujemo ono ‘nikad više‘... [num_of_authors] => 1 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19133426.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => Jelena Jović, glavna sestra Neonatologije, i maleni 'Palčić' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19133426.jpg [title] => Jelena Jović, glavna sestra Neonatologije, i maleni 'Palčić' Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103664.jpg [title] => Sanja Stanić i Anela Vukić pružaju podršku rodilji u trudovima Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103650.jpg [title] => Matijana Mardešić, glavna sestra Odjela rađaonice i novorođeni Splićanin Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103648.jpg [title] => Lijepe želje i zahvale Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103644.jpg [title] => Lijepe želje i zahvale Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103642.jpg [title] => Jelena Jerković, glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103622.jpg [title] => Jelena Jović, glavna sestra Neonatologije Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103604.jpg [title] => Dr. Indira Kosović Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19103612.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19106274.jpg [title] => Nikša Galić, blaženi među ženama Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19106266.jpg [title] => Nikša Galić, blaženi među ženama Ante Čizmić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19106256.jpg [title] => Složna ekipa za trudnice je danonoćno spremna Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada začujete onaj obljubljeni, rašpavi Oliverov glas i kada se zaore stihovi: "Novi život se rađa, a ključ života u tvojoj je ruci" – vidite jasno lica majki, koje radosne, uplakane, (slatko) umorne dočekuju svoj mali smotuljak radosti.

Prije negoli najveća ljubav na svijetu ugleda lice svoje majke – susretne se s brižnim pogledom primalje. Babicama ih narod zove, a mi smo ih upoznali kako bismo vam prenijeli kako izgleda život onih koje život dočekuju.

- Jeste li spremne? - pitamo ih.

- Rođene spremne - odgovaraju.

Dio su najvećeg rodilišta u Lijepoj našoj, Klinike za ženske bolesti i porode splitskog Kliničkog bolničkog centra, godišnje na svijet donesu više od četiri tisuće i sto malih Dalmatinaca. I onih drugih, recimo - Nijemaca, Amerikanaca, Slovenaca...

- Turistkinje dobiju trudove na godišnjem odmoru i rode kod nas - vele nam.

---

image
Složna ekipa za trudnice je danonoćno spremna
Ante Čizmić/Cropix
---

Stalan stres

Pa ako ste se pitali zašto "Hajduk živi vječno" na svim kontinentima – evo vam (djelomičnog) odgovora...

Dr. Indira Kosović je vršiteljica dužnosti pročelnice Zavoda za perinatologiju, najvećeg Zavoda Klinike, u kojem se skrbi o svim trudnicama sa ugroženim i rizičnim trudnoćama, ali se i zbrinjavaju rodilje do otpusta. Navodi kako je obim posla u porodništvu ili opstetriciji (prema lat. obstetrix: primalja) zaista velik, jer u splitskom rodilištu dnevno skrbe za prosječno 12 poroda kroz 24-satna dežurstva koja znaju biti i naporna i stresna, ali sve se odradi...

---

image
Dr. Indira Kosović
Paun Paunović/Cropix
---

- Ponekad na žalost i ne ide sve kako bismo željeli. Stres paradoksalno, u kasnim noćnim satima pomaže da pod adrenalinom očuvamo pozornost i budnost. Svaki je porod radostan kad dobro završi, ali trebamo sačuvati profesionalnost i empatiju i kad loši ishodi zatrpaju naše “emocionalne kante”, pokrpati se, ići dalje, jer već idući trenutak dolazi netko tko treba naše znanje, pažnju i podršku, kazuje nam ginekologinja.

Ovaj je posao i psihofizički i emocionalno iscrpljujući, zahtjevan. Ali smijati se treba.

Smijati se u splitskom rodilištu baš moraš. Okružen si zvučnom kulisom sitnih, malih, zvonkih glasića, plaču, zovu društvo, traže mamu, a tek su nam došli. Maleni paketići čiste pozitivne energije. I miris. Uvijek se žalite kako bolnica "miriše onako", ovdje nije. Miriše ljubav. Baš onako, slatko, kako bi i trebala.

Pletene 'hobotnice'

Pred nama lica, nasmijana, žene pune neke tople svjetlosti, valjda takav i trebaš biti kada dočekuješ svoje male sugrađane.

- Dobro nam došao - kažu njihove oči.

- Neka ti život bude pjesma - dodaju.

Tako mi, kada nas "sevdah ponese" čitamo duše pred nama, a Jelena Jović, glavna sestra Odjela neonatologije, nakon 33 godine rada i iskustva objašnjava potpuno jednostavno:

- Nije ovo ustanova, nije ovo bolnica, ovo je kao doma, sve je ovde lipše!

Pokazuje nam svoje "male drekavce", prijevremeno rođene ljepotice i ljepotane, sigurno umotane i uljuljuškane u svoje inkubatore i svoje tople krevetiće. I ne vidimo igle i iglice, uređaje i respiratore, dozatore i mjerače otkucaja srca, ništa to ne vidimo dok sestra Jelena nježno, kao perom – miluje ručice i namješta im pletene "hobotnice", da ih grle, kad mama još uvijek ne smije. Hobotnice, kažu nam, kao da ih podsjećaju na sigurnost maternice, na pupkovinu koja ih je hranila.

---

image
Jelena Jović, glavna sestra Neonatologije
Paun Paunović/Cropix
---

- Kada sam prvi put došla pred inkubator i kroz tadašnja dva uska otvora morala pružiti ruke da bih bebice podigla, nahranila, dala im lijekove, mislila sam baš kako bi bilo dobro da sam hobotnica, da imam barem još jedan par ruku, sjeća se Jelena trenutka prije spomenute 33 godine.

Otpustile su iz bolnice tisuće žive i zdrave djece, napomenimo, i one malene koji su na svijet došli manji od štruce kruha. Pola kilograma radosti. Snage. Puni volje, maleni ratnici koji su odmah u startu odvojevali najtežu bitku.

Ljubimo ih pogledima, umotani u molitve. U sigurnim rukama već jesu.

Brzo vrime prođe

Upoznajemo višu primalju Matijanu Mardešić, glavna je sestra Odjela rađaonice.

- Nerijetko nam dođu u posjet ti naši mali pacijenti, neki kod nas i slave rođendane, pušemo zajedno u svjećice, smijemo se, raznježeni, a opet, jasno nam je zašto – pa tu su, na Odjelu, ponovno rođeni.

- A tek kada ih na ulici sretnem, sad već tinejdžere... Ne može čovik virovat kako brzo vrime prođe, odrastu naši "smotuljci", veli nam dok je gledamo kako presvlači, ušuškava i po kosici miluje tek rođenog Splićanina.

Njegov je život platno, u rukama su mu sve postojeće boje, nadamo se – gledajući ga onako nježnog, "starog" tek sat, kako će izraditi najljepše slike. Neka bude sretan. I zdrav.

---

image
Matijana Mardešić, glavna sestra Odjela rađaonice i novorođeni Splićanin
Paun Paunović/Cropix
---

- Uvijek se rado sjetim prvog poroda koji sam samostalno vodila. Naravno, prije toga sam uz starije kolegice bila na mnogima, učila sam uz njih. Ali taj prvi je poseban. Mješavina uzbuđenja, odgovornosti, zrnce straha, ali i samouvjerenosti, jer – mogu ja i znam - prisjeća se Matijana, taj mali čovjek danas je već momak.

---

image
Lijepe želje i zahvale
Paun Paunović/Cropix
---

---

image
Lijepe želje i zahvale
Paun Paunović/Cropix
---

U Klinici je 34 liječnika, od kojih se njih 18 bave perinatologijom, a 182 sestre tu rade, njih 130 sa zvanjem primalje, od toga čak 55 viših sestara, a uskoro će među njima biti i jedna magistrica znanosti, Anela Vukić joj je ime. Bit će prva magistrica na području porodništva na potezu od Dubrovnika do Gospića.

- Rad je gotov, ostala mi je "samo" obrana, smijemo se, buduća znanstvenica, naravno, ni trenutka ne staje – raditi se mora.

Braća po zvanju

Doznajemo i da imaju dvojicu muških kolega. Koliko je to rijetko, govori činjenica da ni naziv zanimanja nemaju – ajde, recite pravo, kako biste zvali mušku primalju?

- Primalj! Ili babak, pokušavamo biti duhoviti, a primalje se smiju i vele:

- Ne triba van ga zvat, sam dođe!

"Dovukli" smo ga sa godišnjeg odmora, samo kako bismo ga fotografirali, posebnog i rijetkog, Nikša Galić mu je ime. U kolektivu žena jedan muškarac je – princ. Uskoro će mu se pridružiti i mladi kolega Ivan Plenković, student treće godine sestrinstva. Pada nam na pamet ona stara "iman brata, a sestru", no naše sestre na svoju braću po zvanju ne daju. Brane ih ko lavice.

---

image
Nikša Galić, blaženi među ženama
Ante Čizmić/Cropix
---

Vične su i spretne, snažne žene u borbama. I onim vidljivima, i onima koje se odvijaju u dubini. Duša zna biti izrovano bojevo polje. Kako veli dr. Kosović – porod je poput plovidbe:

- Traje ponekad i satima, nekada je valovito. Nekada i ne stignemo do luke. I dugo se nosi ta bol, dotakne vas štošta, ali sve to prođeš s rodiljama, a poslije i sam sa sobom.

- Treba biti rodiljama i primalja, ali i psihološki oslonac - veli nam u prolazu Miranda Gudelj i dodaje:

- Dok ste vi ćakulali, ja san ih dvije "dovela". Jedan prvi porod, jedan treći, sve je prošlo kako triba - kaže, nasmijana, nakon 35 godina rada u rađaonici, pa kad kaže "kako nema radosnijeg posla od ovog" – mi joj vjerujemo.

"Sto godina" u rađaonici je provela i sestra Sanja Stanić, ove će godine u zasluženu mirovinu. Smije se i ona, a kako i ne bi kada je ovaj dan našeg posjeta prošao – sjajno.

- Sve je dobro - kaže nam.

- Sve je dobro - ponavlja.

---

image
Sanja Stanić i Anela Vukić pružaju podršku rodilji u trudovima
Paun Paunović/Cropix
---

Kolegica s trudovima

I onda, kako to u reporterskom poslu nerijetko biva – proširila se vijest rađaonicom – došla je Gordana!

Pazite sad – Gordana Rogošić, primalja, došla je roditi na svoj odjel, a i gdje bi drugo, među svoje kolegice. Odmah nam maše rukom da maknemo fotoaparat, nije joj do slikavanja, ali blokiću i olovci ne može pobjeći:

- Sve mi je i poznato i nepoznato. Znam što mogu očekivati, ali vjeru dajem kolegicama i straha nema - kaže nam.

Želimo joj sreću, ispraća nas iz "boksa" osmijehom. Sedam je takvih rađaonica na Klinici. Kad kažemo moderno – onda zamislite svemirski brod iz filmova. Sve imaju. I pilates lopte, na kojima u trudovima balansira mlada dama, i njoj šaljemo poljupce i želimo svu radost svijeta, smije se, zna da je pred njom veličanstven trenutak. U jednom se dahu rađaju dvoje - jedno čudo i jedna majka.

- Uvjeti u rađaonici su maksimalno podređeni rodiljama. Sve se radi polako, postoje i alternativni načini poroda. Sve odrađujemo zajedno s budućom majkom, kaže nam sestra Jelena Jerković, glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode, žena koja 20 godina radi bez stajanja.

- Ne bi se reklo, laskamo joj, postajući svjesni da su baš sve primalje oko nas prekrasne žene.

---

image
Jelena Jerković, glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode
Paun Paunović/Cropix
---

Nagovaramo ih da nam pričaju o tatama na porodima, ima li koja tajna, koja batuda, nešto da im se znamo rugati, ali ne zločesto već onako, ženski.

- Nakon svakog poroda čujemo ono "nikad više", a onda se potrefi da nam dođe isti par za koju godinu - smijemo se, dok doznajemo kako su jednom donijeli fotelju u rađaonicu, da friška majka pokuša sjesti, odmoriti se, dok je ne prebace u bolničku sobu.

- Dolazimo po nju, a ona šeta boksom, dok joj muž sjedi na fotelji. Slabo mu je, kaže nam, a ona je tek rodila - smijemo se i dalje.

Tate su pravi! Stvarno se trude biti podrška svojoj partnerici, angažirani su maksimalno. Nekada su, doznajemo, zbunjeni, stoje sa strane, ne znajući gdje s rukama, gdje s pogledom, nekada se prepadnu, nekada:

- Pa recimo da su intervencije kod tata nerijetke - vele nam primalje.

Epidemiološke mjere

Svjesni smo da smo na posebnom mjestu. Moramo vam kazati da smo na Kliniku došli u "potpunoj opremi", odjenuli nas i obuli odmah na ulazu, dezinficirali sve na nama i oko nas, a i kada smo ih fotografirali – skidale su maske s lica, doslovno - samo za "klik". U vrijeme pandemije se dosta toga u njihovu poslu promijenilo, sada već, polako na porod opet puštaju partnere, ali samo uz COVID potvrde.

- Posao, nije ovo posao - ispravljaju nas primalje:

- Ovo je poziv, ovo je poslanje ako hoćete!

A hoćemo, jer znamo koliko je bitno da u trenucima bola (da, baš boli, rastura čak!) imaš pored sebe nekog koji je, kao u šahu, uvijek korak ispred tvoga truda. Netko tko zna što može očekivati. Netko tko zna kako loše može spriječiti. Netko tko je stručan, tko je pažljiv, netko tko je i majka, kada treba, i učitelj, a nekada je i strog:

- Morate splesti emocije, jer tu ste da biste pomogli, morate biti jaki - kažu nam i zaključuju jasno, da cili svit i cili Split čuju:

- Vrhunac našeg rada je kada dijete zaplače mami na prsima!

I nema dalje! To je slika koja ostaje, bez obzira na fotografske aparate, na videokamere, slika koja se ureže u male sive stanice i nosiš je ko zastavu za sva vremena.

---

UVIK SVITLO GORI Dok grad spava, mi smo budni!

Svitli Gospa o' Poroda na ulazu u Kliniku, svitli i na Bedemu u Ulici kralja Tomislava. Kad se dite u Splitu rodi - upali se svitlo, kao uspomena na sve one molitve i svijeće koje su nam preci ostavljaju Gospi pod nogama.
- Nama svitli stalno, smiju se naše "babice".
- Dok grad spava, mi smo budni!

---

---

RIGOROZNE PROVJERE Nema šanse da dođe do zamjene

Ima li šanse da vam se bebe pomiješaju, pokušavamo isprovocirati.
- Ne smije biti šanse! Nema nikakve šanse! - oštro će naše "babice".
Više sestara, narukvice, brojevi, papiri, kodovi, provjere istih iz dana u dan. Spol, težina, Apgar ocjena, sve se kod bebica iz sata u sat provjerava.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Paun Paunović/Cropix
Jelena Jović, glavna sestra Neonatologije, i maleni 'Palčić'
Paun Paunović/Cropix
Sanja Stanić i Anela Vukić pružaju podršku rodilji u trudovima
Paun Paunović/Cropix
Matijana Mardešić, glavna sestra Odjela rađaonice i novorođeni Splićanin
Paun Paunović/Cropix
Lijepe želje i zahvale
Paun Paunović/Cropix
Lijepe želje i zahvale
Paun Paunović/Cropix
Jelena Jerković, glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode
Paun Paunović/Cropix
Jelena Jović, glavna sestra Neonatologije
Paun Paunović/Cropix
Dr. Indira Kosović
Ante Čizmić/Cropix
Nikša Galić, blaženi među ženama
Ante Čizmić/Cropix
Nikša Galić, blaženi među ženama
Ante Čizmić/Cropix
Složna ekipa za trudnice je danonoćno spremna
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vrhunac-njihova-rada-je-kada-dijete-zaplace-mami-na-prsima-bili-smo-s-babicama-u-najvecem-rodilistu-u-lijepoj-nasoj-i-tatama-pruzamo-pomoc-nakon-svakog-poroda-cujemo-ono-nikad-vise-1123323 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=670133a29fb65d88c628a8b1bcff8ee2ba26cd1b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrhunac+njihova+rada+je+kada+dijete+zapla%C4%8De+mami+na+prsima%21+Bili+smo+s+%E2%80%98babicama%E2%80%98+u+najve%C4%87em+rodili%C5%A1tu+u+Lijepoj+na%C5%A1oj%3A+I+tatama+pru%C5%BEamo+pomo%C4%87%3B+nakon+svakog+poroda+%C4%8Dujemo+ono+%E2%80%98nikad+vi%C5%A1e%E2%80%98...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrhunac-njihova-rada-je-kada-dijete-zaplace-mami-na-prsima-bili-smo-s-babicama-u-najvecem-rodilistu-u-lijepoj-nasoj-i-tatama-pruzamo-pomoc-nakon-svakog-poroda-cujemo-ono-nikad-vise-1123323 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrhunac-njihova-rada-je-kada-dijete-zaplace-mami-na-prsima-bili-smo-s-babicama-u-najvecem-rodilistu-u-lijepoj-nasoj-i-tatama-pruzamo-pomoc-nakon-svakog-poroda-cujemo-ono-nikad-vise-1123323 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJLJEPŠI TRENUCI Prije negoli najveća ljubav na svijetu ugleda lice svoje majke - susretne se s brižnim pogledom primalje. Morate splesti emocije, jer tu ste da biste pomogli, morate biti jaki, kažu nam i zaključuju jasno, da cili svit i cili Split čuju: Vrhunac našeg rada je kada dijete zaplače mami na prsima! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi život se rađa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitnovi život se rađa

Vrhunac njihova rada je kada dijete zaplače mami na prsima! Bili smo s ‘babicama‘ u najvećem rodilištu u Lijepoj našoj: I tatama pružamo pomoć; nakon svakog poroda čujemo ono ‘nikad više‘...

29. kolovoza 2021. - 09:04

Kada začujete onaj obljubljeni, rašpavi Oliverov glas i kada se zaore stihovi: "Novi život se rađa, a ključ života u tvojoj je ruci" – vidite jasno lica majki, koje radosne, uplakane, (slatko) umorne dočekuju svoj mali smotuljak radosti.

Prije negoli najveća ljubav na svijetu ugleda lice svoje majke – susretne se s brižnim pogledom primalje. Babicama ih narod zove, a mi smo ih upoznali kako bismo vam prenijeli kako izgleda život onih koje život dočekuju.

- Jeste li spremne? - pitamo ih.

- Rođene spremne - odgovaraju.

Dio su najvećeg rodilišta u Lijepoj našoj, Klinike za ženske bolesti i porode splitskog Kliničkog bolničkog centra, godišnje na svijet donesu više od četiri tisuće i sto malih Dalmatinaca. I onih drugih, recimo - Nijemaca, Amerikanaca, Slovenaca...

- T...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:16