StoryEditor
Split‘Ljudi nisu ugroženi‘

Voditelj Hitne pomoći objasnio zašto gliser koji vozi pacijente u Split nije reprezentativan: ‘Brod ne izgleda sjajno, ali su doktori i sestre sjajni‘; Oglasio se i brodovlasnik

30. rujna 2021. - 14:30

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković danas se požalila na gliser Hitne pomoći koji se koristi za prijevoz pacijenata s otoka Brača u Split. Kazala nam je da je gliser u potpunom raspadu i opasan.

- Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod. Jedino što mogu je ponovo pisati i upozoravati da se stvari pokrenu na bolje jer svatko od nas se može naći u situaciji da mu život ovisi o tome kako brzo će doći do bolnice, koja je u našem slučaju na kopnu, uz veliko pitanje hoće li gliser raditi i koliko brzo će stići? Ono što je sigurno da svatko od nas treba imati siguran tretman dostojan čovjeka, istaknula je gradonačelnica Marković.

U telefonskom razgovoru nam je istaknula kako 'ništa ne funkcionira i da je pitanje dana kad će se dogoditi tragedija'.

- Ne znam više što da napravim, apeliram stalno i upozoravam, a ništa se ne mijenja. Uvijek se može kad se hoće. Primjerice, kad je nama nedostajalo mjesta u vrtiću, preselila sam komunalce iz našeg prostora u najam i u njemu otvorila vrtić. Uvijek su neki izgovori, a njih ne smije biti već se stvari trebaju mijenjati na bolje, za kraj nam je kazala Marković.

Što se točno događa i je li gliser uopće tehnički ispravan za prijevoz pacijenata, pitali smo dr. med. Tihomira Eterovića, voditelja jedinice Hitne medicinske pomoći "Brač".

- Ti brodovi uistinu nisu reprezentativni i stari su, ali su tehnički ispravni i garantiram da pacijenti u niti jednom trenutku nisu bili ugroženi. Imamo ugovor s privatnom tvrtkom koja za nas odrađuje taj transport i prema ugovoru moraju imati dva broda, što i imaju. Ovaj na slikama je zamjenski jer je glavni na popravku i vraća se u pogon u subotu, objasnio nam je voditelj bračke ispostave Hitne pomoći.

Istaknuo je kako je veliki problem što se ugovor potpisuje samo na godinu dana.

- Već godinama slušamo o brzim brodicama koje će se napraviti baš za otoke, ali od toga još uvijek ništa i zbog toga se potpisuje ugovor s privatnicima na godinu dana. Kako će netko od privatnika uložiti velike novce u brod za prijevoz pacijenata kada uopće nema sigurnost da će i sljedeće godine dobiti na natječaju? Tu je veliki problem.

Koliko znam, ovih dana se trebao promijeniti vozač broda koji je sve poslikao, a njegov posao i je da zajedno s vlasnikom održava taj brod. I sam se prije tri dana vozio tim brodom i sve je prošlo u najboljem redu. Garantiram, pacijenti nisu ugroženi, a na raspolaganju imamo gliser i helikopter. Brodovi ne izgledaju sjajno, ali zato su doktori i medicinske sestre sjajni. Od pacijenata nemamo pritužbi i njima je važno da ih se spasi, za kraj nam je kazao dr. Eterović.

Za komentar smo zvali i Konrada Končana, vlasnika broda koji je dospio u žižu javnosti.

- Riječ je o zamjenskom brodu, a glavni stiže u subotu. Iskreno, riječ je ovdje o čudnim i prljavim igrama. Novi skiper koji se vratio sa sezone je i namjestio neke stvari, iščupao dijelove i pobacao deke kako bi sve izgledalo kaotičnije. Situacija nije dobra i brod nije u dobrom stanju jer je cijelo ljeto non-stop vozio. Pa ovo nitko neće raditi jer nema ovdje neke zarade, a to dokazuje i broj osoba koji se javi svake godine na natječaj. Bude jedna ili dvije ponude. I sami ste prije nekoliko godina pisali o tom problemu kako nema zainteresiranih- za kraj nam je kazao Končan.

A kad će Hitna pomorska medicinska služba?

 

Ministarstvo zdravstva dobilo je suglasnost Vlade RH za projekt uspostave hitne pomorske medicinske službe vrijedan više od 70 milijuna kuna. Uskoro bi se trebalo krenuti u realizaciju odnosno trebao bi se potpisati ugovor sa zajednicom ponuditelja, Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište Šibenik, koji će graditi flotu brzih brodica.

Projektom će se uspostaviti hitna pomorska medicinska služba brzim brodicama koja povezuje otoke i obalno područje kako bi se osigurala učinkovita hitna medicinska skrb, a uključivat će šest brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi. Brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i pomorskih katastrofa. Brze brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi nalazit će se u stacionarnim lukama na lokacijama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik. 

item - id = 1131294
related id = 0 -> 1131210
related id = 1 -> 1135163
related id = 2 -> 1135032
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:06