StoryEditorOCM
SplitSPLIT U TRAVNJU

Već se žalimo na turiste, a kakav je Split? Evo, jučer u podne: smeće po ulici, tuševi ne rade, brokve na plaži!

Piše Božidar Lončar
14. travnja 2024. - 08:18

U Split su stigli prvi turisti. I to veliki broj njih. To je neupitno. Sve je isto ka i lani. No, je li zaista tako? Jer dolazak turista sa sobom donosi i njihovo često neprimjereno ponašanje, kao i prljavštinu i nered. No, čime smo ih mi dočekali? Početak je, pa se može zažmiriti na jedno oko, ali centar Splita, a osobito Bačvice izgledaju - neadekvatno. Na Bačvicama je gradilište kao i na Žnjanu, no od nekih stvari se ne može okrenuti pogled. Kao i u centru grada, gdje je bačena krafna na podu Rive odraz nečije nekulture i bezobrazluka.

Ostavljeni ručnik na plaži Željezničar na Bačvicama, znakovi po podu, ograde, žice, kablovi, izgleda opasno šetati bos ili u japankama. Kantama za smeće prevrnuti su poklopci i smeće je bačeno na pod...

image

Željezničar Bačvice

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Idemo dalje. Put prepun kamenja, neasfaltiran, letve s brokvama, srećom su po strani. No, što navečer kada ih netko ne vidi?

image

Put prema pješčanoj plaži i letve s brokvama koje vire iz njih...

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Pitamo vas kako ovdje ući u more? Skočiti ne možete jer je plićak.

image

Kako ući u more?

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Kante na Bačvicama već su prepune i dva tuša na pješčanom dijelu plaže ne rade. Smeće na pijesku, odraz "poštovanja" prema mjestu gdje se nalaziš, neovisno bilo od domaćih ili stranih, starih ili mladih. 

image

Kante za otpad pored tuša koji ne radi pored pješčane plaže na Bačvicama...

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
image

Idemo na Bačvice...

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Tuševi ne rade, evo videa koji to potvrđuje.

Na potezu prema Bačvicama još je i dalje neuredno i nesređeno. Podesti, zemlja, pijesak, smeće, granje, kablovi... Ovo ne izgleda kao "najpoznatija plaža u Splitu, možda i u Hrvatskoj". 

image

Prema Ovčicama...

Božiar Lončar/Slobodna Dalmacija

Skale koje vode nikuda su iskoristili mulci koji se preko njih penju u privatne apartmane. Zanimljiv kontrast starog, ruzinavog i neodržavanog te novouređenog na elitnoj lokaciji gdje, vjerujemo, noć ili kvadrat stoje onoliko koliko si prosječan Hrvat ne može priuštiti. Njih dvoje sjede i hvataju boju dok ih čistačica nije potjerala i kazala da će im zvati policiju te da ih je uslikala. Mulci kao mulci, spustili se kako su i došli. Čistačicu u apartmanu nismo dobili za izjavu.

image

Skale koje vide nigdje su momci iskoristili ne bi li ušli na terasu apartmana i tamo hvatali boju...

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Kod trajektne luke smeće po zelenoj površini i oko kanti. I onda kod pothodnika staje autobus, a na podu vrećice, plastične boce i kruh, vjerojatno za golubove. Neprimjereno.

image

Trajektna luka, put prema pothodniku, kod Turističke palače i Riva...

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
image

Prema pothodniku....

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Na gatovima u trajektnoj luci taksisti čekaju mušteriju. Posla ima, ali im ga već uzima ilegalna konkurencija kao i prošlog ljeta, kada smo gledali jezive nasilne scene na gatovima i u okruženju trajektne luke. "Kao da im itko išta može", uzdahnuo je taksist.

I onda za kraj, kao šaka u oko, krafna nasred Rive. Ako je već i pala, valjda se može i pokupiti iza sebe. Čista nekultura.

image

Šaka u oko...

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

A tek je počelo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:52