StoryEditorOCM
SplitOŠTRA PORUKA

Ispovijest Ante Zoričića, Puljak ga je jako razočarao: ‘Zapliću nam nogu, lažu, bacaju se blatom, sve su ugrozili...‘

Piše Lucija Vujnović
4. prosinca 2023. - 12:45

"Sami ne znaju, a nama ne daju", poručio je Ante Zoričić, bivši gradski vijećnik, koji se angažirao oko toga da Splitsko - dalmatinska županija dobije azil za životinje, a čije je besplatne usluge vođenja projekta gradska vlast odbila već nekoliko puta.

Ante Zoričić i Dragan Žuvela, dopredsjednik društva arhitekata, u šest mjeseci su pretresli sve parcele u Splitu i okolici te pronašli idealnu lokaciju na Klisu, napravili su niz sastanaka s Klišanima, geodetsku izmjenu i izradili idejno rješenje. 

- Puljkova administracija u dvije i pol godine nije bila u stanju organizirat jedan jedini sastanak s vodstvom općine Klis da se vidi što i kako dalje. Uzeli su nam dragocjeno vrijeme, ugrozili sve što je dosad napravljeno i bilo je krajnje vrijeme da im se kaže dosta - poručio je Zoričić koji se nije planirao miješati u politiku otkako više nije gradski vijećnik, no tvrdi kako nije mogao ne reagirati iz straha da će trenutna gradska vlast, ako ovako nastave, uništiti dobru šansu da Splitsko-dalmatinska županija napokon dobije azil. 

image

Ante Zoričić, bvši gradski vijećnik

Vojko Basic/Cropix

- Split nitko ne voli, svi nam zapliću nogu, mi bismo radili, ali nam mrski neprijatelji ne daju. A sve je obična laž. Žrtvovali su azil za životinje radi politikanstva i nabacuju se blatom na čelne ljude Klisa koji su izuzetno korektni i dobronamjerni. To je ono što više nisam mogao promatrati sa strane - rekao je Zoričić.

U cilju da završi ono što su započeli u mandatu Andre Krstulovića Opare i da konačno županija dobije azil, obratio se Vijećnicima Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Svjesni važnosti skloništa za napuštene životinje, Tomislav Šuta (HDZ) i Igor Stanišić (HGS) odlučili su stvari uzeti u svoje ruke. 

Projekt je započeo 2018. godine, a Zoričić je optimističan glede njegove realizacije. 

- Moje iskustvo s ljudima koji vode Splitsko-dalmatinsku županiju nije pozitivno. Ipak, pokušat ću biti optimističan iz dva razloga. Prvi je što je prije nekoliko dana javno, u ime cijele županije, ovaj projekt preuzeo HGS-ov Igor Stanišić. To je bio odvažan potez i njega osobno, ali i vodstva županije koja mu je dala zeleno svjetlo za to. Odmah je u proračun uvrstio novce za prvu fazu i stvorio temelj za daljnje radnje. 

image

Ante Zoričić, bivši gradski vijećnik

Vojko Basic/Cropix

Drugi razlog njegova optimizma je to što u ovim okolnostima, godinu i pol dana prije lokalnih izbora, vodstvo županije jednostavno ne može sebi priuštiti takav podbačaj. 

- Možete li uopće zamisliti što bi im čuveni PR Ivice Puljka radio kada bi se pokazalo da su nesposobni kao što je i on? Uobičajeno je da se stranke u kampanjama hvale koliko su sposobne, a ova bi bila jedinstvena po tome što se glavni akteri cijelu kampanju međusobno optužuju tko je manje sposoban. S druge strane, sada vodstvo županije ima jedinstvenu priliku očitati veliku lekciju Puljku kako se radi. Ljepota svega je što u cijelom tom političkom nadigravanju leži prilika da napokon dobijemo azil - objasnio je Zoričić. 

Čini se kako je bio u pravu kad je spomenuo da bi "zbog azila mogle padati političke glave" jer je na konferenciji za novinare pod nazivom "Dramatično stanje u Vodovodu i kanalizaciji koje je ostavio bivši direktor Šuta" Ivica Puljak Šutu proglasio "nejnesposobnijim direktorom u povijesti Splita". Šuta, pak, smatra kako je konferencija sazvana u prvom redu zbog azila.

- Nakon jučerašnje neslužbene informacije u dijelu medija da ću, uz Igora Stanišića, preuzeti projekt izgradnje azila za životinje Ivica Puljak saziva dramatičnu tiskovnu konferenciju i priča koliko sam bio neuspješan kao direktor Vodovoda. Kakva slučajnost. Ivica, neka neslužbeno postane službeno. Da, preuzimam projekt koji je zamalo propao zbog tebe i pokazat ću ti kako se radi. Prati i uči! - poručio je Puljku. 

image

Ante Zoričić, bivši gradski vijećnik

Vojko Basic/Cropix

Zoričić je objasnio kako je potrebno prvo napraviti sporazum temeljem kojeg Općina može promijeniti prostorni plan, a Jakov Vetma, načelnik općine Klis (HDZ), istaknuo je da je Klis od početka pokazao dobru volju, no nije bilo ozbiljnog razgovora s Gradom Splitom.

- Općina Klis se ne želi dovesti u situaciju da im se obećava nešto bez ozbiljnih razgovora na tu temu, ne žele igrati takve igrice i slušati prazna obećanja. Treba se potpisati sporazum, definirati obveze, prava i dinamika rada, da se točno zna što će se raditi i da se o tome obavijesti javnost - rekao je.  

Klis sada ima nekoliko mjeseci da naprave izmjene plana, a azil bismo mogli realno dobiti, prognozira Zoričić, kroz dvije i pol godine.

- Jako puno toga se može napraviti do kraja mandata. Prvi korak je sporazum između županije i općine Klis i reguliranje međusobnih odnsoa. Nakon toga općina može prilagoditi svoj prostorni plan ovoj izmjeni. Može se zatražiti i dobiti zemljište darovnicom Vlade RH te se može napraviti dokumentacija i odrediti izvođač radova. Mislim da je realno da na tome stanemo jer su lokalni izboru za godinu i pol dana. To bi bilo jako puno odrađenog posla i ušli bi u fazu koju zovem "nepovratna točka". To je trenutak kad neki projekt postane važniji od trenutke političke garniture i kada ga se više nitko ne usudi zaustaviti - objasnio je Zoričić. 

Riječ je o investiciji od dva milijuna eura, a azil bi trebao biti smješten na području od 10 000 metara kvadratnih na kojemu bi bili razni sadržaji; azil za životinje, poligon za dresuru, hostel za životinje, krematorij i groblje za životinje. Idejno rješenje napravio je, potpuno besplatno, bivši predsjednik društva arhitekata g. Dragan Žuvela

Kako bilo, stanovnike Splita i okolice zanima kad će se realizirati projekt izgradnje azila, no čini se da će prvo morati svjedočiti političkoj borbi i nadmetanju.

Ako to na kraju rezultira otvaranjem azila, kojeg Zoričić smatra "civilizacijskim pitanjem", izdržat ćemo i to. Pojedini političari kao da zaboravljaju da je njihov posao predlagati i provoditi ono što bi bilo najkorisnije za ljude koji su ih izabrali. A u ovom slučaju, i za napuštene životinje koje nemaju pravo glasa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:37