StoryEditor
SplitOĆE LI TO?

U zgradu Općinskog suda u Gundulićevoj trebalo se useliti krajem prošle godine, no suci su još uvijek na Dračevcu. Pitali smo Ministarstvo kada će biti gotovi radovi, evo što su nam rekli

Piše Sandi Vidulić
28. siječnja 2022. - 13:45

Zgrada u Gundulićevoj 27 koja se priprema za povratak Općinskog suda iz Dračevca u Split dovršava se koliko se može izvana vidjeti. Izvođači radova su zajednica ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević-inžinering d.o.o.. Međutim, od njih nismo mogli doznati kad bi zgrada mogla biti useljiva.

- Mi smo samo izvođači radova, nazovite Ministarstvo pravosuđa. Zovu razne druge stranke, niste samo vi, ali meni je rečeno da ih uputim na investitore, a to je Ministarstvo. - kazala nam je tajnica direktora Lavčević-inženjeringa.

image
Jakov Prkić/Cropix

Poslali smo stoga upit Ministarstvu pravosuđa kada će biti gotovi radovi u Gundulićevoj ulici br. 27 gdje treba preseliti Općinski sud u Splitu, te kad bi zgrada trebala biti spremna za upotrebu.

- Dovršetak radova na rekonstrukciji i nadogradnji zgrade očekuje se početkom 2023. godine, a opremanje zagrade predviđeno je za 2. kvartal 2023. godine. - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Dakle, ukoliko sve bude uredu, buduće prostorije Općinskog suda trebale bi biti opremljene u proljeće iduće godine, odnosno, do ljeta 2023. bi u pozitivnom scenariju suci, napokon, mogli doći ponovno u Split.

Javna nabava za izvođenje radova je raspisana u srpnju 2019. a u pozivu je stajalo da izvođač treba izvesti radove u roku 12 mjeseci od uvođenja u posao. U veljači 2020.

Ministarstvo pravosuđa izabralo je gore navedene tvrtke s ponudom od 40,7 milijuna kuna. Zgrada je do danas trebala biti useljena obzirom da su nam onda iz Minista izjavili kako bi se „dio Općinskog suda trebao preseliti s Dračevca u Gundulićevu nakon završetka obnove zgrade i opremanja namještajem, što je predviđeno za kraj 2021. godine, a ostatak nakon što se osigura novi dodatni prostor”.

Jedan od razloga zašto su se građevinski radovi odužili jest što je Ministarstvo kad su radovi dobrano odmakli prihvatilo ono na što su otpočetka upozoravali djelatnici Općinskog suda.

A to je da neće biti dovoljno mjesta za njih 350 prema projektu kojim je trebalo u izvornim gabaritima rekonstruirati ex Primu Standu. Stoga se odlučilo nadograditi još jednu etažu. Ali, bespravno!

image
Jakov Prkić/Cropix

Jedan dio javnosti bio je zabavljen, a drugi prilično šokiran kad se ispostavilo da se Ministarstvo pravosuđa, koje bi u demokratskim zemljama trebalo biti jedan od od temelja stabilnosti poretka, upustilo u bespravne radove.

Naime, prije nego li je dobilo izmjenu građevinske dozvole Ministarstvo je krenulo u nadogradnju jedne etaže da prošire smještajne kapacitete.

Podsjetimo, radi toga su čak dobili zabranu radova od strane građevinske inspekcije koja je zatvorila gradilište, ali je dala rok za usklađenje građenja. To je bila teška blamaža za nešto što se zove Ministarstvo pravosuđa.

Govoreći hipotetski, da Grad nije izdao dozvolu na vrijeme, a ovdje su im izašli u susret jer mnogi građani se načekaju na dozvole, građevinska inspekcije bi morala izdati rješenje o uklanjanju, na što bi se Ministarstvo pravosuđa imalo pravo žaliti Ministarstvu prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine. A u vlasničkom listu zgrada se vodi na Republiku Hrvatsku, Ministarstvo pravosuđa.

Inače, zanimljivo je da u vlasničkom listu stoji zabilježba od 20. kolovoza 2007. kad se Ministarstvo pravosuđa uknjižilo u kojoj piše: „Zabilježuje se da za 27,00 m2 zgrade sagrađene na čest. zem. 9062/5, nije priložena lokacijska, građevna i uporabna dozvola, dok za 257,00 m2 iste, nije priložena uporabna dozvola”.

image
Jakov Prkić/Cropix

Sjetimo se da su Kerum i njegov prijatelj Svaguša ostakljivanje prizemlja ex Stande iskoristili da dobiju komercijani prostor.

Kako bilo, Ministarstvo pravosuđa se nije uzbuđivalo što su dobili zgradu bez svih dozvola, a Općinski sud se u nju možda nikad ne bi preselio da nije bilo značajne donacije Kraljevine Norveške koja najvećim dijelom financira preseljenje Suda.

Zgrada je sa nadogradnjom dobila više kapaciteta. Ali, nema dovoljno mjesta za parking, o čemu smo pisali. Stoga je Ministarstvo pravosuđa bilo dužno uplatiti milijun i pol kuna u blagajnu Grada za nedostajuća parking mjesta. Ali, po onom što smo doznali, ne postoji obaveza Grada da od sredstava koja prikupi na takav način u blizini izgradi garažu.

Građani koji budu tražili mjesto za parking zbog rješavanja svojih sudskih sporova mogu se prisjetiti da je lokacija za Općinski sud morala biti baš ovdje jer su nekad davno Željko Kerum i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sklopili „deal” o zamjeni bivše Prime Stande i nekadašnje vjenčaonice na Mažuranićevom šetalištu (gdje je sada hotel "Corner").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 04:09