StoryEditorOCM
SplitNAKON NAŠEG TEKSTA

U priči o branitelju Vladi koji treba krov nad glavom, pojavio se tračak nade; javilo se Ministarstvo, sve su objasnili

Piše Lucija Vujnović
29. rujna 2023. - 06:51

Vlado Kramarić, bivši hrvatski branitelj, prošao je težak životni put. Bez krova nad glavom, bez potrebne dokumentacije i osiguranja i potpuno odbačen od društva punog predrasuda, našao se u naizgled bezizlaznog situaciji. 

U nadi da ćemo pokrenuti kotačić promjene, uz pomoć voditeljice Udruge "Empatija" Jagode Laco, objavili smo njegovu priču te tako nadležnima skrenuli pažnju na Vladin slučaj. 

Već idućega dana dočekao nas je odgovor Ministarstva hrvatskih branitelja koji su se odmah uhvatili u koštac s ovim slučajem.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja upućeno je u situaciju u kojoj se našao hrvatski branitelj Vlado Kramarić, u kontaktu je s njim te mu se pružila pomoć - poručili su. 

image
Tom Dubravec/Cropix

U nastavku su objasnili situaciju u kojoj se našao ovaj nesretni branitelj.

- Hrvatski branitelj Vlado Kramarić iz Slavonije preselio se u Split gdje nije imao prebivalište, niti boravište. S obzirom na to da nije imao prijavljeno prebivalište, niti zdravstveno i dopunsko osiguranje, hrvatskom branitelju je pružena pomoć u ishodovanju dokumenata, zajedno s Centrom za socijalnu skrb.

Nakon bolničkog liječenja u KBC-u Split, hrvatskom branitelju Kramariću odobren je smještaj u Veteranskom centru u Sinju gdje je trebao biti smješten od 11. svibnja, međutim nekoliko dana uoči, smještaj je otkazao te zatražio produženo liječenje u Općoj veteranskoj bolnici Hrvatski ponos Knin, što mu je osigurano tijekom svibnja i lipnja 2023. godine.

Nakon što je završeno njegovo produženo liječenje, gospodin Kramarić otpušten je na adresu koju je naveo kao adresu boravka te je u rujnu zaprimljen njegov zahtjev za izvanrednu jednokratnu novčanu pomoć.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja poručili su kako u ovakvim slučajevima koriste sve mogućnosti kako bi se hrvatskim braniteljima osigurala psihosocijalna pomoć i zdravstvena skrb u produženom trajanju.

- S obzirom na ovaj slučaj i slične teške situacije u kojima se nalaze hrvatski branitelji, Ministarstvo je u izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koje su u saborskoj proceduri predvidjelo osiguranje preduvjeta za uspostavu ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Do uspostave ustanova za trajni smještaj kojima će se sustavno riješiti ovaj problem, Ministarstvo će biti na raspolaganju hrvatskim braniteljima u svim situacijama u kojima se nalaze i činiti sve da im se maksimalno pomogne - kažu.

Poručili su kako se očekuje izglasavanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji do kraja godine, nakon čega će se pristupiti realizaciji projekta čiji je cilj osigurati ustanovu za trajni smještaj hrvatskih branitelja.

- Izmjene i dopune Zakona osigurat će regulatorni okvir za osnivanje ustanova za trajni smještaj braniteljsko-stradalničke populacije, za one koji nemaju osigurano stanovanje i ne mogu ga osigurati na drugi način ili postoji potreba za stalnom pomoći i njegom koju ne može pružiti član obitelji niti je organizirana u zajednici. 

Njihova brza reakcija u ovom slučaju upućuje da ipak ima nade za one hrvatske branitelje koji su odbačeni od strane društva i koje je snašla slična teška sudbina, a planovi za budućnost trebali bi im donijeti kvalitetniji život kakav zaslužuju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:06