StoryEditorOCM
SplitTUGA I ŽALOST

Turisti potjerali mlade Splićane iz grada: ‘Više nemamo di izać, cijene su ajme! Držimo se ovog mista, uzmemo pivu...‘

Piše Lucija Vujnović
9. kolovoza 2023. - 19:25

Kalendar Info zone jedan je od najpopularnijih online kalendara koji obuhvaća sve informacije o kazališnim, filmskim, edukativnim, izložbenim, glazbenim, sportskim i drugim događanjima u Splitu, ali prate i susjedne gradove, pogotovo ljeti...

- U našem kalendaru događanja najavljeni su baš svi koncerti, izložbe, predstave, projekcije, utakmice, edukacije i druga događanja vrijedna najave - napisali su u svojoj Facebook objavi te priložili i grafikon koji prikazuje mjesečni broj događanja objavljenih u kalendaru.

- Di se liti izlazi u Splitu? Ako se i tebi čini da je ponuda slaba, izgleda da nije problem u nama - napisali su.

image
Paun Paunović/Cropix

Statistički podaci prikazuju broj događanja od siječnja do srpnja u 2023. godini. Prema ovoj analitici, ispada da je najveći broj događanja bio u svibnju - 302, dok je u srpnju taj broj iznosio 182.

Od siječnja, kad je najmanji broj zbivanja u gradu, putanja ide uzlazno sve do svibnja, kad doseže svoj vrhunac. Nakon toga kreće pad.

image
Info Zona

Najveći broj održanih edukacija, njih 45, bio je u veljači, dok je u srpnju pao na 13. Tijekom ove godine, broj sportskih događanja ne prelazi brojku 14 (u veljači).

Sportskih događanja ima malo jer, pojasnili su iz Info zone, maksimalno dva kluba objavljuju javno svoje rasporede utakmica.

Što se tiče glazbenih događanja, njih u gradu također nedostaje, a ono što spašava ovu analitiku je činjenica da kalendar bilježi i festivale oko Splita koji se također upisuju u njega. To podiže statistiku pa se naizgled čini kako ima glazbenih događaja, no mladi Splićani su bili jasni...

Na Matejušci smo sreli dvoje mladih lokalaca koji tu provode ljetne večeri.

- Prije smo išli u "Kocku", u "Kuke" ili Kvazija, a sad više nemamo di. Ne da nam se izlazit po ovim klubovima jer su cijene ajme. Išli smo na "Split Spring" na Zvončacu, ali cijene su previsoke.

image
Saša Burić/Cropix

Pivo dođe više od 5 eura i još se može platit isključivo karticom... Išli smo jedan put, al sad se držimo Matejuške jer je sve drugo skupo i bez veze... - rekao je jedan od njih.

- Ima ponude, ali ne za domaće. Ko će nama platit 10-20 eura za upad samo za neku elektro muziku. "Zenta" i ostala mista di smo izlazili ne rade i ostaje nam pit pivu iz Little Beer Shopa na Matejušci - razočarana je i Mirta.

- Gledan u Zagrebu svaki dan je nešto u ljetnom kinu, a ode na Baćama slabo nešto... Popratila sam da ima baza izložbi, to je jedino. Mista za izać di je živa muzika i koncerti - slabo...

- "Central" preskup i samo za turiste. Bija san na Baćama, nije bilo loše. U "Vanille" nisan još. Najgore je šta sve liti zatvara, "Toxic" ne radi, "Moon" ne radi, "Kvazi" ništa... Meni bi bilo dobro da imamo malo više društvenih događaja, ka ove koje organizira Info zona - rekao je Stjepan.

image

Klub ‘Central‘

Ante Čizmić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

- Nisam još bija u onom gay klubu... - govori, dok Mirta dodaje:

- U petak je u "X"-a bilo miljun ljudi, besplatan ulaz, Eurosong glazba i 300 stupnjeva, pa smo nakon dvi ure otišli u "Jude", 10 eura za uć! Užas.

I tako smo ih ostavili da raspravljaju o tome gdje je gore izaći i došli do zaključka kako je sadržaj prilagođen strancima, a ni cijene ne odgovaraju budžetu mladih Splićana. Što će biti u ostatku godine, pokazat će kalendar Info zone koji se redovito ažurira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:56