stdClass Object ( [id] => 1332815 [title] => Tko je dozvolio da kulturno blago usred Splita bude zaliveno betonom? Dok se nadležni prepucavaju, radovi napreduju... [alias] => tko-je-dozvolio-da-kulturno-blago-usred-splita-bude-zaliveno-betonom-dok-se-nadlezni-prepucavaju-radovi-napreduju [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Arheološko nalazište Ad basilicas pictas prepoznato je kao jedno od najznačajnijih na ovom području gdje je teško započeti građevinske radove bez da se naiđe na arheologiju. Nadležni su se kleli u izuzetnost ove lokacije, stručnjaci pisali o njoj radove, mediji su godinama izvještavali o vrijednosti otkrivenih nalaza... Ali, na koncu su sve natkrile gomile armature i betona.

Nitko od onih koji su nešto mogli poduzeti nije se pretrgao da na tom mjestu umjesto četverokatne zgrade sa 14 stanova i četiri poslovna prostora osvane paviljon u kojem će se prezentirati kulturno blago. Pokušali smo doznati zašto nije iskorišteno pravo prvokupa, ali nismo daleko dospjeli. Osim što smo saznali da se nadležni prepucavaju, dok građevinski radovi za stambene i poslovne prostore napreduju.

Iz Ministarstva kulture i medija tvrde kako je "lokalitet koji se u latinskim izvorima spominje kao sintagma Ad basilicas pictas u Splitu za hrvatsku nacionalnu povijest prvorazredni arheološki lokalitet, toliko slojevit da se može pratiti od antike do srednjeg vijeka". A, zbog čega nije iskorišteno pravo prvokupa, pa da se nad lokalitetom od takvog značaja ne gradi stambeno poslovna građevina iz Ministarstva prozivaju sadašnju gradsku vlast.

- Premda je za vrijeme prethodne uprave Grada Splita odlučeno da će Grad iskoristiti svoje pravo prvokupa, do otkupa nije došlo zbog završetka mandata, a za vrijeme trenutne uprave, premda ju je Konzervatorski odjel podsjetio na mogućnost prvokupa, Gradska uprava se nije očitovala - odgovorili su nam iz Ministarstva kulture.

Pokušali smo od gradonačelnika Ivice Puljka i dogradonačelnika Bojana Ivoševića doznati nešto o ulozi Grada u korištenju prava prvokupa. Međutim, niti jedan nije ništa odgovorio, unatoč ponovljenim upitima. Na koncu smo se obratili Uredu Grada od kojih smo dobili odgovor u kojem se proziva Ministarstvo kulture i konzervatore kao odgovorne što nije došlo do prvokupa.

- Zbog suglasnosti Konzervatorskog odjela da se na tom arheološkom lokalitetu odobri gradnja, cijena je narasla. Iz tog razloga smatramo da je nadležno Ministarstvo kulture i medija imalo moralnu obavezu reagirati i ispraviti pogreške iz prošlosti. Unatoč tome, Grad Split je bio spreman sufinancirati prvokup u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, no, na žalost, to se nije realiziralo - odgovorili su iz Grada.

---

image

Arheološko nalazište Ad basilicas pictas zaštićeno je kulturno dobro

Vojko Bašić/Cropix
---

Ovdje je Grad načelno u pravu, što se tiče cijene gradnje. Naime, iz Ministarstva kulture su se više puta hvalili time kako su smanjli volumene gradnje za stambeno poslovne prostore, ali, mogli su isto tako reći: nema gradnje stanova. A nisu. Isto tako, mogli su savjetovati Vladi RH da otkupi parcelu, ako je smatraju prvorazrednim arheološkim lokalitetom za hrvatsku nacionalnu povijest.

No, s druge strane, budući da se Grad hvali time kako je uštedio 13 milijuna eura u prošloj godini, a hvali se i time što u ime baštine izbacuje štandove iz Podruma i Marmontove, mogao je i Grad otkupiti parcelu u čiju se vrijednost svi zaklinju. Umjesto toga, u mandatu ove vlasti izdane su u studenom 2021. lokacijska dozvola i u ožujku 2023. građevinska dozvola.

Zanimljiva je još jedna stvar. Naime, Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kaže da je vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan prije prodaje istodobno ponuditi ga Republici Hrvatskoj, županiji i gradu. Prvenstvo u korištenju prava prvokupa ima grad u odnosu na županiju pa Republika Hrvatska.

Međutim, u materijalima za sjednice Gradskog vijeća od lipnja 2021. do danas nismo pronašli da je na dnevnom redu bio prijedlog zaključka o odricanju prava prvokupa za česticu 9170/2 na kojoj se nalazi arheološko nalazište Ad basilicas pictas. U više navrata smo slali pitanja gradonačelniku Puljku i njegovom zamjeniku Ivoševiću, kao i Upravnom odjelu za gradsku imovinu preko Ureda Grada, ali od nikog nismo dobili odgovor je li Gradsko vijeće donijelo zaključak kojim se odriče prava prvokupa.

Možemo razumjeti da Grad nije imao novca, ali gdje je odluka Gradskog vijeća o odricanju od prava prvokupa za Ad basilicas pictas?

Pregledali smo na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odluke o prvokupu. Nismo niti u njihovim pronašli da je Plenkovićeva Vlada donijela odluku o odricanju od prava prvokupa za Ad basilicas pictas.

---

image

Gradilište nove zgrade na lokalitetu Ad basilicas pictas
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Iz Županije nam je prošli put rečeno kako je bivši vlasnik Marko Ćurković slao dva puta na prvokup Županiji parcelu, ali da oba puta dokumentacija nije bila potpuna pa ponuda nikad nije dospjela na županijsku Skupštinu. Odvjetnik investitora Nedžada i Jasmina Ibrahimovića koji grade zgradu u Ulici Domovinskog rata iznad arheološkog lokaliteta, Mladen Parčina, nam je dao izjavu kako je bivši vlasnik ponudio Gradu, Županiji i RH nekreninu, ali da se nitko od njih nije očitovao.

U svakom slučaju, Zakon o zaštiti kulturnih dobara kaže da su grad, županija i država dužni očitovati se 60 dana od primitka pisane ponude. Zakon predviđa mogućnost da ukoliko je nekome od nabrojanih povrijeđeno pravo prvokupa može podignuti tužbu. Ali, u tom slučaju zastupnik jednog od navedenih mora pred sudom izjaviti da kupuje kulturno dobro po cijeni i uvjetima po kojima je prodano.

Zanimljivo da je za susjednu parcelu na kojoj je izgrađena stambeno poslovna zgrada investitora Kujun d.o.o. Gradsko vijeće godine 2016. u vrijeme Ive Baldasara donijelo Zaključak o odricanju prava prvokupa.

U svakom slučaju, prema zemljišnom listu, bivši vlasnik Ćurković potpisao je kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu s Ibrahimovićima 2. veljače 2023. godine. Ostaje pitanje zašto je kupoprodaja lokaliteta u čiju izuzetnu vrijednost su se svi zaklinjali prošla ispod radara predstavničkih tijela? Stvar je čudnija time što je odluka o odricanju od prava prvokupa rutinska stvar na Gradskom vijeću, sjednicama Vlade ili Županijskoj skupštini. Teško se sjetiti kad su oni iskoristili pravo prvokupa.

Iako se u pravilu ne koristi pravo prvokupa, dokument o odricanju kojeg donosi Gradsko vijeće i navedena tijela zastupničke vlasti svjedoči o tome koje se kulturno dobro prodaje i po kojoj cijeni. Jer kulturno dobro je javna stvar i javnost ima pravo znati te informacije. Pitanje je koliko postoji ovakvih slučajeva da se mimo demokratski izabranih zastupnika, na osnovu odluke pojedinaca rješavaju stvari, pa javnost ne dozna što se događa s kulturnim dobrima, niti po kojoj cijeni se odvija promet nekretnina.

Upravljanje je posebna stvar, koja kako se moglo vidjeti iz izjava ravnateljice Muzeja grada Splita nije riješena. Kulturno dobro koje je do jučer bilo vidljivo s ulice, sada je nadsvođeno betonskom pločom. Kako će mu se moći pristupiti, hoće li biti osvijetljeno, hoće li imati čuvare, tko financira prezentaciju?

Puno nepoznanica oko nečeg što je "za hrvatsku nacionalnu povijest prvorazredni arheološki lokalitet, toliko slojevit da se može pratiti od antike do srednjeg vijeka". Umjesto odgovora jedino se mogu čuti zvukovi s gradilišta koji se nisu zaustavili ni preko ljeta dok je trajala zabrana radova tijekom sezone...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi su zakazali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => svi su zakazali 2 0 7049 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-23 10:43:09 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-23 11:06:52 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-10-23 11:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je dozvolio da kulturno blago usred Splita bude zaliveno betonom? Dok se nadležni prepucavaju, radovi napreduju... [metakey] => Ad basilicas pictas, Arheološko nalazište [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909570.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25479632.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/24421265.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107, Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zbog \u010dega nije iskori\u0161teno pravo prvokupa, pa da se nad lokalitetom od takvog zna\u010daja ne gradi stambeno poslovna gra\u0111evina?<\/p>","

Gradili\u0161te nove zgrade na lokalitetu Ad basilicas pictas
\n\u00a0<\/p>","

Arheolo\u0161ko nalazi\u0161te Ad basilicas pictas za\u0161ti\u0107eno je kulturno dobro<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25909570_1920.jpg":"1920x1080","k_25909570_1280.jpg":"1280x1280","k_25909570_1024.jpg":"1024x1024","k_25909570_640.jpg":"640x640","k_25909570_480.jpg":"480x480","k_25909570_340.jpg":"340x340","k_25909570_220.jpg":"220x220","o_25909570_1280.jpg":"1280x853","o_25909570_1024.jpg":"1024x682","o_25909570_640.jpg":"640x426","o_25909570_480.jpg":"480x320","o_25909570_340.jpg":"340x226","o_25909570_220.jpg":"220x146","h_25909570_1280.jpg":"1280x854","h_25909570_1024.jpg":"1024x683","h_25909570_640.jpg":"640x427","h_25909570_480.jpg":"480x320","h_25909570_340.jpg":"340x227","h_25909570_220.jpg":"220x147","pp_25909570_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909570_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909570_640.jpg":"640x814","pp_25909570_480.jpg":"480x611","pp_25909570_340.jpg":"340x432","pp_25909570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1396","hd_25479632_1920.jpg":"1920x1080","k_25479632_1280.jpg":"1280x1280","k_25479632_1024.jpg":"1024x1024","k_25479632_640.jpg":"640x640","k_25479632_480.jpg":"480x480","k_25479632_340.jpg":"340x340","k_25479632_220.jpg":"220x220","o_25479632_1280.jpg":"1280x930","o_25479632_1024.jpg":"1024x744","o_25479632_640.jpg":"640x465","o_25479632_480.jpg":"480x349","o_25479632_340.jpg":"340x247","o_25479632_220.jpg":"220x159","h_25479632_1280.jpg":"1280x854","h_25479632_1024.jpg":"1024x683","h_25479632_640.jpg":"640x427","h_25479632_480.jpg":"480x320","h_25479632_340.jpg":"340x227","h_25479632_220.jpg":"220x147","pp_25479632_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479632_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479632_640.jpg":"640x814","pp_25479632_480.jpg":"480x611","pp_25479632_340.jpg":"340x432","pp_25479632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1443","hd_24421265_1920.jpg":"1920x1080","k_24421265_1280.jpg":"1280x1280","k_24421265_1024.jpg":"1024x1024","k_24421265_640.jpg":"640x640","k_24421265_480.jpg":"480x480","k_24421265_340.jpg":"340x340","k_24421265_220.jpg":"220x220","o_24421265_1280.jpg":"1280x962","o_24421265_1024.jpg":"1024x769","o_24421265_640.jpg":"640x481","o_24421265_480.jpg":"480x360","o_24421265_340.jpg":"340x255","o_24421265_220.jpg":"220x165","h_24421265_1280.jpg":"1280x854","h_24421265_1024.jpg":"1024x683","h_24421265_640.jpg":"640x427","h_24421265_480.jpg":"480x320","h_24421265_340.jpg":"340x227","h_24421265_220.jpg":"220x147","pp_24421265_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421265_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421265_640.jpg":"640x814","pp_24421265_480.jpg":"480x611","pp_24421265_340.jpg":"340x432","pp_24421265_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8101822 Threads: 7 Questions: 1676133040 Slow queries: 4991381 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112369799 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tko-je-dozvolio-da-kulturno-blago-usred-splita-bude-zaliveno-betonom-dok-se-nadlezni-prepucavaju-radovi-napreduju-1332815 [printLink] => /split/tko-je-dozvolio-da-kulturno-blago-usred-splita-bude-zaliveno-betonom-dok-se-nadlezni-prepucavaju-radovi-napreduju-1332815?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 441150 [name] => Ad basilicas pictas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ad-basilicas-pictas [link] => /tag/ad-basilicas-pictas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241806 [name] => arheološko nalazište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arheolosko-nalaziste [link] => /tag/arheolosko-nalaziste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi su zakazali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je dozvolio da kulturno blago usred Splita bude zaliveno betonom? Dok se nadležni prepucavaju, radovi napreduju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909570.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić, Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Zbog čega nije iskorišteno pravo prvokupa, pa da se nad lokalitetom od takvog značaja ne gradi stambeno poslovna građevina?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909570.jpg [title] => Saša Burić, Vojko Bašić/Cropix

Zbog čega nije iskorišteno pravo prvokupa, pa da se nad lokalitetom od takvog značaja ne gradi stambeno poslovna građevina?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25479632.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Gradilište nove zgrade na lokalitetu Ad basilicas pictas
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/24421265.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Arheološko nalazište Ad basilicas pictas zaštićeno je kulturno dobro

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Arheološko nalazište Ad basilicas pictas prepoznato je kao jedno od najznačajnijih na ovom području gdje je teško započeti građevinske radove bez da se naiđe na arheologiju. Nadležni su se kleli u izuzetnost ove lokacije, stručnjaci pisali o njoj radove, mediji su godinama izvještavali o vrijednosti otkrivenih nalaza... Ali, na koncu su sve natkrile gomile armature i betona.

Nitko od onih koji su nešto mogli poduzeti nije se pretrgao da na tom mjestu umjesto četverokatne zgrade sa 14 stanova i četiri poslovna prostora osvane paviljon u kojem će se prezentirati kulturno blago. Pokušali smo doznati zašto nije iskorišteno pravo prvokupa, ali nismo daleko dospjeli. Osim što smo saznali da se nadležni prepucavaju, dok građevinski radovi za stambene i poslovne prostore napreduju.

Iz Ministarstva kulture i medija tvrde kako je "lokalitet koji se u latinskim izvorima spominje kao sintagma Ad basilicas pictas u Splitu za hrvatsku nacionalnu povijest prvorazredni arheološki lokalitet, toliko slojevit da se može pratiti od antike do srednjeg vijeka". A, zbog čega nije iskorišteno pravo prvokupa, pa da se nad lokalitetom od takvog značaja ne gradi stambeno poslovna građevina iz Ministarstva prozivaju sadašnju gradsku vlast.

- Premda je za vrijeme prethodne uprave Grada Splita odlučeno da će Grad iskoristiti svoje pravo prvokupa, do otkupa nije došlo zbog završetka mandata, a za vrijeme trenutne uprave, premda ju je Konzervatorski odjel podsjetio na mogućnost prvokupa, Gradska uprava se nije očitovala - odgovorili su nam iz Ministarstva kulture.

Pokušali smo od gradonačelnika Ivice Puljka i dogradonačelnika Bojana Ivoševića doznati nešto o ulozi Grada u korištenju prava prvokupa. Međutim, niti jedan nije ništa odgovorio, unatoč ponovljenim upitima. Na koncu smo se obratili Uredu Grada od kojih smo dobili odgovor u kojem se proziva Ministarstvo kulture i konzervatore kao odgovorne što nije došlo do prvokupa.

- Zbog suglasnosti Konzervatorskog odjela da se na tom arheološkom lokalitetu odobri gradnja, cijena je narasla. Iz tog razloga smatramo da je nadležno Ministarstvo kulture i medija imalo moralnu obavezu reagirati i ispraviti pogreške iz prošlosti. Unatoč tome, Grad Split je bio spreman sufinancirati prvokup u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, no, na žalost, to se nije realiziralo - odgovorili su iz Grada.

---

image

Arheološko nalazište Ad basilicas pictas zaštićeno je kulturno dobro

Vojko Bašić/Cropix
---

Ovdje je Grad načelno u pravu, što se tiče cijene gradnje. Naime, iz Ministarstva kulture su se više puta hvalili time kako su smanjli volumene gradnje za stambeno poslovne prostore, ali, mogli su isto tako reći: nema gradnje stanova. A nisu. Isto tako, mogli su savjetovati Vladi RH da otkupi parcelu, ako je smatraju prvorazrednim arheološkim lokalitetom za hrvatsku nacionalnu povijest.

No, s druge strane, budući da se Grad hvali time kako je uštedio 13 milijuna eura u prošloj godini, a hvali se i time što u ime baštine izbacuje štandove iz Podruma i Marmontove, mogao je i Grad otkupiti parcelu u čiju se vrijednost svi zaklinju. Umjesto toga, u mandatu ove vlasti izdane su u studenom 2021. lokacijska dozvola i u ožujku 2023. građevinska dozvola.

Zanimljiva je još jedna stvar. Naime, Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kaže da je vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan prije prodaje istodobno ponuditi ga Republici Hrvatskoj, županiji i gradu. Prvenstvo u korištenju prava prvokupa ima grad u odnosu na županiju pa Republika Hrvatska.

Međutim, u materijalima za sjednice Gradskog vijeća od lipnja 2021. do danas nismo pronašli da je na dnevnom redu bio prijedlog zaključka o odricanju prava prvokupa za česticu 9170/2 na kojoj se nalazi arheološko nalazište Ad basilicas pictas. U više navrata smo slali pitanja gradonačelniku Puljku i njegovom zamjeniku Ivoševiću, kao i Upravnom odjelu za gradsku imovinu preko Ureda Grada, ali od nikog nismo dobili odgovor je li Gradsko vijeće donijelo zaključak kojim se odriče prava prvokupa.

Možemo razumjeti da Grad nije imao novca, ali gdje je odluka Gradskog vijeća o odricanju od prava prvokupa za Ad basilicas pictas?

Pregledali smo na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odluke o prvokupu. Nismo niti u njihovim pronašli da je Plenkovićeva Vlada donijela odluku o odricanju od prava prvokupa za Ad basilicas pictas.

---

image

Gradilište nove zgrade na lokalitetu Ad basilicas pictas
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Iz Županije nam je prošli put rečeno kako je bivši vlasnik Marko Ćurković slao dva puta na prvokup Županiji parcelu, ali da oba puta dokumentacija nije bila potpuna pa ponuda nikad nije dospjela na županijsku Skupštinu. Odvjetnik investitora Nedžada i Jasmina Ibrahimovića koji grade zgradu u Ulici Domovinskog rata iznad arheološkog lokaliteta, Mladen Parčina, nam je dao izjavu kako je bivši vlasnik ponudio Gradu, Županiji i RH nekreninu, ali da se nitko od njih nije očitovao.

U svakom slučaju, Zakon o zaštiti kulturnih dobara kaže da su grad, županija i država dužni očitovati se 60 dana od primitka pisane ponude. Zakon predviđa mogućnost da ukoliko je nekome od nabrojanih povrijeđeno pravo prvokupa može podignuti tužbu. Ali, u tom slučaju zastupnik jednog od navedenih mora pred sudom izjaviti da kupuje kulturno dobro po cijeni i uvjetima po kojima je prodano.

Zanimljivo da je za susjednu parcelu na kojoj je izgrađena stambeno poslovna zgrada investitora Kujun d.o.o. Gradsko vijeće godine 2016. u vrijeme Ive Baldasara donijelo Zaključak o odricanju prava prvokupa.

U svakom slučaju, prema zemljišnom listu, bivši vlasnik Ćurković potpisao je kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu s Ibrahimovićima 2. veljače 2023. godine. Ostaje pitanje zašto je kupoprodaja lokaliteta u čiju izuzetnu vrijednost su se svi zaklinjali prošla ispod radara predstavničkih tijela? Stvar je čudnija time što je odluka o odricanju od prava prvokupa rutinska stvar na Gradskom vijeću, sjednicama Vlade ili Županijskoj skupštini. Teško se sjetiti kad su oni iskoristili pravo prvokupa.

Iako se u pravilu ne koristi pravo prvokupa, dokument o odricanju kojeg donosi Gradsko vijeće i navedena tijela zastupničke vlasti svjedoči o tome koje se kulturno dobro prodaje i po kojoj cijeni. Jer kulturno dobro je javna stvar i javnost ima pravo znati te informacije. Pitanje je koliko postoji ovakvih slučajeva da se mimo demokratski izabranih zastupnika, na osnovu odluke pojedinaca rješavaju stvari, pa javnost ne dozna što se događa s kulturnim dobrima, niti po kojoj cijeni se odvija promet nekretnina.

Upravljanje je posebna stvar, koja kako se moglo vidjeti iz izjava ravnateljice Muzeja grada Splita nije riješena. Kulturno dobro koje je do jučer bilo vidljivo s ulice, sada je nadsvođeno betonskom pločom. Kako će mu se moći pristupiti, hoće li biti osvijetljeno, hoće li imati čuvare, tko financira prezentaciju?

Puno nepoznanica oko nečeg što je "za hrvatsku nacionalnu povijest prvorazredni arheološki lokalitet, toliko slojevit da se može pratiti od antike do srednjeg vijeka". Umjesto odgovora jedino se mogu čuti zvukovi s gradilišta koji se nisu zaustavili ni preko ljeta dok je trajala zabrana radova tijekom sezone...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić, Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Saša Burić, Vojko Bašić/Cropix

Zbog čega nije iskorišteno pravo prvokupa, pa da se nad lokalitetom od takvog značaja ne gradi stambeno poslovna građevina?

Vojko Bašić/Cropix

Gradilište nove zgrade na lokalitetu Ad basilicas pictas
 

Vojko Bašić/Cropix

Arheološko nalazište Ad basilicas pictas zaštićeno je kulturno dobro

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tko-je-dozvolio-da-kulturno-blago-usred-splita-bude-zaliveno-betonom-dok-se-nadlezni-prepucavaju-radovi-napreduju-1332815 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8604ee0ad225dc58a579db93bc2160a3e30a771f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+dozvolio+da+kulturno+blago+usred+Splita+bude+zaliveno+betonom%3F+Dok+se+nadle%C5%BEni+prepucavaju%2C+radovi+napreduju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-je-dozvolio-da-kulturno-blago-usred-splita-bude-zaliveno-betonom-dok-se-nadlezni-prepucavaju-radovi-napreduju-1332815 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-je-dozvolio-da-kulturno-blago-usred-splita-bude-zaliveno-betonom-dok-se-nadlezni-prepucavaju-radovi-napreduju-1332815 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi su zakazali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsvi su zakazali

Tko je dozvolio da kulturno blago usred Splita bude zaliveno betonom? Dok se nadležni prepucavaju, radovi napreduju...

Piše Sandi Vidulić
23. listopada 2023. - 13:03
Zbog čega nije iskorišteno pravo prvokupa, pa da se nad lokalitetom od takvog značaja ne gradi stambeno poslovna građevina?Saša Burić, Vojko Bašić/Cropix

Arheološko nalazište Ad basilicas pictas prepoznato je kao jedno od najznačajnijih na ovom području gdje je teško započeti građevinske radove bez da se naiđe na arheologiju. Nadležni su se kleli u izuzetnost ove lokacije, stručnjaci pisali o njoj radove, mediji su godinama izvještavali o vrijednosti otkrivenih nalaza... Ali, na koncu su sve natkrile gomile armature i betona.

Nitko od onih koji su nešto mogli poduzeti nije se pretrgao da na tom mjestu umjesto četverokatne zgrade sa 14 stanova i četiri poslovna prostora osvane paviljon u kojem će se prezentirati kulturno blago. Pokušali smo doznati zašto nije iskorišteno pravo prvokupa, ali nismo daleko dospjeli. Osim što smo saznali da se nadležni prepucavaju, dok građevinski radovi za stambene i poslovne prostore...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:21