StoryEditorOCM
Splitdodjela nagrada

Sve manje Splićana želi volontirati, zato su tu mladi motivatori Lina i Ivan. Ovo su najbolji od najboljih za ovu godinu

Piše Lucija Vujnović
5. prosinca 2023. - 17:05

Udruga “MI” – Split kroz program Regionalnog volonterskog centra Split već 23 godine dodjeljuje nagrade za volontere i organizatore volontiranja i to u početku sa šireg splitskog područja, a onda već godinama i s područja četiriju južnih županija.

U ime domaćina, Regionalnog volonterskog centra Split, publici se obratila Tanja Tešija. Pozdravni govor u ime Grada Splita održao je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita, dok se Ante Šošić, zamjenik župana, obratio okupljenima u ime Županije splitsko-dalmatinske.

Prvi put na ovoj proslavi prisustvovao je posebni gost – Danijel Luković, unuk Vinke Luković po kojoj je nagrada za promociju i razvoj volonterstva u četirima županijama dobila i ime i “čija dobrotvorna ostavština ostaje svim budućim generacijama za sjećanje i poticaj na činjenje dobrih djela”.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Vinka Luković” je udruga DYXY – županijska udruga za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja, a nagradu u ime udruge preuzele su Meri Butirić, predsjednica udruge, i Snježana Jurica, voditeljica radionica pomoći u učenju.

image

Meri Butirić iz udruge DYXY

Jakov Prkić/Cropix

– Od 2019. godine dodjeljujemo i jednu nagradu “Davor Belaić” za koordinatore volontera (fizička osoba) u odgojno-obrazovnim ustanovama, također s područja četiriju južnih županija. Nagrada je nazvana po prof. Davoru Belaiću, koji je godinama vodio volontersku skupinu Klub mladih matematičara pri OŠ “Sućidar” te za svoj doprinos razvoju volonterstva dobio brojne nagrade – poručili su iz udruge “MI.

Tajno glasanje

Na osnovi pristiglih prijava, Savjet volonterskog centra tajnim je glasanjem odlučio o dobitnici nagrade, a to je Helena Balajić iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića u Sinju.

– Vjeroučiteljica u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj dugi niz godina motivira učenike i potiče ih na volonterstvo kroz školski volonterski klub. U volontiranje se intenzivno uključila još tijekom studija, a organizator i motivator volonterskih aktivnosti u školi postala je od prvog dana zaposlenja.

Uz pomoć kolegica i kolega, kroz školski volonterski klub u školi i izvan nje organiziraju se različite volonterske aktivnosti tijekom cijele nastavne godine.

image

Helena Balajić i Ante Šošić

Jakov Prkić/Cropix

Neke od akcija: prikupljanje namirnica za socijalnu samoposlugu, humanitarna akcija (projekt) “Humanost kroz jelo i djelo” za prehranu i školovanje djece u Africi (Subukija), posjet starijim i nemoćnima za vrijeme blagdana, posjet Centru “Juraj Bonači” – izrada kolača, oslikavanje zidova, susreti uz glazbu i pjesmu, akcije čišćenja okoliša na Svjetski dan voda, uključivanje u akciju “Djeca čitaju djeci”, 72 sata bez kompromisa i druge aktivnosti koje organiziraju različite udruge i organizacije – kazala je Balajić.

Unatoč tome što je Savjet volonterskog centra odabrao samo jednog dobitnika, trud i zalaganje još jedne organizacije nije ostao neprimijećen, stoga je dodijeljeno priznanje za razvoj i promociju volonterstva u 2023. godini. To priznanje uručio je Luković, a ono je otišlo Udruzi umirovljenika Makarska.

image

Priznanje Udruzi umirovljenika Makarska

Jakov Prkić/Cropix

Splitska umjetnica

Nagrade “Davor Belaić” i “Vinka Luković” djela su splitske umjetnice Tee Morić Šitum.

Nagrada “Vinka Luković” prikazuje stiliziranu ukorijenjenu ruku koja drži, odnosno podržava krošnje, kao što i organizacije podržavaju svoje volontere i korisnike. Nagrada “Davor Belaić”, pak, prikazuje stiliziranu planinu koju čine brojne ruke, jer su školski koordinatori volontera najčešće istaknuti pojedinci u svojim kolektivima koji na volontiranje potaknu brojne ruke volontera učenika.

S obzirom na pad u broju volontera (od 11 posto građana koji su barem jednom volontirali u pretpandemijskim godinama do tek sedam posto građana koji su se uključili u volontiranje u 2023.), ove godine imenovano je i dvoje ambasadora volontiranja koji će u idućim tjednima i mjesecima promovirati volontiranje kroz intervjue i medijske istupe. Ta je uloga dodijeljena Lini Blagaić (18) i Ivanu Gudelju (19) koji volontiraju još od osnovne škole.

image

Lina i Ivan

Udruga Mi

Lina je učenica 4. razreda splitske Prve gimnazije, a volontira još od osnovne škole kroz volonterski klub OŠ “Grohote” sa Šolte. Uz zahtjevnu srednju školu i svakodnevna putovanja brodom, ​Lina i danas ​volontira u udruzi DYXY i Osnovnoj školi “Grohote”.

Ivan je student prve godine Medicinskog fakulteta, a svoje prve volonterske korake napravio u volonterskom klubu OŠ “Lučac” čiji je još uvijek aktivni član. Proslava se održavala uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Grada Splita.

Na svečanosti je prikazan video pod nazivom “Zašto volontiram?” koji su pripremile volonterke udruge “MI” Split, Lena Matuschik i Klara Boštikova. Lena dolazi iz Austrije, a Klara iz Češke i obje su volontirale u udruzi “MI” u sklopu programa Europske snage solidarnosti.

Svečano su uručene zahvalnica iz 36 organizacija koje su nominirale ukupno 70 volontera i 46 podupiratelja organizacija koje uključuju volontere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:00