StoryEditorOCM
Splitcrno na žuto

Svađali su se i tukli s nelojalnom konkurencijom, a sad su izborili pobjedu. Pogledajte veliku novost u splitskoj luci

Piše Lucija Vujnović
7. studenog 2023. - 11:41

Taksisti koji plaćaju koncesiju u splitskoj trajektnoj luci, osim što su radili svoj posao, velik dio sezone proveli su povlačeći za rukav policiju, komunalne redare i Lučku upravu Split kako bi napravili neke promjene kojima bi, smatrali su, zaustavili učestale tučnjave koje su se događale cijelo ljeto. 

– Puštaju nas da se tučemo za ono šta smo mi već platili! Platili smo državnom proračunu i obvezali se da ćemo plaćat koncesiju tri godine, a kome, za šta?! – pitali su se vozači još u srpnju ove godine. 

Tjedna bez tučnjave ili svađe gotovo da nije bilo, a uglavnom su u sukobima sudjelovali takisti koji plaćaju koncesiju i oni "crni" taksisti. 

Mnogi incidenti događali su se zbog nedefiniranih cijena. Dok su koncesionari imali dogovorene cijene, oni koji rade na crno "lupali" bi cijene ovisno o raspoloženju toga dana. 

– Tražili smo od Grada fiksne cijene, ali Grad to ne može napraviti. Tražili smo da se, po uzoru na Dubrovnik, ograniči broj vozila u užoj gradskoj jezgri, a problem je tu i politika. Jednim dijelom se ovo odnosi i na Županiju (a tu je HDZ), ne samo na Grad. Političari jedni drugima rade dišpete i neusklađeni su, a mi smo tu između dvije vatre. Tribaju se dogovorit jer sve to ide priko naših leđa - poručio je mjesecima ranije jedan od vozača. 

Mjesecima su predlagali Lučkoj upravi da postave cjenik taksi usluga kako bi svi gosti odmah pri izlasku s brodova imali uvid koliko plaćaju vožnje. 

Premda je ova turistička sezona pri kraju, danas je napokon osvanuo "Taxi cjenik"  u području koncesije, na Gatu sv. Petra. Koncesionari su, teškim mukama, u dogovoru s Lučkom upravom zaslužni za velike žute table s izraženim cijenama usluga vožnji. 

Od sad svi koji planiraju vožnju taksijem imaju "crno na bijelo" (bolje rečeno, na žuto) da vožnja iz trajektne do zračne luke dođe 50 do 60 eura, do Trogira 65 do 75 eura, a do, primjerice, Hotela Le Meridien Lav 25 do 30 eura. 

- Navedene cijene su preporuka Lučke uprave Split i koncesionara Lučke uprave Split. Navedene cijene su na snazi od 1. svibnja do 1. listopada, a od 1. listopada do 1. svibnja primjenjuje se popust u iznosu od 20 posto - stoji ispod izraženih cijena. 

image

Taxi cjenik

Privatna Snimka/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 02:37