stdClass Object ( [id] => 1286408 [title] => Susjedski rat državnog odvjetnika i vlasnika ‘Građe‘. Tužitelj mu srušio dozvolu za novogradnju, a poduzetnik se brani: ‘Zloća i ljubomora‘ [alias] => susjedski-rat-drzavnog-odvjetnika-i-vlasnika-grade-wagner-mu-srusio-dozvolu-za-novogradnju-a-on-se-brani-zloca-i-ljubomora [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine moralo se uplesti u još jedan splitski slučaj i ponovno s poznatim poduzetnikom u glavnoj ulozi.

Josip Mijiću, vlasniku trgovačkog lanca “Građa”, kao i niza prestižnih nekretnina u strogom centru Splitu, poništilo je lani građevinsku dozvolu koju mu je Grad Split u listopadu 2021. godine izdao za gradnju objekta s četiri stana na šest etaža, planiranu na parceli koju je ranije kupio u Ulici Pod kosom na južnim obroncima Marjana.

Dozvolu su Mijiću zapravo srušili prvi susjedi, kojima od početka nije dobro sjeo njegov projekt uz rub njihove parcele. Jedna od dviju obitelji koja je uložila žalbu je ona Nikše Wagnera, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu, dok su drugi Markovići.

---

image

Umjesto ove stare kuće trebala bi niknuti moderna višekatnica

Joško Šupić/CROPIX

Joško Šupic/Cropix
---

Još dok je trajao uvid u spis predmeta Branimir Marković upozorio je službenike u Banovini da su krivo ucrtane i prikazane granice u dokumentima koje je za dozvolu priložio Mijić i njegovi arhitekti, dok se Wagnerovi nisu očitovali i eksponirali, vjerojatno i zbog dužnosti koju obnaša glava obitelji.

Čisto formalni razlozi

Splitski Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, odnosno njihov odsjek za provedbu dokumenata prostornog uređenja, prešli su preko iznesenih primjedbi oko granica parcela i Josipu Mijiću izdali dozvolu. Susjedi se, međutim, nisu mirili i ponovno su se žalili, ovog puta Ministarstvu u Zagrebu. Ovog puta su iznijeli još čitav niz dodatnih nepravilnosti i Zagreb staje na njihovu stranu, i to zbog čisto formalnog razloga, jer nije navedeno i ovjereno od strane ovlaštenog tijela da je glavni projekt dio građevinske dozvole.

- Ministarstvo je uvažilo žalbu uglavnom radi toga jer projekt nije bio usklađen s lokacijskom dozvolom. Međutim, žalba se još odnosila na to da je rječnik kojim se opisuje zgrada prilično nježan za dimenzije koje bi trebala imati, da se ne može utvrditi planirana visina zgrade, da nisu valjano prikazane baš sve udaljenosti od granica parcele, da nema obveznog predvrta, da nisu najjasnije obračunate zelene površine pa bi se sva voda s te gornje parcele mogla u slapovima slijevati donjem susjedu.

Najfantastičnija situacija je bila planirani podzid visine oko 7,50 metara iza kojeg je golema garaža. Sada je Grad omogućio ponovni uvid u spis, izjavljeno je očitovanje pa se sada napeto iščekuje daljnji razvoj situacije – pojašnjava Mariana Bucat, poznata splistaka arhitektica i aktivistica za zaštitu prostora, koju su angažirali susjedi Mijićevih, odlučni da napokon cijeli slučaj ugleda svjetlo dana.

---

image

Mariana Bucat

 

Tom Dubravec/ Cropix
---

Osim što je srušena dozvola Mijiću izdana u roku od pet mjeseci, što je prilično brzo za splitske prilike, u oči joj je upala činjenica da ju je potpisao sam pročelnik Teo Vojković, a ne netko od njemu podređenih službenika.

- Od kada je on pročelnik, ovo je jedina na koju sam ja naišla, a da ju je on potpisao. Kako ne raspolažem s velikim brojem viđenih dozvola, onda ne mogu prosuditi u kojoj je mjeri neobično. Međutim, naišla sam na neke druge koincidencije. Koincidencije ništa ne dokazuju, ali mogu biti slikovite, ali prekratak je ovaj format da ih sve nabrajam – upozorava Bucat i vuče paralelu s još jednim splitskim slučajem u kojemu se u ulozi investitora našao drugi poznati splitski (vele)trgovac Tomislav Mamić Tommy.

Neobične okolnosti

- Ta dozvola je nevjerojatno zanimljiva. Za Vilu Rosinu je gradonačelnik potpisao jedan zaključak kojim bi se inače trebalo obrazložiti na koji način glavni projekt odgovara onom natječajnom radu koji je osvojio prvu nagradu. Međutim, zaključak je neobično štur, odnosno nedostaje mu obrazloženje.

Prihvaćeni glavni projekt i natječajno rješenje su toliko različiti da nemaju veze jedan s drugim. Nažalost, tamošnji susjedi su ustuknuli i to je završena priča što se dozvole tiče – veli nam ova arhitektica i jedna od glavnih figura udruge Inova za istraživanje urbanističke teorije i prakse.

U friškom očitovanju iz travnja ove godine koje su Wagnerovi preko svojih odvjetnika podnijeli na novi pokušaj izdavanja građevinske dozvole Josipu Mijiću za zgradu na Marjanu, otkriva se njihov glavni strah, a to je da da se ona iz stambene ne pretvori u kakav objekt turističko-ugostiteljske namjene, hotel ili hotelčić. Zato i skreću pozornost na, kako kažu, za stambene zgrade niz neobičnih okolnosti novog glavnog projekta.

- Broj planiranih parkirališnih mjesta je dramatično veći od broja onog što se u projektu zove stambena jedinica. Svaka stambena jedinica je prikazana kao da je trosobna. Međutim, sobe na istoku i zapadu imaju, barem u tlocrtima, planiran otvor prema stubištu, što znači da iz zajedničkog stubišta jednostavno mogu postati odvojene jedinice.

Svaka od tih soba ima u tlocrtu, uz ulaz, a u izravnoj vezi s instalacijom vode i kanalizacije predviđen namještaj koji u jednom dijelu u tlocrtu izgleda kao kuhinja.

Ako svaka podcjelina stana ima mogućnost da se jednostavno organizira kuhinja, kupaonica, kao i drugi bitni prostori za povremeni boravak, onda to znači da bi svaki kat mogao imati minimalno po tri studio ‐ apartmana. Znači da bi sveukupno moglo biti dvanaest, ali i više, studio apartmana – stoji u spomenutom očitovanju Wagnerovih i još dodaje:

- Posljednja etaža ‐ nadgrađe, koje se u projektu zove ʺzajednički prostorʺ, naročito je neobična. Predviđeno je da sadrži opremu kao što je aparat za kavu, sudoper s dvije vaške, kao i druge profesionalne kuhinjske uređaje, te ima stolice i stolove u interijeru ponešto zbijene, ali s puno više mjesta na prostranoj otvorenoj terasi.

---

image

Nikša Wagner

Jakov Prkić/Cropix
---

Gradio u Palači

Sve zajedno figurira kao kafić, tj. poslovni prostor, a ne nikakav zajednički prostor stambene zgrade. Ako bi se izdao akt kojim bi se odobrila izgradnja ovakvog nadgrađa, definitivno će biti omogućena poslovna aktivnost koja proizvodi značajnu buku i to na koti na kojoj su okolni, susjedni stanovi u kojima ljudi stalno stanuju.

Ovo nije prvi put da se Josip Mijić našao u sporu sa susjedima zbog svojih nekretnina. Prije nekoliko godina povratnička obitelj iz Amerike ga je optužila da iz njegova stana koji je preuredio u apartmane na Bačvicama u njihovu spavajuću sobu curi kanalizacija i da on ništa ne poduzima.

Isto tako su mu građevinski inspektori bili zatvorili gradilište na Mihovilovoj širini unutar Dioklecijanove palače jer je obavljao bespravne radove u povijesnoj jezgri, a zbog čega je zaradio optužnicu i prvostupanjsku kaznu od 210 tisuća kuna.

Iako rijetko istupa u javnosti, Josip Mijić je bio spreman odgovoriti na optužbe susjeda s Meja. Kaže da je sve rađeno prema lokacijskoj dozvoli koju je uredno ishodovao, a da je sve nedostatke na koje je ukazalo Ministarstvo graditeljstva već korigirao.

- Što se tiče, kako kažu, nesrazmjernog broja parkirnih mjesta, pa ona su isprojektirana shodno urbanističkim uvjetima. Mi smo zadovoljili ono što se od nas tražilo, što mora biti pohvalno.

Alternativa je bila da se parkira na ulici, da imamo isti nered kakav vlada u dobrom dijelu Splita. Ako nekome smetaju naša zatvorena parkirna mjesta, mi ćemo ih vrlo rado izbaciti iz projekta i sačuvati par stotina tisuća eura, koliko smo uložili.

Sve smo, ponavljam, radili po zakonu, imali nadzor. Da radimo drugačije, sutra ne bi mogli dobiti uporabnu dozvolu – ističe Mijić i nastavlja odgovarati za pritužbe:

Ponovno u Zagreb

- Međe? Niti sam ih ja postavio, niti neko treći, već uredi koji se time bave. Kako sam kupio, tako sam i platio. A to što se Markovići i Wagnerovi žale na potporni zid, javnost mora znati da su oni, odnosno njihovi prethodnici napravili zid bez dozvole i bez statike. Ali to vam je tako. Zloća, ljubomora ... nas izjedaju i ne znamo se radovati tuđem uspjehu – uzvraća na prozivke poznati poduzetnik.

Pitali smo ga i koliko će na kraju njegova zgrada imati stambenih jedinica – predviđene četiri ili čak 12, kako tvrde susjedi.

- To je isto kao da ja vas pitam hoćete li za 10 godina moći trčati kao danas?! - uzvratio je Mijić protupitanjem.

Sada su Banovina i Puljkova administracija na potezu, a ako Mijiću bude udovoljeno i dozvola ponovno prođe, nezadovoljni susjedi su uvjereni da još nisu ispucali sve kontraargumente za novu reakciju iz Zagreba. 

---

Arhitektica Mariana Bucat: Strava i užas

Za Marianu Bucat ovaj je slučaj samo dokaz stanja u splitskom urbanizmu.

- Prije je bio užas, sada je strava i užas. Ako se razgovaramo o izdavanju dozvola, to nije samo urbanizam. Svaka građevinska dozvola je svojevrsni politički čin.

Služba je doslovce desetkovana. Jako dobre i vrijedne referentice s velikim iskustvom su napustile službu. Ranije su pojedinačni interesi bili vrlo predvidljivi pa je bilo lako reagirati. Međutim, sada se pojavljuju kao gljive poslije dažda.

Što se tiče urbanizma u užem smislu riječi, na početku Puljkovog mandata budućnost je bila svijetla. Naime, na vrijeme je donesena odluka o izmjenama i dopunama GUP-a, ali nedavno se saznalo kako od toga nema ništa.

Pri tome, ni javnost, niti vijećnici nisu imali priliku vidjeti nacrt GUP-a. Javnost je platila dio te usluge pa je stoga trebala od toga nešto i dobiti, dok bi vijećnici o ponovnoj odluci ili drugačijem GUP-u trebali odlučivati, a nemaju na temelju čega.

U ovom procesu je sudjelovalo Društvo arhitekata Splita - volonterski, to je općepoznato, a nije općepoznato na koji način su sudjelovali Odsjek za prostorno planiranje i Odsjek za pravne poslove urbanizma i izgradnje - koji primaju plaće.

Osim toga, tu je i reanimirani Zavod za urbanizam u koji je zaposlena direktorica - to je treći svojevrsni odsjek. Sve skupa najbolje opisuje mudroslovica: "Sto baba, kilavo dite".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => To vam je tako. Zloća i ljubomora nas izjedaju i ne znamo se radovati tuđem uspjehu – uzvraća na prozivke poznati poduzetnik. Na pitanje koliko će njegova zgrada imati stambenih jedinica – predviđene četiri ili čak 12, kako tvrde susjedi, odgovara: To je isto kao da ja vas pitam hoćete li za 10 godina moći trčati kao danas?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podno marjana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => To vam je tako. Zloća i ljubomora nas izjedaju i ne znamo se radovati tuđem uspjehu – uzvraća na prozivke poznati poduzetnik. Na pitanje koliko će njegova zgrada imati stambenih jedinica – predviđene četiri ili čak 12, kako tvrde susjedi, odgovara: To je isto kao da ja vas pitam hoćete li za 10 godina moći trčati kao danas?! podno marjana 2 0 8246 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-02 10:17:42 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-03 07:39:58 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-05-03 07:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1553 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => To vam je tako. Zloća i ljubomora nas izjedaju i ne znamo se radovati tuđem uspjehu – uzvraća na prozivke poznati poduzetnik. Na pitanje koliko će njegova zgrada imati stambenih jedinica – predviđene četiri ili čak 12, kako tvrde susjedi, odgovara: T [metadata] => robots= author= title=Susjedski rat državnog odvjetnika i vlasnika 'Građe'. Wagner mu srušio dozvolu za novogradnju, a on se brani: 'Zloća i ljubomora' [metakey] => Josip Mijić, Split, građevinska dozvola [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24814617.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24810293.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/20673282.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/23681360.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24810327.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24810323.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatne Snimke\/Slobodna Dalmacija","","Tom Dubravec\/ Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upic\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Susjedski rat podno Marjana<\/p>","

Gra\u0111evinska dozvola i odluka Ministarstva o njenom poni\u0161tenju<\/p>","

Mariana Bucat<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nik\u0161a Wagner<\/p>","

Zid na parceli \u010dijeg se ru\u0161enja susjedi jako boje
\n\u00a0<\/p>","

Umjesto ove stare ku\u0107e trebala bi niknuti moderna vi\u0161ekatnica<\/p>\n\n

Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1096","hd_24814617_1920.jpg":"1920x1080","k_24814617_1280.jpg":"1280x1280","k_24814617_1024.jpg":"1024x1024","k_24814617_640.jpg":"640x640","k_24814617_480.jpg":"480x480","k_24814617_340.jpg":"340x340","k_24814617_220.jpg":"220x220","o_24814617_1280.jpg":"1280x730","o_24814617_1024.jpg":"1024x584","o_24814617_640.jpg":"640x365","o_24814617_480.jpg":"480x274","o_24814617_340.jpg":"340x194","o_24814617_220.jpg":"220x125","h_24814617_1280.jpg":"1280x854","h_24814617_1024.jpg":"1024x683","h_24814617_640.jpg":"640x427","h_24814617_480.jpg":"480x320","h_24814617_340.jpg":"340x227","h_24814617_220.jpg":"220x147","pp_24814617_1280.jpg":"1280x1628","pp_24814617_1024.jpg":"1024x1303","pp_24814617_640.jpg":"640x814","pp_24814617_480.jpg":"480x611","pp_24814617_340.jpg":"340x432","pp_24814617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24810293_1920.jpg":"1920x1080","k_24810293_1280.jpg":"1280x1280","k_24810293_1024.jpg":"1024x1024","k_24810293_640.jpg":"640x640","k_24810293_480.jpg":"480x480","k_24810293_340.jpg":"340x340","k_24810293_220.jpg":"220x220","o_24810293_1280.jpg":"1280x960","o_24810293_1024.jpg":"1024x768","o_24810293_640.jpg":"640x480","o_24810293_480.jpg":"480x360","o_24810293_340.jpg":"340x255","o_24810293_220.jpg":"220x165","h_24810293_1280.jpg":"1280x854","h_24810293_1024.jpg":"1024x683","h_24810293_640.jpg":"640x427","h_24810293_480.jpg":"480x320","h_24810293_340.jpg":"340x227","h_24810293_220.jpg":"220x147","pp_24810293_1280.jpg":"1280x1628","pp_24810293_1024.jpg":"1024x1303","pp_24810293_640.jpg":"640x814","pp_24810293_480.jpg":"480x611","pp_24810293_340.jpg":"340x432","pp_24810293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_20673282_1920.jpg":"1920x1080","k_20673282_1280.jpg":"1280x1280","k_20673282_1024.jpg":"1024x1024","k_20673282_640.jpg":"640x640","k_20673282_480.jpg":"480x480","k_20673282_340.jpg":"340x340","k_20673282_220.jpg":"220x220","o_20673282_1280.jpg":"1280x852","o_20673282_1024.jpg":"1024x682","o_20673282_640.jpg":"640x426","o_20673282_480.jpg":"480x319","o_20673282_340.jpg":"340x226","o_20673282_220.jpg":"220x146","h_20673282_1280.jpg":"1280x854","h_20673282_1024.jpg":"1024x683","h_20673282_640.jpg":"640x427","h_20673282_480.jpg":"480x320","h_20673282_340.jpg":"340x227","h_20673282_220.jpg":"220x147","pp_20673282_1280.jpg":"1280x1628","pp_20673282_1024.jpg":"1024x1303","pp_20673282_640.jpg":"640x814","pp_20673282_480.jpg":"480x611","pp_20673282_340.jpg":"340x432","pp_20673282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_23681360_1920.jpg":"1920x1080","k_23681360_1280.jpg":"1280x1280","k_23681360_1024.jpg":"1024x1024","k_23681360_640.jpg":"640x640","k_23681360_480.jpg":"480x480","k_23681360_340.jpg":"340x340","k_23681360_220.jpg":"220x220","o_23681360_1280.jpg":"1280x862","o_23681360_1024.jpg":"1024x690","o_23681360_640.jpg":"640x431","o_23681360_480.jpg":"480x323","o_23681360_340.jpg":"340x229","o_23681360_220.jpg":"220x148","h_23681360_1280.jpg":"1280x854","h_23681360_1024.jpg":"1024x683","h_23681360_640.jpg":"640x427","h_23681360_480.jpg":"480x320","h_23681360_340.jpg":"340x227","h_23681360_220.jpg":"220x147","pp_23681360_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681360_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681360_640.jpg":"640x814","pp_23681360_480.jpg":"480x611","pp_23681360_340.jpg":"340x432","pp_23681360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2618","hd_24810327_1920.jpg":"1920x1080","k_24810327_1280.jpg":"1280x1280","k_24810327_1024.jpg":"1024x1024","k_24810327_640.jpg":"640x640","k_24810327_480.jpg":"480x480","k_24810327_340.jpg":"340x340","k_24810327_220.jpg":"220x220","o_24810327_1280.jpg":"1280x1745","o_24810327_1024.jpg":"1024x1396","o_24810327_640.jpg":"640x872","o_24810327_480.jpg":"480x654","o_24810327_340.jpg":"340x463","o_24810327_220.jpg":"220x299","h_24810327_1280.jpg":"1280x854","h_24810327_1024.jpg":"1024x683","h_24810327_640.jpg":"640x427","h_24810327_480.jpg":"480x320","h_24810327_340.jpg":"340x227","h_24810327_220.jpg":"220x147","pp_24810327_1280.jpg":"1280x1628","pp_24810327_1024.jpg":"1024x1303","pp_24810327_640.jpg":"640x814","pp_24810327_480.jpg":"480x611","pp_24810327_340.jpg":"340x432","pp_24810327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_24810323_1920.jpg":"1920x1080","k_24810323_1280.jpg":"1280x1280","k_24810323_1024.jpg":"1024x1024","k_24810323_640.jpg":"640x640","k_24810323_480.jpg":"480x480","k_24810323_340.jpg":"340x340","k_24810323_220.jpg":"220x220","o_24810323_1280.jpg":"1280x783","o_24810323_1024.jpg":"1024x626","o_24810323_640.jpg":"640x391","o_24810323_480.jpg":"480x293","o_24810323_340.jpg":"340x208","o_24810323_220.jpg":"220x134","h_24810323_1280.jpg":"1280x854","h_24810323_1024.jpg":"1024x683","h_24810323_640.jpg":"640x427","h_24810323_480.jpg":"480x320","h_24810323_340.jpg":"340x227","h_24810323_220.jpg":"220x147","pp_24810323_1280.jpg":"1280x1628","pp_24810323_1024.jpg":"1024x1303","pp_24810323_640.jpg":"640x814","pp_24810323_480.jpg":"480x611","pp_24810323_340.jpg":"340x432","pp_24810323_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7481473 Threads: 6 Questions: 1537145288 Slow queries: 4675902 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110836319 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/susjedski-rat-drzavnog-odvjetnika-i-vlasnika-grade-wagner-mu-srusio-dozvolu-za-novogradnju-a-on-se-brani-zloca-i-ljubomora-1286408 [printLink] => /split/susjedski-rat-drzavnog-odvjetnika-i-vlasnika-grade-wagner-mu-srusio-dozvolu-za-novogradnju-a-on-se-brani-zloca-i-ljubomora-1286408?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 519043 [name] => Josip Mijić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-mijic [link] => /tag/josip-mijic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 498219 [name] => građevinska dozvola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradevinska-dozvola [link] => /tag/gradevinska-dozvola ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => To vam je tako. Zloća i ljubomora nas izjedaju i ne znamo se radovati tuđem uspjehu – uzvraća na prozivke poznati poduzetnik. Na pitanje koliko će njegova zgrada imati stambenih jedinica – predviđene četiri ili čak 12, kako tvrde susjedi, odgovara: To je isto kao da ja vas pitam hoćete li za 10 godina moći trčati kao danas?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podno marjana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Susjedski rat državnog odvjetnika i vlasnika ‘Građe‘. Tužitelj mu srušio dozvolu za novogradnju, a poduzetnik se brani: ‘Zloća i ljubomora‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24814617.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] =>

Susjedski rat podno Marjana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24814617.jpg [title] =>

Susjedski rat podno Marjana

Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24810293.jpg [title] =>

Građevinska dozvola i odluka Ministarstva o njenom poništenju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/20673282.jpg [title] =>

Mariana Bucat

 

Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/23681360.jpg [title] =>

Nikša Wagner

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24810327.jpg [title] =>

Zid na parceli čijeg se rušenja susjedi jako boje
 

Joško Šupic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24810323.jpg [title] =>

Umjesto ove stare kuće trebala bi niknuti moderna višekatnica

Joško Šupić/CROPIX

Joško Šupic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine moralo se uplesti u još jedan splitski slučaj i ponovno s poznatim poduzetnikom u glavnoj ulozi.

Josip Mijiću, vlasniku trgovačkog lanca “Građa”, kao i niza prestižnih nekretnina u strogom centru Splitu, poništilo je lani građevinsku dozvolu koju mu je Grad Split u listopadu 2021. godine izdao za gradnju objekta s četiri stana na šest etaža, planiranu na parceli koju je ranije kupio u Ulici Pod kosom na južnim obroncima Marjana.

Dozvolu su Mijiću zapravo srušili prvi susjedi, kojima od početka nije dobro sjeo njegov projekt uz rub njihove parcele. Jedna od dviju obitelji koja je uložila žalbu je ona Nikše Wagnera, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu, dok su drugi Markovići.

---

image

Umjesto ove stare kuće trebala bi niknuti moderna višekatnica

Joško Šupić/CROPIX

Joško Šupic/Cropix
---

Još dok je trajao uvid u spis predmeta Branimir Marković upozorio je službenike u Banovini da su krivo ucrtane i prikazane granice u dokumentima koje je za dozvolu priložio Mijić i njegovi arhitekti, dok se Wagnerovi nisu očitovali i eksponirali, vjerojatno i zbog dužnosti koju obnaša glava obitelji.

Čisto formalni razlozi

Splitski Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, odnosno njihov odsjek za provedbu dokumenata prostornog uređenja, prešli su preko iznesenih primjedbi oko granica parcela i Josipu Mijiću izdali dozvolu. Susjedi se, međutim, nisu mirili i ponovno su se žalili, ovog puta Ministarstvu u Zagrebu. Ovog puta su iznijeli još čitav niz dodatnih nepravilnosti i Zagreb staje na njihovu stranu, i to zbog čisto formalnog razloga, jer nije navedeno i ovjereno od strane ovlaštenog tijela da je glavni projekt dio građevinske dozvole.

- Ministarstvo je uvažilo žalbu uglavnom radi toga jer projekt nije bio usklađen s lokacijskom dozvolom. Međutim, žalba se još odnosila na to da je rječnik kojim se opisuje zgrada prilično nježan za dimenzije koje bi trebala imati, da se ne može utvrditi planirana visina zgrade, da nisu valjano prikazane baš sve udaljenosti od granica parcele, da nema obveznog predvrta, da nisu najjasnije obračunate zelene površine pa bi se sva voda s te gornje parcele mogla u slapovima slijevati donjem susjedu.

Najfantastičnija situacija je bila planirani podzid visine oko 7,50 metara iza kojeg je golema garaža. Sada je Grad omogućio ponovni uvid u spis, izjavljeno je očitovanje pa se sada napeto iščekuje daljnji razvoj situacije – pojašnjava Mariana Bucat, poznata splistaka arhitektica i aktivistica za zaštitu prostora, koju su angažirali susjedi Mijićevih, odlučni da napokon cijeli slučaj ugleda svjetlo dana.

---

image

Mariana Bucat

 

Tom Dubravec/ Cropix
---

Osim što je srušena dozvola Mijiću izdana u roku od pet mjeseci, što je prilično brzo za splitske prilike, u oči joj je upala činjenica da ju je potpisao sam pročelnik Teo Vojković, a ne netko od njemu podređenih službenika.

- Od kada je on pročelnik, ovo je jedina na koju sam ja naišla, a da ju je on potpisao. Kako ne raspolažem s velikim brojem viđenih dozvola, onda ne mogu prosuditi u kojoj je mjeri neobično. Međutim, naišla sam na neke druge koincidencije. Koincidencije ništa ne dokazuju, ali mogu biti slikovite, ali prekratak je ovaj format da ih sve nabrajam – upozorava Bucat i vuče paralelu s još jednim splitskim slučajem u kojemu se u ulozi investitora našao drugi poznati splitski (vele)trgovac Tomislav Mamić Tommy.

Neobične okolnosti

- Ta dozvola je nevjerojatno zanimljiva. Za Vilu Rosinu je gradonačelnik potpisao jedan zaključak kojim bi se inače trebalo obrazložiti na koji način glavni projekt odgovara onom natječajnom radu koji je osvojio prvu nagradu. Međutim, zaključak je neobično štur, odnosno nedostaje mu obrazloženje.

Prihvaćeni glavni projekt i natječajno rješenje su toliko različiti da nemaju veze jedan s drugim. Nažalost, tamošnji susjedi su ustuknuli i to je završena priča što se dozvole tiče – veli nam ova arhitektica i jedna od glavnih figura udruge Inova za istraživanje urbanističke teorije i prakse.

U friškom očitovanju iz travnja ove godine koje su Wagnerovi preko svojih odvjetnika podnijeli na novi pokušaj izdavanja građevinske dozvole Josipu Mijiću za zgradu na Marjanu, otkriva se njihov glavni strah, a to je da da se ona iz stambene ne pretvori u kakav objekt turističko-ugostiteljske namjene, hotel ili hotelčić. Zato i skreću pozornost na, kako kažu, za stambene zgrade niz neobičnih okolnosti novog glavnog projekta.

- Broj planiranih parkirališnih mjesta je dramatično veći od broja onog što se u projektu zove stambena jedinica. Svaka stambena jedinica je prikazana kao da je trosobna. Međutim, sobe na istoku i zapadu imaju, barem u tlocrtima, planiran otvor prema stubištu, što znači da iz zajedničkog stubišta jednostavno mogu postati odvojene jedinice.

Svaka od tih soba ima u tlocrtu, uz ulaz, a u izravnoj vezi s instalacijom vode i kanalizacije predviđen namještaj koji u jednom dijelu u tlocrtu izgleda kao kuhinja.

Ako svaka podcjelina stana ima mogućnost da se jednostavno organizira kuhinja, kupaonica, kao i drugi bitni prostori za povremeni boravak, onda to znači da bi svaki kat mogao imati minimalno po tri studio ‐ apartmana. Znači da bi sveukupno moglo biti dvanaest, ali i više, studio apartmana – stoji u spomenutom očitovanju Wagnerovih i još dodaje:

- Posljednja etaža ‐ nadgrađe, koje se u projektu zove ʺzajednički prostorʺ, naročito je neobična. Predviđeno je da sadrži opremu kao što je aparat za kavu, sudoper s dvije vaške, kao i druge profesionalne kuhinjske uređaje, te ima stolice i stolove u interijeru ponešto zbijene, ali s puno više mjesta na prostranoj otvorenoj terasi.

---

image

Nikša Wagner

Jakov Prkić/Cropix
---

Gradio u Palači

Sve zajedno figurira kao kafić, tj. poslovni prostor, a ne nikakav zajednički prostor stambene zgrade. Ako bi se izdao akt kojim bi se odobrila izgradnja ovakvog nadgrađa, definitivno će biti omogućena poslovna aktivnost koja proizvodi značajnu buku i to na koti na kojoj su okolni, susjedni stanovi u kojima ljudi stalno stanuju.

Ovo nije prvi put da se Josip Mijić našao u sporu sa susjedima zbog svojih nekretnina. Prije nekoliko godina povratnička obitelj iz Amerike ga je optužila da iz njegova stana koji je preuredio u apartmane na Bačvicama u njihovu spavajuću sobu curi kanalizacija i da on ništa ne poduzima.

Isto tako su mu građevinski inspektori bili zatvorili gradilište na Mihovilovoj širini unutar Dioklecijanove palače jer je obavljao bespravne radove u povijesnoj jezgri, a zbog čega je zaradio optužnicu i prvostupanjsku kaznu od 210 tisuća kuna.

Iako rijetko istupa u javnosti, Josip Mijić je bio spreman odgovoriti na optužbe susjeda s Meja. Kaže da je sve rađeno prema lokacijskoj dozvoli koju je uredno ishodovao, a da je sve nedostatke na koje je ukazalo Ministarstvo graditeljstva već korigirao.

- Što se tiče, kako kažu, nesrazmjernog broja parkirnih mjesta, pa ona su isprojektirana shodno urbanističkim uvjetima. Mi smo zadovoljili ono što se od nas tražilo, što mora biti pohvalno.

Alternativa je bila da se parkira na ulici, da imamo isti nered kakav vlada u dobrom dijelu Splita. Ako nekome smetaju naša zatvorena parkirna mjesta, mi ćemo ih vrlo rado izbaciti iz projekta i sačuvati par stotina tisuća eura, koliko smo uložili.

Sve smo, ponavljam, radili po zakonu, imali nadzor. Da radimo drugačije, sutra ne bi mogli dobiti uporabnu dozvolu – ističe Mijić i nastavlja odgovarati za pritužbe:

Ponovno u Zagreb

- Međe? Niti sam ih ja postavio, niti neko treći, već uredi koji se time bave. Kako sam kupio, tako sam i platio. A to što se Markovići i Wagnerovi žale na potporni zid, javnost mora znati da su oni, odnosno njihovi prethodnici napravili zid bez dozvole i bez statike. Ali to vam je tako. Zloća, ljubomora ... nas izjedaju i ne znamo se radovati tuđem uspjehu – uzvraća na prozivke poznati poduzetnik.

Pitali smo ga i koliko će na kraju njegova zgrada imati stambenih jedinica – predviđene četiri ili čak 12, kako tvrde susjedi.

- To je isto kao da ja vas pitam hoćete li za 10 godina moći trčati kao danas?! - uzvratio je Mijić protupitanjem.

Sada su Banovina i Puljkova administracija na potezu, a ako Mijiću bude udovoljeno i dozvola ponovno prođe, nezadovoljni susjedi su uvjereni da još nisu ispucali sve kontraargumente za novu reakciju iz Zagreba. 

---

Arhitektica Mariana Bucat: Strava i užas

Za Marianu Bucat ovaj je slučaj samo dokaz stanja u splitskom urbanizmu.

- Prije je bio užas, sada je strava i užas. Ako se razgovaramo o izdavanju dozvola, to nije samo urbanizam. Svaka građevinska dozvola je svojevrsni politički čin.

Služba je doslovce desetkovana. Jako dobre i vrijedne referentice s velikim iskustvom su napustile službu. Ranije su pojedinačni interesi bili vrlo predvidljivi pa je bilo lako reagirati. Međutim, sada se pojavljuju kao gljive poslije dažda.

Što se tiče urbanizma u užem smislu riječi, na početku Puljkovog mandata budućnost je bila svijetla. Naime, na vrijeme je donesena odluka o izmjenama i dopunama GUP-a, ali nedavno se saznalo kako od toga nema ništa.

Pri tome, ni javnost, niti vijećnici nisu imali priliku vidjeti nacrt GUP-a. Javnost je platila dio te usluge pa je stoga trebala od toga nešto i dobiti, dok bi vijećnici o ponovnoj odluci ili drugačijem GUP-u trebali odlučivati, a nemaju na temelju čega.

U ovom procesu je sudjelovalo Društvo arhitekata Splita - volonterski, to je općepoznato, a nije općepoznato na koji način su sudjelovali Odsjek za prostorno planiranje i Odsjek za pravne poslove urbanizma i izgradnje - koji primaju plaće.

Osim toga, tu je i reanimirani Zavod za urbanizam u koji je zaposlena direktorica - to je treći svojevrsni odsjek. Sve skupa najbolje opisuje mudroslovica: "Sto baba, kilavo dite".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija Tom Dubravec/ Cropix Jakov Prkić/Cropix Joško Šupic/Cropix Joško Šupic/Cropix
Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija

Susjedski rat podno Marjana


Građevinska dozvola i odluka Ministarstva o njenom poništenju

Tom Dubravec/ Cropix

Mariana Bucat

 

Jakov Prkić/Cropix

Nikša Wagner

Joško Šupic/Cropix

Zid na parceli čijeg se rušenja susjedi jako boje
 

Joško Šupic/Cropix

Umjesto ove stare kuće trebala bi niknuti moderna višekatnica

Joško Šupić/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/susjedski-rat-drzavnog-odvjetnika-i-vlasnika-grade-wagner-mu-srusio-dozvolu-za-novogradnju-a-on-se-brani-zloca-i-ljubomora-1286408 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4f90f784ffc8e0c7a040e243833fec62f536f3e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Susjedski+rat+dr%C5%BEavnog+odvjetnika+i+vlasnika+%E2%80%98Gra%C4%91e%E2%80%98.+Tu%C5%BEitelj+mu+sru%C5%A1io+dozvolu+za+novogradnju%2C+a+poduzetnik+se+brani%3A+%E2%80%98Zlo%C4%87a+i+ljubomora%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsusjedski-rat-drzavnog-odvjetnika-i-vlasnika-grade-wagner-mu-srusio-dozvolu-za-novogradnju-a-on-se-brani-zloca-i-ljubomora-1286408 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsusjedski-rat-drzavnog-odvjetnika-i-vlasnika-grade-wagner-mu-srusio-dozvolu-za-novogradnju-a-on-se-brani-zloca-i-ljubomora-1286408 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => To vam je tako. Zloća i ljubomora nas izjedaju i ne znamo se radovati tuđem uspjehu – uzvraća na prozivke poznati poduzetnik. Na pitanje koliko će njegova zgrada imati stambenih jedinica – predviđene četiri ili čak 12, kako tvrde susjedi, odgovara: To je isto kao da ja vas pitam hoćete li za 10 godina moći trčati kao danas?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podno marjana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitpodno marjana

Susjedski rat državnog odvjetnika i vlasnika ‘Građe‘. Tužitelj mu srušio dozvolu za novogradnju, a poduzetnik se brani: ‘Zloća i ljubomora‘

Piše Zoran Šagolj
3. svibnja 2023. - 09:28

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine moralo se uplesti u još jedan splitski slučaj i ponovno s poznatim poduzetnikom u glavnoj ulozi.

Josip Mijiću, vlasniku trgovačkog lanca “Građa”, kao i niza prestižnih nekretnina u strogom centru Splitu, poništilo je lani građevinsku dozvolu koju mu je Grad Split u listopadu 2021. godine izdao za gradnju objekta s četiri stana na šest etaža, planiranu na parceli koju je ranije kupio u Ulici Pod kosom na južnim obroncima Marjana.

Dozvolu su Mijiću zapravo srušili prvi susjedi, kojima od početka nije dobro sjeo njegov projekt uz rub njihove parcele. Jedna od dviju obitelji koja je uložila žalbu je ona Nikše Wagnera, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu, dok su drugi Markovići.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:26