StoryEditorOCM
Splitpreokret

Sud proglasio otkaz zamjeniku direktora splitske gradske firme - zakonitim. ‘Ne možemo plaćati izmišljena radna mjesta‘

Piše Božidar Lončar
6. listopada 2023. - 08:34

Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu Općinskog suda u Splitu i otkaz uručen Jošku Siriščeviću,
bivšem zamjeniku direktora "Splitske obale", proglasio legalnim.

Siriščević je trenutno zaposlen u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, a pred sudom ga zastupa opunomoćenica Gorana Roso.

Podsjećamo, Jošku Siriščeviću je 18. veljače 2022. otkazan ugovor o radu na neodređeno vrijeme, sklopljen u veljači 2021. dok je radio u "Splitskoj obali” na funkciji zamjenika direktora. Otkaz mu je dan nakon što je u siječnju 2022. godine Pravilnikom o radu ukinuto njegovo radno mjesto. 

Nakon otkaza, Siriščević je tužio bivšeg poslodavca, a Roso je osporavala Pravilnik. Potom je Općinski sud u Splitu u ožujku presudio da je Siriščević "nezakonito dobio otkaz” i da ga se mora vratiti u roku od osam dana na radno mjesto. "Splitska obala" je morala platiti troškove sudskog postupka od 398,17 eura.

Na Općinskom sudu je Marijan Ciprijan, novi direktor ove gradske firme, tvrdio kako je Siriščević bio usmeno obaviješten o otkazu, ponuđeno mu je zamjensko radno mjesto što je odbio, te otpremnina koju je također odbio nakon čega je dobio "poslovno uvjetovani" otkaz. U iskazu je Ciprijan iznio tvrdnju kako je "Splitska obala" u listopadu 2021. izgubila pravo na naknadu vezova na Zapadnoj obali od čega je zarađivala četiri i pol milijuna kuna godišnje te je u svibnju iste godine platila naknadu za obavljanje djelatnosti bez naknade u iznosu od 6.113.335,91 kunu.

image

Zapadna obala

Vojko Bašić/Cropix

– Nije bilo valjanih razloga za ukidanjem radnog mjesta te je Siriščeviću "Splitska obala" trebala ponuditi odgovarajuće radno mjesto prema ugovoru, poput rukovoditelja stručnih službi, koje je na pola radnog vremena obavljala Marica Prkić. Činjenica da tijekom prosinca i siječnja 2022. nije dobio ni jedan radni zadatak ne ukazuje na to da njegovo radno mjesto nije više potrebno, već su razlozi za donošenje odluke otkaz, a ne racionalizacija poslovanja – stoji u presudi Općinskog suda u Splitu.

Općinski jedno, Županijski drugo

Na presudu je "Splitska obala" uložila žalbu koju je Županijski sud u Zagrebu proglasio osnovanom. Tvrdnju o financijskim gubicima "Splitske obale" zbog gubitka prava na naplatu vezova na Zapadnoj obali, kao i kaznu koju je tvrtka morala platiti, drugostupanjski sud je proglasio nespornim činjenicama u odluci o otkazu:

– Nije sporno da su osim radnog mjesta tužitelja izmjenom sistematizacije ukinuta i druga radna mjesta, da su svim radnicima smanjene plaće za 5 posto i ponuđen im je odlazak u mirovinu uz otpremninu kako bi se smanjio broj radnika. Zbog smanjene dobiti početkom 2022. postojao je logičan i razuman razlog za racionalizacijom poslovanja.

Sud je ustvrdio kako u trenutku otkaza Siriščeviću nije moglo biti ponuđeno ni jedno drugo mjesto osim onog koje nije bilo slobodno, na pola radnog vremena i za koji nije imao radnog iskustva. Zaključak suda je kako je poslodavac imao opravdan razlog za donošenje poslovno uvjetovanog otkaza. 

Direktor "Splitske obale" Marijan Ciprijan komentirao je presudu istaknuvši kako "drugostupanjska presuda samo naglašava apsurdnost prvostupanjske presude i kako ‘Splitska obala‘ ne može plaćati izmišljena radna mjesta".

– U presudi stoji: "Odluka suda prvog stupnja temelji se na pogrešnom pravnom shvaćanju, a uz to i pogrešnim zaključcima". Pitam se kako je moguće da sud ima pogrešno pravno shvaćanje i zaključivanje? I kao što drugostupanjski sud kaže: "Stoga je pravilnom primjenom materijalnog prava valjalo odbiti njegov tužbeni zahtjev kao neosnovan". Gospodinu Siriščeviću želim sve najbolje na novome radnome mjestu zamjenika voditelja Zapadne obale pri županijskoj Lučkoj upravi. Mi, naime, ne možemo plaćati izmišljena radna mjesta, za što nam je i sud dao za pravo.

image

Direktor Splitske obale Marijan Ciprijan
 

Saša Burić/Cropix

Kontaktirali smo Joška Siriščevića koji nas je uputio na svoju odvjetnicu Goranu Rosu, koja se poziva na prvostupanjsku odluku.

– Smatram da je sve navedeno u tužbi činjenično i pravno osnovano te da je zakonita i pravična prvostupanjska odluka. Dalje ne bih ništa komentirala – rekla je mr. sc. Gorana Roso.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:57