StoryEditorOCM
Splitsvašta

Stanovnici splitskog naselja bjesne; fali im samo 150 metara da se šetnicom spoje s ostatkom grada, razlog je bizaran...

Piše Damir Šarac
2. ožujka 2024. - 09:28

Veliki projekt šetnice od Duilova do Stobreča, kojim će se spojiti splitka obala i na noge, biciklom, romobilom, karetom ili dječjim kolicima moći se se prohodati od Poljuda do starog naselja Epetiona, tek je počeo, a Stobrečani se od nervoze peku kao njihov zaštitnik sveti Lovre na gradelama. A što je. Uz dosad gotovo neprohodne klifove uredit će se 1713 metara lijepe šetnice, ali ona neće doprijeti do stobrečkih plaža i ceste koju je Mjesni odbor uredio do naselja. Ostat će odsječeni za samo 150 metara!

image
Paun Paunović/Cropix

- Planirano je da Grad Split tu dionicu dodatno uredi i opremi tako da u budućnosti može služiti i kao javna šetnica. Ta planirana šetnica ne obuhvaća cijeli potez između Duilova i naselja Stobreča jer ista završava nakon 1713 metara, stoga da bi se ostvario spoj s planiranom šetnicom i neometana komunikacija između Splita i Stobreča nužno je izgraditi nastavak šetnice i plaže u duljini od oko 150 metara.

image
Paun Paunović/Cropix

Predložili smo da Grad Split paralelno s realizacijom projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split- Solin" izvrši pripremu (projektiranje) za izgradnju i predvidi proračunom stavku za financiranja izgradnje nastavka šetnice i plaže do spoja s naseljem Stobreč.

Mjesni odbor Stobreč se ne protivi izgradnji šetnice, ali tražimo da se prilikom izgradnje u cijeloj duljini Split-Stobreč predvidi izgradnja novih kupališta budući će Stobreč izgubiti svoje postojeće prirodne plaže ovim projektom. Odgovor nismo dobili a radovi počinju - pojadao nam se Vlado Tandara, predsjednik Mjesnog odbora Stobreč.

image
Paun Paunović/Cropix

Zbog čega u obuhvatu šetnice – kad se već radi – nije predviđeno još samo 150 metara uređenja plaža i puta do spoja s mjestom, pitamo Tomislava Šutu, koji je bio na čelu Vodovoda i kanalizacije kad je planiran projekt Aglomeracije kojim će se od Katalinića briga do Stupa provući novi cjevovod, i tom prilikom urediti i ova šetnica:

- Mislim da je to sramota. "Vodovod" je prikupio dokumentaciju i dozvole za cijelu trasu cjevovoda, a za taj komadić koji bi značajno doprinio kvaliteti života u Stobreču, budući da tu nema cijevi "Vodovod", nije mogao. Ali mogao je i trebao Grad Split ishoditi dozvole i zatražiti koncesiju od Županije i urediti s minimalnim sredstvima još 150 metara koji bi mještanima puno značio. To smo tražili mi iz "Vodovoda", to su tražili i mještani Stobreča, ali nikakav odgovor nisu dobili, jednostavno ih se ignorira – kaže Šuta.

image
Vojko Bašić/Cropix

Imaju Stobrečani još jedan pametan prijedlog na koji im iz Banovine ne odgovaraju: dovršetak prometnice na Sirobuji, koja se s brze ceste uvlači kod "Lidla" i vodi do centra Stobreča.

- Radi se o prometnici koja se proteže u smjeru zapad – istok u duljini oko 1200 metara, njezin zapadni dio nastavlja se na već izgrađenu prometnicu koja je sastavni dio čvora Put Kamena. Ovaj čvor nadvožnjakom preko Ulice kralja Držislava spaja područja sjeverno i južno od Ulice kralja Držislava, a na istočnom kraju prometnica završava križanjem s Ulicom sv. Lovre u Stobreču.

Značaj ove ceste u prometnoj mreži ovog dijela Splita je izniman i lako shvatljiv svakom laiku: u Stobreč bi se ulazilo prije raskrižja koje je čuveno po gužvama i tako bi se rasteretila i brza cesta i ovaj punkt. Podsjećam kako je Stobreč iznimno turističko odredište u kojeg rado dolaze i građani iz okolice jer ima sjajno i desetljećima poznato ugostiteljstvo. Također i više od tristo apartmana i 240 tisuća turističkih noćenja, što sve stvara dodatni prometni pritisak koji je lako rješiv Stoga je jasno zbog čega bi bilo važno da imamo još jedan ulaz u mjesto – navodi predsjednik Tandara.

Tajnik Mate Buljubašić je pjesnički raspoložen: kaže kako će šetnica spojii picigin i balun na pijesku Bačvica s njihovom pješčanom plažom u središtu mjesta. Da im se odobri ovih još 150 metara, mogli bi pješice jedni drugima dolaziti.

image

Mate Buljubašić i Vlado Tandara

Paun Paunović/Cropix

Teško se oteti dojmu da se Split prema Stobreču odnosi prilično maćehinski. Pogledajmo samo ovo: samostalna općina Klis ima oko 3,5 tisuće stanovnika i proračun od oko 14 milijuna eura, a mjesni odbor Stobreč ima tri tisuće stanovnika i proračun od 20 tisuća eura - bijednu crkavicu koju dobiva od Grada Splita kao i svi ostali gradski kotarevi koji su infrastrukturno dovršeni.

A u Stobreču desetak posto domaćinstava još nema ni kanalizaciju, više se i ne sjećaju kad im je zadnji put uređena riva, kupališta su očajna, i sto drugih stvari im fali. Gradit će se doduše Hajdukova akademija, ali to je neka "vanjska priča" i sportska dvorana uz osnovnu školu, ali sve je to malo. Stopa gradonačelnika Ivice Puljka ovdje još nije ugazila otkad je na vlasti. Nisu dostojni ni odgovora elektonskom poštom!

Stobrečani drže kako mogu biti samoodrživi, razvijeniji od Splita koji je na nacionalnoj listi razvijenosti u sramotnim dubinama. I mogu. Zato Splićani, ne zafrkajite se sa Stobrečanima: stariji su od Splita (Epetion su osnovali Isejci u trećem stoljeću p. K.) i praktički im ne trebate.

image
Vizualizacija/Davor Hauptman
image
Vizualizacija/Davor Hauptman
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:43