stdClass Object ( [id] => 1030890 [title] => Stanari starog splitskog kvarta prosvjeduju zbog planirane gradnje u zaštićenoj zoni: Mimo odredbi GUP-a, u našem susjedstvu niknut će četverokatnica [alias] => stanari-starog-splitskog-kvarta-prosvjeduju-zbog-planirane-gradnje-u-zasticenoj-zoni-mimo-odredbi-gup-a-u-nasem-susjedstvu-niknut-ce-cetverokatnica [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stanari Omiške ulice već pune dvije godine, od izdavanja prve građevinske dozvole za izgradnju višestambene građevine na mjestu obrtničke zadruge "Centar" na Vrh Lučca u ožujku 2018., prosvjeduju jer smatraju kako će im budućom izgradnjom na toj lokaciji biti nanesena šteta.

Nemaju namjeru, odmah su nam naglasili, spriječiti izgradnju, no budući da su neki od njih po struci inženjeri arhitekture, pokušali su se izboriti da sve bude u skladu sa zakonom. Inzistiraju, pojašnjavaju nam, na poštovanju odredbi GUP-a i obveznog uzimanja u obzir konzervatorskog elaborata, što, smatraju, do sada nije učinjeno.

– Ova, još uvijek neizgrađena lokacija, nalazi se u zaštićenoj zoni B, a budući da se u cijelom procesu nije poštovao članak 93. GUP-a, to je omogućilo investitoru da, umjesto građevine bruto površine od oko 1100 četvornih metara, dobije građevinsku dozvolu za višestambenu zgradu bruto površine od 1700 metara četvornih i četiri metra veće visine od one dopuštene po konzervatorskom elaboratu, što predstavlja popriličan problem i devastaciju. S druge strane, upravo ta četiri metra osiguravaju jedinstven pogled na more sa zadnjega kata – upozoravaju stanari.

Strah od preizgrađenosti

Upravo u tezi da je glavni projekt napravljen zanemarujući konzervatorski elaborat, koji bi trebao biti podloga za projektiranje, te da je Konzervatorski odjel dao suglasnost na tako izrađen glavni projekt ne spominjući uopće elaborat, građani s Lučca vide najveći problem, preko kojeg jednostavno, kažu nam, ne mogu prijeći. Pisali su žalbe Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, nakon čega su i pokrenuli tužbu u listopadu prošle godine na Upravnom sudu u Splitu, a budući da su im tamo zahtjevi odbijeni, predmet je trenutačno upućen na Vrhovni upravni sud u Zagrebu.

– Imamo stanove u Omiškoj ulici, pa smo itekako zainteresirani da se ne dogodi preizgrađenost prostora južno od naših zgrada. Naravno da nismo mogli, niti imali namjeru, spriječiti izgradnju na tom prostoru, ali smo pokušali učiniti sve da to bude u skladu sa zakonom. Kako je to naša struka, prvenstveno želimo smanjiti devastaciju, ali i ne možemo podnijeti da se manipulacijama dolazi do dozvola. Želimo zaštititi prostor i barem djelomično zadržati kvalitetu stanovanja na koju smo navikli.

Nažalost, za sada sve to izgleda uzaludno, s tim se ne možemo pomiriti, pa smo, u želji da napravimo ispravnu stvar, cijelu priču prijavili i DORH-u – upućuje nas dvoje stanara s kojima smo razgovarali, posljednji koji su ostali u ovoj borbi. Na samom početku, kažu nam, aktivno ih se bunilo iz desetak stanova, prvenstveno s adresa Omiška 6, 8 i 10, no kako su rasli pritisci, stanari su odustajali, te je tužbu protiv resornog Ministarstva pokrenula tek jedna stanarka.

---

image
Stanari Omiške navode da nisu protiv novogradnje, ali žele da se poštuje procedura i zakonske odredbe
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

– Sve je počelo u rujnu 2012., kada je napravljen konzervatorski elaborat u skladu s člankom 93. GUP-a, dakle riječ je o zaštićenoj zoni B. Pet godina kasnije, u travnju 2017., ured ovlaštenog arhitekta izradio je glavni projekt višestambene zgrade. Smatramo da je zanemaren konzervatorski elaborat, koji je trebao biti podloga za projektiranje i obvezni dio dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole. Konzervatorski odjel nakon dva mjeseca dao je suglasnost na tako izrađen glavni projekt, ne spominjući uopće konzervatorski elaborat, s kojim je trebao biti usklađen.

Nas deset susjeda negativno se očitovalo na glavni projekt, no referentica je naše dokaze odbacila uz obrazloženje da ima mišljenje konzervatora koje je za nju meritorno, a istodobno nas natjerala da, umjesto zajedničkog dopisa, dostavimo naknadno deset pojedinačnih istih tekstova. U ožujku 2018. Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša izdao je potvrdu glavnog projekta, to jest prvu građevinsku dozvolu, na što smo odmah Ministarstvu uputili žalbu – iznosi nam kronologiju zbivanja naša sugovornica.

Nadvisili susjede za 4 metra

Iz Ministarstva su nam potvrdili kako su 2018. poništili potvrdu glavnog projekta te tražili ponovno očitovanje Konzervatorskog odjela.
– Krajem 2108. Konzervatorski odjel opet je izdao ponovnu suglasnost na projekt u kojoj nisu spomenuli konzervatorski elaborat. Naveli su da ih ne zanima planirana gradnja s obzirom na to da će se locirati uz zgrade nastale u 20. stoljeću koje nemaju spomeničku vrijednost. Naveli su da je njihov interes odnos nove zgrade prema pučkoj arhitekturi Lučca, a pri tome zanemarili da se nova zgrada svojim gabaritima agresivno približila i novoj i staroj gradnji, čak više garažom zagrlila terasu stare kuće na zapadu.

A da ne spominjemo da su za četiri metra nadvisili susjednu zgradu, što se nikako ne smije dogoditi. Naš prigovor nije prošao ovog puta – upravo tada, svjedoče naši sugovornici pokazujući nam svu dokumentaciju, u travnju 2019. broj stanara koji se žale sveden je na svega četiri stanara zbog pritiska i plašenja susjeda mogućim velikim odštetama.

Jedna je uporna stanarka Omiške ulice ipak pokrenula tužbu Upravnom sudu u Splitu na rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
– Povlačenje susjeda iz ovog procesa nije rezultat njihove promjene mišljenja u odnosu na novu gradnju, nego strah od eventualne štete koju će morati platiti, što im je lažno prezentirano. Upravni sud nije presudio u našu korist i prije četiri mjeseca upućena je žalba Visokom upravnom sudu u Zagrebu.

No, zbog korone i čekanja odgovora zainteresirane strane, dakle investitora, žalba još nije poslana u Zagreb – zanima nas i tko je investitor. Na to pitanje, tvrde, teško je odgovoriti. Na početku je bio građevinski poduzetnik iz Podstrane, no, navodno je, kazuju nam sugovornici, prodao projekt. Nagađanja o tome tko je novi investitor ima, no dokaza još uvijek nema.

– Tko god je novi investitor, sigurno je da nam prijeti. No, u prvi plan želimo staviti borbu protiv institucija, prvenstveno konzervatora, koji u ovom slučaju, po našemu mišljenju, nisu obavili svoj posao kako treba. Čini nam se kako oni misle da njihova rješenja mogu biti iznad odredbi GUP-a, a to nikako nije dobro. Zbog toga smo se žalili Visokom upravnom sudu da doznamo može li itko zanemariti odredbe GUP-a koji je na snazi.

Još uvijek nam nije jasno kako se mogla u procesu projektiranja, izdavanja posebnih uvjeta i suglasnosti na projektnu dokumentaciju, te dozvole za građenje, ignorirati činjenica da je glavni projekt trebao biti izrađen u skladu s konzervatorskim elaboratom koji je 2012., na početku pripreme za projektiranje, naručio i dobio investitor, a koji posjeduje Konzervatorski odjel?! – pitaju se naši sugovornici.

'Nema oštećenja kulturnog dobra'

Ministarstvo kulture, nadležno za konzervatorske odjele diljem Hrvatske, sa stanarima se ne slaže.
– Izgradnja građevine predviđena je istočno od povijesnog pučkog predjela Lučac, na povijesno neizgrađenoj lokaciji. Građevine u neposrednom okruženju, koje valorizacijski pripadaju novijoj izgradnji, iz vremena nakon prve polovine 20. st., odnosno visoke zgrade koje flankiraju predmetnu lokaciju, također nemaju vrednovana spomenička obilježja. Konzervatorski elaborat je utvrdio činjenice da nova gradnja nema utjecaja na povijesnu gradnju Lučca, da može biti suvremeno oblikovana, što znači da u elementima izgradnje vrijede odredbe GUP-a.

---

image
3D simulacija buduće zgrade
---

Konzervatorski odjel u Splitu, uzimajući u obzir sve navedeno, izdao je predmetnu potvrdu 2017. godine. Iz svega je jasno da se u ovom predmetu ne radi o oštećenju kulturnog dobra, ni negativnom utjecaju na kulturno dobro. Legitimno pravo stanara je da u postupku izdavanja građevinske dozvole ulože svoje primjedbe i zaštite svoje interese pred odjelom za urbanizam koji građevinsku dozvolu izdaje – tvrde iz Ministarstva kulture.

Taj stav potvrđuje i dopis Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
– Negodovanje stranaka u postupku, odnosno njihovi prigovori da je Konzervatorski odjel dao potvrdu na glavni projekt ne uzimajući u obzir potrebni konzervatorski elaborat, predmet su, te su se isti prigovori upravo cijenili tijekom upravnog postupka pred nadležnim prvostupanjskim tijelom, ovim Ministarstvom kao i u upravnom sporu. Postupak po žalbi na presudu još nije okončan, te će se u tom postupku, sukladno Zakonu o upravnim sporovima, cijeniti zakonitost osporene presude, kao i rješenja koje donose Ministarstvo i prvostupanjsko tijelo.

---

Banovina: Sve je u skladu sa zakonom


O ovoj situaciji očitovali su nam se i iz Banovine.
– Sukladno Zakonu o gradnji, u postupku izdavanja predmetne građevinske dozvole utvrđeno je da je glavni projekt izrađen u skladu s odredbama Generalnog urbanističkog plana Splita. Također je priložena potvrda glavnog projekta Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Splitu, a dano je i ponovno očitovanje.

Stranke u postupku su izjavile žalbe protiv građevinske dozvole, koje su odbijene rješenjem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te time nije osporena pravilnost predmetne građevinske dozvole – odgovoreno nam je iz gradske uprave.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZBUNA NA LUČCU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => UZBUNA NA LUČCU 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-30 10:50:00 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-07 06:51:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-07 06:51:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14069966.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14021102.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14021098.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14021096.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14066384.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14066386.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA, 3D simulacija","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na adresi Vrh Lu\u010dca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova vi\u0161ekatnica","Na adresi Vrh Lu\u010dca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova vi\u0161ekatnica","Stanari Omi\u0161ke navode da nisu protiv novogradnje, ali \u017eele da se po\u0161tuje procedura i zakonske odredbe","Stanari Omi\u0161ke navode da nisu protiv novogradnje, ali \u017eele da se po\u0161tuje procedura i zakonske odredbe","3D simulacija budu\u0107e zgrade","3D simulacija budu\u0107e zgrade"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1253","k_14069966_1280.jpg":"1280x1280","k_14069966_1024.jpg":"1024x1024","k_14069966_640.jpg":"640x640","k_14069966_480.jpg":"480x480","k_14069966_340.jpg":"340x340","k_14069966_220.jpg":"220x220","o_14069966_1280.jpg":"1280x835","o_14069966_1024.jpg":"1024x668","o_14069966_640.jpg":"640x417","o_14069966_480.jpg":"480x313","o_14069966_340.jpg":"340x221","o_14069966_220.jpg":"220x143","h_14069966_1280.jpg":"1280x854","h_14069966_1024.jpg":"1024x683","h_14069966_640.jpg":"640x427","h_14069966_480.jpg":"480x320","h_14069966_340.jpg":"340x227","h_14069966_220.jpg":"220x147","pp_14069966_1280.jpg":"1006x1280","pp_14069966_1024.jpg":"805x1024","pp_14069966_640.jpg":"503x640","pp_14069966_480.jpg":"377x480","pp_14069966_340.jpg":"267x340","pp_14069966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","k_14021102_1280.jpg":"1280x1280","k_14021102_1024.jpg":"1024x1024","k_14021102_640.jpg":"640x640","k_14021102_480.jpg":"480x480","k_14021102_340.jpg":"340x340","k_14021102_220.jpg":"220x220","o_14021102_1280.jpg":"1280x848","o_14021102_1024.jpg":"1024x678","o_14021102_640.jpg":"640x424","o_14021102_480.jpg":"480x318","o_14021102_340.jpg":"340x225","o_14021102_220.jpg":"220x145","h_14021102_1280.jpg":"1280x854","h_14021102_1024.jpg":"1024x683","h_14021102_640.jpg":"640x427","h_14021102_480.jpg":"480x320","h_14021102_340.jpg":"340x227","h_14021102_220.jpg":"220x147","pp_14021102_1280.jpg":"1006x1280","pp_14021102_1024.jpg":"805x1024","pp_14021102_640.jpg":"503x640","pp_14021102_480.jpg":"377x480","pp_14021102_340.jpg":"267x340","pp_14021102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14021098_1280.jpg":"1280x1280","k_14021098_1024.jpg":"1024x1024","k_14021098_640.jpg":"640x640","k_14021098_480.jpg":"480x480","k_14021098_340.jpg":"340x340","k_14021098_220.jpg":"220x220","o_14021098_1280.jpg":"1280x853","o_14021098_1024.jpg":"1024x682","o_14021098_640.jpg":"640x426","o_14021098_480.jpg":"480x320","o_14021098_340.jpg":"340x226","o_14021098_220.jpg":"220x146","h_14021098_1280.jpg":"1280x854","h_14021098_1024.jpg":"1024x683","h_14021098_640.jpg":"640x427","h_14021098_480.jpg":"480x320","h_14021098_340.jpg":"340x227","h_14021098_220.jpg":"220x147","pp_14021098_1280.jpg":"1006x1280","pp_14021098_1024.jpg":"805x1024","pp_14021098_640.jpg":"503x640","pp_14021098_480.jpg":"377x480","pp_14021098_340.jpg":"267x340","pp_14021098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14021096_1280.jpg":"1280x1280","k_14021096_1024.jpg":"1024x1024","k_14021096_640.jpg":"640x640","k_14021096_480.jpg":"480x480","k_14021096_340.jpg":"340x340","k_14021096_220.jpg":"220x220","o_14021096_1280.jpg":"1280x853","o_14021096_1024.jpg":"1024x682","o_14021096_640.jpg":"640x426","o_14021096_480.jpg":"480x320","o_14021096_340.jpg":"340x226","o_14021096_220.jpg":"220x146","h_14021096_1280.jpg":"1280x854","h_14021096_1024.jpg":"1024x683","h_14021096_640.jpg":"640x427","h_14021096_480.jpg":"480x320","h_14021096_340.jpg":"340x227","h_14021096_220.jpg":"220x147","pp_14021096_1280.jpg":"1006x1280","pp_14021096_1024.jpg":"805x1024","pp_14021096_640.jpg":"503x640","pp_14021096_480.jpg":"377x480","pp_14021096_340.jpg":"267x340","pp_14021096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_14066384_1280.jpg":"1280x1280","k_14066384_1024.jpg":"1024x1024","k_14066384_640.jpg":"640x640","k_14066384_480.jpg":"480x480","k_14066384_340.jpg":"340x340","k_14066384_220.jpg":"220x220","o_14066384_1280.jpg":"1280x720","o_14066384_1024.jpg":"1024x576","o_14066384_640.jpg":"640x360","o_14066384_480.jpg":"480x270","o_14066384_340.jpg":"340x191","o_14066384_220.jpg":"220x123","h_14066384_1280.jpg":"1280x854","h_14066384_1024.jpg":"1024x683","h_14066384_640.jpg":"640x427","h_14066384_480.jpg":"480x320","h_14066384_340.jpg":"340x227","h_14066384_220.jpg":"220x147","pp_14066384_1280.jpg":"1006x1280","pp_14066384_1024.jpg":"805x1024","pp_14066384_640.jpg":"503x640","pp_14066384_480.jpg":"377x480","pp_14066384_340.jpg":"267x340","pp_14066384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_14066386_1280.jpg":"1280x1280","k_14066386_1024.jpg":"1024x1024","k_14066386_640.jpg":"640x640","k_14066386_480.jpg":"480x480","k_14066386_340.jpg":"340x340","k_14066386_220.jpg":"220x220","o_14066386_1280.jpg":"1280x960","o_14066386_1024.jpg":"1024x768","o_14066386_640.jpg":"640x480","o_14066386_480.jpg":"480x360","o_14066386_340.jpg":"340x255","o_14066386_220.jpg":"220x165","h_14066386_1280.jpg":"1280x854","h_14066386_1024.jpg":"1024x683","h_14066386_640.jpg":"640x427","h_14066386_480.jpg":"480x320","h_14066386_340.jpg":"340x227","h_14066386_220.jpg":"220x147","pp_14066386_1280.jpg":"1006x1280","pp_14066386_1024.jpg":"805x1024","pp_14066386_640.jpg":"503x640","pp_14066386_480.jpg":"377x480","pp_14066386_340.jpg":"267x340","pp_14066386_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7604109 Threads: 3 Questions: 1616070875 Slow queries: 4798130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110909144 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/stanari-starog-splitskog-kvarta-prosvjeduju-zbog-planirane-gradnje-u-zasticenoj-zoni-mimo-odredbi-gup-a-u-nasem-susjedstvu-niknut-ce-cetverokatnica-1030890 [printLink] => /split/stanari-starog-splitskog-kvarta-prosvjeduju-zbog-planirane-gradnje-u-zasticenoj-zoni-mimo-odredbi-gup-a-u-nasem-susjedstvu-niknut-ce-cetverokatnica-1030890?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327920 [name] => Lučac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lucac [link] => /tag/lucac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 440709 [name] => GUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gup [link] => /tag/gup ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZBUNA NA LUČCU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stanari starog splitskog kvarta prosvjeduju zbog planirane gradnje u zaštićenoj zoni: Mimo odredbi GUP-a, u našem susjedstvu niknut će četverokatnica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14069966.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/HANZA MEDIA, 3D simulacija [mainImageDesc] => Na adresi Vrh Lučca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova višekatnica [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14069966.jpg [title] => Na adresi Vrh Lučca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova višekatnica Jakov Prkić/HANZA MEDIA, 3D simulacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14021102.jpg [title] => Na adresi Vrh Lučca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova višekatnica Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14021098.jpg [title] => Stanari Omiške navode da nisu protiv novogradnje, ali žele da se poštuje procedura i zakonske odredbe Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14021096.jpg [title] => Stanari Omiške navode da nisu protiv novogradnje, ali žele da se poštuje procedura i zakonske odredbe Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14066384.jpg [title] => 3D simulacija buduće zgrade ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14066386.jpg [title] => 3D simulacija buduće zgrade ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stanari Omiške ulice već pune dvije godine, od izdavanja prve građevinske dozvole za izgradnju višestambene građevine na mjestu obrtničke zadruge "Centar" na Vrh Lučca u ožujku 2018., prosvjeduju jer smatraju kako će im budućom izgradnjom na toj lokaciji biti nanesena šteta.

Nemaju namjeru, odmah su nam naglasili, spriječiti izgradnju, no budući da su neki od njih po struci inženjeri arhitekture, pokušali su se izboriti da sve bude u skladu sa zakonom. Inzistiraju, pojašnjavaju nam, na poštovanju odredbi GUP-a i obveznog uzimanja u obzir konzervatorskog elaborata, što, smatraju, do sada nije učinjeno.

– Ova, još uvijek neizgrađena lokacija, nalazi se u zaštićenoj zoni B, a budući da se u cijelom procesu nije poštovao članak 93. GUP-a, to je omogućilo investitoru da, umjesto građevine bruto površine od oko 1100 četvornih metara, dobije građevinsku dozvolu za višestambenu zgradu bruto površine od 1700 metara četvornih i četiri metra veće visine od one dopuštene po konzervatorskom elaboratu, što predstavlja popriličan problem i devastaciju. S druge strane, upravo ta četiri metra osiguravaju jedinstven pogled na more sa zadnjega kata – upozoravaju stanari.

Strah od preizgrađenosti

Upravo u tezi da je glavni projekt napravljen zanemarujući konzervatorski elaborat, koji bi trebao biti podloga za projektiranje, te da je Konzervatorski odjel dao suglasnost na tako izrađen glavni projekt ne spominjući uopće elaborat, građani s Lučca vide najveći problem, preko kojeg jednostavno, kažu nam, ne mogu prijeći. Pisali su žalbe Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, nakon čega su i pokrenuli tužbu u listopadu prošle godine na Upravnom sudu u Splitu, a budući da su im tamo zahtjevi odbijeni, predmet je trenutačno upućen na Vrhovni upravni sud u Zagrebu.

– Imamo stanove u Omiškoj ulici, pa smo itekako zainteresirani da se ne dogodi preizgrađenost prostora južno od naših zgrada. Naravno da nismo mogli, niti imali namjeru, spriječiti izgradnju na tom prostoru, ali smo pokušali učiniti sve da to bude u skladu sa zakonom. Kako je to naša struka, prvenstveno želimo smanjiti devastaciju, ali i ne možemo podnijeti da se manipulacijama dolazi do dozvola. Želimo zaštititi prostor i barem djelomično zadržati kvalitetu stanovanja na koju smo navikli.

Nažalost, za sada sve to izgleda uzaludno, s tim se ne možemo pomiriti, pa smo, u želji da napravimo ispravnu stvar, cijelu priču prijavili i DORH-u – upućuje nas dvoje stanara s kojima smo razgovarali, posljednji koji su ostali u ovoj borbi. Na samom početku, kažu nam, aktivno ih se bunilo iz desetak stanova, prvenstveno s adresa Omiška 6, 8 i 10, no kako su rasli pritisci, stanari su odustajali, te je tužbu protiv resornog Ministarstva pokrenula tek jedna stanarka.

---

image
Stanari Omiške navode da nisu protiv novogradnje, ali žele da se poštuje procedura i zakonske odredbe
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

– Sve je počelo u rujnu 2012., kada je napravljen konzervatorski elaborat u skladu s člankom 93. GUP-a, dakle riječ je o zaštićenoj zoni B. Pet godina kasnije, u travnju 2017., ured ovlaštenog arhitekta izradio je glavni projekt višestambene zgrade. Smatramo da je zanemaren konzervatorski elaborat, koji je trebao biti podloga za projektiranje i obvezni dio dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole. Konzervatorski odjel nakon dva mjeseca dao je suglasnost na tako izrađen glavni projekt, ne spominjući uopće konzervatorski elaborat, s kojim je trebao biti usklađen.

Nas deset susjeda negativno se očitovalo na glavni projekt, no referentica je naše dokaze odbacila uz obrazloženje da ima mišljenje konzervatora koje je za nju meritorno, a istodobno nas natjerala da, umjesto zajedničkog dopisa, dostavimo naknadno deset pojedinačnih istih tekstova. U ožujku 2018. Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša izdao je potvrdu glavnog projekta, to jest prvu građevinsku dozvolu, na što smo odmah Ministarstvu uputili žalbu – iznosi nam kronologiju zbivanja naša sugovornica.

Nadvisili susjede za 4 metra

Iz Ministarstva su nam potvrdili kako su 2018. poništili potvrdu glavnog projekta te tražili ponovno očitovanje Konzervatorskog odjela.
– Krajem 2108. Konzervatorski odjel opet je izdao ponovnu suglasnost na projekt u kojoj nisu spomenuli konzervatorski elaborat. Naveli su da ih ne zanima planirana gradnja s obzirom na to da će se locirati uz zgrade nastale u 20. stoljeću koje nemaju spomeničku vrijednost. Naveli su da je njihov interes odnos nove zgrade prema pučkoj arhitekturi Lučca, a pri tome zanemarili da se nova zgrada svojim gabaritima agresivno približila i novoj i staroj gradnji, čak više garažom zagrlila terasu stare kuće na zapadu.

A da ne spominjemo da su za četiri metra nadvisili susjednu zgradu, što se nikako ne smije dogoditi. Naš prigovor nije prošao ovog puta – upravo tada, svjedoče naši sugovornici pokazujući nam svu dokumentaciju, u travnju 2019. broj stanara koji se žale sveden je na svega četiri stanara zbog pritiska i plašenja susjeda mogućim velikim odštetama.

Jedna je uporna stanarka Omiške ulice ipak pokrenula tužbu Upravnom sudu u Splitu na rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
– Povlačenje susjeda iz ovog procesa nije rezultat njihove promjene mišljenja u odnosu na novu gradnju, nego strah od eventualne štete koju će morati platiti, što im je lažno prezentirano. Upravni sud nije presudio u našu korist i prije četiri mjeseca upućena je žalba Visokom upravnom sudu u Zagrebu.

No, zbog korone i čekanja odgovora zainteresirane strane, dakle investitora, žalba još nije poslana u Zagreb – zanima nas i tko je investitor. Na to pitanje, tvrde, teško je odgovoriti. Na početku je bio građevinski poduzetnik iz Podstrane, no, navodno je, kazuju nam sugovornici, prodao projekt. Nagađanja o tome tko je novi investitor ima, no dokaza još uvijek nema.

– Tko god je novi investitor, sigurno je da nam prijeti. No, u prvi plan želimo staviti borbu protiv institucija, prvenstveno konzervatora, koji u ovom slučaju, po našemu mišljenju, nisu obavili svoj posao kako treba. Čini nam se kako oni misle da njihova rješenja mogu biti iznad odredbi GUP-a, a to nikako nije dobro. Zbog toga smo se žalili Visokom upravnom sudu da doznamo može li itko zanemariti odredbe GUP-a koji je na snazi.

Još uvijek nam nije jasno kako se mogla u procesu projektiranja, izdavanja posebnih uvjeta i suglasnosti na projektnu dokumentaciju, te dozvole za građenje, ignorirati činjenica da je glavni projekt trebao biti izrađen u skladu s konzervatorskim elaboratom koji je 2012., na početku pripreme za projektiranje, naručio i dobio investitor, a koji posjeduje Konzervatorski odjel?! – pitaju se naši sugovornici.

'Nema oštećenja kulturnog dobra'

Ministarstvo kulture, nadležno za konzervatorske odjele diljem Hrvatske, sa stanarima se ne slaže.
– Izgradnja građevine predviđena je istočno od povijesnog pučkog predjela Lučac, na povijesno neizgrađenoj lokaciji. Građevine u neposrednom okruženju, koje valorizacijski pripadaju novijoj izgradnji, iz vremena nakon prve polovine 20. st., odnosno visoke zgrade koje flankiraju predmetnu lokaciju, također nemaju vrednovana spomenička obilježja. Konzervatorski elaborat je utvrdio činjenice da nova gradnja nema utjecaja na povijesnu gradnju Lučca, da može biti suvremeno oblikovana, što znači da u elementima izgradnje vrijede odredbe GUP-a.

---

image
3D simulacija buduće zgrade
---

Konzervatorski odjel u Splitu, uzimajući u obzir sve navedeno, izdao je predmetnu potvrdu 2017. godine. Iz svega je jasno da se u ovom predmetu ne radi o oštećenju kulturnog dobra, ni negativnom utjecaju na kulturno dobro. Legitimno pravo stanara je da u postupku izdavanja građevinske dozvole ulože svoje primjedbe i zaštite svoje interese pred odjelom za urbanizam koji građevinsku dozvolu izdaje – tvrde iz Ministarstva kulture.

Taj stav potvrđuje i dopis Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
– Negodovanje stranaka u postupku, odnosno njihovi prigovori da je Konzervatorski odjel dao potvrdu na glavni projekt ne uzimajući u obzir potrebni konzervatorski elaborat, predmet su, te su se isti prigovori upravo cijenili tijekom upravnog postupka pred nadležnim prvostupanjskim tijelom, ovim Ministarstvom kao i u upravnom sporu. Postupak po žalbi na presudu još nije okončan, te će se u tom postupku, sukladno Zakonu o upravnim sporovima, cijeniti zakonitost osporene presude, kao i rješenja koje donose Ministarstvo i prvostupanjsko tijelo.

---

Banovina: Sve je u skladu sa zakonom


O ovoj situaciji očitovali su nam se i iz Banovine.
– Sukladno Zakonu o gradnji, u postupku izdavanja predmetne građevinske dozvole utvrđeno je da je glavni projekt izrađen u skladu s odredbama Generalnog urbanističkog plana Splita. Također je priložena potvrda glavnog projekta Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Splitu, a dano je i ponovno očitovanje.

Stranke u postupku su izjavile žalbe protiv građevinske dozvole, koje su odbijene rješenjem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te time nije osporena pravilnost predmetne građevinske dozvole – odgovoreno nam je iz gradske uprave.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/HANZA MEDIA, 3D simulacija Jakov Prkić/HANZA MEDIA Jakov Prkić/HANZA MEDIA Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Jakov Prkić/HANZA MEDIA, 3D simulacija
Na adresi Vrh Lučca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova višekatnica
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Na adresi Vrh Lučca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova višekatnica
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Stanari Omiške navode da nisu protiv novogradnje, ali žele da se poštuje procedura i zakonske odredbe
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Stanari Omiške navode da nisu protiv novogradnje, ali žele da se poštuje procedura i zakonske odredbe

3D simulacija buduće zgrade

3D simulacija buduće zgrade
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/stanari-starog-splitskog-kvarta-prosvjeduju-zbog-planirane-gradnje-u-zasticenoj-zoni-mimo-odredbi-gup-a-u-nasem-susjedstvu-niknut-ce-cetverokatnica-1030890 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0fe6533ab4400fd94052ba9e98bd68bac000bd8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stanari+starog+splitskog+kvarta+prosvjeduju+zbog+planirane+gradnje+u+za%C5%A1ti%C4%87enoj+zoni%3A+Mimo+odredbi+GUP-a%2C+u+na%C5%A1em+susjedstvu+niknut+%C4%87e+%C4%8Detverokatnica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstanari-starog-splitskog-kvarta-prosvjeduju-zbog-planirane-gradnje-u-zasticenoj-zoni-mimo-odredbi-gup-a-u-nasem-susjedstvu-niknut-ce-cetverokatnica-1030890 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstanari-starog-splitskog-kvarta-prosvjeduju-zbog-planirane-gradnje-u-zasticenoj-zoni-mimo-odredbi-gup-a-u-nasem-susjedstvu-niknut-ce-cetverokatnica-1030890 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZBUNA NA LUČCU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
SplitUZBUNA NA LUČCU

Stanari starog splitskog kvarta prosvjeduju zbog planirane gradnje u zaštićenoj zoni: Mimo odredbi GUP-a, u našem susjedstvu niknut će četverokatnica

7. srpnja 2020. - 08:51
Na adresi Vrh Lučca 29, gdje je nekad bila zanatska zadruga, trebala bi se izgraditi nova višekatnicaJakov Prkić/HANZA MEDIA, 3D simulacija

Stanari Omiške ulice već pune dvije godine, od izdavanja prve građevinske dozvole za izgradnju višestambene građevine na mjestu obrtničke zadruge "Centar" na Vrh Lučca u ožujku 2018., prosvjeduju jer smatraju kako će im budućom izgradnjom na toj lokaciji biti nanesena šteta.

Nemaju namjeru, odmah su nam naglasili, spriječiti izgradnju, no budući da su neki od njih po struci inženjeri arhitekture, pokušali su se izboriti da sve bude u skladu sa zakonom. Inzistiraju, pojašnjavaju nam, na poštovanju odredbi GUP-a i obveznog uzimanja u obzir konzervatorskog elaborata, što, smatraju, do sada nije učinjeno.

– Ova, još uvijek neizgrađena lokacija, nalazi se u zaštićenoj zoni B, a budući da se u cijelom procesu nije poštovao članak 93. GUP-a, to je omogućilo investitoru da, umj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:05