StoryEditorOCM
Splitnemoš im ništa

Splitskog rentijera prenerazilo ponašanje čistačica: ‘Plaćam ih 15€ po satu i onda jednom slučajno uletim u vilu...‘

Piše Anamaria Mikulić
21. rujna 2023. - 07:31

Prema riječima iznajmljivača i poduzetnika sezona 2023. je podbacila, a uz nepopunjenost smještajnih kapaciteta i smanjenu potrošnju, pogodio ih je i nedostatak radne snage.

Dok su jedni domaću radnu snagu pokušali zadržati povećanjem plaća, drugi su radnike tražili po susjednim balkanskim državama pa sve do Nepala. Bez obzira na dogovorene uvjete, organiziran smještaj, obuku i potpisan ugovor nitko ni domaćim ni stranim radnicima nije mogao zabraniti da usred sezone odu i ostave ih na cjedilu.

Ako ste s mora, teško da vas netko nije upitao znate li nekog tko bi dao ruke oko čišćenja apartmana. Čistačica ove godine nema ni za lijeka, a novoizgrađenih vila i apartmana je nikad više.

Pa se tako cijena sata čišćenja, koje se tijekom korone kretala se između 50 i 70 kuna, ove godine cijenila između 13 i 15 eura. Posao je i fizički naporan i često zahtijeva dobar želudac, ali porast satnice za 5,50 eura u godini dana daleko je iznad prosjeka. Minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosi svega 560 eura, a za istu je na poslu potrebno provesti 40 sati tjedno. Dok čistačica plaćena 15 eura po satu može zaraditi neto plaću radnika na minimalcu za manje od 38 sati rada.

Ili još konkretnije, uzmimo da čistačica dnevno čisti četiri sata i da to radi 20 puta mjesečno za satnicu od 15 eura, njezina je zarada 1200€. Posao nije lagan, ali mjesečno je to deset slobodnih dana, a i kad se radi, radi se četiri sata... Nije loše.

Situacija na tržištu prisilila je iznajmljivače da izdvoje koji euro više ili da sami uzmu krpu u ruke. Većina ih je porast cijene čišćenja odmah uračunala u konačnu cijenu i očekivali su da će uz visoku satnicu lako pronaći kvalitetnu uslugu. No, izgleda da su neke čistačice situaciju odlučile iskoristiti do maksimuma i zadale glavobolje vlasnicima smještaja.

Iznajmljivač iz malog mjesta pored Splita otkrio nam je kako je čistačice krenuo tražiti još na zimu jer mu prvi gosti u vilu stižu već na proljeće, dok mu se apartmani pune početkom šestog mjeseca.

Ide preko preporuka

Obično mu je lakše pronaći čistačice za vilu budući da sezona počinje ranije i završava kasnije pa se bolje zaradi. Čistačice pronalazi preko preporuka prijatelja i čistačica koje kod njega rade već godinama. Kaže nam da mu nije problem plaćati 15 eura po satu dok god su mu čistačice dostupne i temeljito odrađuju svoj posao.

- Problem je kada čistačice u zadnji čast otkažu dolazak na čišćenje pa se morate snalaziti s manje čistačica ili na sve strane tražiti nekog slobodnog. Obično imam svega par sati prije dolaska novih gostiju pa je svaka minuta bitna, a loša recenzija gostiju zbog kašnjenja utječe na broj budućih rezervacija – kaže nam iznajmljivač.

Naš sugovornik se požalio i kako je ove godine jedva našao dovoljno čistačica, te da situacije u kojima i sam mora dati ruke nisu iznimka. Uz satnicu od 15 eura radnicama osigurava i prijevoz do vile te je ostao ogorčen vidjevši do koje mjere čistačice pokušavaju iskoristiti situaciju.

- Nisam stručnjak, ali više puta mi se učinilo kako radnicama treba puno više vremena za čišćenje nego lani. Vila je velika i treba dezinficirati svaku površinu prije dolaska gostiju bez obzira koristila se ona ili ne, ali svejedno sam bio uvjeren da bi se s obzirom na broj čistačica sve trebalo stići prije dolaska gostiju.

Stizanje u zadnju sekundu jako je stresno i odmah po odlasku gostiju bi se bacio na čišćenje bazena i okućnice kako bi mi ostalo vremena za pomoći spremačicama u vili. Jednom sam sasvim slučajno saznao zašto čišćenje ide tako sporo... Gosti su otišli dosta rano, doveo sam čistačice i standardno se uhvatio posla u dvorištu. U jednom trenutku sjetio sam se da sam zaboravio dezinfekcijsko sredstvo i ušao u vilu da ga pronađem. Dok sam ja žurio, čistačice unutar vile su si skuhale kavu i u miru sjedile i pijuckale da se razbude – požalio nam se vlasnik vile.

Laganini

Kaže nam kako je u razgovoru s drugim iznajmljivačima čuo slične priče i ne može vjerovati da je nekom palo na pamet u satnicu od 15 eura ubrajati ispijanje kave. Najgore je što se boji, da će ako im prigovori, ostati bez ikog. Pita se do kuda ide ova situacija, kada već sada čistačice njemu diktiraju uvjete.

Studentica koja uz učenje za ispite ljeti čisti apartmane ispričala nam je svoju verziju uvjeta za sezonske čistačice. Satnicu smatra opravdanom jer je par sati čišćenja iscrpi više nego cijela smjena na klasičnom poslu.

- Često sam ostala šokirana stanjem apartmana koje sam čistila, ljudi su na odmoru i jednostavno ih nije briga. Za ovaj posao stvarno ponekad treba imati dobar želudac i da nije toliko plaćen, ne znam tko bi ga uopće pristao raditi – otkriva nam studentica.

Pritužbe iznajmljivača na čistačice koje odugovlače, prokomentirala je kao i opravdane. Osobno nikada nije namjerno odugovlačila s čišćenjem, ali bilo je kolegica koje su je pokušale nagovoriti na to.

Iznajmljivači su pokušali nametnuti fiksnu cijenu čišćenja cijelog smještaja kako bi doskočili problemu odugovlačenja. No ni to nije najbolje prošlo. I studentica se slaže kako je ta ideja nepravedna jer ovisno o stanju u apartmanu vrijeme potrebno za čišćenje može drastično varirati.

Cijena sata porasla, usluga upitna, a čistačica i dalje nedovoljno. Iznajmljivači već sada razbijaju glavu kakve uvjete postaviti dogodine.

- Bit će dobro, ako mi budemo mogli njima postavit uvjete. Kako mi se čini dogodine će uvjeti dočekat nas – strahuje iznajmljivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:19