StoryEditorOCM
Splitod čega će živjeti?

Splitski studenti u panici: i u predgrađu traže 1000 € za stan iz kojeg se moraju iseliti u lipnju! Agenti nude savjete

Piše Ana Pivčević
22. rujna 2023. - 20:37

Turistička sezona bliži se svome kraju što znači da se u Splitu događa nova smjena gostiju. Umjesto stranaca, u apartmane diljem grada ulaze studenti kojima uskoro počinje nova akademska godina. Odnos je to koji funkcionira na radost iznajmljivača već duže vrijeme.

Od rujna ili listopada iznajmljuju studentima koji iz stanova moraju izići otprilike početkom ili polovicom lipnja kako bi na scenu stupili stranci. Iako su na dvije stolice, iznajmljivačima to ne smeta jer "rupa" u godini na ovaj način nemaju. 

S druge strane, studenti se često nađu u problemu zbog ispitnih rokova. Većina stanova iznajmljuje se do polovice lipnja, dok ispitni rokovi znaju biti i do polovice srpnja. Tada se studenti nađu u međuprostoru i moraju kemijati gdje provesti taj dio rokova.

Cijene najma nekretnina posljednjih par godina otišle su u nebo, pa smo odlučili provjeriti koliko studenta košta privatni smještaj u Splitu. 

Prvo smo krenuli od oglasnika stanova na stranici Studentskog centra Split.

Na Sućidru se na dugoročno izmamljuje stan od 40 kvadrata za 350 eura. Za garsonijeru na Lokvama do 1. srpnja morat ćete izdvojiti 250 eura mjesečno. Jednosoban stan od 28 metara četvornih na Kmanu košta 500 eura, a u njemu možete boraviti do 1. srpnja. 

Dvosobni stan od 65 kvadrata na Trsteniku vlasnici cijene 750 eura mjesečno, a dostupan je do kraja lipnja. Od 1. listopada do 16. lipnja dvosoban stan (58 kvadrata) na Lovretu platit ćete 500 eura, a stan slične kvadrature (65 m2) na Visokoj s parkirnim mjesto košta 570 eura i najam je do 23. lipnja.

image

Ponuda stanova na stranici Studentskog centra Split

Studentski centar Split/Screenshot

Za dvosoban stan na Manušu od 53 metra četvorna izdvojit ćete 700 eura, a riječ je o jednogodišnjem najmu do rujna 2024. godine.

Stan nešto manji od 100 kvadrata na Kili za troje studenata košta 1000 eura, a u njemu možete biti do 25. lipnja.

Našu potragu za stanom nastavili smo na jednoj od popularnih Facebook grupa "Tražim stan/iznajmljujem stan Split". 

Cijena garsonijera u blizini Kampusa kreće se od 250 do 350 eura. Jednosoban stan na Sućidru platit ćete 350 eura, dok na Lučcu košta 450 eura. 

Dvosoban stan na Skalicama do 1. lipnja košta 800 eura, a ista cijena je i za dvosoban na Zenti. 

Pronašli smo i trosoban dvoetažni stan na Skalicama za 700 eura, a jedan je od rijetkih oglasa u kojem je navedeno da se iznajmljuju do kraja studentskih rokova. 

Već umorni od potrage i zamantani cijenama, "bacamo oko" još na Njuškalo. 

Do polovice lipnja nudi se i jednosoban stan na Žnjanu za 600 eura. Mjesečni najam za jednosoban stan na Splitu 3 u blizini Medicinskog fakulteta u kojem možete biti do 1. lipnja iznosi 700 eura. 

Pronašli smo dvosoban stan u blizini Općine koji se iznajmljuje do 15. lipnja. Riječ je o stanu od 70 metara četvornih, a mjesečni najam iznosi 700 eura. Kako stoji u oglasu, "komforan dvosoban stan na Bolu idealan za studente", do 1. lipnja košta 700 eura. 

Svi traže polog

Treba napomenuti i da svi iznajmljivači traže polog u iznosu mjesečne rate najma. 

Kako bi provjerili kakav je odnos ponude i potražnje kontaktirali smo tvrtku "Post scriptum" koja je specijalizirana za posredovanje nekretninama i uslugama. Na samom početku su nam istaknuli da je studentima najveći problem visoka cijena stanova koja je u zadnjih nekoliko godina naglo skočila. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix/Ilustracija

– Prije su za 300 do 400 eura mogli pronaći pristojan stan, a danas najam takvih stanova iznosi od 600 eura pa nadalje, što je njima skupo. Glavna prednost studentima za najam stana preko agencije je potpisivanje ugovora i prijava, što im pruža sigurnost da preko noći neće biti izbačeni na ulicu. Kod najma stana preko bilo koje agencije plaća se agencijska provizija, to je sastavni dio našeg posla, ali mi često znamo studentima dati i popust jer je i većina nas jednom bila u njihovoj koži – objašnjavaju nam iz "Post scriptuma". 

Dodaju da u zadnjih nekoliko godina ima sve više stanova koji se koriste za turistički najam, vlasnici stanova ne žele da im stanovi zjape prazni izvan sezone pa se odlučuje za kraći najam.

– Primjerice, ako nam dođe klijent koji stan želi iznajmiti od 1. listopada do 1. svibnja i traži previsoku cijenu, iskreno ćemo ga upozoriti da to nije realna cijena koju u konačnici može i dobiti. Ako netko želi popuniti stan na period od četiri do osam mjeseci izvan turističke sezone mora konkurirati nižom cijenom i tako privući klijente.

Ne mogu očekivati da će u tom periodu ostvariti istu cijenu koji bi stan ostvario da ide u dugoročan najam. Naša preporuka studentima je da se ne ustručavaju pregovarati. Velika većina ljudi misle da nema mjesta pregovorima, ali iskreno im kažemo iz iskustva da ljudi znaju biti fer kada su u pitanju studenti pa im smanjiti cijenu za, primjerice, 50-80 eura. Možda ne izgleda puno, ali studentu to znači, jer mu je taj iznos primjerice režija – kazali su nam iz "Post scriptuma". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:01