StoryEditorOCM
Splitsmotra sveučilišta

Splitski studenti natjecali se tko će budućim brucošima bolje opisati fakultet koji su izabrali. Obišli smo ih i danas

Piše Mia Uzinić
5. prosinca 2023. - 15:12

U tijeku je Smotra Sveučiliša koja se održava u zgradi tri fakulteta na splitskom Kampusu. Učenici će do 8. prosinca imati priliku poslušati pojedinačno predstavljanje splitskih fakulteta.

Za one koji ne mogu prisustvovati na pojedinačnim predstavljanjima, prikupili smo neke osnovne informacije od pojedinih studija koji čine dio Sveučilišta u Splitu. 

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Štand Mediteranske poljoprivrede prigodno je bio ukrašen klasičnim biljem s ovog podneblja. Na njihovom fakultetu moguće je naučiti o različitim sferama poljoprivrede, s naglaskom na onu mediteransku koja uključuje agrume, maslinu i vinovu lozu. 

- Posebno postanemo zanimljivi našim susjedima kada im se dogodi neki problem u masliniku, ali mi imamo znanja o svemu i rado pomažemo. Naš fakultet jako je zanimljiv jer se ne radi o suhoparnom učenju pa tako sami radimo svoje vino kao i maslinovo ulje, a proizvodimo i mediteransku hranu u sklopu jednog kolegija - kazale su nam simpatične studentice.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Svratili smo i do štanda Sveučilišnog odjela za studije mora. Studentica Tonka Dujmović kazala nam je da su ona i njezine kolege upisali ovaj faks i zbog "scuba ronjenja", odnosno ronjenja s vlastitim spremnikom zraka i pripadajućom obveznom opremom. 

image




 

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

- Na fakultetu se dosta bavimo i mikrobiologijom mora, a izrađujemo i tzv. algarije. To su herbariji, ali s morskim vrstama. Na našem studiju predaju stručnjaci iz različitih sfera "morskog života", a često imamo i praktičnu nastavu - kazala nam je Tonka. 

U blizini se nalazio i štand Europskog sveučilišta mora - SEA.EU čiji ured u Splitu djeluje u okviru ureda za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju i dio je SEA.EU alijanse s ostalih 9 svjetskih sveučilišta. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Naši studenti imaju mnogobrojne prilike za mobilnost, kako fizičku tako i virtualnu. Treba istaknuti i da unutar naše alijanse radimo i na združenim studijima pa će studenti našeg sveučilišta ujedno postati i studenti europskog sveučilišta i na kraju studija dobiti različite združene diplome - kazali su nam. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Naš budući kolega Vjeko Krtolačić sa studija Komunikacija i mediji objasnio nam je da ovaj studij predstavlja sjecište znanja iz komunikacija, medija i kulture, a imaju i velik broj kreativnih predmeta.

- Ja sam ovaj fakultet upisao zato što je bio novi na tržištu fakulteta. Fakultet nam je na Peristilu pa je dobro povezan s gradom i dosta učimo i o PR-u i o novinarstvu. Imamo i velik broj jezika koje možemo učiti u sklopu studija - kazao nam je Vjeko. 

Tonko Kovačević sa Sveučilišnog odjela za stručne studije kazao nam je da žele privući studente kroz studijske programe koji su jako atraktivni jer pokrivaju područje i društvenih i tehničkih znanosti. 

image
Božidar Vukičević/Cropix
image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Simpatične studentice forenzike objasnile su nam kako njihov fakultet nudi pet različitih modula: Istraživanje mjesta događaja, Forenzična kemija i molekularna biologija, Forenzika i nacionalne sigurnosti, Financijsko-računovodstvena forenzika i Menadžment u vatrogastvu i istrage požara. 

Studentica treće godine Radiološke tehnologije, Bruna Perić, objasnila je da maturanti imaju mogućnost izabrati između čak pet prijediplomskih studija. 

- Svi studiji traju tri godine, neki zahtijevaju da se kasnije odradi i jedna godina staža. Nastava je turnusna, znači odsluša se kolegij i onda se polaže ispit. Mentori u bolnicama su jako pristupačni i suradljivi, a veliki dio sati odradimo u bolnicama na praksi. Studiji su jako zanimljivi i kada se započne studiranje svakim danom sve postaje zabavnije - kazala nam je. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:41