StoryEditorOCM
SplitBRISAN PROSTOR

Splitski restoran na top lokaciji od danas nema štekat, nije mu prvi put. Pogledajte kako sad izgleda centar grada

Piše Split SD
11. srpnja 2023. - 20:19

Štekat restorana "Posejdon" od danas više ne "stanuje" unutar Željeznih vrata Dioklecijanove palače. Prema informacijama koje smo dobili, istekao mu je ugovor o najmu javne površine, te je po svoj prilici stolove i stolice s ove atraktivne lokacije u samom centru grada uklonio sam vlasnik.

image
Vojko Bašić/Cropix

Da je nedavno ukinuta Odluka o komunalnom redu na snazi, spomenuti ugostiteljski objekt ne bi uopće na tom mjestu mogao ubuduće imati štekat s obzirom na to da već odavno prema konzervatorskim smjernicama tu ne bi ni smio postojati.

No, s obzirom na ukinuće Odluke od strane Visokog upravnog suda, na snazi je ona "stara" prije nje, prema kojoj vlasnik barem može zatražiti od Grada produženje ugovora o zakupu javne površine.

image
Vojko Bašić/Cropix

Podsjetimo, ugostiteljskim objektom upravlja obrt "Arkina", a štekat u Palači ima od 2005. godine. O ovom smo slučaju pisali u više navrata u "Slobodnoj Dalmaciji" kao, primjerice, da mu se "zažmirilo" cijelu 2017. godinu da radi bez valjanog ugovora, no vlasnik se odlučio na isti potez i godinu kasnije, usprkos tome što tada još uvijek nije bilo poznato hoće li na toj lokaciji biti dozvoljeno postavljanje štekata.

image
Vojko Bašić/Cropix

Na kraju ga je ipak te 2018. godine sam uklonio po nalogu Grada, a prethodno je platio mandatnu kaznu jer je izbacio stolove i stolice bez valjanih papira.

Još jednom podsjećamo kako su prije deset godina konzervatori u svojim smjernicama iznijeli jasan stav kako štekatima nema mjesta na potezu od Srebrnih vrata do Peristila, uključujući predio uz katedralu sv. Dujma, kao i područje oko Željeznih i Zlatnih vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:35