StoryEditorOCM
Splitrade u tri smjene

Splitski poštari pod opsadom, zovu ljude upomoć. Samo s jedne modne platforme stigla tri šlepera paketa u jednom danu!

Piše Tanja Šimundić Bendić
27. studenog 2023. - 19:09

Ovogodišnji Black Friday, sa svojim mnogobrojnim akcijama i popustima, kao lavina se obrušio i na splitsku ispostavu Hrvatske pošte. Kako čujemo, poštari i djelatnici u uredima padaju s nogu zbog ogromne količine pristiglih paketa.

Kako bi se sve to isporučilo na vrijeme, iz splitske pošte posljednjih dana nazivaju splitske potrošače pitajući ih mogu li im narudžbe ostaviti u najbližim im poslovnicama. Jer ako sve bude išlo preko leđa poštara, kupci će se dobro načekati. Našem su sugrađaninu u telefonskom razgovoru naveli kako je u jednom danu u Split pristiglo nekoliko šlepera do vrha punih paketa i paketića. I to, pazite ovo, samo s platforme About You.

– Pitali su me mogu li mi paket ostaviti u najbližoj poslovnici i obrazložili da su toliko zagušeni narudžbama da ću ga prije dobiti ako ga tamo sam preuzmem nego da čekam poštara.

Očito im je posao ogroman, pa su se brzo organizirali kako ne bi došlo do zagušivanja i dugotrajnijeg čekanja na isporuku. Još su mi rekli kako su samo s online trgovine About You taj dan imali tri puna šlepera. To je tek dio planine paketa koja će se sručiti na Split idućih dana. Okej je da su se tako dobro pripremili, najvažnije je da isporuke ne kasne – veli nam naš sugrađanin.

image

Glavna splitska pošta u Hercegovačkoj

Vojko Bašić/Cropix

Očekuje se da će ogromne količine pošiljaka, većina kao rezultat brojnih akcija i popusta koje su e-trgovine svojim kupcima nudile u tjednu Crnog petka, srušiti i lanjski hrvatski rekord od 100 tisuća zaprimljenih paketa u jednom danu. Iz HP-a nam potvrđuju da svi pokazatelji idu upravo u tom smjeru, navodeći da njihovi kolege u velikogoričkom sortirnom centru rade u tri smjene, od 0 do 24 sata.

Čak dvije tisuće poštara, kažu iz HP-a, radit će na njihovoj dostavi diljem Hrvatske. Korisnici, objašnjavaju, imaju mogućnost preusmjeravanja paketa za vrijeme dostave, pa se tako sve Paket24 pošiljke mogu preusmjeriti za isporuku na paketomat ili u poštanski ured putem poveznice koja stiže u elektroničkoj obavijesti.

image
Boris Kovačev/Cropix

– Svi zaprimljeni paketi u sortirnici obrađuju se istog dana i šalju se na dostavu. Poštanski sustav spreman je za priljev velikog broja paketa, a radnici u sortirnici, vozači, poštari te operateri u poštanskim uredima ulažu dodatne napore kako bi svi paketi bili isporučeni na vrijeme. Povećanje paketnog prometa podrazumijeva i veći broj pošiljaka koje se šalju na adrese korisnika u Splitu. Većina paketa koji ovih dana pristižu naručeni su u modnim e-trgovinama, Hrvatska pošta partner je najvećih domaćih i međunarodnih e-trgovina – vele iz HP-a.

Enormna količina posla

Uz About You, veliki broj pošiljki stiže i s ostalih poznatih online platformi tipa Zalando, Zapatos, Asos, Zara, eKupi... Splićanke i Splićani očito uživaju u čarima online trgovine, u kojoj se kompletna kupoprodajna aktivnost obavlja tek s nekoliko poteza prstom. Upravo je takav tip kupnje i pokazatelj smjera kretanja moderne trgovine, ali i dokaz da nam ni prelazak na euro i svakodnevna povećanja cijena, zbog kojih svih kukaju, ipak ne stvaraju toliki problem kad su u pitanju šopingholičarske navike.

U svakom slučaju, tijekom aktualnog tjedna očekuje se pozamašna količina narudžbi s Crnog sconto petka, što znači nastavak enormne količine posla za djelatnike splitske pošte. Potrošačko ludilo tu ne staje, ono se samo nastavlja dalje.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Najprometniji period za logistički sektor sada već tradicionalno počinje u drugoj polovini studenog, a sezona će sigurno trajati do kraja siječnja – kažu u HP-u, apostrofirajući pritom činjenicu da nam nakon Crnog petka slijedi i pojačano blagdansko slanje. Tada stiže i mnoštvo paketa koji će se zavrtjeti oko predstojećih nam prosinačkih blagdana. Već sada se vidi da će promet biti ogroman, čitatelji nam javljaju da se u paketomatima HP-a sve teže pronalaze slobodni spremnici. Zapitali smo HP hoće li to rezultirati postavljanjem novih jedinica.

– Na području Splita trenutno imamo 11 paketomata, od kojih su najprometniji na benzinskoj postaji INA Sućidar, u City Centeru one Split, te u sklopu Kauflanda u Ulici 114. brigade. Kolege prate frekventnost korištenja naše mreže od 300 paketomata, te ih prema potrebama korisnika premještaju na pogodnije lokacije.

Trenutno razmatramo nove lokacije za postavljanje paketomata u Splitu, a korisnike ćemo o tome obavijestiti nakon završetka procesa postavljanja putem naših internetskih stranica i društvenih mreža – stoji u odgovorima Ureda za korporativne komunikacije HP – Hrvatska pošta d.d.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:33