StoryEditorOCM
Splitstigla dozvola

Splitski poduzetnik kreće u ambiciozan projekt; na atraktivnoj lokaciji uz more niknut će novi hotel. Znamo sve detalje

Piše Sandi Vidulić
6. siječnja 2024. - 16:50

Na Žnjanu je izdana građevinska dozvola za još jedan hotel "teške kategorije" što se tiče broja smještajnih jedinica. Tvrtka "Hotel Ruzmarin" iz Podstrane dobila je sredinom prosinca dozvolu da gradi hotel od 113 smještajnih jedinica sa pratećim sadržajima.

Ovaj objekt imao bi dvije podzemne etaže, prizemlje i pet katova. Hotel se namjerava izgraditi istočno od Hotela "Radisson Blu Resorta", uz Bračku ulicu. Projektantska tvrtka je "Mod" d.o.o. odnosno, njihova arhitektica Mirjana Beganović.

image
Saša Burić/Cropix

Informaciju nam je potvrdio pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Teo Vojković.

Predmetna građevinska dozvola je izdana. Za istu još nije utvrđena pravomoćnost, što će se provesti kad se ostvare zakonom propisani uvjeti (protek zakonom propisanog roka od uredne dostave strankama)".

image

Teo Vojković

Nikola Vilić/Cropix

Vlasnik firme "Hotel Ruzmarin" je Mateo-Teo Juradin, poznatiji kao vlasnik hotela "San Antonio" u Podstrani, vlasnik je i hotela "Jupiter-Diocletian" na Grabovčevoj širini u Splitu, te apartmana "Bošket Luxury Rooms".

Kupio je od "Konstruktora" i poslovni prostor površine 244 kvadrata na drugom katu kupališno-poslovnog kompleksa na Bačvicama, u kojem je nekada poslovao restoran "Bota Šare", zato jer taj dio nije proglašen za pomorsko dobro.

image
Saša Burić/Cropix

Ipak, šira javnost u Hrvatskoj za Juradina je čula kao za "samozatajnog splitskog poduzetnika", kako su ga mediji nazvali, koji je zajedno s bivšim ministrom prostornog uređenja, gradnje i državne imovine Ivanom Paladinom bio umješan u aferu oko obveznica IGH. Naime, pisalo se kako su Paladina i Juradin ispod cijene preuzeli nenaplative obveznice IGH koje imaju vrijednost u nekretninama.

Hotel na Žnjanu se namjerava graditi na površini od 3989 m2, a tvrtka "Hotel Ruzmarin" je preuzela nekretninu 2020. od druge tvrtke "Memento Spalato" čiji nadzorni odbor se skoro čitav nalazi na Cipru, ili barem tamo imaju službene adrese.

Memento Spalato je u veljači stavio na prodaju dvije parcele ukupne površine 7195 m2. Jedna parcela je južno od Radissona, donekle čak ispred dijela tog hotelskog kompleksa (čestica je ispod Puta Radoševca), a druga se nalazi istočno od tog hotela uz Bračku ulicu.

image
Saša Burić/Cropix

Zemljište istočno od Radisona prodavalo se po početnoj cijeni od 2,3 milijuna eura, ili 585 eura po četvornom metru, dok se za manju parcelu od 3206 m2 tražilo 1,87 milijuna eura. Zanimljivo da su na parcelu za koju je ovih dana izdana građevna dozvola bila upisana velika založna prava od 33,6 milijuna eura.

Ali, nakon Juradinove kupnje, tvrtka "Aedro finance" Ltd., koja je inače iz Belizea i smještena je na Karipskom moru, pristala je na besteretni otpis i to "temeljem zakona o međunarodnim trgovačkim poduzećima države Belize" kako stoji u vlasničkom listu.

Obje ove parcele koje su bile na ponudi kupio je Juradin 2020. godine. Za donju parcelu, koja je dijelom ispred Radissona i bliže je moru, gdje namjerava graditi "Hotel Kadulja", Juradin je osnovao istoimenu tvrtku koja će voditi taj projekt. Još nije dobio građevinsku dozvolu, iako je poslao u Banovinu zahtjev 2022. godine. No, prema Geoportalu nije priložio kompletnu dokumentaciju.

image
Saša Burić/Cropix

Ovoliku hotelizaciju za ovo područje omogućio je detaljni urbanistički plan koji je praktično na svakoj parceli predvidio turističko-ugostiteljski objekt ili stambeni objekt. To je urbanizam koji se godinama spominje kao primjer lošeg planiranja. Prvenstveno zbog intenzivne gustoće gradnje, jer zelenih pauza između zgrada ima samo tamo gdje još građevinska operativa nije počupala drveće i makiju i krenula u akciju.

Kad je od sredine devedesetih krenulo izgrađivanje u turističkoj zoni Žnjana pod krinkom apartmana prodavali su se naveliko stanovi. Zatim su ti novi stanari kukali kako nemaju nikakvih sadržaja, djeca im se moraju pola sata se voziti autobusom do škole, žalili su se na lošu komunalnu infrastrukturu.

Nakon toga je krenula apartmanizacija Žnjana. Pa su se stanari počeli žaliti kako žive u polupustim zgradama jer su stanove do njih kupovali neki ljudi iz udaljenih krajeva Hrvatske koji nisu imali veze sa Splitom, samo da bi ih preko svojih firmi iznajmljivali. A neke su zgrade skoro čitave "zamrle" i ugasile svjetla nakon ljeta.

image
Saša Burić/Cropix

Sada se pak izdaju građevinske dozvole za hotele, ostaje vidjeti hoće li oni pomrsiti račune nekim privatnim iznajmljivačima. Uz šetnicu Ivana Pavla II već neko vrijeme je izdana građevinska dozvola za hotel sa 156 smještajnih jedinica.

Doduše, investitor je u listopadu zatražio produženje dozvole, izgleda da još nije u stanju krenuti u gradnju. Produljenje građevinske dozvole za svoje apartmane koji bi bili također ispod Radissona zatražila i tvrtka "Miletich Abadie". No, prvi vjesnik promjene je Kotarčev Hotel Amphora.

image
Vojko Bašić/Cropix

Koliko smo izbrojali na internetu se ukupno 28, što hotela, a što raznih manjih objekata za smještaj, reklamira da su kraj plaže Žnjan (iako su neki uz samu plažu, a neki su udaljeni 500 do 700 metara). Tako da kad se izgrade novi hoteli, ostaje pitanje - za koga će Grad potrošiti planiranih 45 milijuna eura (bez PDV-a) na Žnjan?

Kažu da je 5 četvornih metara prostora po kupaču potrebno da bi na plaži bio optimalan boravak. No, kad na uređeni Žnjan navale svi stranci iz hotela i apartmana i domaći svit, bit će to jedan veliki mravinjak. Vrlo skupo plaćeni.

Ili će vlasnici visokokategornih hotela pronaći načina da nekakvim koncesijama izbore više mjesta za svoje goste?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:37