StoryEditorOCM
Splitsve je opisao

Splitski iznajmljivač na sve adrese prijavio ilegalnu konkurenciju: ‘Pogledajte kako na Booking.comu rade u ilegali!‘

Piše Lucija Vujnović
9. listopada 2023. - 19:40

Snalažljivi građani Splita iz godine u godinu turističku sezonu pokušavaju iskoristiti što je više moguće, a najviše profitiraju oni koji imaju nekakav objekt za iznajmljivanje.

Kontinuiranim praćenjem rada vlasnika tih smještaja tijekom sezone evidentno je da u Splitu postoje dvije vrste iznamljivača. Jedni su oni koji uredno plaćaju PDV i sve ostale prihode i prireze, a drugi su oni koji su pronašli načine da to zaobiđu.  

Prvu skupinu karakterizira osjećaj bespomoćnosti, iskorištenosti i ljutnje te se pitaju isplati li se uopće u Lijepoj našoj biti pošten kad ovi prvi - ilegalni - prolaze nekažnjeno.

Jedan se čitatelj obratio svima nadležnima, no oni su se oglušili na njegove upite. 

image
Duje Klarić/Cropix

- Napravio sam telefonsku anonimnu prijavu kod porezne uprave za nekoliko objekata u gradu Splitu. Očito je da rade u ilegali, vode se kao privatni iznajmljivači, nisu u sustavu PDV-a, plaćaju samo paušalni porez, naplatu vrše samo u gotovini ili Booking.com vrši naplatu za njih, pa završe uplatu na kraju mjeseca, a imaju po pet do osam, a neki čak i 11 i više smještajnih jedinica. Kako je moguće da turistička zajednica i naša država ništa ne poduzimaju po tom pitanju? - pita jedan od iznajmljivača koji sve to plaća već 20 godina. 

- Vlasnik sam jednog objekta za iznajmljivanje, a država i Turistička zajednica me već od 2003. godine tretiraju kao da sam hotel jer sam te godine upao u sustav PDV-a. Cijelu godinu prije, 2002. godine, napravio sam  toliki promet da više nisam mogao raditi kao privatni iznajmljivač. Moj smještajni objekt ima pet soba i napravi godišnji promet da je nemoguće raditi i sve obveze plaćati kao obični građanin, već me se tretira kao malog poduzetnika. Godine 2003. morao sam otvoriti obrt i od tada radim kao obrtnik koji državi plaća PDV i porez na dohodak... - navodi Splićanin čiji su podaci poznati redakciji. 

Svi ga izignorirali

Vlasnik ovog objekta poslao je mnoštvo mailova svima koje smatra odgovornima za ovakve propuste, no svi su ignorirali njegove mailove upućene Turističkoj zajednici Split, Ministarstvu turizma i sporta RH, Poreznoj upravi Split, Državnom inspektoratu RH. Kad je shvatio da nitko ne reagira i da vodi monolog, obratio se i predsjedniku Zoranu Milanoviću.   

- Vladi RH nisam ni poslao jer od njih ne očekujem nikakvu pomoć, samo mi mogu odmoći. Nisam dobio niti jedan odgovor ni od koga! - kaže on, stoga se odlučio obratiti medijima. 

- Znam i ja, a vjerojatno i ostali znaju, na koji način ti objekti obilaze zakone, podijele smještajne jedinice na više vlasnika s ciljem da ne upadnu u sustav PDV-a. Ali kako je moguće da se opet vode kao jedan objekt na Booking.comu?! Što je još gore, kako je moguće da iz Turističke zajednice to ne vide, a ni iz Porezne uprave?! - pita se.

image
Duje Klarić/Cropix

- Ti objekti plaćaju struju kao obični građani, ne moraju imati raznorazne ateste za vatrodojavu i slične, ne plaćaju državi PDV niti porez na dohodak na kraju godine, a rade godišnji promet da bi trebali biti u sustavu PDV-a! Kako je moguće da dozvoljavate objektima koji imaju više smještajnih jedinica nego ja, a čak su i cjenovno skuplji od mene, da rade kao privatne osobe? Kako nitko od vas ne prekontrolira i dojavi Državnom ispektoratu ili Poreznoj ili kome već?! 

- Svi ti objekti meni i meni sličnima otežavaju poslovanje, a i kradu državu neplaćanjem PDV-a i svih drugih davanja koja bi trebali plaćati. Opet ponavljam, trebate samo otići na stranicu Booking.com pa ćete vidjeti gomilu tih objekata koji imaju više jedinica od mene, a rade kao iznajmljivači u domaćinstvu.

Postoji cijeli niz pravila kojih se iznajmljivači moraju pridržavati, a za hotele i hostele također postoje kategorizacije. Kad bi se svi iznamljivači vodili prema uputama koje su objavljene na internetskim stranicama (ovisno o tipu objekta), taj bi proces uključivao niz radnji koje su iznajmljivači dužni slijediti. 

Dokument "Kako postati iznamljivač" dostupan je svima, a sadrži deset stranica gdje je svaka stavka detaljno objašnjena, no mnogi iznajmljivači ili ne znaju da sve to uopće postoji ili su svjesni toga, ali im dosadi čitati već nakon drugog pogavlja. 

Oni koji su uspješno ispunili svu dokumentaciju i uložili određeni napor da dođu do kategorizacije na kraju teško mogu konkurirati onima koji, kaže naš sugovornik, ne slijede pravila. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Tko čita pravilnike?

Ministarstvo turizma objavilo je i prethodno spomenuti Pravilnik, no činjenica je da mnogi splitski objekti ne zadovoljavaju velik dio navedenih kriterija, a ipak neometano obavljaju svoj posao. 

Na Booking.comu je proces malo jednostavniji, a uključuje dodavanje podataka o jedinici, dodavanje sadržaja objekta, opis objekta, dodavanje fotografija, personaliziranje vašeg profila i spremni ste. 

image
Afp

Iz svega navedenog, ne čudi da je upravo najveći broj ilegalnih smještaja upravo preko ove platforme. Tijekom ljetne sezone otkrili smo niz takvih objekata te time potaknuli da se otkriju i na koncu zatvore. 

Iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo stigao je odgovor, a referiraju se na niz članaka kojima se potvrđuje kako je sve po zakonu. 

- Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti propisano je da će se rješenje o odobrenju pružanja usluga u domaćinstvu izdati na zahtjev iznajmljivača uz sljedeće uvjete 1. da je vlasnik objekta, 2. da objekt u kojem će se pružati usluge ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju i 3. da građevina – objekt u kojem će se pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu ispunjava uvjete sukladno posebnim propisima kojima se uređuje gradnja - uvodno je objašnjenje mag. oec. Ana Glaurdić Mekinić, voditeljica pododsjeka Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

- Iznimno, iznajmljivač može pružati usluge i u objektu koji je u vlasništvu njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera sukladno posebnom propisu koji regulira životno partnerstvo osoba istog spola, srodnika u ravnoj liniji ili člana obitelji, uz njihovu pisanu suglasnost za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - nastavlja. 

- Propisano je da se rješenje može izdati jednom i/ili obama bračnim ili izvanbračnim drugovima ili životnim partnerima, i/ili jednom ili više članova obitelji, s tim da ukupni smještajni kapacitet utvrđen u izdanim rješenjima ne prelazi maksimum smještajnog kapaciteta, odnosno do najviše deset soba, odnosno 20 kreveta, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti.

- S obzirom na važeći zakon ovo upravno tijelo nema mogućnosti ograničiti broj iznajmljivača niti ima mogućnost zabraniti da bračni drugovi, članovi obitelji (ako dokažu srodstvo) zatraže izdavanje rješenja na svoje ime uz suglasnost vlasnika objekta. Ovaj upravni odjel nije nadležan za kontrolu rada iznajmljivača nakon ishođenog rješenja. Inspektorat, turističke inspekcije, porezne inspekcije imaju ovlasti utvrditi rade li iznajmljivači suprotno zakonu i izdanim rješenjima - odgovorila je Glaurdić Mekinić.

image
Tom Dubravec/Cropix

‘Svi rade u ilegali‘

Našeg sugrađanina s početka priče nije oduševio odgovor, a poslao je i svoju interpretaciju odgovora koji smatra "šturim". 

- Po zakonu privatni građani mogu iznajmljivati najviše deset smještajnih jedinica s najviše 20 kreveta, s tim da smještajne jedinice mogu biti u vlasništvu po nekoliko različitih osoba samo najuže obitelji tako da se ne upada u sustav PDV-a, nego da se može na taj način raditi kao privatni građanin.

Ali, kažem, svi rade u ilegali jer imaju samo jedan profil na stranici Booking.coma i Booking njima uplaćuje isto samo na jedan bankovni račun. Samo po tome bi svi trebali biti obveznik plaćanja PDV-a i svih ostalih davanja. Isto tako, na stranici Booking.com vidim neke objekte koji prihvaćaju samo gotovinu kao način plaćanja. Rade kao privatni građani, a za garanciju rezervacije traže od gostiju podatke kreditnih kartica za vršenje predautorizacije sredstava prije dolaska gostiju!

Kako je moguće da banke privatnim građanima daju POS uređaje za kreditne kartice !?!?! To je samo za firme i obrtnike, tako sam ja barem mislio do dana današnjeg - piše on.  Pitanja je mnogo, a odgovora malo. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:49