StoryEditorOCM
SplitAPEL ZA POMOĆ

Splitski branitelj već 8 godina ne može izići iz zgrade: ‘Život nije bračni krevet s kojeg se jedva miče, pomozimo mu!‘

Piše Split SD
18. rujna 2023. - 08:08

Andrija Lipanović, predsjednik Športsko-rekreativne udruge osoba i djece s invaliditetom "Vjeruj i djeluj", uputio je javni apel putem svog Facebooka za pomoć branitelju Ivi Weberu

- Poradi ovakvih skromnih ljudi i hrabrih ratnika koji su nas čuvali i branili kada je tribalo, koji su ostavljeni u svoja četiri zida na brigu i nebrigu društva, pozivam narod grada Splita i Splitsko dalmatinske županije na veliku humanitarnu akciju "Brat uz brata, Hrvat uz Hrvata".

Gospodin Ivo Weber je dragovoljac Hrvatskih obrambenih snaga od prvog dana Domovinskog rata koji je preživio sve ono ružno da bi mi danas bili sritni i zadovoljni.

image
Facebook 

Gospodin Ivo već osam godina zbog amputacije desne noge, zbog 140 kilograma težine i zbog invalidskih kolica ne može izaći na ulicu iz svoje zgrade na Splitu 3 u Jeretovoj 11, a sve zbog toga jer ulaz u zgradu nema adekvatnu rampu za osobe s invaliditetom kao što je Ivo.

image
Saša Burić/Cropix

Sustavno se borio sa problemom svih osam godina i naišao na sve moguće prepreke i prebacivanje loptica. To znam iz prve ruke kako je kada si šikaniran - navodi u svom postu Lipanović.

O njegovom problemu Slobodna Dalmacija je već pisala prije točno dvije godine, kada ga je naša novinarska ekipa posjetila u stanu na koji je osuđen jer nema adekvatnog izlaza iz zgrade.

Ivo Weber je već godinu i pol dana zarobljen u zgradi na Splitu 3, razlozi su bizarni: Ovo je kao u Alan Fordu. Kad moram izaći, zovem Hitnu da dođe po mene!

- Na inicijativu moga prijatelja iz kvarta Split 3 i školskog kolege gospodina Ivice Mule zajedničkim posjetom našem Ivi udružili smo snage i započinjemo humanitarnu akciju za hrabrog i skromnog čovika kojem je to i više nego potrebno.

Život nije bračni krevet sa kojeg se jedva i miče. Ivi je potreban i osobni asistent da mu se pomogne kroz život i da napokon ugleda svjetlost dana bez da zove hitnu u ispomoć, jer jedino izađe kada dečki s hitne dođu i iznesu ga u invalidskim kolicima da otiđe do doktora na pregled.

image

Saša Burić/Cropix

Saša Burić/Cropix

Ivo je zanemaren od sustava i nije jedini, danas, sutra to možemo biti mi, vi, bilo ko. Ivi za ulazak u zgradu moramo osigurati pomični lifter i električni medicinski krevet poradi lakše i jednostavnije svakodnevnice.

Radi se o iznosu od 15.000 do 17.000 eura. Kada prikupimo sve ponude izaći ćemo u javnost s točnom cifrom opreme koja mu je i više nego potrebna. Sada želim od vas narode da dijelite, mediji da plasiraju priču u javnost bez kojih nijedna akcija nije moguća.

image
Facebook 

Prozivan predsjednika socijalnog vijeća, predsjednika vijeća za pristupačnost, sve one službe i braniteljske Udruge koje su Ivu šikanirale zadnjih godina i nisu mu pomogle bar rampu za uć i izać iz zgrade pomoć odradit i omogućit istu.

Isto tako pozivam gradonačelnika grada Splita, sve dogradonačelnike, sve gradske Vijećnike i političke strukture da se u ponedjeljak 18. rujna u 11 sati postroje pod prozorom i ulazom u

Jeretovu 11, da posjetimo Ivu kojem je pomoć neophodna i da se uvjere u žalost ovog sustava.

image

Saša Burić/Cropix

Saša Burić/Cropix

Osobno Vas, gospodo čekam da se na vlastite oči uvjerite u žalosno stanje života naših sugrađana koji su dali svoje zdravlje da bi ih sustavno šikanirali. To je nedopustivo i neoprostivo, jer stanje je alarmantno - zaključio je Andrija Lipanović svoj apel.

Inače, za sve koji žele pomoći, sve donacije idu preko Udruge "Vjeruj i Djeluj" s naznakom pod opisom plaćanja

"Pomoć za Ivu Vebera"

Iban; HR66 2340 0091 1110 4732 3, PBZ

Model uplate; HR00

Poziv na broj je datum uplate, npr; 16092023

Bic, swift code; PBZGHR2X

Opis plaćanja je; Pomoć za Ivu Vebera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:59