StoryEditorOCM
SplitVRHUNAC SEZONE

Splitske škole desetkovane zbog gripe, u učionicama je jedva 10 učenika. Stručnjaci imaju poruku za zabrinute roditelje

Piše Ivica Marković
16. siječnja 2024. - 14:22

Gripa poharala Gripe!

Uznemirujuća informacija dospjela je do nas, kada nam je jedan roditelj, čije dijete ide u OŠ "Lokve-Gripe" dojavio kako u toj splitskoj osnovnoj školi, u razredima sjedi samo po 10-tak djece, jer su preostala djeca ostala kod kuće zbog gripe.

Zbog ove informacije koja je u ovo doba godine, kada je gripa normalna pojava u društvu, uznemirujuća samo onima kojima je još "ljeto u glavi", kada nema gripe, nazvali smo OŠ Lokve-Gripe i njezinog ravnatelja Davora Šimića.

- Imamo određen broj odsutne djece, ali to nije ništa dramatično, odnosno isto je ili slično kao i onih godina prije Covida. Tih godina smo u sezoni gripe znali u razredima imati samo petero učenika, jer je gripa tada bila normalna pojava. Sada djece nedostaje u razredima, ali ni približno toliko, da bi se od toga radila panika.

image
Jakov Prkić/Cropix

Meni, kao ravnatelju veći je problem izostanak nekih učitelja koji su ostali kod kuće zbog gripe, prehlade ili nečeg sličnog, a takvih je podosta, pa imamo i veliki broj zamjena. Samo jutros su nam kod kuće, zbog gripe ostala dvojica učitelja, kazuje Šimić.

Dobro, sada kada smo čuli kako u OŠ Lokve-Gripe i nije tako dramatična situacija kakvom je neki žele prikazati, jer su u "strahu roditelja velike oči" nazvali smo i doc. dr. sc. Željku Karin, ravnateljicu Nastavnog zavoda za javno zdravsvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) i od nje smo zatražili podatke o onima koji su pozitivni na neko od respiratornih oboljenja.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Dnevno na razna respiratorna oboljenja testiramo između 150 i 250 ljudi. Eto, u ponedjeljak smo imali 90 osoba koje su upućene na testiranje za gripu. Njih 21 je bilo pozitivno, što je 23,3 posto. Zbog Covida se došlo testirati njih 94, pozitivnih je bilo 12, što je 12,8 posto.

Zbog sumnje na hripavac na testiranje je upućeno 68 osoba, a njih devet je bilo pozitivno, što je 13,2 posto. Ljudi moraju shvatiti da nije ništa neuobičajeno da u ovo doba godine imamo toliko respiratornih oboljenja. Svake godine imamo gripu, hripavac, RSV... i sada je više tih oboljenja nego prije mjesec ili dva dana.

Da ih je tada bilo više nego obično, to bi bilo uznemirujuće, jer ih u to doba godine i ne očekujemo. No, sada, oni su normalna pojava. Ne treba nepotrebno podizati paniku. I u naše doba bi razredi u školama, u zimskim mjesecima znali "zjapiti" prazni jer smo oboljevali od gripe ili prehlade, pa nitko zbog toga nije dizao paniku, jer je to bilo normalno - rekla je dr. Karin.

A, da bismo umirili pučanstvo koje "strepi" od gripe nazvali smo i doc. dr. sc. Mirelu Pavičić Ivelju, predstojnicu Klinike za infektologiju KBC-a Split i upitali je imaju li oni povećani broj slučajeva raznih respiratornih oboljenja?

- Očekivano. Više sada nego prije dva mjeseca, ali nema panike - kratko je komentirala.

image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:20