StoryEditorOCM
Splittradicija

Splitska procesija Vele Gospe posvećena ženama: ‘Za pravo i prosvijetljeno materinstvo nužna i korisna vjera u Boga‘

Piše Damir Šarac
15. kolovoza 2023. - 21:19

Slijedeći tisućljetnu tradiciju, ulicama Splita na svetkovinu Vele Gospe, od katedrale svetoga Dujma do Pojišana prošla je zavjetna procesija s nekoliko tisuća vjernika u kojoj je nošena čudotvorna ikona Gospe od Pojišana na srebrnom prijestolju, zaštitnice splitskoga puka i pomoraca.

Svetište na Pojišanu datira iz desetog stoljeća a u njemu se čuva ikona Bogorodice Hraniteljice iz XIII. stoljeća koja se u grad spuštala u svim većim nevoljama poput kuga, ratova i suša, kako bi se isprosilo spas i milost, a s katedralom je povezuje titular Uznesenja Marijina, što je moguće i razlog ove drevne ‘dvostruke‘ procesije: jutarnje, ‘male‘ kad Gospinu sliku u grad donose pojišanski ministranti, i večernje gradske procesije kad se Gospe praćena tisućama vjernika vraća u svoje svetište na ramenima pučana i mornara.

Cure došle, momci nisu

Ta je tradicija ove godine iz nepoznatih razloga prekinuta, naime Gospinu sliku nosili su samo pripadnici HRM-a, ali ne i predstavnici pučana u splitskim nošnjama. Po ‘splitsku‘ odjevene cure su se pojavile, momci nisu. Čudna godina: u procesiji prvi put nije sudjelovao ni nadbiskup, nego je apostolski administrator splitsko-makarske nadbiskupije, msgr. Želimir Puljić sačekao kraj procesije pred crkvom na Pojšanu gdje je predvodio svečano misno slavlje, što za njegove godine (76), te jutarnji napor na procesiji u Sinju nije neobično. Doduše, njegov vršnjak, splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Marin Barišić, redovito bi i po najvećim vrućinama istog dana prehodao obje velike dalmatinske procesije na Velu Gospu, i sinjsku i splitsku.

image

Msgr. Želimir Puljić

Nikola Vilić/Cropix
image

Procesija ulicama Splita sa slikom čudotvorne Gospe od Pojišana

Nikola Vilić/Cropix
image

Procesija ulicama Splita sa slikom čudotvorne Gospe od Pojišana

Nikola Vilić/Cropix

Zato se odazvao gradonačelnik Ivica Puljak, predstavnici Županije i drugih službi, te bivši splitski poteštat Andro Krstulović Opara s obitelji, koji su hodali u mnoštvu od Peristila do Pojišana. Tijek procesije animirao je katedralni župnik don Ante Mateljan, podsjetivši na poeziju hrvatskih pjesnika posvećenih Bogorodici, pjevao je župni zbor s Pojišana, a vjernike i hodočasnike pozdravio je upravitelj svetišta i gvardijan samostana franjevaca-kapucina fra Žarko Lučić.

‘Nema recepata‘

- Ne smijemo zatvarati oči pred problemima s kojima se susreću žene diljem svijeta, posebice u vezi diskriminacije i nasilja. Stoga je vrlo važno pitanje kako pomoći suvremenim ženama i majkama da budu dostojne svoga poziva. Kako pomoći suvremenim djevojkama da postanu dobre i odgovorne žene i majke? Kako ih zaštiti u svijetu "izvrnutih vrjednota, loših primjera i ponuda" i pomoći im da ostanu na visini svoga poziva i zadatka? Nema gotovih recepata koje bismo mogli naučiti i u životu provoditi, osim one Isusove preporuke "rasti u milosti i krjeposti pred Bogom i pred ljudima". Moglo bi se ipak kratko i jezgrovito reći da je za pravo i prosvijetljeno materinstvo nužna i korisna vjera u Boga, česta molitva i iskrena pobožnost – zaključio je u propovijedi nadbiskup Puljić.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:37