StoryEditorOCM
Splitnovi slučaj laptalo?

Splitski pomorac već je 7 mjeseci u turskom zatvoru! Odvjetnica: ‘On je žrtva mafijaša.‘ Oglasio mu se i brat

Piše split sd
21. travnja 2024. - 10:33

Kapetan duge plovidbe iz Splita Marko Bekavac već se sedam mjeseci nalazi u turskom zatvoru u Ankari, a njegova odvjetnica kaže da postoji ozbiljna sumnja da je kapetan Bekavac žrtva međunarodne krijumčarske organizacije i određenih propusta u policijskoj istrazi, te da je slijedom toga nevin i neosnovano uhićen i zatvoren, piše Dalmacija Danas

Kako navode, tijekom posljednje plovidbe kapetan Bekavac je zapovijedao brodom PHOENICIAN 1 koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i koji plovi pod panamskom zastavom. Kapetan je trebao preuzeti teret na navedeni brod u luci Barranquilla u Kolumbiji i prevesti ga natrag u Tursku, a radilo se o teretu koji se krcao u vrećama (gnojivo).

Prema riječima odvjetnice, kapetan Bekavac je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da se posao obavi po propisanoj sigurnosnoj proceduri. S obzirom da se prvi put u karijeri našao u toj luci i vodama oko Kolumbije i Kariba, a znajući da se radi o luci koja je poznata po krijumčarenju drogom, zatražio je od brodara (kompanija ISKENDERUN) dodatne mjere osiguranja tj. postavljanje kamera i angažiranje privatne zaštitarske agencije, ali je vlasnik to odbio tako da se ostalo kod postojećih mjera koje uključuju 24 satno dežurstvo za što su bili zaduženi prvi i drugi časnici palube.

Portal Dalmacija Danas navodi da je ukrcavanje tereta na brod trajalo je od 25. kolovoza 2023. do 6. rujna 2023, a 5. rujna na brod je stigao tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika koji je izvršio pretragu i napustio brod bez da su iša kapetanu Bekavcu kazali. 

Ponovno su na brod došli 6. rujna s psom dresiranim za otkrivanje prisustva narkotika i taj je dan pronađeno 14 vreća teških između 20 i 30 kilograma u AfterPeak tanku sa sumnjom da bi se moglo raditi o drogi. Iskrcali su vreće, bez provjere što je u njima, niti je kapetanu išta predočeno ili dano na potpis. 

Nakon intervencije turskog veleposlanstva brod je nastavio plovidbu prema Turskoj, a nakon uplovljavanje u tursku luku Ergeli kapetan Bekavac je policiju objavijestio o incidentu u Kolumbiji, nakon čega je turska policija pretražila brod i duboko u skladišnom dijelu su pronašli određeni broj vreća koje su navodno sadržavale drogu.

Kapetanu ponovo ništa nije predočeno, niti je pred njim provjereno što se u tim vrećama nalazilo. Uz to, oduzet mu je njegov osobni USB stick koji mu do današnjega dana nije vraćen, piše Dalmacija Danas.

Na brodu je bilo 20 članova posade, a pola ih je odma pušteno dok je drugih 10 zadržano, među kojima je i kapetan, i nalaze se u zatvoru od listopada 2023. Još nije održano niti jedno ročište pred sudom u Turskoj.

Odvjetnica kapetana Bekavca tvrdi da je on suglasan da se o ovom slučaju obavijeste i Interpol i DEA, kao i sve institucije vlasti u Republici Hrvatskoj i Turskoj, da se provede detaljna istraga i utvrdi istina.

"Kapetan Bekavac jedino zna da je on nevin i da je žrtva neke organizirane i opasne mafijaške organizacije. Radi se o hrvatskom državljaninu koji se našao u teškoj situaciji u stranoj zemlji, te su njegova ljudska i građanska prava ugrožena", stoji u priopćenju odvjetnice koji donosi Dalmacija Danas.

Novinarka portala Dalmacija Danas razgovarala je i s kapetanovim bratom Jozom Bekavcem koji smatra da sve miriše na namještaljku te da je njegov brat upao u "kašetu brokava". 

"Nitko mu ništa ne govori, nitko ništa ne zna, imao je kao jedno ročište prije par mjeseci na kojem ga se jedino pitalo je li kriv ili nije, a on je krivnju negirao. Nije bilo razgovora, rasprave, ničega, iako je on htio iznijeti svoju obranu. Sutkinja ga je tada prekinula i rekla da ne može iznositi nikakve detalje.

On osim što je hrvatski građanin, ujedno je i europski građanin i trebao bi imati zaštitu, treba se znati je li kriv ili nije, ne mogu ga toliko držati u zatvoru. Na kraju dana, žao mi ga je, cijeli život je plovio, sada ima 60 godina i nikada nikakvih problema nije imao, i ovo mu se desi", kazao je kapetanov brat Jozo Bekavac za Dalmacija Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 11:09