stdClass Object ( [id] => 1240652 [title] => Split se toliko promijenio nagore od početka 90-ih! Pohlepa za novcem i korupcija dovele su do kraha urbanističkog planiranja, tužne sudbine snašle su mnoge gradske simbole... [alias] => split-se-toliko-promijenio-nagore-od-pocetka-90-ih-pohlepa-za-novcem-i-korupcija-dovele-su-do-kraha-urbanistickog-planiranja-tuzne-sudbine-snasle-su-mnoge-gradske-simbole [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U zadnjem dijelu serijala o urbanističkom i graditeljskom razvoju Splita od druge polovine 19 stoljeća do danas, bavimo se razdobljem od nastanka Republike Hrvatske. Riječ je o razdoblju od tridesetak godina koje je po mnogočemu različito od prijašnjih.

Unatoč nastojanjima Antonija Bajamontija, a kasnije i narodnjaka, u doba Austro-Ugarske Monarhije Split je bio provincija na rubu značajnih kulturnih i ekonomskih promjena. Grad u zadnjem periodu Monarhije dobiva na značaju s razvojem gradske luke, tvornice cementa i željeznice, ali je taj proces prekinut Prvim svjetskim ratom.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

U Kraljevini Jugoslaviji Split je bio središte Dalmacije, gradski čelnici bili su politički dobro vezani s vlastima u Beogradu. No, u samom gradu su postojali politički antagonizmi, Split je na izborima 1928. godine odabrao hrvatsku opciju i bio optužen od režimskih krugova da je izgubio status “najjugoslavenskijeg grada”.

Ali, 6. siječnja 1929. kralj Aleksandar Karađorđević je uveo diktaturu, ukinuo političke stranke i imenovao općinsko vijeće na čelu s gradonačelnikom Jakšom Račićem. Zahvaljujući istaknutoj ulozi koju je dobio u atmosferi diktature, ali i nekim sposobnim gradonačelnicima, Split je ostvario značajan urbanistički razvoj praćen privatnim i državnim investicijama.

U socijalističkoj Jugoslaviji Split ponovno dobiva ulogu glavne poluge u Dalmaciji. Dapače, za razliku od Zadra koji će ‘71. doživjeti smjenu vodstva i vrijednog gradonačelnika Kažimira Zankija, Split ima veliki priliv državnih investicija, osobito u izgradnju Splita 3, u vrijeme kad je od konca šezdesetih do sredine sedamdesetih gradonačelnik Jakša Miličić. Također, zahvaljujući dobrim političkim vezama sa “centralom”, ali i spretnosti splitskih političara koji su izbacili Rijeku iz konkurencije, Split dobiva Mediteranske igre 1979. za koje je uloženo 2,6 milijardi ondašnjih dinara.

---

image

Ulica Ruđera Boškovića

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Južnohrvatski’ grad

Nakon osnivanja Republike Hrvatske situacija se preokrenula kao odraz u ogledalu. Za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana Dalmacija je postala “južna Hrvatska”, a tako su je onda zvali i svi članovi HDZ-ove elite. No, to je imalo političke implikacije za Split, koji nakon dužeg vremena nije imao status grada miljenika državne vlasti. Tuđman je htio Hrvatsku sa centralističkom upravom bez regionalnih podjela, gdje su županije tek ekspoziture HDZ-ove vlasti.

Međutim, ovo je razdoblje u kojem je Zadar profitirao od bliskih veza sa Zagrebom, čak i u vrijeme kad je u državi SDP bio na vlasti. Ali, Split je potpuno podbacio, njegovi bi ministri i saborski zastupnici, čim bi stupili na Markov trg, doživjeli amneziju.

Dakle, s manjim značajem i državnim sredstvima Split je u novim političkim i ekonomskim okolnostima bio prepušten da sam planira svoj razvoj, a krojile su ga prevrtljive političke elite, investitori koji su htjeli što bržu dobit, vlasnici zemljišta i banke.

Na početku devedesetih pretvorbom je ugašen Urbanistički zavod Dalmacije koji je u bivšoj državi bio izuzetno važan za prostorno planiranje. Njegovo upokojenje obavljeno je prije negoli je počela intenzivnija gradnja.

Paralelno s ovim, događa se krah urbanističkog planiranja. Novi Generalni urbanistički plan će se donijeti tek 2005., a prije toga će se GUP iz 1978. “dopunjavati” detaljnim planovima po potrebi investitora koji su gledali kako što manje investirati, a zaraditi.

Novi Generalni urbanistički plan, a i Prostorni plan Grada Splita koji je nastajao paralelno s njime, stvorili su neke pretpostavke za razvoj grada od kojih većina nije iskorištena, čak su izrijekom zabranili gradnju stanova na Marjanu, ali nisu zaustavili beskrupuloznu eksploataciju resursa grada.

Premda je Split doživio katastrofalan demografski pad, a trend opadanja stanovništva se vidio već na popisu iz 2001., GUP i Prostorni plan grada Splita su 2005. zadržali ideju o velikim građevinskim područjima, što je bila ideja GUP-a iz 1978. koji je do 2000. predviđao znatno veći demografski rast.

---

image


 

Nikola Vilić/Cropix
---

Urbanisti su 2005. potrebu za stanogradnjom objašnjavali time da će rasti broj kućanstva s manjim brojem članova. Kao i da će se pojaviti nova kvaliteta potražnje (samci, stariji ljudi iz zapadnih zemalja, povremeno stanovanje itd.) i općeniti porast stambenog standarda. A predvidjeli su i mogući dolazak imigranata.

‘Drugorazredne’ zone

No, današnji je Split “pokriven” nerealno velikim građevinskim površinama, uzmemo li pad nataliteta i konstantno iseljavanje stanovništva. Po zadnjem popisu iz 2021. na području Grada Splita (uključujući Kamen, Stobreč, Srinjine, Sitno Gornje, Sitno Donje, Slatine i Žrnovnicu) živi 161.312 stanovnika, dok je privatnih kućanstava 59.947, a stanova 77.039. Što znači da postoji velika količina praznih stanova, od kojih se dio koristi kao apartmani.

U odnosu na ono što je do 1991. bilo izgrađeno dogodile su se promjene koje su značajno rekonfigurirale urbanu sliku Splita. Područje grada koje uključuje gradsku luku, zaključno s Trgom Gaje Bulata i Pazarom imalo je još u devedesetima funkciju kulturnog, političkog, opskrbnog i administrativnog središta grada. Tamo ste išli ako ste htjeli kupiti naočale, trebalo vam je nešto u željezariji, neki stari zanatlija, ako ste htjeli pogledati izložbu, “srediti papire” u Banovini, na “zdravstvenom” i “mirovinskom”.

Zadnjih dvadeset godina raspored ovih vitalnih urbanih funkcija u prostoru grada se radikalno mijenja. Gradska jezgra prestaje biti gradsko središte. Zbog procesa grabežne turistifikacije stanovništvo se iseljava, a stari zanati odumiru, dosta uslužnih djelatnosti se prebacuje u područje Splita 2 izgrađenog od konca pedesetih do sredine sedamdesetih. Ta zona je ranije smatrana za drugorazredne stambene kvartove, tipizirana nemaštovito projektirana naselja, spavaonice u kojima nema društvenih i javnih sadržaja.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

No, u zadnja dva desetljeća Spinut, Skalice, Glavičine, Sukoišan, Plokite, Bol, Manuš, Kman, Kocunar, Sućidar i Blatine, a posebno se to odnosi na šire područje uz Ulicu Domovinskoga rata i Dubrovačku ulicu, dobivaju neke uslužne sadržaje koji su izbačeni iz povijesne jezgre.

Split 2 postaje zona mješovitih funkcija; događa se tako da urbanisti “ubacuju” nove zgrade kao interpolacije koje donose i poslovne sadržaje, ili se nove djelatnosti useljavaju u postojeće prostore. Danas u ovim predjelima možete pronaći prodavaonice informatičke opreme i servise, urede odvjetnika, javnih bilježnika i prevoditelja, prodavaonice posteljine, papirnice, okuliste i dentiste, ljekarne, boutique odjeće i outlete, mesnice, kladionice, veće i manje dućane trgovačkih lanaca, arhitektonske biroe i urede za grafičke usluge, frizerske i pedikerske salone, cvjećarnice, kvartovske kafiće, manje hostele, apartmane...

Dolazak megatrgovina

No, to nije sve, opskrba se promijenila jer je Izmjenama i dopunama Županijskog plana prije petnaestak godina dozvoljeno da trgovački centri velikih gabarita mogu doći u grad. To je pak otvorilo mogućnost da uz područje Ulice Domovinskog rata “ateriraju” Kaufland, Tommy i Joker kao shopping mall koji je prvih godina od otvaranja bio senzacija (kao što je svojedobno bio PC Koteks). A uz Put Supavla su došle “Plodine” i “Lidl”...

Također, na području Splita 2 je najviše dječjih vrtića i škola, a budući da je na tim prostorima rahli urbanizam koji nije prezagušen betonom, to su dijelovi zelenih površina i javni prostori pretvarani u dječja igrališta koja se ograđuju.

Najveći je problem veliki nedostatak parkirnih mjesta, radi njega su automobilima okupirani nogostupi i devastira se zelenilo, ali taj problem je ipak manji nego u starijim dijelovima grada koji su izgrađeni između dva rata, gdje se po nogostupima ne može hodati od auta. Zajednički problem Splita 2 i užih područja grada jest što je 2008. GUP ukinuo odredbu po kojoj udaljenost zgrade od susjedne mora iznositi pola njezine visine, pa su ova područja grada žrtve “ubacivanja” zgrada koje smanjuju kvalitetu življenja u susjedstvu.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Split 3 je također prošao kroz velike promjene. S obzirom na stanje u kojem se održava, kao i sve što nije realizirano, Split 3 danas bolje djeluje kao uspomena o kojoj svjedoče fotografije, nacrti i makete, ili kao nedosanjani urbanistički koncept. Unatoč manjim komunalnim poboljšicama koje su izgurali čelnici kotareva, ovaj urbanistički megaprojekt “sekundarnog grada” je doživio degradaciju u odnosu na ono što je trebao biti, ali i na ono što je doista bio u nekim dijelovima.

Početkom devedesetih godina došlo je do nagle demografske promjene jer su se odselili umirovljeni JNA časnici i oni aktivni s obiteljima koji nisu prihvaćali Hrvatsku. Bilo je i nasilnih deložacija od strane onih koji su kao “osloboditelji” uzimali sebi veća prava od drugih građana Splita. Svakako, trebalo je vremena da se uspostave bilo kakvi odnosi između novih došljaka u stanove koji su građeni za bivšu elitu i onih starosjedilaca koji su ostali tu živjeti.

Split 3 nikad nije dobio javne skulpture Vaska Lipovca i drugih umjetnika, kako je najavljivano, niti je postavljena fontana u Boškovićevoj, ali je zato dobila spomenik HOS-u što je taj dio ulice pretvorilo u poligon za neofašističke obrede koje svakog 10. travnja izvode Marko Skejo i njegovi istomišljenici. Poslovni i uslužni sadržaji u Boškovićevoj su dugo godina zjapili prazni i derutni, a danas nisu na razini onog što su nekada bili.

Planirane zelene površine na Splitu 3 se nisu dogodile, negdje je zapelo zbog imovinskih odnosa, a negdje su prostore okupirali automobili do mjere da je problem pristupiti vatrogasnim vozilima kad trebaju gasiti požare u visokim zgradama. Udruge i građani iz kotara nastojali su održati postojeće stanje protiv namjera investitora da grade zgradu na rekreacijskom sadržaju R1 u Ulici moliških Hrvata, na drugom mjestu su zasadili ilegalnu zelenu površinu kako bi oplemenili prostor.

Također, Split 3 je uništavan neplanskom gradnjom i izmjenama urbanističkih planova. Pohlepa za novcem trajno je devastirala područja od Žnjana do Pazdigrada za koja se i dalje izdaju građevinske dozvole, a koja će se u budućnosti moći samo djelomično urbano sanirati.

očevši od druge polovine devedesetih nove zgrade su prethodile izgradnji kanalizacije koja je u neke od tih novoizgrađenih krajeva tek nedavno došla. Gradilo se tamo gdje nema poštenijih ulica, a da ne govorimo o otvorenim javnim sadržajima kao što su trgovi, parkovi i rekreacijske zone.

Problemi Kampusa

Ideja urbanizma Splita 3 je oživljena na sjevernom dijelu s Kampusom i nadvožnjakom koji je povezao sveučilišne sadržaje s Boškovićevom ulicom. U zadnjih 20 godina je na Kampusu izvedeno nekoliko zgrada fakulteta, Sveučilišna knjižnica i Studentski dom. Međutim, realizacija nije na razini prijašnjih rješenja Splita 3. Sveučilišna knjižnica ima brojne probleme sa zgradom o kojima najviše znaju njezini djelatnici.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Neki fakulteti se neće izvesti, iako su za njih provedeni natječaji, jer postoji otpor profesora npr. Pravnog fakulteta, pa neizgrađene površine smanjuju dojam ambijenta. Ovom neurednom dojmu doprinosi i to što se u obuhvatu Kampusa nalaze vlasnici bespravnih objekata.

Svoje kuće ne mogu legalizirati, a onemogućuju izgradnju sadržaja u funkciji Sveučilišta. Kampus je nesumnjivo najveći zahvat s društvenim sadržajima u Splitu u zadnjih 30 godina, ali pitanje je hoće li dobiti planirane javne prostore, trg, park, uređena parkirališta i podzemne garaže.

Još tužnija stvarnost vezuje se za reprezentativne objekte MIS-a. Za Mediteranske sportske igre 1979. izgrađeni su objekti od kojih su neki projekti bili od međunarodnog značaja kao Magašev poljudski stadion. No, pokazalo se da nakon silnih investicija uloženih u izgradnju ne postoje adekvatna sredstva za održavanje tako skupih objekata. Kompleks sportsko-poslovnog centra na Gripama izgleda očajno zapušteno, “Koteksova gljiva” na vrhu je posve razrušena. Poljudski stadion zahtjeva ogromna sredstva za obnovu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Loša sudbina je zadesila i “robne kuće” iz doba socijalizma. Neke su dijelom preuređene, ali su izgubile funkciju kao “Prima-Grad” i “Prima-Standa”, dok “Dalma Dobri” unatoč adaptaciji interijera izvana izgleda kao ruina. Urbana degradacija koju je Split doživio nakon 1991. najviše se osjetila na onim zgradama i kompleksima koji su trebali simbolizirati doba socijalističkog ekonomskog i graditeljskog prosperiteta.

Na području Splita 3, objektima MIS-a i na socijalističkim trgovačkim centrima. Dakle, upravo tamo gdje je arhitektura u bivšoj državi dobila zadatak da postane “događaj u prostoru” i simbolički predstavi volju bivše države i ondašnjih gradskih vlasti da Split pretvore u grad velikih ambicija i mogućnosti.

Krađa kvalitetnog prostora      

Razlozi propadanja ovih reprezentativnih objekata su različiti, imovinski, ekonomski i kriminalni, o čemu je dosta pisano. Kako bilo, možda je ironija sudbine da su oni dijelovi Splita izgrađeni u socijalizmu koji su smatrani za neambicioznu tipološku gradnju, u kojima su stanove uglavnom dobivali oni bez političkih povlastica, prošli nešto bolje u kaotičnom vrtlogu novih ekonomskih i političkih okolnosti.

Što se tiče bespravne gradnje, ona je u više od pola stoljeća formirala prsten koji je okružio urbani Split, od Brda, Visoke, Mejaša do Sirobuje. Istraživanja su pokazala da su se u tim područjima nerijetko sakupljali došljaci iz istih krajeva. U socijalizmu su seljaci bili potjerani prisilnom kolektivizacijom u gradove, a najviše ih se u Split doselilo s područja Dalmatinske zagore.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Zahvaljujući sličnom mentalitetu upoznavanje je lakše išlo, a to je pomoglo i za radne akcije dovođenja struje i puteva koje su na nekim dijelovima ljudi sami poduzimali. Do danas ti dijelovi nisu urbanizirani i još uvijek postoji oštra podjela na urbani Split i njegovo naličje. Dapače, novac koji su ljudi platili za legalizaciju svojih kuća, unatoč zakonskim obavezama Grada, nije vraćen u urbanu sanaciju tih predjela. Vrlo je teško zamisliti kad će se dovršiti Vukovarska, Lovrinačka..., a javni sadržaji nisu na vidiku.

Što se tiče gradnje stanova čije cijene godinama rastu iako se nerijetko grade na lokacijama koje ne zaslužuju tako visoke cijene, ili tamo gdje nove zgrade kradu postojeću kvalitetu prostoru, o tome je dosta već pisano. Opći je zaključak da se današnje planiranje grada ne može mjeriti s prethodnim povijesnim razdobljima kroz koja je prolazio Split.

Tomu su, osim lokalne korupcije, dosta kumovali loši i nesređeni zakoni na razini države. U novije vrijeme preizgrađuje se područje Mejaša uz Ulicu Zbora narodne garde, tamo se kupuju stanovi uglavnom za življenje, a ne za turističke apartmane, kao na obalnom dijelu gdje neke zgrade nalikuju na kuće duhova izvan sezone.

Kako bilo, u Splitu nezaustavljivo opada broj stanovnika, u zadnjih trideset godina pao je za cca 40 tisuća stanovnika. Više od četvrtine stanovništva Splitsko-dalmatinske županije je starije od 60 godina, što znači da je sve manje ljudi u splitskim stanovima kako građani odumiru. Nekretnine sve više kupuju stranci, ali samo manji dio ih se zasad odlučuje za trajni boravak....

Posljedice ove situacije su višestruke. Povijesna jezgra je postala turistička zona, bez većine gradskih sadržaja, pa osim zbog subotnje šetnje sunčanom rivom i kave, povremene kupnje, lokalno stanovništvo u jezgru više nema razloga dolaziti.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Time je grad izgubio svoje središte koje je svih stoljeća imao. Peristil kao središte Splita je samo priča za turiste, koju im kažu vodiči, ali ne više za ekipu s Brda, Kmana ili Mejaša, koja se nalazi u kvartovskim kafićima. Riva nije posve izgubila magnetičnost i neće, ali raslojavanje grada se nastavlja.

Rentijerski benefiti

Periferije na istoku za koje gradske vlasti slabo mare su dobile Mall of Split i City Center one, a sve što im treba od gradske uprave su sredstva za daljnju urbanizaciju njihovih prostora. No, u zadnje vrijeme javile su se nove razlike i segregacije u prostoru grada koje se ne svode samo na kvalitetu komunalnog života između stanovnika istoka i zapada. Pojavom turizma očituju se ekonomske nejednakosti koje u korištenju nekretnina postoje između sjevernog dijela splitskog poluotoka i atraktivnije južne strane.

Sunčane Meje profitiraju od blizine Marjana, povijesna jezgra, Veli Varoš i Radunica, zarađuju od povijesnog ambijenta koji je njihov rentijerski benefit. I oni čije su nekretnine okrenute Bračkom kanalu, makar i ne bile u ugodnom urbanističkom okružju (Zenta, Žnjan i Duilovo) imaju veću mogućnost zarade od najma, nego oni koji imaju kuće i stanove na Ravnim njivama, Kmanu ili Kocunaru.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Povlačenja građana u gradske kvartove, i u svoje domove, odlasci na selo, čemu doprinosi i kriza zbog koje ljudi manje troše po gradu, uzrokuje da građane koji žive na administrativnom području istoga grada sve manje toga povezuje u stvarnom životu. Ostala je simbolička identifikacija, navijanje za Hajduk, vjera u Sv. Duju, ponos na Marjan, i interakcija na društvenim mrežama.

Na zadnjim izborima uvjerljivo je pobijedio Ivica Puljak i njegova stranka Centar, no bio je jedan od najslabijih izlazaka na lokalne izbore. Premda su izbori bili u ljetnom terminu, pokazala se politička pasivnost. Mogući uzrok je zamor građana koji sve teže vjeruju da je politika u stanju riješiti splitske apsurde, što je pokazao i nikakav odaziv na kotarske izbore.

Tiha većina smatra da trebaš biti glup da bi bio zadovoljan ovakvom situacijom, kao i da bi se bunio protiv nje, a da bi preživio grad i u njemu ostao čitav kao hodač po užetu u cirkusu ne smiješ gledati u ponor.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEGRADACIJA SVEGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DEGRADACIJA SVEGA 2 0 17709 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-10 07:34:37 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-14 15:00:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-14 15:00:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2444 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Split se toliko promijenio nagore od početka 90-ih! Pohlepa za novcem i korupcija dovele su do kraha urbanističkog planiranja, tužne sudbine snašle su mnoge gradske simbole... [metakey] => uranističko planiranje, 90-te godine, GUP, Split 3, MIS, Split, Sandi Vidulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/10\/20984832.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/22562086.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23775239.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23775238.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/15520714.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/15240700.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23732791.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23507373.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23507370.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23507361.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/21984330.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/19309348.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/11082715.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/19643566.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/19643564.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/19643556.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/19643544.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/18121736.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23178232.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/22562084.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/22402836.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/20984830.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","

Ulica Ru\u0111era Bo\u0161kovi\u0107a<\/p>","

l<\/p>","","","","","","","


\n\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","49:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x967","hd_20984832_1920.jpg":"1920x1080","k_20984832_1280.jpg":"1280x1280","k_20984832_1024.jpg":"1024x1024","k_20984832_640.jpg":"640x640","k_20984832_480.jpg":"480x480","k_20984832_340.jpg":"340x340","k_20984832_220.jpg":"220x220","o_20984832_1280.jpg":"1280x644","o_20984832_1024.jpg":"1024x515","o_20984832_640.jpg":"640x322","o_20984832_480.jpg":"480x241","o_20984832_340.jpg":"340x171","o_20984832_220.jpg":"220x110","h_20984832_1280.jpg":"1280x854","h_20984832_1024.jpg":"1024x683","h_20984832_640.jpg":"640x427","h_20984832_480.jpg":"480x320","h_20984832_340.jpg":"340x227","h_20984832_220.jpg":"220x147","pp_20984832_1280.jpg":"1280x1628","pp_20984832_1024.jpg":"1024x1303","pp_20984832_640.jpg":"640x814","pp_20984832_480.jpg":"480x611","pp_20984832_340.jpg":"340x432","pp_20984832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22562086_1920.jpg":"1920x1080","k_22562086_1280.jpg":"1280x1280","k_22562086_1024.jpg":"1024x1024","k_22562086_640.jpg":"640x640","k_22562086_480.jpg":"480x480","k_22562086_340.jpg":"340x340","k_22562086_220.jpg":"220x220","o_22562086_1280.jpg":"1280x853","o_22562086_1024.jpg":"1024x682","o_22562086_640.jpg":"640x426","o_22562086_480.jpg":"480x320","o_22562086_340.jpg":"340x226","o_22562086_220.jpg":"220x146","h_22562086_1280.jpg":"1280x854","h_22562086_1024.jpg":"1024x683","h_22562086_640.jpg":"640x427","h_22562086_480.jpg":"480x320","h_22562086_340.jpg":"340x227","h_22562086_220.jpg":"220x147","pp_22562086_1280.jpg":"1280x1628","pp_22562086_1024.jpg":"1024x1303","pp_22562086_640.jpg":"640x814","pp_22562086_480.jpg":"480x611","pp_22562086_340.jpg":"340x432","pp_22562086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23775239_1920.jpg":"1920x1080","k_23775239_1280.jpg":"1280x1280","k_23775239_1024.jpg":"1024x1024","k_23775239_640.jpg":"640x640","k_23775239_480.jpg":"480x480","k_23775239_340.jpg":"340x340","k_23775239_220.jpg":"220x220","o_23775239_1280.jpg":"1280x851","o_23775239_1024.jpg":"1024x681","o_23775239_640.jpg":"640x425","o_23775239_480.jpg":"480x319","o_23775239_340.jpg":"340x226","o_23775239_220.jpg":"220x146","h_23775239_1280.jpg":"1280x854","h_23775239_1024.jpg":"1024x683","h_23775239_640.jpg":"640x427","h_23775239_480.jpg":"480x320","h_23775239_340.jpg":"340x227","h_23775239_220.jpg":"220x147","pp_23775239_1280.jpg":"1280x1628","pp_23775239_1024.jpg":"1024x1303","pp_23775239_640.jpg":"640x814","pp_23775239_480.jpg":"480x611","pp_23775239_340.jpg":"340x432","pp_23775239_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23775238_1920.jpg":"1920x1080","k_23775238_1280.jpg":"1280x1280","k_23775238_1024.jpg":"1024x1024","k_23775238_640.jpg":"640x640","k_23775238_480.jpg":"480x480","k_23775238_340.jpg":"340x340","k_23775238_220.jpg":"220x220","o_23775238_1280.jpg":"1280x851","o_23775238_1024.jpg":"1024x681","o_23775238_640.jpg":"640x425","o_23775238_480.jpg":"480x319","o_23775238_340.jpg":"340x226","o_23775238_220.jpg":"220x146","h_23775238_1280.jpg":"1280x854","h_23775238_1024.jpg":"1024x683","h_23775238_640.jpg":"640x427","h_23775238_480.jpg":"480x320","h_23775238_340.jpg":"340x227","h_23775238_220.jpg":"220x147","pp_23775238_1280.jpg":"1280x1628","pp_23775238_1024.jpg":"1024x1303","pp_23775238_640.jpg":"640x814","pp_23775238_480.jpg":"480x611","pp_23775238_340.jpg":"340x432","pp_23775238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1183","hd_15520714_1920.jpg":"1920x1080","k_15520714_1280.jpg":"1280x1280","k_15520714_1024.jpg":"1024x1024","k_15520714_640.jpg":"640x640","k_15520714_480.jpg":"480x480","k_15520714_340.jpg":"340x340","k_15520714_220.jpg":"220x220","o_15520714_1280.jpg":"1280x788","o_15520714_1024.jpg":"1024x630","o_15520714_640.jpg":"640x394","o_15520714_480.jpg":"480x295","o_15520714_340.jpg":"340x209","o_15520714_220.jpg":"220x135","h_15520714_1280.jpg":"1280x854","h_15520714_1024.jpg":"1024x683","h_15520714_640.jpg":"640x427","h_15520714_480.jpg":"480x320","h_15520714_340.jpg":"340x227","h_15520714_220.jpg":"220x147","pp_15520714_1280.jpg":"1280x1628","pp_15520714_1024.jpg":"1024x1303","pp_15520714_640.jpg":"640x814","pp_15520714_480.jpg":"480x611","pp_15520714_340.jpg":"340x432","pp_15520714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_15240700_1920.jpg":"1920x1080","k_15240700_1280.jpg":"1280x1280","k_15240700_1024.jpg":"1024x1024","k_15240700_640.jpg":"640x640","k_15240700_480.jpg":"480x480","k_15240700_340.jpg":"340x340","k_15240700_220.jpg":"220x220","o_15240700_1280.jpg":"1280x824","o_15240700_1024.jpg":"1024x659","o_15240700_640.jpg":"640x412","o_15240700_480.jpg":"480x309","o_15240700_340.jpg":"340x218","o_15240700_220.jpg":"220x141","h_15240700_1280.jpg":"1280x854","h_15240700_1024.jpg":"1024x683","h_15240700_640.jpg":"640x427","h_15240700_480.jpg":"480x320","h_15240700_340.jpg":"340x227","h_15240700_220.jpg":"220x147","pp_15240700_1280.jpg":"1280x1628","pp_15240700_1024.jpg":"1024x1303","pp_15240700_640.jpg":"640x814","pp_15240700_480.jpg":"480x611","pp_15240700_340.jpg":"340x432","pp_15240700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_23732791_1920.jpg":"1920x1080","k_23732791_1280.jpg":"1280x1280","k_23732791_1024.jpg":"1024x1024","k_23732791_640.jpg":"640x640","k_23732791_480.jpg":"480x480","k_23732791_340.jpg":"340x340","k_23732791_220.jpg":"220x220","o_23732791_1280.jpg":"1280x881","o_23732791_1024.jpg":"1024x705","o_23732791_640.jpg":"640x440","o_23732791_480.jpg":"480x330","o_23732791_340.jpg":"340x234","o_23732791_220.jpg":"220x151","h_23732791_1280.jpg":"1280x854","h_23732791_1024.jpg":"1024x683","h_23732791_640.jpg":"640x427","h_23732791_480.jpg":"480x320","h_23732791_340.jpg":"340x227","h_23732791_220.jpg":"220x147","pp_23732791_1280.jpg":"1280x1628","pp_23732791_1024.jpg":"1024x1303","pp_23732791_640.jpg":"640x814","pp_23732791_480.jpg":"480x611","pp_23732791_340.jpg":"340x432","pp_23732791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_23507373_1920.jpg":"1920x1080","k_23507373_1280.jpg":"1280x1280","k_23507373_1024.jpg":"1024x1024","k_23507373_640.jpg":"640x640","k_23507373_480.jpg":"480x480","k_23507373_340.jpg":"340x340","k_23507373_220.jpg":"220x220","o_23507373_1280.jpg":"1280x837","o_23507373_1024.jpg":"1024x669","o_23507373_640.jpg":"640x418","o_23507373_480.jpg":"480x314","o_23507373_340.jpg":"340x222","o_23507373_220.jpg":"220x143","h_23507373_1280.jpg":"1280x854","h_23507373_1024.jpg":"1024x683","h_23507373_640.jpg":"640x427","h_23507373_480.jpg":"480x320","h_23507373_340.jpg":"340x227","h_23507373_220.jpg":"220x147","pp_23507373_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507373_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507373_640.jpg":"640x814","pp_23507373_480.jpg":"480x611","pp_23507373_340.jpg":"340x432","pp_23507373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3007","hd_23507370_1920.jpg":"1920x1080","k_23507370_1280.jpg":"1280x1280","k_23507370_1024.jpg":"1024x1024","k_23507370_640.jpg":"640x640","k_23507370_480.jpg":"480x480","k_23507370_340.jpg":"340x340","k_23507370_220.jpg":"220x220","o_23507370_1280.jpg":"1280x2004","o_23507370_1024.jpg":"1024x1603","o_23507370_640.jpg":"640x1002","o_23507370_480.jpg":"480x751","o_23507370_340.jpg":"340x532","o_23507370_220.jpg":"220x344","h_23507370_1280.jpg":"1280x854","h_23507370_1024.jpg":"1024x683","h_23507370_640.jpg":"640x427","h_23507370_480.jpg":"480x320","h_23507370_340.jpg":"340x227","h_23507370_220.jpg":"220x147","pp_23507370_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507370_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507370_640.jpg":"640x814","pp_23507370_480.jpg":"480x611","pp_23507370_340.jpg":"340x432","pp_23507370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2786","hd_23507361_1920.jpg":"1920x1080","k_23507361_1280.jpg":"1280x1280","k_23507361_1024.jpg":"1024x1024","k_23507361_640.jpg":"640x640","k_23507361_480.jpg":"480x480","k_23507361_340.jpg":"340x340","k_23507361_220.jpg":"220x220","o_23507361_1280.jpg":"1280x1857","o_23507361_1024.jpg":"1024x1485","o_23507361_640.jpg":"640x928","o_23507361_480.jpg":"480x696","o_23507361_340.jpg":"340x493","o_23507361_220.jpg":"220x319","h_23507361_1280.jpg":"1280x854","h_23507361_1024.jpg":"1024x683","h_23507361_640.jpg":"640x427","h_23507361_480.jpg":"480x320","h_23507361_340.jpg":"340x227","h_23507361_220.jpg":"220x147","pp_23507361_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507361_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507361_640.jpg":"640x814","pp_23507361_480.jpg":"480x611","pp_23507361_340.jpg":"340x432","pp_23507361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_21984330_1920.jpg":"1920x1080","k_21984330_1280.jpg":"1280x1280","k_21984330_1024.jpg":"1024x1024","k_21984330_640.jpg":"640x640","k_21984330_480.jpg":"480x480","k_21984330_340.jpg":"340x340","k_21984330_220.jpg":"220x220","o_21984330_1280.jpg":"1280x854","o_21984330_1024.jpg":"1024x683","o_21984330_640.jpg":"640x427","o_21984330_480.jpg":"480x320","o_21984330_340.jpg":"340x226","o_21984330_220.jpg":"220x146","h_21984330_1280.jpg":"1280x854","h_21984330_1024.jpg":"1024x683","h_21984330_640.jpg":"640x427","h_21984330_480.jpg":"480x320","h_21984330_340.jpg":"340x227","h_21984330_220.jpg":"220x147","pp_21984330_1280.jpg":"1280x1628","pp_21984330_1024.jpg":"1024x1303","pp_21984330_640.jpg":"640x814","pp_21984330_480.jpg":"480x611","pp_21984330_340.jpg":"340x432","pp_21984330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1046","hd_19309348_1920.jpg":"1920x1080","k_19309348_1280.jpg":"1280x1280","k_19309348_1024.jpg":"1024x1024","k_19309348_640.jpg":"640x640","k_19309348_480.jpg":"480x480","k_19309348_340.jpg":"340x340","k_19309348_220.jpg":"220x220","o_19309348_1280.jpg":"1280x697","o_19309348_1024.jpg":"1024x557","o_19309348_640.jpg":"640x348","o_19309348_480.jpg":"480x261","o_19309348_340.jpg":"340x185","o_19309348_220.jpg":"220x119","h_19309348_1280.jpg":"1280x854","h_19309348_1024.jpg":"1024x683","h_19309348_640.jpg":"640x427","h_19309348_480.jpg":"480x320","h_19309348_340.jpg":"340x227","h_19309348_220.jpg":"220x147","pp_19309348_1280.jpg":"1280x1628","pp_19309348_1024.jpg":"1024x1303","pp_19309348_640.jpg":"640x814","pp_19309348_480.jpg":"480x611","pp_19309348_340.jpg":"340x432","pp_19309348_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_11082715_1920.jpg":"1920x1080","k_11082715_1280.jpg":"1280x1280","k_11082715_1024.jpg":"1024x1024","k_11082715_640.jpg":"640x640","k_11082715_480.jpg":"480x480","k_11082715_340.jpg":"340x340","k_11082715_220.jpg":"220x220","o_11082715_1280.jpg":"1280x870","o_11082715_1024.jpg":"1024x696","o_11082715_640.jpg":"640x435","o_11082715_480.jpg":"480x326","o_11082715_340.jpg":"340x231","o_11082715_220.jpg":"220x149","h_11082715_1280.jpg":"1280x854","h_11082715_1024.jpg":"1024x683","h_11082715_640.jpg":"640x427","h_11082715_480.jpg":"480x320","h_11082715_340.jpg":"340x227","h_11082715_220.jpg":"220x147","pp_11082715_1280.jpg":"1280x1628","pp_11082715_1024.jpg":"1024x1303","pp_11082715_640.jpg":"640x814","pp_11082715_480.jpg":"480x611","pp_11082715_340.jpg":"340x432","pp_11082715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19643566_1920.jpg":"1920x1080","k_19643566_1280.jpg":"1280x1280","k_19643566_1024.jpg":"1024x1024","k_19643566_640.jpg":"640x640","k_19643566_480.jpg":"480x480","k_19643566_340.jpg":"340x340","k_19643566_220.jpg":"220x220","o_19643566_1280.jpg":"1280x853","o_19643566_1024.jpg":"1024x682","o_19643566_640.jpg":"640x426","o_19643566_480.jpg":"480x320","o_19643566_340.jpg":"340x226","o_19643566_220.jpg":"220x146","h_19643566_1280.jpg":"1280x854","h_19643566_1024.jpg":"1024x683","h_19643566_640.jpg":"640x427","h_19643566_480.jpg":"480x320","h_19643566_340.jpg":"340x227","h_19643566_220.jpg":"220x147","pp_19643566_1280.jpg":"1280x1628","pp_19643566_1024.jpg":"1024x1303","pp_19643566_640.jpg":"640x814","pp_19643566_480.jpg":"480x611","pp_19643566_340.jpg":"340x432","pp_19643566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_19643564_1920.jpg":"1920x1080","k_19643564_1280.jpg":"1280x1280","k_19643564_1024.jpg":"1024x1024","k_19643564_640.jpg":"640x640","k_19643564_480.jpg":"480x480","k_19643564_340.jpg":"340x340","k_19643564_220.jpg":"220x220","o_19643564_1280.jpg":"1280x816","o_19643564_1024.jpg":"1024x653","o_19643564_640.jpg":"640x408","o_19643564_480.jpg":"480x306","o_19643564_340.jpg":"340x216","o_19643564_220.jpg":"220x140","h_19643564_1280.jpg":"1280x854","h_19643564_1024.jpg":"1024x683","h_19643564_640.jpg":"640x427","h_19643564_480.jpg":"480x320","h_19643564_340.jpg":"340x227","h_19643564_220.jpg":"220x147","pp_19643564_1280.jpg":"1280x1628","pp_19643564_1024.jpg":"1024x1303","pp_19643564_640.jpg":"640x814","pp_19643564_480.jpg":"480x611","pp_19643564_340.jpg":"340x432","pp_19643564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19643556_1920.jpg":"1920x1080","k_19643556_1280.jpg":"1280x1280","k_19643556_1024.jpg":"1024x1024","k_19643556_640.jpg":"640x640","k_19643556_480.jpg":"480x480","k_19643556_340.jpg":"340x340","k_19643556_220.jpg":"220x220","o_19643556_1280.jpg":"1280x853","o_19643556_1024.jpg":"1024x682","o_19643556_640.jpg":"640x426","o_19643556_480.jpg":"480x320","o_19643556_340.jpg":"340x226","o_19643556_220.jpg":"220x146","h_19643556_1280.jpg":"1280x854","h_19643556_1024.jpg":"1024x683","h_19643556_640.jpg":"640x427","h_19643556_480.jpg":"480x320","h_19643556_340.jpg":"340x227","h_19643556_220.jpg":"220x147","pp_19643556_1280.jpg":"1280x1628","pp_19643556_1024.jpg":"1024x1303","pp_19643556_640.jpg":"640x814","pp_19643556_480.jpg":"480x611","pp_19643556_340.jpg":"340x432","pp_19643556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19643544_1920.jpg":"1920x1080","k_19643544_1280.jpg":"1280x1280","k_19643544_1024.jpg":"1024x1024","k_19643544_640.jpg":"640x640","k_19643544_480.jpg":"480x480","k_19643544_340.jpg":"340x340","k_19643544_220.jpg":"220x220","o_19643544_1280.jpg":"1280x853","o_19643544_1024.jpg":"1024x682","o_19643544_640.jpg":"640x426","o_19643544_480.jpg":"480x320","o_19643544_340.jpg":"340x226","o_19643544_220.jpg":"220x146","h_19643544_1280.jpg":"1280x854","h_19643544_1024.jpg":"1024x683","h_19643544_640.jpg":"640x427","h_19643544_480.jpg":"480x320","h_19643544_340.jpg":"340x227","h_19643544_220.jpg":"220x147","pp_19643544_1280.jpg":"1280x1628","pp_19643544_1024.jpg":"1024x1303","pp_19643544_640.jpg":"640x814","pp_19643544_480.jpg":"480x611","pp_19643544_340.jpg":"340x432","pp_19643544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1094","hd_18121736_1920.jpg":"1920x1080","k_18121736_1280.jpg":"1280x1280","k_18121736_1024.jpg":"1024x1024","k_18121736_640.jpg":"640x640","k_18121736_480.jpg":"480x480","k_18121736_340.jpg":"340x340","k_18121736_220.jpg":"220x220","o_18121736_1280.jpg":"1280x729","o_18121736_1024.jpg":"1024x583","o_18121736_640.jpg":"640x364","o_18121736_480.jpg":"480x273","o_18121736_340.jpg":"340x193","o_18121736_220.jpg":"220x125","h_18121736_1280.jpg":"1280x854","h_18121736_1024.jpg":"1024x683","h_18121736_640.jpg":"640x427","h_18121736_480.jpg":"480x320","h_18121736_340.jpg":"340x227","h_18121736_220.jpg":"220x147","pp_18121736_1280.jpg":"1280x1628","pp_18121736_1024.jpg":"1024x1303","pp_18121736_640.jpg":"640x814","pp_18121736_480.jpg":"480x611","pp_18121736_340.jpg":"340x432","pp_18121736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_23178232_1920.jpg":"1920x1080","k_23178232_1280.jpg":"1280x1280","k_23178232_1024.jpg":"1024x1024","k_23178232_640.jpg":"640x640","k_23178232_480.jpg":"480x480","k_23178232_340.jpg":"340x340","k_23178232_220.jpg":"220x220","o_23178232_1280.jpg":"1280x800","o_23178232_1024.jpg":"1024x640","o_23178232_640.jpg":"640x400","o_23178232_480.jpg":"480x300","o_23178232_340.jpg":"340x212","o_23178232_220.jpg":"220x137","h_23178232_1280.jpg":"1280x854","h_23178232_1024.jpg":"1024x683","h_23178232_640.jpg":"640x427","h_23178232_480.jpg":"480x320","h_23178232_340.jpg":"340x227","h_23178232_220.jpg":"220x147","pp_23178232_1280.jpg":"1280x1628","pp_23178232_1024.jpg":"1024x1303","pp_23178232_640.jpg":"640x814","pp_23178232_480.jpg":"480x611","pp_23178232_340.jpg":"340x432","pp_23178232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22562084_1920.jpg":"1920x1080","k_22562084_1280.jpg":"1280x1280","k_22562084_1024.jpg":"1024x1024","k_22562084_640.jpg":"640x640","k_22562084_480.jpg":"480x480","k_22562084_340.jpg":"340x340","k_22562084_220.jpg":"220x220","o_22562084_1280.jpg":"1280x853","o_22562084_1024.jpg":"1024x682","o_22562084_640.jpg":"640x426","o_22562084_480.jpg":"480x320","o_22562084_340.jpg":"340x226","o_22562084_220.jpg":"220x146","h_22562084_1280.jpg":"1280x854","h_22562084_1024.jpg":"1024x683","h_22562084_640.jpg":"640x427","h_22562084_480.jpg":"480x320","h_22562084_340.jpg":"340x227","h_22562084_220.jpg":"220x147","pp_22562084_1280.jpg":"1280x1628","pp_22562084_1024.jpg":"1024x1303","pp_22562084_640.jpg":"640x814","pp_22562084_480.jpg":"480x611","pp_22562084_340.jpg":"340x432","pp_22562084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22402836_1920.jpg":"1920x1080","k_22402836_1280.jpg":"1280x1280","k_22402836_1024.jpg":"1024x1024","k_22402836_640.jpg":"640x640","k_22402836_480.jpg":"480x480","k_22402836_340.jpg":"340x340","k_22402836_220.jpg":"220x220","o_22402836_1280.jpg":"1280x853","o_22402836_1024.jpg":"1024x682","o_22402836_640.jpg":"640x426","o_22402836_480.jpg":"480x320","o_22402836_340.jpg":"340x226","o_22402836_220.jpg":"220x146","h_22402836_1280.jpg":"1280x854","h_22402836_1024.jpg":"1024x683","h_22402836_640.jpg":"640x427","h_22402836_480.jpg":"480x320","h_22402836_340.jpg":"340x227","h_22402836_220.jpg":"220x147","pp_22402836_1280.jpg":"1280x1628","pp_22402836_1024.jpg":"1024x1303","pp_22402836_640.jpg":"640x814","pp_22402836_480.jpg":"480x611","pp_22402836_340.jpg":"340x432","pp_22402836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x744","hd_20984830_1920.jpg":"1920x1080","k_20984830_1280.jpg":"1280x1280","k_20984830_1024.jpg":"1024x1024","k_20984830_640.jpg":"640x640","k_20984830_480.jpg":"480x480","k_20984830_340.jpg":"340x340","k_20984830_220.jpg":"220x220","o_20984830_1280.jpg":"1280x496","o_20984830_1024.jpg":"1024x396","o_20984830_640.jpg":"640x248","o_20984830_480.jpg":"480x186","o_20984830_340.jpg":"340x131","o_20984830_220.jpg":"220x85","h_20984830_1280.jpg":"1280x854","h_20984830_1024.jpg":"1024x683","h_20984830_640.jpg":"640x427","h_20984830_480.jpg":"480x320","h_20984830_340.jpg":"340x227","h_20984830_220.jpg":"220x147","pp_20984830_1280.jpg":"1280x1628","pp_20984830_1024.jpg":"1024x1303","pp_20984830_640.jpg":"640x814","pp_20984830_480.jpg":"480x611","pp_20984830_340.jpg":"340x432","pp_20984830_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7543627 Threads: 4 Questions: 1610020998 Slow queries: 4778178 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110759306 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/split-se-toliko-promijenio-nagore-od-pocetka-90-ih-pohlepa-za-novcem-i-korupcija-dovele-su-do-kraha-urbanistickog-planiranja-tuzne-sudbine-snasle-su-mnoge-gradske-simbole-1240652 [printLink] => /split/split-se-toliko-promijenio-nagore-od-pocetka-90-ih-pohlepa-za-novcem-i-korupcija-dovele-su-do-kraha-urbanistickog-planiranja-tuzne-sudbine-snasle-su-mnoge-gradske-simbole-1240652?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697038 [name] => uranističko planiranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 16:01:52 [main_article_id] => 0 [alias] => uranisticko-planiranje [link] => /tag/uranisticko-planiranje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 697039 [name] => 90-te godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 16:01:52 [main_article_id] => 0 [alias] => 90-te-godine [link] => /tag/90-te-godine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 440709 [name] => GUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gup [link] => /tag/gup ) [3] => stdClass Object ( [id] => 236451 [name] => Split 3 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split-3 [link] => /tag/split-3 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 495700 [name] => MIS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mis [link] => /tag/mis ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [6] => stdClass Object ( [id] => 471437 [name] => Sandi Vidulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-vidulic [link] => /tag/sandi-vidulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEGRADACIJA SVEGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Split se toliko promijenio nagore od početka 90-ih! Pohlepa za novcem i korupcija dovele su do kraha urbanističkog planiranja, tužne sudbine snašle su mnoge gradske simbole... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/20984832.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/20984832.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/22562086.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23775239.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23775238.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/15520714.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/15240700.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23732791.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23507373.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23507370.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23507361.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/21984330.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/19309348.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Ulica Ruđera Boškovića

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/11082715.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix

l

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/19643566.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/19643564.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/19643556.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/19643544.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/18121736.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23178232.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/22562084.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix


 

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/22402836.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/20984830.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U zadnjem dijelu serijala o urbanističkom i graditeljskom razvoju Splita od druge polovine 19 stoljeća do danas, bavimo se razdobljem od nastanka Republike Hrvatske. Riječ je o razdoblju od tridesetak godina koje je po mnogočemu različito od prijašnjih.

Unatoč nastojanjima Antonija Bajamontija, a kasnije i narodnjaka, u doba Austro-Ugarske Monarhije Split je bio provincija na rubu značajnih kulturnih i ekonomskih promjena. Grad u zadnjem periodu Monarhije dobiva na značaju s razvojem gradske luke, tvornice cementa i željeznice, ali je taj proces prekinut Prvim svjetskim ratom.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

U Kraljevini Jugoslaviji Split je bio središte Dalmacije, gradski čelnici bili su politički dobro vezani s vlastima u Beogradu. No, u samom gradu su postojali politički antagonizmi, Split je na izborima 1928. godine odabrao hrvatsku opciju i bio optužen od režimskih krugova da je izgubio status “najjugoslavenskijeg grada”.

Ali, 6. siječnja 1929. kralj Aleksandar Karađorđević je uveo diktaturu, ukinuo političke stranke i imenovao općinsko vijeće na čelu s gradonačelnikom Jakšom Račićem. Zahvaljujući istaknutoj ulozi koju je dobio u atmosferi diktature, ali i nekim sposobnim gradonačelnicima, Split je ostvario značajan urbanistički razvoj praćen privatnim i državnim investicijama.

U socijalističkoj Jugoslaviji Split ponovno dobiva ulogu glavne poluge u Dalmaciji. Dapače, za razliku od Zadra koji će ‘71. doživjeti smjenu vodstva i vrijednog gradonačelnika Kažimira Zankija, Split ima veliki priliv državnih investicija, osobito u izgradnju Splita 3, u vrijeme kad je od konca šezdesetih do sredine sedamdesetih gradonačelnik Jakša Miličić. Također, zahvaljujući dobrim političkim vezama sa “centralom”, ali i spretnosti splitskih političara koji su izbacili Rijeku iz konkurencije, Split dobiva Mediteranske igre 1979. za koje je uloženo 2,6 milijardi ondašnjih dinara.

---

image

Ulica Ruđera Boškovića

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Južnohrvatski’ grad

Nakon osnivanja Republike Hrvatske situacija se preokrenula kao odraz u ogledalu. Za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana Dalmacija je postala “južna Hrvatska”, a tako su je onda zvali i svi članovi HDZ-ove elite. No, to je imalo političke implikacije za Split, koji nakon dužeg vremena nije imao status grada miljenika državne vlasti. Tuđman je htio Hrvatsku sa centralističkom upravom bez regionalnih podjela, gdje su županije tek ekspoziture HDZ-ove vlasti.

Međutim, ovo je razdoblje u kojem je Zadar profitirao od bliskih veza sa Zagrebom, čak i u vrijeme kad je u državi SDP bio na vlasti. Ali, Split je potpuno podbacio, njegovi bi ministri i saborski zastupnici, čim bi stupili na Markov trg, doživjeli amneziju.

Dakle, s manjim značajem i državnim sredstvima Split je u novim političkim i ekonomskim okolnostima bio prepušten da sam planira svoj razvoj, a krojile su ga prevrtljive političke elite, investitori koji su htjeli što bržu dobit, vlasnici zemljišta i banke.

Na početku devedesetih pretvorbom je ugašen Urbanistički zavod Dalmacije koji je u bivšoj državi bio izuzetno važan za prostorno planiranje. Njegovo upokojenje obavljeno je prije negoli je počela intenzivnija gradnja.

Paralelno s ovim, događa se krah urbanističkog planiranja. Novi Generalni urbanistički plan će se donijeti tek 2005., a prije toga će se GUP iz 1978. “dopunjavati” detaljnim planovima po potrebi investitora koji su gledali kako što manje investirati, a zaraditi.

Novi Generalni urbanistički plan, a i Prostorni plan Grada Splita koji je nastajao paralelno s njime, stvorili su neke pretpostavke za razvoj grada od kojih većina nije iskorištena, čak su izrijekom zabranili gradnju stanova na Marjanu, ali nisu zaustavili beskrupuloznu eksploataciju resursa grada.

Premda je Split doživio katastrofalan demografski pad, a trend opadanja stanovništva se vidio već na popisu iz 2001., GUP i Prostorni plan grada Splita su 2005. zadržali ideju o velikim građevinskim područjima, što je bila ideja GUP-a iz 1978. koji je do 2000. predviđao znatno veći demografski rast.

---

image


 

Nikola Vilić/Cropix
---

Urbanisti su 2005. potrebu za stanogradnjom objašnjavali time da će rasti broj kućanstva s manjim brojem članova. Kao i da će se pojaviti nova kvaliteta potražnje (samci, stariji ljudi iz zapadnih zemalja, povremeno stanovanje itd.) i općeniti porast stambenog standarda. A predvidjeli su i mogući dolazak imigranata.

‘Drugorazredne’ zone

No, današnji je Split “pokriven” nerealno velikim građevinskim površinama, uzmemo li pad nataliteta i konstantno iseljavanje stanovništva. Po zadnjem popisu iz 2021. na području Grada Splita (uključujući Kamen, Stobreč, Srinjine, Sitno Gornje, Sitno Donje, Slatine i Žrnovnicu) živi 161.312 stanovnika, dok je privatnih kućanstava 59.947, a stanova 77.039. Što znači da postoji velika količina praznih stanova, od kojih se dio koristi kao apartmani.

U odnosu na ono što je do 1991. bilo izgrađeno dogodile su se promjene koje su značajno rekonfigurirale urbanu sliku Splita. Područje grada koje uključuje gradsku luku, zaključno s Trgom Gaje Bulata i Pazarom imalo je još u devedesetima funkciju kulturnog, političkog, opskrbnog i administrativnog središta grada. Tamo ste išli ako ste htjeli kupiti naočale, trebalo vam je nešto u željezariji, neki stari zanatlija, ako ste htjeli pogledati izložbu, “srediti papire” u Banovini, na “zdravstvenom” i “mirovinskom”.

Zadnjih dvadeset godina raspored ovih vitalnih urbanih funkcija u prostoru grada se radikalno mijenja. Gradska jezgra prestaje biti gradsko središte. Zbog procesa grabežne turistifikacije stanovništvo se iseljava, a stari zanati odumiru, dosta uslužnih djelatnosti se prebacuje u područje Splita 2 izgrađenog od konca pedesetih do sredine sedamdesetih. Ta zona je ranije smatrana za drugorazredne stambene kvartove, tipizirana nemaštovito projektirana naselja, spavaonice u kojima nema društvenih i javnih sadržaja.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

No, u zadnja dva desetljeća Spinut, Skalice, Glavičine, Sukoišan, Plokite, Bol, Manuš, Kman, Kocunar, Sućidar i Blatine, a posebno se to odnosi na šire područje uz Ulicu Domovinskoga rata i Dubrovačku ulicu, dobivaju neke uslužne sadržaje koji su izbačeni iz povijesne jezgre.

Split 2 postaje zona mješovitih funkcija; događa se tako da urbanisti “ubacuju” nove zgrade kao interpolacije koje donose i poslovne sadržaje, ili se nove djelatnosti useljavaju u postojeće prostore. Danas u ovim predjelima možete pronaći prodavaonice informatičke opreme i servise, urede odvjetnika, javnih bilježnika i prevoditelja, prodavaonice posteljine, papirnice, okuliste i dentiste, ljekarne, boutique odjeće i outlete, mesnice, kladionice, veće i manje dućane trgovačkih lanaca, arhitektonske biroe i urede za grafičke usluge, frizerske i pedikerske salone, cvjećarnice, kvartovske kafiće, manje hostele, apartmane...

Dolazak megatrgovina

No, to nije sve, opskrba se promijenila jer je Izmjenama i dopunama Županijskog plana prije petnaestak godina dozvoljeno da trgovački centri velikih gabarita mogu doći u grad. To je pak otvorilo mogućnost da uz područje Ulice Domovinskog rata “ateriraju” Kaufland, Tommy i Joker kao shopping mall koji je prvih godina od otvaranja bio senzacija (kao što je svojedobno bio PC Koteks). A uz Put Supavla su došle “Plodine” i “Lidl”...

Također, na području Splita 2 je najviše dječjih vrtića i škola, a budući da je na tim prostorima rahli urbanizam koji nije prezagušen betonom, to su dijelovi zelenih površina i javni prostori pretvarani u dječja igrališta koja se ograđuju.

Najveći je problem veliki nedostatak parkirnih mjesta, radi njega su automobilima okupirani nogostupi i devastira se zelenilo, ali taj problem je ipak manji nego u starijim dijelovima grada koji su izgrađeni između dva rata, gdje se po nogostupima ne može hodati od auta. Zajednički problem Splita 2 i užih područja grada jest što je 2008. GUP ukinuo odredbu po kojoj udaljenost zgrade od susjedne mora iznositi pola njezine visine, pa su ova područja grada žrtve “ubacivanja” zgrada koje smanjuju kvalitetu življenja u susjedstvu.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Split 3 je također prošao kroz velike promjene. S obzirom na stanje u kojem se održava, kao i sve što nije realizirano, Split 3 danas bolje djeluje kao uspomena o kojoj svjedoče fotografije, nacrti i makete, ili kao nedosanjani urbanistički koncept. Unatoč manjim komunalnim poboljšicama koje su izgurali čelnici kotareva, ovaj urbanistički megaprojekt “sekundarnog grada” je doživio degradaciju u odnosu na ono što je trebao biti, ali i na ono što je doista bio u nekim dijelovima.

Početkom devedesetih godina došlo je do nagle demografske promjene jer su se odselili umirovljeni JNA časnici i oni aktivni s obiteljima koji nisu prihvaćali Hrvatsku. Bilo je i nasilnih deložacija od strane onih koji su kao “osloboditelji” uzimali sebi veća prava od drugih građana Splita. Svakako, trebalo je vremena da se uspostave bilo kakvi odnosi između novih došljaka u stanove koji su građeni za bivšu elitu i onih starosjedilaca koji su ostali tu živjeti.

Split 3 nikad nije dobio javne skulpture Vaska Lipovca i drugih umjetnika, kako je najavljivano, niti je postavljena fontana u Boškovićevoj, ali je zato dobila spomenik HOS-u što je taj dio ulice pretvorilo u poligon za neofašističke obrede koje svakog 10. travnja izvode Marko Skejo i njegovi istomišljenici. Poslovni i uslužni sadržaji u Boškovićevoj su dugo godina zjapili prazni i derutni, a danas nisu na razini onog što su nekada bili.

Planirane zelene površine na Splitu 3 se nisu dogodile, negdje je zapelo zbog imovinskih odnosa, a negdje su prostore okupirali automobili do mjere da je problem pristupiti vatrogasnim vozilima kad trebaju gasiti požare u visokim zgradama. Udruge i građani iz kotara nastojali su održati postojeće stanje protiv namjera investitora da grade zgradu na rekreacijskom sadržaju R1 u Ulici moliških Hrvata, na drugom mjestu su zasadili ilegalnu zelenu površinu kako bi oplemenili prostor.

Također, Split 3 je uništavan neplanskom gradnjom i izmjenama urbanističkih planova. Pohlepa za novcem trajno je devastirala područja od Žnjana do Pazdigrada za koja se i dalje izdaju građevinske dozvole, a koja će se u budućnosti moći samo djelomično urbano sanirati.

očevši od druge polovine devedesetih nove zgrade su prethodile izgradnji kanalizacije koja je u neke od tih novoizgrađenih krajeva tek nedavno došla. Gradilo se tamo gdje nema poštenijih ulica, a da ne govorimo o otvorenim javnim sadržajima kao što su trgovi, parkovi i rekreacijske zone.

Problemi Kampusa

Ideja urbanizma Splita 3 je oživljena na sjevernom dijelu s Kampusom i nadvožnjakom koji je povezao sveučilišne sadržaje s Boškovićevom ulicom. U zadnjih 20 godina je na Kampusu izvedeno nekoliko zgrada fakulteta, Sveučilišna knjižnica i Studentski dom. Međutim, realizacija nije na razini prijašnjih rješenja Splita 3. Sveučilišna knjižnica ima brojne probleme sa zgradom o kojima najviše znaju njezini djelatnici.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Neki fakulteti se neće izvesti, iako su za njih provedeni natječaji, jer postoji otpor profesora npr. Pravnog fakulteta, pa neizgrađene površine smanjuju dojam ambijenta. Ovom neurednom dojmu doprinosi i to što se u obuhvatu Kampusa nalaze vlasnici bespravnih objekata.

Svoje kuće ne mogu legalizirati, a onemogućuju izgradnju sadržaja u funkciji Sveučilišta. Kampus je nesumnjivo najveći zahvat s društvenim sadržajima u Splitu u zadnjih 30 godina, ali pitanje je hoće li dobiti planirane javne prostore, trg, park, uređena parkirališta i podzemne garaže.

Još tužnija stvarnost vezuje se za reprezentativne objekte MIS-a. Za Mediteranske sportske igre 1979. izgrađeni su objekti od kojih su neki projekti bili od međunarodnog značaja kao Magašev poljudski stadion. No, pokazalo se da nakon silnih investicija uloženih u izgradnju ne postoje adekvatna sredstva za održavanje tako skupih objekata. Kompleks sportsko-poslovnog centra na Gripama izgleda očajno zapušteno, “Koteksova gljiva” na vrhu je posve razrušena. Poljudski stadion zahtjeva ogromna sredstva za obnovu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Loša sudbina je zadesila i “robne kuće” iz doba socijalizma. Neke su dijelom preuređene, ali su izgubile funkciju kao “Prima-Grad” i “Prima-Standa”, dok “Dalma Dobri” unatoč adaptaciji interijera izvana izgleda kao ruina. Urbana degradacija koju je Split doživio nakon 1991. najviše se osjetila na onim zgradama i kompleksima koji su trebali simbolizirati doba socijalističkog ekonomskog i graditeljskog prosperiteta.

Na području Splita 3, objektima MIS-a i na socijalističkim trgovačkim centrima. Dakle, upravo tamo gdje je arhitektura u bivšoj državi dobila zadatak da postane “događaj u prostoru” i simbolički predstavi volju bivše države i ondašnjih gradskih vlasti da Split pretvore u grad velikih ambicija i mogućnosti.

Krađa kvalitetnog prostora      

Razlozi propadanja ovih reprezentativnih objekata su različiti, imovinski, ekonomski i kriminalni, o čemu je dosta pisano. Kako bilo, možda je ironija sudbine da su oni dijelovi Splita izgrađeni u socijalizmu koji su smatrani za neambicioznu tipološku gradnju, u kojima su stanove uglavnom dobivali oni bez političkih povlastica, prošli nešto bolje u kaotičnom vrtlogu novih ekonomskih i političkih okolnosti.

Što se tiče bespravne gradnje, ona je u više od pola stoljeća formirala prsten koji je okružio urbani Split, od Brda, Visoke, Mejaša do Sirobuje. Istraživanja su pokazala da su se u tim područjima nerijetko sakupljali došljaci iz istih krajeva. U socijalizmu su seljaci bili potjerani prisilnom kolektivizacijom u gradove, a najviše ih se u Split doselilo s područja Dalmatinske zagore.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Zahvaljujući sličnom mentalitetu upoznavanje je lakše išlo, a to je pomoglo i za radne akcije dovođenja struje i puteva koje su na nekim dijelovima ljudi sami poduzimali. Do danas ti dijelovi nisu urbanizirani i još uvijek postoji oštra podjela na urbani Split i njegovo naličje. Dapače, novac koji su ljudi platili za legalizaciju svojih kuća, unatoč zakonskim obavezama Grada, nije vraćen u urbanu sanaciju tih predjela. Vrlo je teško zamisliti kad će se dovršiti Vukovarska, Lovrinačka..., a javni sadržaji nisu na vidiku.

Što se tiče gradnje stanova čije cijene godinama rastu iako se nerijetko grade na lokacijama koje ne zaslužuju tako visoke cijene, ili tamo gdje nove zgrade kradu postojeću kvalitetu prostoru, o tome je dosta već pisano. Opći je zaključak da se današnje planiranje grada ne može mjeriti s prethodnim povijesnim razdobljima kroz koja je prolazio Split.

Tomu su, osim lokalne korupcije, dosta kumovali loši i nesređeni zakoni na razini države. U novije vrijeme preizgrađuje se područje Mejaša uz Ulicu Zbora narodne garde, tamo se kupuju stanovi uglavnom za življenje, a ne za turističke apartmane, kao na obalnom dijelu gdje neke zgrade nalikuju na kuće duhova izvan sezone.

Kako bilo, u Splitu nezaustavljivo opada broj stanovnika, u zadnjih trideset godina pao je za cca 40 tisuća stanovnika. Više od četvrtine stanovništva Splitsko-dalmatinske županije je starije od 60 godina, što znači da je sve manje ljudi u splitskim stanovima kako građani odumiru. Nekretnine sve više kupuju stranci, ali samo manji dio ih se zasad odlučuje za trajni boravak....

Posljedice ove situacije su višestruke. Povijesna jezgra je postala turistička zona, bez većine gradskih sadržaja, pa osim zbog subotnje šetnje sunčanom rivom i kave, povremene kupnje, lokalno stanovništvo u jezgru više nema razloga dolaziti.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Time je grad izgubio svoje središte koje je svih stoljeća imao. Peristil kao središte Splita je samo priča za turiste, koju im kažu vodiči, ali ne više za ekipu s Brda, Kmana ili Mejaša, koja se nalazi u kvartovskim kafićima. Riva nije posve izgubila magnetičnost i neće, ali raslojavanje grada se nastavlja.

Rentijerski benefiti

Periferije na istoku za koje gradske vlasti slabo mare su dobile Mall of Split i City Center one, a sve što im treba od gradske uprave su sredstva za daljnju urbanizaciju njihovih prostora. No, u zadnje vrijeme javile su se nove razlike i segregacije u prostoru grada koje se ne svode samo na kvalitetu komunalnog života između stanovnika istoka i zapada. Pojavom turizma očituju se ekonomske nejednakosti koje u korištenju nekretnina postoje između sjevernog dijela splitskog poluotoka i atraktivnije južne strane.

Sunčane Meje profitiraju od blizine Marjana, povijesna jezgra, Veli Varoš i Radunica, zarađuju od povijesnog ambijenta koji je njihov rentijerski benefit. I oni čije su nekretnine okrenute Bračkom kanalu, makar i ne bile u ugodnom urbanističkom okružju (Zenta, Žnjan i Duilovo) imaju veću mogućnost zarade od najma, nego oni koji imaju kuće i stanove na Ravnim njivama, Kmanu ili Kocunaru.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Povlačenja građana u gradske kvartove, i u svoje domove, odlasci na selo, čemu doprinosi i kriza zbog koje ljudi manje troše po gradu, uzrokuje da građane koji žive na administrativnom području istoga grada sve manje toga povezuje u stvarnom životu. Ostala je simbolička identifikacija, navijanje za Hajduk, vjera u Sv. Duju, ponos na Marjan, i interakcija na društvenim mrežama.

Na zadnjim izborima uvjerljivo je pobijedio Ivica Puljak i njegova stranka Centar, no bio je jedan od najslabijih izlazaka na lokalne izbore. Premda su izbori bili u ljetnom terminu, pokazala se politička pasivnost. Mogući uzrok je zamor građana koji sve teže vjeruju da je politika u stanju riješiti splitske apsurde, što je pokazao i nikakav odaziv na kotarske izbore.

Tiha većina smatra da trebaš biti glup da bi bio zadovoljan ovakvom situacijom, kao i da bi se bunio protiv nje, a da bi preživio grad i u njemu ostao čitav kao hodač po užetu u cirkusu ne smiješ gledati u ponor.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Saša Burić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Cizmic/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Ulica Ruđera Boškovića

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/split-se-toliko-promijenio-nagore-od-pocetka-90-ih-pohlepa-za-novcem-i-korupcija-dovele-su-do-kraha-urbanistickog-planiranja-tuzne-sudbine-snasle-su-mnoge-gradske-simbole-1240652 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68fc6e89bafcdc2224c7541427ae7b9e98369fc4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Split+se+toliko+promijenio+nagore+od+po%C4%8Detka+90-ih%21+Pohlepa+za+novcem+i+korupcija+dovele+su+do+kraha+urbanisti%C4%8Dkog+planiranja%2C+tu%C5%BEne+sudbine+sna%C5%A1le+su+mnoge+gradske+simbole...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-se-toliko-promijenio-nagore-od-pocetka-90-ih-pohlepa-za-novcem-i-korupcija-dovele-su-do-kraha-urbanistickog-planiranja-tuzne-sudbine-snasle-su-mnoge-gradske-simbole-1240652 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-se-toliko-promijenio-nagore-od-pocetka-90-ih-pohlepa-za-novcem-i-korupcija-dovele-su-do-kraha-urbanistickog-planiranja-tuzne-sudbine-snasle-su-mnoge-gradske-simbole-1240652 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEGRADACIJA SVEGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDEGRADACIJA SVEGA

Split se toliko promijenio nagore od početka 90-ih! Pohlepa za novcem i korupcija dovele su do kraha urbanističkog planiranja, tužne sudbine snašle su mnoge gradske simbole...

Piše Sandi Vidulić
14. studenog 2022. - 16:00

U zadnjem dijelu serijala o urbanističkom i graditeljskom razvoju Splita od druge polovine 19 stoljeća do danas, bavimo se razdobljem od nastanka Republike Hrvatske. Riječ je o razdoblju od tridesetak godina koje je po mnogočemu različito od prijašnjih.

Unatoč nastojanjima Antonija Bajamontija, a kasnije i narodnjaka, u doba Austro-Ugarske Monarhije Split je bio provincija na rubu značajnih kulturnih i ekonomskih promjena. Grad u zadnjem periodu Monarhije dobiva na značaju s razvojem gradske luke, tvornice cementa i željeznice, ali je taj proces prekinut Prvim svjetskim ratom.

U Kraljevini Jugoslaviji Split je bio središte Dalmacije, gradski čelnici bili su politički dobro vezani s vlastima u Beogradu. No, u samom gradu su postojali politički...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:17