StoryEditorOCM
Split‘ZAZELENI SPLIT‘

Split dobio lijepe novce od države za ‘zeleni‘ projekt; započeo je na Zvončacu sadnjom 35 stabala. To je tek početak...

Piše Božidar Lončar
4. listopada 2023. - 14:26

U sklopu projekta "Zazeleni Split", na Zvončacu je započela sadnja 35 stabala. Zvončac je jedna od 16 lokacija na kojima se planira zasaditi čak 935 stabala.

Zajednički projekt gradske tvrtke "Parkovi i nasadi" i Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Splita financiran je bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80 posto. Vrijednost projekta je 3.740.415,86 kuna, a sredstva Fonda, u iznosu od 2.992.332,69 kuna, odobrena su 23. prosinca, kad je prihvaćena prijava za projekt Razvojne agencije Split.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Zelena površina na Zvončacu, na kojoj Splićani vole uživati, a najviše obitelji s djecom i mladi, bit će bogatija za šest čempresa, jednu piniju, dvije planike, jedan rogač, jednu smokvu, tri lovora, jednu trešnju, jednu višnju, dva bajama, jedan šipak, tri malolisne lipe, pet piramidalnih lipa, tri japanske trešnje, jedan cedar, dvije platane i dvije listopadne magnolije – kazao je direktor "Parkova i Nasada" Siniša Gašparević.

image
Vojko Bašić/Cropix

Javna rasvjeta, staze...

U obilasku sadnje stabala, koje su obavljali djelatnici "Parkova i nasada", uz direktora Gašparevića bili su i gradonačelnik Ivica Puljak i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Marko Pejnović.

Puljak je najavio donošenje Akcijskog plana za zeleni Split na sjednici 19. listopada te "brzu akciju pošumljavanja Marjana". Plan na 119 stranica prošao je javno savjetovanje od 19. srpnja do 18. kolovoza.

image
Vojko Bašić/Cropix

U Akcijskom planu predviđeno je 20 aktivnosti u sektorima: urbanizam i zeleno-plava infrastruktura, voda, promet, energetski sustav, kruti otpad i međusektorske aktivnosti.

Operativni izdaci za aktivnosti kao što su ozelenjavanje površina, poboljšanje infrastrukture za obradu otpadnih voda, više biciklističkih i pješačkih staza, povećanje energetske učinkovitosti zgrada, pametna javna rasvjeta, izgradnja objekta za kružno gospodarenje otpadom i reciklažne točke otpada, prema planu iznose 12.183.500 eura godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:04