StoryEditorOCM
Splittop lokacija

Split bruji da se činovnici sa Zapadne obale sele, a da će tamo biti hotel. Sve smo ispitali: ‘Dolaze pikameri...‘

Piše Ivica Marković
6. listopada 2023. - 07:27

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje seli se sa Zapadne obale u Loru, a tamo (na Zapadnoj obali) će se graditi hotel".

To je rečenica koja posljednjih nekoliko dana kruži Splitom i "zaziva" iseljenje Zavoda koji na Zapadnoj obali boravi od 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je zgrada i sagrađena.

No, iako se "šuška" o tom preseljenju Zavoda, od njega, barem za sada, neće biti ništa.

Prema neslužbenim informacijama, od vrlo pouzdanog izvora doznajemo da će do preseljenja te zgrade teško doći, prvenstveno zbog njezine vlasničke strukture.

Naime, vlasnici zgrade u kojoj se nalazi HZZO, tvrtka "Jadroplov", Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) su oni sami, a dio vlasništva otpada i na SDP. Najveći vlasnik zgrade je "Jadroplov", potom HZMO, HZZO, a tek na kraju SDP.

image

Zgrada HZZO-a

Božidar Vukičević/Cropix

Dakle, onoga koji jednom u budućnosti bude htio tu graditi hotel čekat će golem posao da sve zainteresirane strane, odnosno vlasnici zgrade budu zadovoljni ponuđenim, kako bi prvenstveno zgradu nekom prodali.

Međutim, ipak bi u zgradi na Zapadnoj obali, u kojoj se nalazi HZZO uskoro mogli raditi mašklini, pikameri, lopate... i to iz jednostavnog razloga jer postoji plan renoviranja u kojemu se nalazi HZZO, budući da ljudi rade u lošim uvjetima.

Ti loši uvjeti se prvenstveno odnose na prvi kat zgrade, u kojoj su kancelarije i u kojima je ljeti nesnosno vruće zbog loše klimatizacije.

Vrućina u kancelarijama

Međutim, da bi se taj prostor uredio potrebno je iseliti sve zaposlenike koji rade u njemu, a za to je potrebno, negdje, nekada, pronaći oko tisuću kvadratnih metara adekvatnog prostora u koji bi se preselili zaposlenici HZZO-a koji rade na prvom katu zgrade. Potreban im je prostor koji bi "progutao" 35 privremenih kancelarija.

I zaista, svi oni koji su barem jednom bili na prvom katu te zgrade uvjerili su se kako se radi o lošem i neprihvatljivom prostoru za rad, a kao najveći problem je, što vrlo često, taj što pucaju cijevi pa se stalno nešto krpi, a i ljeti je nesnosno vruće.

Inače, od 60-ih godina prošlog stoljeća, na zgradi su se mijenjale betonske ploče s fasade, koje su počele otpadati, pa su predstavljale opasnost za prolaznike, a prije 15-ak godina uređen je i prostor u kojemu se nalazi šalterska služba HZZO-a.

Dakle, prema svemu onome što smo uspjeli doznati, izgradnja hotela na mjestu ove zgrade na Zapadnoj obali na "dugom je štapu".

image

Zgrada HZZO-a

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 04:00