StoryEditorOCM
Splitdi su pare?

Šef Splitske obale proziva bivše kolege: ‘Kako to da se od veza na Zapadnoj zarađivalo duplo manje dok su u nas radili?‘

Piše Božidar Lončar
20. rujna 2023. - 20:43

Nakon što smo 16. rujna objavili članak naziva „Čudo u Splitu: Novi koncesionar zarađuje nemjerljivo više, a broj uplova ostao isti. Maroević dao objašnjenje” javio nam se direktor Splitske obale Marijan Ciprijan kako bi se referirao na članak.

- Gradska tvrtka "Splitska obala" mogla bi na instrukcije u županijsku Lučku upravu da nauči kako što bolje poslovati i od istog resursa daleko više zarađivati – prva je rečenica članka na koje se Ciprijan referirao u izjavi:

- Splitska obala d.o.o. ima koncesiju na Zapadnoj obali od 2011. do 2031. Koncesija obuhvaća kopneni dio, a ne i morski dio pomorskog dobra. Brodovi se nisu mogli privezivati u prethodnom razdoblju iako se to činilo temeljem Zaključka gradonačelnika Ive Baldasara iz 2014. godine i dodatka 2. Ugovora o koncesiji između Splitske obale d.o.o. i Splitsko-dalmatinske županije iz 2020. godine. U travnju 2022. godine Splitska obala d.o.o. potpisuje Sporazum sa županijskom lučkom upravom, a čemu je prethodilo odricanje Splitske obale d.o.o. dva metra od mora svoga koncesijskog područja, s ciljem reguliranja naplate priveza brodova. Sporazum je stupio na snagu u ožujku 2023. godine Odlukom Vlade RH o davanju na upravljanje Lučkoj upravi luke Zapadna obala.

Zabrana naplate priveza na Zapadnoj obali od listopada 2021. do ožujka 2023.

U svojoj izjavi direktor Splitske obala nastavlja:

- Zabrana naplate priveza brodova je izrečena Splitskoj obali u listopadu 2021. godine od strane Državnog inspektorata. Ja stupam na dužnost u prosincu 2021. i  krećem u pregovore.

Splitska obala je ostala na zaradi od kopnenog dijela pomorskog dobra na Zapadnoj obali – prihod od ugostiteljskih objekata, bankomata, led displeja i iznajmljivanja šetnice.

image

Direktor Splitske obale Marijan Ciprijan

Saša Burić/Cropix

Kako županijska lučka uprava može, a Splitska obala ne?

Odgovorio je na pitanje kako je Splitska obala zarađivala od Zapadne obale 5 milijuna kuna, a Lučka uprava duplo:

"To pitanje treba postaviti mojim prethodnicima. Moj prethodnik Dražen Delić je sada zaposlen kao voditelj Zapadne obale, a zamjenik mu je Joško Siriščević koji je bio zamjenik direktora Splitske obale. Dolaskom na dužnost u cilju smanjivanja troškova i racionalizacije poslovanja ukinuo sam nepotrebna radna mjesta među kojima je bilo i mjesto zamjenika direktora. Pitanje je kako je Zapadna obala dok su je vodili Delić i Siriščević zarađivala duplo manje kad su bili zaposlenici Splitske obale d.o.o nego kad su postali zaposlenici županijske lučke uprave?

Zašto se nije od 2014. godine išlo na sklapanje sporazuma sa županijskom Lučkom upravom? Nesklapanjem sporazuma izgubljene su desetine milijuna kuna proteklih godina. Izgovor da se čekalo rješavanje statusa luke nautičkog turizma je samo -  izgovor."

image

Zapadna obala je zlatna koka

Vojko Bašić/Cropix
image

Megajahte na vezu na Zapadnoj obali

Vojko Bašić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:10