StoryEditorOCM
Split40 neupisanih

Puljka pred vrtićem dočekala ljutita majka: ‘Zašto moj Ivano nije upisan?!‘; Manjka i radnika, žale se na plaće...

Piše Božidar Lončar
1. rujna 2023. - 10:45

Mnoga su djeca jedva dočekala ovaj dan, ali bilo je i onih koji su se uplakani jedva istrgnuli iz ruku roditelja. Prvi je dan nove pedagoške godine. Pitanje koje se svake godine logično postavlja je broj (ne)upisane djece. Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je posjetio Dječji vrtić Koralj u sklopu Dječjeg vrtića Marjan na Skalicama. 

- Sva su djeca upisana u vrtiće, odnosno sva iznad tri godine, i to bez obzira na zaposlenost roditelja, čak i bez obzira na prebivalište. Ostalo je i nekoliko slobodnih mjesta i u javnim i u privatnim vrtićima. Ako je netko slučajno ostao bez njega, neka se slobodno javi - kazao je, te dodao da se, unatoč tome što su "upisali svu djecu stariju od tri godine" zadržali propisani pedagoški standard u vrtićima.

Odgovor na pitanje koliko je djece na odgajatelja/odgajateljicu, nismo dobili. Dječji vrtić Marjan ima 14 objekata i 178 djece, 88 u jaslicama. Iako se razgovaralo o standardu, ni pristup samom vrtiću nije adekvatan. S obzirom na parking koji okružuje vrtić sa svih strana, ujutro se mora paziti kako se ne bi vozilom udarilo roditelje s djecom koji se ni nemaju gdje maknuti od parkiranih automobila. 

Pokušavaju se pronaći novi zaposlenici, neslužbeno doznajemo, a nedostaje i spremačica. Od njih 10, radi ih šest. I to za plaću od oko 550 eura, govori nam jedna djelatnica "Marjana". Uz pitanje standarda, gradonačelnika smo htjeli pitati je li potencijalno kršenje standarda i "prekrcavanje" grupa s djecom uvjetovano povećanjem plaće odgajatelja. 

- Podigli su nam plaću za 6,5 posto u lipnju. Bila je ovdje predstavnica sindikata. Ne znam točno kada joj je obećan sastanak, ali mislim da bi trebalo biti oko Nove godine - rekla nam je druga djelatnica "Marjana".

Iako gradonačelnik izjavljuje kako nema dijeteta preko tri godine koji nije upisao vrtić, priznao je da nisu sva djeca koja su ispunila uvjete dobila mjesto u jaslicama. Rekao je da ih je lani bilo 200, a ove godine 40 s "otvorenim statusom, odnosno neupisanih".

- Kroz rujan ćemo i dalje usklađivati naše kapacitete s partnerima iz privatnih i vjerskih vrtića. Za one roditelje koji ne mogu čekati osiguravanje mjesta u jaslicama kroz rujan otvorit ćemo mogućnost da im financijski pomognemo kao i prošle godine - obećao je Puljak.

Neupisan zbog dokumentacije, a ne nedostatka kadra?

Jedan od 40 roditelja je Tea Talović, 35-godišnja majka dvoipogodišnjeg Ivana. Ona je danas u prostorijama vrtića čekala što će reći gradonačelnik o statusu njenog djeteta i dobiti odgovor zašto Ivano nije upisan:

- Ivano ima senzornu bolest, ali nije invalid. Rečeno mi je da nije za upis u Centre za odgoj i obrazovanje i da mi dijete nije "upalo" zbog nepotpune dokumentacije. Imala sam sve papire. Muž i ja radimo, imamo prijavljeno prebivalište u Splitu i dvoje djece koje pohađaju peti i sedmi razred.

image
Privatna fotografija

Nakon razgovora Tea je pozvana na razgovor s upravom vrtića. Nakon razgovora nam je rekla kako još i dalje ne zna ništa o Ivanovom statusu. "Marjan" nam je odgovorio kako ne smiju komentirati individualne slučaje. Na pitanje novinara o tome hoće li Ivano upisati vrtić ove godine, odgovorio je kako nije zadovoljan medijskim praćenjem upisa koji su korišteni u političke svrhe, a prozvao je i opoziciju za senzacionalizam i politikanstvo. Više detalja nismo mogli dobiti jer je gradonačelnik drugim izlazom napustio prostorije.

Roditelji s kojima smo razgovarali su naravno zadovoljni što im je dijete upisano u vrtić te su nam rekli kako je jedno stresno razdoblje iza njih. Niti jedan roditelj nije dobio obavijest o tome koliko djece je na jednog djelatnika i krši li se pedagoški standard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:10