StoryEditorOCM
SplitAMBICIOZAN PLAN

Pred Splitom je pothvat koji će ga iz temelja promijeniti: ‘O njemu ovisi život grada‘. No, postoji jedan veliki problem

Piše Sandi Vidulić
17. prosinca 2023. - 23:45

S novim Proračunom došlo je do naglog porasta planiranih troškova za izradu prostorno planske dokumentacije, kao i za djelatnost Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Grada Splita. Ukupni rast planiranih troškova narastao je za milijun i pol eura u odnosu na projekcije od prije godinu dana.

U Proračunu za razdoblje 2024. -2026. rastu planirani troškovi za izradu izmjena, dopuna i donošenje novog GUP-a, Prostornog plana uređenja Grada Splita (PPUG), natječaja za gradske projekte i za urbanističke planove uređenja (UPU). S druge strane, istodobno rastu predviđeni troškovi za djelatnost Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita koji se također financira iz gradske blagajne.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

"Urbanističkom politikom Grada Splita za 2021. -2026." propisano je da Zavod i Upravni odjel za urbanizam izrađuju prostorne planove i programe za natječaje. Ne bi li onda ulaganje u Zavod i zapošljavanje stručnih ljudi trebalo pojeftiniti troškove za izradu urbanističke dokumentacije?

Međutim, nije tako. U Proračunu za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025. troškovi za Izmjene i dopune GUP-a i novi GUP, Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja i novi PPUG, te za natječajne programe i za revizije UPU-a iznose 1.716.360 eura. A u novom Proračunu planirani troškovi za naredno trogodišnje razdoblje iznose 2.470.000 eura. To je porast predviđenih troškova za 753.640 eura, odnosno, za jednu trećinu.

Iako je riječ o velikom rastu planiranih troškova, netko bi te procjene pripisao inflaciji. Međutim, postoje i drugi planirani troškovi koji situaciju dovode do apsurda. Naime, prije godinu dana se planiralo da će trošak djelatnosti Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Grada Splita u tri godine biti 875.700 eura.

No, s novim Proračunom namjerava se na djelatnost Javne ustanove u trogodišnjem razdoblju utrošiti dvostruko više, ukupno 1.603.000 eura.

Kad se sve zbroji, u proračunu za 2023. bi se ukupno na ove stavke urbanizma u periodu od 2023. - 2025. potrošilo 2.592.060 eura. Ove stavke u Proračunu za 2024. i projekcijama za naredne dvije godine iznose ukupno 4.073.000 eura. Razlika je uvećanje namjeravanih troškova u iznosu od 1.480.940. eura.

Ono što je uočljivo jest da usporedno s predviđenim rastom troškova za izradu GUP-a i ostalu dokumentaciju, rastu i troškovi za Javnu ustanovu koju plaća Grad.

Kako bi situacija izgledala s privatnim firmama? Na natječaj za izradu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita (PPUG) i Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana koji je bio raspisan u studenom 2021. javile su se tvrtke "Urbos" i GIS plan. Procijenjena vrijednost natječaja od strane Grada bila je 700.000 kuna bez PDV-a. "Urbos" je istaknuo cijenu od 762.500 kuna s PDV-om, a GIS plan 618.750 kuna s PDV-om.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jedna i druga tvrtka dale su značajno jeftiniju ponudu za izradu izmjena PPUG-a i GUP-a nego što se u novom Proračunu planira potrošiti za tu svrhu samo u 2024. godini. Novim Proračunom je predviđeno u 2024. za Izmjene i dopune GUP-a potrošiti 150.000 eura, a za izmjene PPUG bi trošak bio 50.000 eura. To je ukupno 200.000 eura. Tvrtka GIS plan d.o.o. je u studenom 2021. bila odabrana da izradi izmjene PPUG i GUP za 618.750 kuna (82.122,24 eura), no s njima je raskinut ugovor u travnju ove godine.

Novim Proračunom se samo u 2024. planira potrošiti 200.000 eura na izmjene i dopune GUP-a i PPUG-a. Na djelatnost Javne ustanove u istoj godini se namjerava potrošiti 525.000 eura. To je ukupno 725.000 eura.

Naravno, od konca 2021. do danas se dogodila inflacija, no ostaje nejasno zašto će Grad značajno više trošiti u narednom razdoblju 2024. -2026. na izradu izmjena, dopuna i donošenje novog GUP-a, PPUG-a, natječajne programe, UPU-a…, usporedno s rastom troškova djelatnosti JU Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita? Ako Grad namjerava dvostruko više ulagati u Zavod i njegove djelatnike nego što je to planirao pred godinu dana, ne bi li namjeravani trošak izrade dokumentacije trebao biti manji?

image
Vojko Bašić/Cropix

Poslali smo Teu Vojkoviću, pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i predsjedniku Upravnog vijeća Javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje pitanja zbog čega je ukupni rast planiranih troškova milijun i pol eura u samo godinu dana? Zanimalo nas je i namjerava li se plaćati outsorcing za stručnu pomoć u izradi izmjena GUP-a i PPUG?

Konačno, je li opravdano imati gradsku Javnu ustanovu, ako se očekuje da će ukupni troškovi u tri godine dosegnuti 4 milijuna eura, i tako premašiti iznos kojeg bi Grad platio privatnoj tvrtki za izradu izmjena i dopuna GUP-a, PPUG-a, izmjene UPU-a, novog GUP-a i programa za urbanističko arhitektonske natječaje?

Teo Vojković nam je odgovorio da planiranje proračunskih troškova u području urbanizma nije dobro promatrati "statično", ili samo uspoređivati planirana sredstva za iduću godinu sa potrošenim ili planiranim sredstvima u prethodnoj godini.

- Potrebno je razmišljati i planirati "dinamički", vodeći računa o intenziviranju planiranih budućih aktivnosti koje su vrlo ambiciozne, izražene u Urbanističkoj politici Grada Splita - tvrdi pročelnik koji nam je dostavio dio ovog dokumenta u kojem se propisuje da treba reorganizirati gradski resor za urbanizam, ostvariti punu funkcionalnost Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Grada Splita, provesti izmjene i dopune važećeg Prostornog plana uređenja grada, Generalnog urbanističkog plana, i detaljnijih prostornih planova, napraviti analizu svih detaljnijih prostornih planova, provesti anketne urbanističke natječaje za gradske projekte, i izraditi stručne studije i elaborate za izradu novog Prostornog plana uređenja grada i Generalnog urbanističkog plana"

Međutim, od Vojkovića nismo dobili odgovore na financijska pitanja o rastu troškova, koja smo pojedinačno naveli. Zapravo, doznali smo da se sva planirana sredstva u iduće tri godine, izgleda, neće potrošiti jer neće biti dovoljno kadra za ambicioznu urbanističku politiku koju je Grad zacrtao.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Ne bih se upuštao u pojedinačno odgovaranje na vaša pojedinačna pitanja, primjedbe i zapažanja, koja su sva na mjestu, i o svakoj pojedinačnoj točki bi se moglo raspravljati o visini iznosa i usporedbi sa dosada izvršenim. Pri tom mislim da ne treba dovoditi u pitanje opravdanosti ovih troškova. Ne da su opravdani, nego "život" grada ovisi o njihovoj provedbi.

Prostor je najvažniji resurs svakog grada, i na nama koji smo zaduženi da o njemu brinemo je da se organiziramo i ovaj resurs iskoristimo na pravi način, na dobrobit svih građana. A intenzitet i ambicioznost pokretanja ili nastavka započetih urbanističkih politika je takav da i Zavod i Stručna služba i Vanjski suradnici narednih nekoliko godina imaju što raditi.

Štoviše, bojim se da će nam, nažalost, ljudski stručni kapaciteti sva tri resursa biti nedovoljni za provedbu svih ovih aktivnosti koje su neophodne. Pa slijedom toga, bojim se da planirana sredstva, uključivši i projekcije, neće biti potrošena iz ovih objektivnih razloga. - smatra Vojković.

image
Vojko Bašić/Cropix

Iako se boji da će nedostajati ljudski kapaciteti da bi se provelo sve što je planirano (drugim riječima da se posve ostvari "Urbanistička politika Grada Splita za 2021. - 2026.") Vojković smatra kako je izabran pravi put.

- Ali unatoč tome što sam svjestan ove mogućnosti, ponovno bih postavio ovako ambiciozan plan, jer činjenica da znamo da je nešto teško realizirati, i da na putu realizacije postoje brojne zapreke, nas samo treba još više motivirati da zapreke "pobijedimo" - kaže pročelnik.

- Kako je netko jednom rekao "mi ćemo to napraviti, ne zato jer je to lako, nego zato jer je to teško". Ali je potrebno da se napravi. Upravljanje prostorom i zaštitu prostora Grada treba podignuti na višu razinu, i planirani proračun zajedno sa projekcijama je napravljen da se ovo ostvari. - poručuje Teo Vojković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:43