StoryEditorOCM
Splitaj ti budi pametan

Poznati splitski ugostitelji o paradoksu na pjaceti u centru: ‘Grad nas tjera da se mičemo, a rješenje nam pred nosom‘

Piše M.U.
14. prosinca 2023. - 10:13

Štekati su u posljednje vrijeme jako osjetljiva tema u Splitu, a nakon objave našeg članka o kafiću Željka Bašića ‘La linea‘ smještenom Iza lože, odmah pored Pjace, javio nam se i Ivan Kačić, vlasnik susjednog caffea ‘Chiba bar‘ kako bi dodatno pojasnio neke stvari izrečene u tekstu.

Ovo mjesto Splićani ne daju turistima, gazda je na gubitku, ali ne žali: 3 kave i 8 čaša vode. Nije to posal, al guštan

- Meni nitko tu ništa nije pogodovao, to su gluposti! Mi i ‘La Linea‘ dijelili smo štekat po pola sve dok Grad nije donio odluku da centar trga mora biti slobodan, bez stolova, a nama ugostiteljima je rečeno da moramo premjestiti štekate tako da se nalaze uza zid ugostiteljskog objekta. Ja sam svoje stolove uspio složiti prema propisima tako da broj stolova ostane isti - objašnjava nam Kačić dok sjedimo na trgu iz Gradske vijećnice. 

image

Terase kafića La Linea i Chiba u ulici iza Loze (kod Pjace).
 

Joško Šupić/Cropix

Dodaje da se i njemu štekat površinom smanjio s 14 na 13 metara kvadratnih, a imao je sreću što je uspio posložiti stolove tako da njihov broj ostane isti.

Vlasnik kafića La Linea Željko Bašić objasnio nam je "povijest bolesti" štekata na ovom trgiću.

- U početku smo ovdje bili samo vlasnik ‘Gage‘ i ja, dok se nije pojavila i ‘Chiba‘, koju je tada držao drugi vlasnik. Tada smo se i ‘Gaga‘ i ja odrekli dijela naših štekata kako bi i ‘Chiba‘ mogla dobiti svoj. Nije nam u interesu bilo zarađivati, a da drugi ispaštaju. I, evo, sada se nalazimo u ovoj kriznoj 2023. godini u kojoj sam ostao bez četiri stola. Grad nam uporno govori da se maknemo dalje i dalje, ali ja ne znam gdje se više pomaknuti, jedino da uđemo sami u sebe - govori. 

Dodaje da mora plaćati i najam za dio štekata na kojemu nema stolova, već se nalazi samo tenda. Također poziva nekoga od predstavnika gradskih vlasti da dođe i pomogne im u pravednoj podijeli štekata.

image

Terasa kafića La Linea.
 

Joško Šupić/Cropix

Ono što se obojica pitaju je zašto ne mogu zakupiti štekat od ‘Gage‘ koji trenutno ne radi, a od toga bi profitirali i oni i Grad.

image

Gaga je zatvorio...

Joško Šupić/Cropix

- Paradoksalno je da postoji upisan štekat od lokala koji ne rade, a da ga susjedni objekti ne mogu zakupiti. Ovdje se ne radi o dva velika tajkuna koja okreću ogromnu lovu, mi smo maleni ugostiteljski objekti, nama jedan stol čini ogromnu razliku - govore.

Obojica se pitaju i zašto nije moguće uzeti najam štekata na devet mjeseci umjesto na godinu dana jer prvi, drugi i treći mjesec u gradu "nema pasa".

- Prije bi svi skupili štekate iza Nove godine, jer nema smisla, nema apsolutno nikoga na ulicama. Pitamo se i mi, a i veliki broj ostalih ugostitelja, zašto nam se ne omogući zakup na manji broj mjeseci - objašnjavaju.

Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna pa su ipak uspjeli nekako i to malo prostora podijeliti. 

image

Kavana La Linea u starom dijelu grada gdje još uvijek penzioneri sebi mogu priuštiti kavicu i gdje su cijene pristupač

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:21