StoryEditorOCM
SplitŠtrajk pameti

Policijska ‘brutalnost‘ nije novost Pernaru; nakon cirkusa po splitskim školama doznali smo kakve kazne može očekivati

Piše Mario Matana
7. veljače 2024. - 19:39

Neće biti velike štete nakon najnovijeg privođenja za Ivana Pernara, 39-godišnjeg bivšeg saborskog zastupnika i jednog od osnivača "pokojnog" Živog zida, neobične stranke koja je prije malo manje od dvije godine postala "Ključ Hrvatske".

Pernar je još i prije nego li je na parlamentarnim izborima zaslužio ulazak u Sabor RH, s Ivanom Viliborom Sinčićem, bio poznat po svakojakim akcijama, ali "slavu" i glasove birača ti momci i cure iz praktički aktivističkog i pomalo anarhističnog Živog zida zaslužili su uglavnom braneći ovršene. Bacali su se pred bagere, policajce, TV inkasatore i slično, a kao vrlo mladi privukli su određeni nezanemariv broj birača.

image
Bruno Konjević/Cropix

Pa su u Saboru nastavili sa sličnim manevrima, ne jednom je saborsko osiguranje iznosilo upravo Pernara, izbacujući ga na Markov trg. U međuvremenu je prošlo četiri godine, ljubav između članova Živog zida je pukla, a Pernar se dao u jedrenje...

Nećemo sad o svemu detaljno, ima tu sva sila informacija za bizarnu biografiju ovog neobičnog (da se izrazimo eufemistički) mladića rođenog u Zagrebu. No, očigledno mu je nedostajalo pojavljivanje u medijima pa se Pernar posljednjih mjeseci aktivirao, možda ima kakav plan za skore parlamentarne izbore...

Prvo je nedavno, u nekoliko navrata, "minirao" presice i okupljanja zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića (koji bi, nota bene, po političkoj orijentaciji morao biti sličnih stavova kao i Pernar) podsjećajući ga ne baš nježno na predizborna obećanja ali i neke druge stvari.

Treći ili četvrti put, vrag će ga znati, nije mu uspjelo, blokirali su ga zaštitari u pokušaju da uđe u zagrebačko poglavarstvo. I tako je, u nedostatku druge zanimacije, odlučio nastaviti sa svojim projektom u – Splitu.

image
Joško Šupić/Cropix

Projekt koji je do tada sasvim dobro funkcionirao u Zagrebu, Križevcima, Koprivnici i Zadru, doslovno je eksplodirao u Splitu. Naravno, sve ludo u Splitu samo dobije dodatni momentum, to uopće nije sporno, kao ni to da je Pernar vjerojatno danas sjedio u hodniku Prekršajnog suda u Splitu zadovoljan i sretan, dapače presretan.

O čemu je riječ? Pernar se posvetio posjećivanju srednjih škola, animirajući srednjoškolce po principu "zdrav duh u zdravom tijelu": pozivao je mladiće iz najmanje šest, sedam zagrebačkih srednjih, uglavnom strukovnih škola, da naprave sto sklekova za što će ih nagraditi sa sto eura. Rečeno-učinjeno, Pernar je ostao dosljedan i nitko od djece nije bio prevaren.

To što je u pitanju bilo okupljanje maloljetnika – Pernar je vjerojatno zaključio da će mu se tih par stotina ili tisuća eura koje će podijeliti vratiti vrlo brzo, već na idućim izborima kada ta mladež bude imala pravo glasa – i što je na neki način dolazilo do narušavanja javnog reda i mira, to mu je bilo potpuno nebitno.

Pokušala ga je zagrebačka policija zaustaviti, istina nekako slabašno, beskrvno, dopisom ravnateljima škola da im dojave kada se Pernar pojavi u njihovim dvorištima?! A ni tužiteljstvo nije bilo posebno aktivno, iako su neki renomirani odvjetnici sugerirali da ga se može prijaviti barem za neki prekršajčić...

Atmosfera mu se tako učinila pomalo nezgodna pa se Pernar preselio u miroljubivu Koprivnicu i Križevce, ali pun pogodak je postigao spuštanjem u Dalmaciju. U Zadru se još ekipa nije stigla mobilizirati, zato su u Splitu bili spremni: naoružan zelenim stoticama, uz ranije objavljeni motivirajući video na TikToku u bijesnom BMW-u, Pernar se prvo pojavio ispred Prometne škole gdje je izazvao oduševljenje/nered. U takvoj atmosferi je odradio svoje, dao petama vjetra i ostavio naše dvije reporterke, djevojke tek nešto starije od okupljenih teenagera, i fotoreportera, da postanu meta – jajima!

image
Goran Mehkek/Cropix

Jaja su, možda, bila namijenjena njemu, ali bilo kakva meta je dobra za napaljenu masu. Srećom, ta masa su ipak maloljetnici pa nije došlo do ozbiljnijeg incidenta ni napada na novinarke koje su tu došle poslom. No, lako je moglo doći do drugih problema, sigurnosnih, recimo da iz nekog razloga dođe do stampeda ili kakve druge ugroze u kojoj bi se, da ne zovemo nesreću, brojali mrtvi...

E, ali nije splitska policija zagrebačka. Danas se pronio glas o Pernarovom pojavljivanju ispred Osnovne škole Bol i nije bilo dvojbe – lagano je patrola uhitila bivšeg saborskog zastupnika i jednako lagano ga odvela u postaju na "obavijesni razgovor".

Nakon sat i pol prebačen je na Prekršajni sud s nekoliko prijava. Ukratko, prijavljen je zbog prekršaja po Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o prekršajima javnog reda i mira. Dakle, da je organizirao mirno okupljanje (radi promicanja vlastitih ciljeva u zoni odgojno-obrazovne ustanove) na kojem je nazočilo više stotina učenika, okupljanje koje nije prijavio policiji pa tako nije bilo odobreno niti je okupljanje osigurao.

Uz prijavu zbog propusta u organizaciju dobio je prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira. Sve skupa kad se zbroji, upitno je kakvu će mu kaznu izreći Prekršajni sud. Generalno, za prekršaje protiv javnog reda i mira se najčešće daju novčane kazne, iznimno i zatvorske.

Za neprijavljivanje skupa i te jer ga nije osigurao, vjerojatno će također dobiti "po džepu". Što je, zapravo, i očekivano, jer ozbiljnijih posljedica (ako ne računamo napad jajima na naše kolegice) ipak nije bilo, iako je moglo biti. Međutim, sud samostalno može izreći sigurnosne, odnosno zaštitne mjere!

Upravo se to i dogodilo u srijedu popodne, kako se sam Pernar pohvalio nakon izlaska iz zgrade suda, izrečena mu je mjera zabrane posjećivanja odgojno-obrazovnih ustanova na sedam dana. Nije sad baš djelovao sretan tim potezom suda, još manje činjenicom da postupak nije gotov, da će sud naknadno odlučiti hoće li ispitivati svjedoke te će naknadno donijeti presudu. A to rješenje, potencijalno, može biti još gore po Pernara...

image

Ivan Pernar
 

Goran Mehkek/Cropix

Jer različitim zakonima (naši navijači posebno dobro znaju kako se koristi Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima) je vrlo dobro regulirano to područje, a čak i ostavlja dosta slobode nadležnom sudu u procjeni situacije.

Tako su po Prekršajnom zakonu, članak 50. stavak 1. taksativno navedene sve zaštitne mjere (zabrana obavljanja određenih dužnosti ili djelatnosti; zabrana upravljanja motornim vozilom; zabrana poslovanja s korisnicima državnog i lokalnog proračuna; ili recimo zabrana posjećivanja određenog mjesta ili područja.

Dovoljno često čujemo kako je netko, odlukom suda na temelju prijave i postupka, dobio zabranu približavanja na manje od sto metara osobi ili stadionu, recimo. Jer istim člankom, stavkom 2. navedeno je kako se "osim zaštitnih mjera iz stavka 1. ovog članka, zakonom kojim se propisuje prekršaj mogu se propisati i druge vrste zaštitnih mjera". I te mjere mogu trajati od jednog mjesec do dvije godine!

A to bi već moglo "pogoditi" ekshibicionistu Pernara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:44