StoryEditorOCM
Splitpa dokle više?

Pogledajte samo ovog ‘bisera‘ na romobilu na poznatom raskrižju u Splitu: koliko je taj samo prekršaja napravio...

Piše Božidar Lončar
10. travnja 2024. - 09:32

Koliko je ovaj prekršaja napravio, pita se autor objave u Facebook grupi "Prometne zgode i nezgode" uz objavljeni video momka koji upravlja električnim romobilom na Velebitskoj ulici prema raskrižju kod plave Anićeve zgrade, točnije kod raskrižja s Bušićevom ulicom. Na videosnimci momak upravlja električnim romobilom bez kacige, vozi se cestom i to lijevom stranom te na raskrižju gdje se upalilo crveno svijetlo za vozila nastavlja vožnju pješačkim prijelazom bez da se spustio s romobila i gurao ga. Napravio je polukružno i vožnju nastavlja na kolniku u suprotnom smjeru i tada video završava.

image
Screenshot/"Prometne zgode i nezgode"

U Hrvatskoj je vožnja električnim romobilima zakonski uređena u srpnju 2022. godine. Prema zakonu, električnim romobilom smije upravljati osoba starija od 14 godina. Kazne su smanjene prelaskom na euro i iznose od 30 do 60 eura.

Električni romobili se moraju kretati biciklističkom stazom ili trakom, a ako je nema, moraju se kretati nogostupom i zonama smirenog prometa.

Ako nema staze ili nogostupa, mogu se kretati cestom na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 kilometara na sat ili manje, s tim da se moraju držati desnog ruba kolnika. Pri prelasku kolnika moraju gurati romobil. Kazna za kršenje zakona u ovim stavkama je 130 eura.

Ako se električnim romobilom osoba kreće biciklističkom stazom ili trakom u suprotnom smjeru, kreće u skupini ne poštujući pravilo kretanja jedan iza drugog, vozi po autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenom isključivo za motorna vozila i vozi s više od 0,5 grama po kilogramu alkohola u krvi je 60 eura.

Kazna za osobu koja upravlja električnim romobilom i ne nosi reflektirajući prsluk noću i u slučaju smanjene vidljivosti, vozi bez kacige, vozi sa slušalicama na ušima, kreće se po sredini ili lijevim rubom kolnika ili vozi drugu osobu, bit će kažnjen s 30 eura. 

Kazna za vožnju cestom gdje postoji nogostup je 130 eura. Za upravljanje električnim romobilom na pješačkom prijelazu je još 130 eura. Kaciga je 30 eura.

Pravo je pitanje radi li ovo osoba zato što želi kršiti prometna pravila i pokazati kako mu nitko ne može ništa ili jednostavno želi steći popularnost na društvenim mrežama.

Videosnimku objavljenu na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode" možete vidjeti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:49