StoryEditorOCM
Splitna marjanu

Pogledajte prizore s misnog slavlja u čast svetog Jeronima, koji stoljećima intrigira i vjernike i znanstvenike

Piše G. R.
30. rujna 2023. - 18:35

Zazvonilo je s crkve svetog Jere na Marjanu. Slavi se blagdan svetog Jeronima, jednog od najuglednijih intelektualaca koje su dali naši prostori.

Sveti Jeronim je bio vrhunski intelektualac, crkveni prevoditelj Biblije, crkveni velikodostojnik i pustinjak, zaštitnik Dalmacije i Splitsko-dalmatinske županije, patron prevoditelja, učitelja i studenata, čija biografija i djelo intrigira znanstvenike svih struka do današnjeg dana.

Vjernici su se okupili na misnom slavlju na južnoj strani Marjana, s prekrasnim pogledom koji pruža posebno duhovno iskustvo. U crkvici koja je građena drugom polovicom 15. stoljeća, a završena je 1480. godine, svake godine se na današnji obilježava blagdan jednog od najvećih umova kasne antike.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Tradicija povezuje ovaj lokalitet sa sv. Jerolimom pustinjakom jer je u percepciji starih Splićana Marjan predstavljao mjesto daleko od grada i civilizacije, mjesto za duhovno promišljanje, te je odražavao prilike u kojima je taj omiljeni svetac boraveći u pustinjskoj špilji blizu Betlehema, u samoći svoje veliko znanje posvetio širenju istine o Bogu i ispravnom tumačenju Svetog pisma. Ugodan ambijent u prirodi s pogledom na more, Kašjune, Čiovo i Šoltu, poboljšali su glasovi pučkih pjevača i članova bratovštine sv. Križa.

Misno slavlje predvodio je župnik Svetog Križa don Mihael Mišo Prović koji je u propovijedi vjernicima skrenuo pažnju na trag koji ostavljaju na zemlji.

- Uvijek se pitamo jesmo li dobri vjernici i kakve tragove ostavljamo u svome životu, kakve plodove donosimo jedni drugima. Danas bismo možda poput svetog Jeronima trebali biti zaljubljeni u Božju riječ i poruku, da uistinu pokušamo meditirati i razmišljati nad Božjom riječju koju smo danas slušali. Možda je to temelj našeg današnjeg blagdana, razmisliti gdje sam poslan i što Bog od mene očekuje upravo tamo gdje živim - između ostalog je poručio don Prović, a u misnom slavlju mu se pridružio Zinovij Zenjo Zastavni, župnik splitskih grkokatolika.

Splićani su imali običaj hodočastiti na Marjan svetom Jeri 30. rujna kada je njegov spomendan. Nakon mise slijedilo bi gošćenje tradicionalnim fritulama i rakijom, a u špilji bi se održavao svečani ručak bratovštine sv. Jere. Dio običaja se i danas nastavio, vjernici su se nastavili družiti uz prigodni domjenak.

Nakon misnog slavlja, održao se prigodni koncert klape Cambi. Svima koji su bili zainteresirani za dolazak do crkve svetog Jere bio je osiguran besplatan prijevoz od crkve svetog Frane na Obali.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:08