stdClass Object ( [id] => 1058216 [title] => Podrška otpuštenim radnicima splitskog HGK stiže sa svih strana. ‘Sposobni i oni u nemilosti šefova su dobivali otkaz da bude mjesta za podobne‘ [alias] => podrska-otpustenim-radnicima-splitskog-hgk-stize-sa-svih-strana-sposobni-i-oni-u-nemilosti-sefova-su-dobivali-otkaz-da-bude-mjesta-za-podobne [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovo je riječka podrška kolegama iz Splita – znajte da niste sami. Niste jedini kojima je umjesto "clean cuta" koji smo svi u Hrvatskoj gospodarskoj komori priželjkivali, učinjen ne samo politički filter, već i filter po drugim, vrlo subjektivnim "podobnostima".

Ovako glasi uvod pisma podrške koje je na adresu naše redakcije stiglo iz Rijeke nakon što je "Slobodna" sredinom listopada objavila članak o otpuštanjima u Županijskoj komori Split. Na taj naš tekst reagirali su, osim njih, i djelatnici drugih komora u državi.

Podsjetimo, tada smo od Udruge "Glas poduzetnika", ali i od pojedinih HGK-ovih radnika, doznali da su u velikom broju otpušteni upravo najkompetentniji zaposlenici, što se kosi s najavljenim kriterijima, ali i logikom.

Marko Slišković iz vodstva "Glasa poduzetnika" je kazao da je "očito kako se reorganizacijom ne otpušta višak i ostavljaju dobri djelatnici, već ostaju oni koji su uhljebljeni po raznim obiteljskim i političkim linijama, a otpuštaju se kvalitetni ljudi".

Potvrda njegovih riječi, osim od radnika splitske Komore, stigla je i od zaposlenika iz drugih gradova.

– U Rijeci su djelatnicima koji su za Komoru vodili projekte Europske unije u vrijednosti od više milijuna eura, i čija su primanja dolazila iz EU proračuna, a ne iz kase HGK-a, otkazani ugovori o radu, a ostao je bivši predsjednik uprave Luke Rijeka (Vedran Devčić op. G.R.), koji je među svim komorskim djelatnicima imao najmanje staža, jedva godinu dana, bez ikakvog iskustva u vođenju EU projekata. U Rijeci su ostale čak dvije pravnice bez pravosudnog ispita, a otpušten je jedini (muški) pravnik koji je isti položio – navode u tom pismu te dodaju kako je "direktorica riječke Komore (Vita Dujmović op. G.R.) ostala na funkciji bez znanja barem jednog stranog jezika i s uvjetima za mirovinu, a kako su se na listi nepoželjnih našli mladi, stručni, aktivni u radu s članicama i s relevantnim diplomama hrvatskih i europskih obrazovnih institucija".

Tajnica po struci – kozmetičarka

– Dugogodišnja tajnica preminulog predsjednika Komore, s visokom stručnom spremom i minimalnim primanjima označena je nepotrebnom, a već drugog dana nakon njezina odlaska, tajnicom novog predsjednika postaje kozmetičarka po struci. Da li bi previše vidjela i znala? Čak ni (vanjska) čistačica koja je dugi niz godina dobro obavljala svoj posao, više nije prihvatljiva opcija, nego i čistačica mora biti nova, ona koju preporučuje upravo taj isti, novi predsjednik. Zar zaista?!? – stoji dalje u pismu podrške koje je zaključeno rečenicom: "Hvala ti Splite na hrabrosti, nisi sam.", a to im je poručila "otpisana Rijeka". Nisu oni jedini koji su reagirali na članak objavljen u "Slobodnoj".

Stiglo nam je pismo i iz Županijske komore Sisak.

– Slična je situacija bila i u drugim županijskim komorama kao i u Središnjici. Otkaze su dobivali radnici koji su zaista doprinosili organizaciji jer nisu "dragi" neposrednom rukovoditelju ili podobni po nekom drugom kriteriju. Osim poslovnih, nisu uvažavali ni socijalne kriterije pa su se na listi viška radnika našle i samohrane majke, majke djece s posebnim potrebama i više djece koje su savjesno obavljale svoj posao. Radnici na pragu 60., bez političkog zaleđa, strahuju za svoj posao a mogu još dosta pridonijeti – navodi bivši zaposlenik te Komore.

Istaknuo je kako zbog lošeg upravljanja i reputacije njihovih rukovoditelja, dio javnosti ih obilježava kao uhljebe, iako su u HGK-u bili zaposleni brojni kvalitetni kadrovi koji su se nakon odlaska iz Komore vrlo brzo zaposlili i danas su uspješni poslovni ljudi.

Nakon objave članka o otkazima u Županijskoj komori Split, pa potom reakcije i njihovih kolega iz Rijeke i Siska, na portalu "Šibenik News" objavljena je i priča o Jagodi Vlahov, višoj stručnoj suradnici u Županijskoj komori Šibenik, zaposlenici s najviše staža. Nakon 27 godina rada u toj komori, s 58 godina je proglašena tehnološkim viškom, a otkaz ugovora o radu joj je poslan posredstvom javnog bilježnika dok se na bolovanju oporavljala od složenog medicinskog zahvata.

Sud će odlučivati o otkazima

Tako je odlučio Josip Laća, v.d. predsjednika Županijske komore Šibenik koji i dalje obnaša tu dužnost, iako je za to istekao zakonski rok od šest mjeseci. Naime, "Šibenik News" je prenio kako je Laća obznanio ostalim zaposlenicima da je preuzeo poslove Jagode Vlahov, a odgovor zašto bi to napravio v.d. predsjednika Komore leži u vrlo jednostavnoj činjenici.

Josip Laća je do kolovoza ove godine bio zaposlen u Uredu za područja od posebne skrbi koji je djelovao u Kninu, izravno pod "kapom" središnjice Hrvatske gospodarske komore. Kako je taj ured u kolovozu ove godine ugašen, Laća više nema svoj resor u Komori, a funkcija vršitelja dužnosti istekla mu je 1. listopada.

Kako bi mu se barem produžila funkcija vršitelja dužnosti za još šest mjesec, Josip Laća bi trebao imati profesionalno radno mjesto u Komori, koje je izgubio gašenjem Ureda za područja od posebne skrb. No, ako preuzme poslove Jagode Vlahov, tek onda bi imao svoj resor.

– Radim u Komori 27 godina, u lipnju 1994. godine bila sam jedini suradnik u Županijskoj komori Šibenik. Od šest djelatnika u Šibeniku, nikome nije trebalo dati otkaz, a sigurno ne na ovakav način da se nekog izbacuje i dovodi drugog, pogotovo ne mene kao najstarijeg djelatnika – kazala je Jagoda Vlahov za "Slobodnu" te poručila da će se njezin slučaj rješavati sudskim putem, a nije ona jedina koja je najavila ili već pokrenula sudski proces protiv Hrvatske gospodarske komore zbog nedavnih otkaza.

Takvo nešto ne čudi ako uzmemo u obzir pisma i priče iz više županijskih ureda Hrvatske gospodarske komore. Dojučerašnji, ali i neki trenutni zaposlenici su nam potvrdili da slučajevi o kakvima smo pisali u Splitu nisu iznimka, već problem koji se učestalo ponavlja.

---

HGK: Proces je bio bolan

Pismo iz Rijeke i Siska proslijedili smo Središnjici i tražili od njih tek komentar na navode bivših zaposlenika.

– Prilikom donošenja odluke o reorganizaciji, kao poslodavac, HGK je bila svjesna kako situacije reorganizacije i racionalizacije poslovanja neminovno utječu na ljudske sudbine te svaki pojedinačni slučaj ne može biti lišen subjektivnog dojma, kao i subjektivnih reakcija.

Proces je bolan, izaziva nezadovoljstvo onih koji su njime obuhvaćeni, no to ne mijenja na stvari da je nužan – navode iz Hrvatske gospodarske komore te dodaju kako su subjektivnost i nezadovoljstvo, neovisno o poštovanju pravne regulative i propisanog postupka zbrinjavanja kolektivnog viška radnika, primarno definirali sadržaj ranije objavljenog teksta u "Slobodnoj".

– Jednako tako se i citirani dio "pisma iz Rijeke" odnosi i na subjektivne usporedbe pojedinih nezadovoljnih zaposlenika s drugima – napisali su. No u objavljenom članku na koji se pozivaju, konkretan primjer nezadovoljstva otpuštanja djelatnika iz sektora promet u splitskoj Komori, kako bi se na to mjesto postavio netko tko mora položiti obuku za obavljanje takvog posla, nisu iznijeli samo bivši djelatnici već i poduzetnik koji plaća članarinu HGK-u.

Nadalje, iz Središnjice tvrde da je negativno interpretirana činjenica kako su radnicima otkazi uručeni preko javnih bilježnika.

– Pritom, iako je razlog za to detaljno obrazložen na prethodni upit, u tekstu se ne spominje kako su radnici kojima su uručeni otkazi odluku o prestanku njihova rada saznali mjesec dana prije uručenja otkaza te neposredno nakon toga su otvorili bolovanje. S tim u vezi, osobnu dostavu u situaciji kada se radnik nalazi na bolovanju nije moguće izvršiti, niti je moguće (s obzirom na to da je radnik bolestan) pozvati ga da preuzme otkaz te u tim slučajevima Zakon određuje javnobilježničku dostavu – naglasili su.

Međutim, u odgovoru Komore na koji se pozivaju nigdje nije spomenuto da su radnici otvorili bolovanje već se nekoliko puta navelo da je razlog takvom načinu uručenja otkaza što radnici nisu bili prisutni na radnom mjestu, stoga je dostava, temeljem Pravilnika o radu obavljena preko javnog bilježnika, što smo napisali u prethodno objavljenom članku.

Dakle, u svom obrazloženju HGK iznosi neistine prozivajući nas da smo iz objavljenog članka izostavili važnu informaciju koju nam oni nisu pružili.
Ponavljaju da su subjektivno promatrani kriteriji selekcije, no "HGK može samo ponoviti da su odgovorne osobe odluke donosile na temelju mjerljivih kriterija, kao što su rezultati rada, točnost i pravovremenost u radu, stručno iskustvo i kompetencije svakog radnika".

– Navedeni radni kriteriji procijenjeni su u odnosu na potrebe promjena načina u poslovanju, time i sposobnosti radnika za navedene promjene u odnosu na novonastale društvene okolnosti. Pritom, nije nevažno napomenuti činjenicu kako je HGK uočila potrebu transformacije poslovnih procesa uslijed zahtjeva neminovnog digitalnog razvoja, posebno apostrofiranog u trenutnim društvenim okolnostima. S tim u vezi, postupak digitalizacije i digitalne transformacije HGK je započela još prije dvije godine kada nisu postojale socijalne i gospodarstvene neprilike kakvim svjedočimo – naveli su u svom odgovoru te zaključili:

– Uz puno razumijevanje za subjektivno nezadovoljstvo pojedinih djelatnika oko kojeg je jasno da teško možemo postići suglasje, žao nam je što u izvještavanju nisu obuhvaćene sve činjenice. Postupak reorganizacije i racionalizacije poslovanja s krajnjim ciljem stvaranja dodane vrijednosti za članice je bio nužnost, proveden je planski i na temelju radnih potreba poslodavca u odnosu na gospodarske, tehnološke i organizacijske razloge te uvažavajući zakonom propisane kriterije u svakom pojedinom slučaju.

Rezultati koje će polučiti reorganizacija na efikasnost rada HGK će s vremenskim odmakom jedino objektivno pokazati s kakvim je uspjehom odrađena, a o čemu će na kraju opet prosuđivati članice – stoji u odgovoru.

Važno je naglasiti da smo ponovno poslali upit Središnjici da nam pošalju dio njihova prvotnog odgovora za koji tvrde da smo ga izostavili u tekstu te smo tražili od njih komentar konkretnog slučaja u Županijskoj komori Šibenik, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPRAVDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => NEPRAVDA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-02 12:17:23 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-17 10:29:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-11-17 10:29:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8748 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/02\/14943394.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/02\/15310622.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/02\/15310626.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/02\/15310628.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/02\/15310630.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/02\/15310632.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","Srdjan Vrancic\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/HANZA MEDIA"," Damir Kraja\u010d\/HANZA MEDIA","Damir Kraja\u010d\/HANZA MEDIA","Damjan Tadi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Otpu\u0161tanja u \u017dupanijskoj komori Split pokrenula su i ostale komore da prijave sli\u010dne slu\u010dajeve\u00a0","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/CROPIX
\n
\n
\n
\n\u00a0","","Sredi\u0161njica Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu","Sredi\u0161njica Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu\u00a0",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","k_14943394_1280.jpg":"1280x1280","k_14943394_1024.jpg":"1024x1024","k_14943394_640.jpg":"640x640","k_14943394_480.jpg":"480x480","k_14943394_340.jpg":"340x340","k_14943394_220.jpg":"220x220","o_14943394_1280.jpg":"1280x854","o_14943394_1024.jpg":"1024x683","o_14943394_640.jpg":"640x427","o_14943394_480.jpg":"480x320","o_14943394_340.jpg":"340x226","o_14943394_220.jpg":"220x146","h_14943394_1280.jpg":"1280x854","h_14943394_1024.jpg":"1024x683","h_14943394_640.jpg":"640x427","h_14943394_480.jpg":"480x320","h_14943394_340.jpg":"340x227","h_14943394_220.jpg":"220x147","pp_14943394_1280.jpg":"1006x1280","pp_14943394_1024.jpg":"805x1024","pp_14943394_640.jpg":"503x640","pp_14943394_480.jpg":"377x480","pp_14943394_340.jpg":"267x340","pp_14943394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1293","k_15310622_1280.jpg":"1280x1280","k_15310622_1024.jpg":"1024x1024","k_15310622_640.jpg":"640x640","k_15310622_480.jpg":"480x480","k_15310622_340.jpg":"340x340","k_15310622_220.jpg":"220x220","o_15310622_1280.jpg":"1280x862","o_15310622_1024.jpg":"1024x689","o_15310622_640.jpg":"640x431","o_15310622_480.jpg":"480x323","o_15310622_340.jpg":"340x228","o_15310622_220.jpg":"220x148","h_15310622_1280.jpg":"1280x854","h_15310622_1024.jpg":"1024x683","h_15310622_640.jpg":"640x427","h_15310622_480.jpg":"480x320","h_15310622_340.jpg":"340x227","h_15310622_220.jpg":"220x147","pp_15310622_1280.jpg":"1006x1280","pp_15310622_1024.jpg":"805x1024","pp_15310622_640.jpg":"503x640","pp_15310622_480.jpg":"377x480","pp_15310622_340.jpg":"267x340","pp_15310622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1261","k_15310626_1280.jpg":"1280x1280","k_15310626_1024.jpg":"1024x1024","k_15310626_640.jpg":"640x640","k_15310626_480.jpg":"480x480","k_15310626_340.jpg":"340x340","k_15310626_220.jpg":"220x220","o_15310626_1280.jpg":"1280x840","o_15310626_1024.jpg":"1024x672","o_15310626_640.jpg":"640x420","o_15310626_480.jpg":"480x315","o_15310626_340.jpg":"340x223","o_15310626_220.jpg":"220x144","h_15310626_1280.jpg":"1280x854","h_15310626_1024.jpg":"1024x683","h_15310626_640.jpg":"640x427","h_15310626_480.jpg":"480x320","h_15310626_340.jpg":"340x227","h_15310626_220.jpg":"220x147","pp_15310626_1280.jpg":"1006x1280","pp_15310626_1024.jpg":"805x1024","pp_15310626_640.jpg":"503x640","pp_15310626_480.jpg":"377x480","pp_15310626_340.jpg":"267x340","pp_15310626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1215","k_15310628_1280.jpg":"1280x1280","k_15310628_1024.jpg":"1024x1024","k_15310628_640.jpg":"640x640","k_15310628_480.jpg":"480x480","k_15310628_340.jpg":"340x340","k_15310628_220.jpg":"220x220","o_15310628_1280.jpg":"1280x810","o_15310628_1024.jpg":"1024x648","o_15310628_640.jpg":"640x405","o_15310628_480.jpg":"480x303","o_15310628_340.jpg":"340x215","o_15310628_220.jpg":"220x139","h_15310628_1280.jpg":"1280x854","h_15310628_1024.jpg":"1024x683","h_15310628_640.jpg":"640x427","h_15310628_480.jpg":"480x320","h_15310628_340.jpg":"340x227","h_15310628_220.jpg":"220x147","pp_15310628_1280.jpg":"1006x1280","pp_15310628_1024.jpg":"805x1024","pp_15310628_640.jpg":"503x640","pp_15310628_480.jpg":"377x480","pp_15310628_340.jpg":"267x340","pp_15310628_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15310630_1280.jpg":"1280x1280","k_15310630_1024.jpg":"1024x1024","k_15310630_640.jpg":"640x640","k_15310630_480.jpg":"480x480","k_15310630_340.jpg":"340x340","k_15310630_220.jpg":"220x220","o_15310630_1280.jpg":"1280x851","o_15310630_1024.jpg":"1024x681","o_15310630_640.jpg":"640x425","o_15310630_480.jpg":"480x319","o_15310630_340.jpg":"340x226","o_15310630_220.jpg":"220x146","h_15310630_1280.jpg":"1280x854","h_15310630_1024.jpg":"1024x683","h_15310630_640.jpg":"640x427","h_15310630_480.jpg":"480x320","h_15310630_340.jpg":"340x227","h_15310630_220.jpg":"220x147","pp_15310630_1280.jpg":"1006x1280","pp_15310630_1024.jpg":"805x1024","pp_15310630_640.jpg":"503x640","pp_15310630_480.jpg":"377x480","pp_15310630_340.jpg":"267x340","pp_15310630_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1246","k_15310632_1280.jpg":"1280x1280","k_15310632_1024.jpg":"1024x1024","k_15310632_640.jpg":"640x640","k_15310632_480.jpg":"480x480","k_15310632_340.jpg":"340x340","k_15310632_220.jpg":"220x220","o_15310632_1280.jpg":"1280x830","o_15310632_1024.jpg":"1024x664","o_15310632_640.jpg":"640x415","o_15310632_480.jpg":"480x311","o_15310632_340.jpg":"340x220","o_15310632_220.jpg":"220x142","h_15310632_1280.jpg":"1280x854","h_15310632_1024.jpg":"1024x683","h_15310632_640.jpg":"640x427","h_15310632_480.jpg":"480x320","h_15310632_340.jpg":"340x227","h_15310632_220.jpg":"220x147","pp_15310632_1280.jpg":"1006x1280","pp_15310632_1024.jpg":"805x1024","pp_15310632_640.jpg":"503x640","pp_15310632_480.jpg":"377x480","pp_15310632_340.jpg":"267x340","pp_15310632_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8047900 Threads: 5 Questions: 1667897604 Slow queries: 4963460 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112182762 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/podrska-otpustenim-radnicima-splitskog-hgk-stize-sa-svih-strana-sposobni-i-oni-u-nemilosti-sefova-su-dobivali-otkaz-da-bude-mjesta-za-podobne-1058216 [printLink] => /split/podrska-otpustenim-radnicima-splitskog-hgk-stize-sa-svih-strana-sposobni-i-oni-u-nemilosti-sefova-su-dobivali-otkaz-da-bude-mjesta-za-podobne-1058216?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376582 [name] => Hrvatska gospodarska komora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-gospodarska-komora [link] => /tag/hrvatska-gospodarska-komora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 514016 [name] => Hrvatska gospodarska komora Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-gospodarska-komora-split [link] => /tag/hrvatska-gospodarska-komora-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPRAVDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Podrška otpuštenim radnicima splitskog HGK stiže sa svih strana. ‘Sposobni i oni u nemilosti šefova su dobivali otkaz da bude mjesta za podobne‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/02/14943394.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Otpuštanja u Županijskoj komori Split pokrenula su i ostale komore da prijave slične slučajeve  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/02/14943394.jpg [title] => Duje Klarić/HANZA MEDIAOtpuštanja u Županijskoj komori Split pokrenula su i ostale komore da prijave slične slučajeve  ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/02/15310622.jpg [title] => Srdjan Vrancic/CropixSrđan Vrančić/CROPIX



 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/02/15310626.jpg [title] => Bruno Konjević/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/02/15310628.jpg [title] => Damir Krajač/HANZA MEDIASredišnjica Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/02/15310630.jpg [title] => Damir Krajač/HANZA MEDIASredišnjica Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu  ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/02/15310632.jpg [title] => Damjan Tadić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ovo je riječka podrška kolegama iz Splita – znajte da niste sami. Niste jedini kojima je umjesto "clean cuta" koji smo svi u Hrvatskoj gospodarskoj komori priželjkivali, učinjen ne samo politički filter, već i filter po drugim, vrlo subjektivnim "podobnostima".

Ovako glasi uvod pisma podrške koje je na adresu naše redakcije stiglo iz Rijeke nakon što je "Slobodna" sredinom listopada objavila članak o otpuštanjima u Županijskoj komori Split. Na taj naš tekst reagirali su, osim njih, i djelatnici drugih komora u državi.

Podsjetimo, tada smo od Udruge "Glas poduzetnika", ali i od pojedinih HGK-ovih radnika, doznali da su u velikom broju otpušteni upravo najkompetentniji zaposlenici, što se kosi s najavljenim kriterijima, ali i logikom.

Marko Slišković iz vodstva "Glasa poduzetnika" je kazao da je "očito kako se reorganizacijom ne otpušta višak i ostavljaju dobri djelatnici, već ostaju oni koji su uhljebljeni po raznim obiteljskim i političkim linijama, a otpuštaju se kvalitetni ljudi".

Potvrda njegovih riječi, osim od radnika splitske Komore, stigla je i od zaposlenika iz drugih gradova.

– U Rijeci su djelatnicima koji su za Komoru vodili projekte Europske unije u vrijednosti od više milijuna eura, i čija su primanja dolazila iz EU proračuna, a ne iz kase HGK-a, otkazani ugovori o radu, a ostao je bivši predsjednik uprave Luke Rijeka (Vedran Devčić op. G.R.), koji je među svim komorskim djelatnicima imao najmanje staža, jedva godinu dana, bez ikakvog iskustva u vođenju EU projekata. U Rijeci su ostale čak dvije pravnice bez pravosudnog ispita, a otpušten je jedini (muški) pravnik koji je isti položio – navode u tom pismu te dodaju kako je "direktorica riječke Komore (Vita Dujmović op. G.R.) ostala na funkciji bez znanja barem jednog stranog jezika i s uvjetima za mirovinu, a kako su se na listi nepoželjnih našli mladi, stručni, aktivni u radu s članicama i s relevantnim diplomama hrvatskih i europskih obrazovnih institucija".

Tajnica po struci – kozmetičarka

– Dugogodišnja tajnica preminulog predsjednika Komore, s visokom stručnom spremom i minimalnim primanjima označena je nepotrebnom, a već drugog dana nakon njezina odlaska, tajnicom novog predsjednika postaje kozmetičarka po struci. Da li bi previše vidjela i znala? Čak ni (vanjska) čistačica koja je dugi niz godina dobro obavljala svoj posao, više nije prihvatljiva opcija, nego i čistačica mora biti nova, ona koju preporučuje upravo taj isti, novi predsjednik. Zar zaista?!? – stoji dalje u pismu podrške koje je zaključeno rečenicom: "Hvala ti Splite na hrabrosti, nisi sam.", a to im je poručila "otpisana Rijeka". Nisu oni jedini koji su reagirali na članak objavljen u "Slobodnoj".

Stiglo nam je pismo i iz Županijske komore Sisak.

– Slična je situacija bila i u drugim županijskim komorama kao i u Središnjici. Otkaze su dobivali radnici koji su zaista doprinosili organizaciji jer nisu "dragi" neposrednom rukovoditelju ili podobni po nekom drugom kriteriju. Osim poslovnih, nisu uvažavali ni socijalne kriterije pa su se na listi viška radnika našle i samohrane majke, majke djece s posebnim potrebama i više djece koje su savjesno obavljale svoj posao. Radnici na pragu 60., bez političkog zaleđa, strahuju za svoj posao a mogu još dosta pridonijeti – navodi bivši zaposlenik te Komore.

Istaknuo je kako zbog lošeg upravljanja i reputacije njihovih rukovoditelja, dio javnosti ih obilježava kao uhljebe, iako su u HGK-u bili zaposleni brojni kvalitetni kadrovi koji su se nakon odlaska iz Komore vrlo brzo zaposlili i danas su uspješni poslovni ljudi.

Nakon objave članka o otkazima u Županijskoj komori Split, pa potom reakcije i njihovih kolega iz Rijeke i Siska, na portalu "Šibenik News" objavljena je i priča o Jagodi Vlahov, višoj stručnoj suradnici u Županijskoj komori Šibenik, zaposlenici s najviše staža. Nakon 27 godina rada u toj komori, s 58 godina je proglašena tehnološkim viškom, a otkaz ugovora o radu joj je poslan posredstvom javnog bilježnika dok se na bolovanju oporavljala od složenog medicinskog zahvata.

Sud će odlučivati o otkazima

Tako je odlučio Josip Laća, v.d. predsjednika Županijske komore Šibenik koji i dalje obnaša tu dužnost, iako je za to istekao zakonski rok od šest mjeseci. Naime, "Šibenik News" je prenio kako je Laća obznanio ostalim zaposlenicima da je preuzeo poslove Jagode Vlahov, a odgovor zašto bi to napravio v.d. predsjednika Komore leži u vrlo jednostavnoj činjenici.

Josip Laća je do kolovoza ove godine bio zaposlen u Uredu za područja od posebne skrbi koji je djelovao u Kninu, izravno pod "kapom" središnjice Hrvatske gospodarske komore. Kako je taj ured u kolovozu ove godine ugašen, Laća više nema svoj resor u Komori, a funkcija vršitelja dužnosti istekla mu je 1. listopada.

Kako bi mu se barem produžila funkcija vršitelja dužnosti za još šest mjesec, Josip Laća bi trebao imati profesionalno radno mjesto u Komori, koje je izgubio gašenjem Ureda za područja od posebne skrb. No, ako preuzme poslove Jagode Vlahov, tek onda bi imao svoj resor.

– Radim u Komori 27 godina, u lipnju 1994. godine bila sam jedini suradnik u Županijskoj komori Šibenik. Od šest djelatnika u Šibeniku, nikome nije trebalo dati otkaz, a sigurno ne na ovakav način da se nekog izbacuje i dovodi drugog, pogotovo ne mene kao najstarijeg djelatnika – kazala je Jagoda Vlahov za "Slobodnu" te poručila da će se njezin slučaj rješavati sudskim putem, a nije ona jedina koja je najavila ili već pokrenula sudski proces protiv Hrvatske gospodarske komore zbog nedavnih otkaza.

Takvo nešto ne čudi ako uzmemo u obzir pisma i priče iz više županijskih ureda Hrvatske gospodarske komore. Dojučerašnji, ali i neki trenutni zaposlenici su nam potvrdili da slučajevi o kakvima smo pisali u Splitu nisu iznimka, već problem koji se učestalo ponavlja.

---

HGK: Proces je bio bolan

Pismo iz Rijeke i Siska proslijedili smo Središnjici i tražili od njih tek komentar na navode bivših zaposlenika.

– Prilikom donošenja odluke o reorganizaciji, kao poslodavac, HGK je bila svjesna kako situacije reorganizacije i racionalizacije poslovanja neminovno utječu na ljudske sudbine te svaki pojedinačni slučaj ne može biti lišen subjektivnog dojma, kao i subjektivnih reakcija.

Proces je bolan, izaziva nezadovoljstvo onih koji su njime obuhvaćeni, no to ne mijenja na stvari da je nužan – navode iz Hrvatske gospodarske komore te dodaju kako su subjektivnost i nezadovoljstvo, neovisno o poštovanju pravne regulative i propisanog postupka zbrinjavanja kolektivnog viška radnika, primarno definirali sadržaj ranije objavljenog teksta u "Slobodnoj".

– Jednako tako se i citirani dio "pisma iz Rijeke" odnosi i na subjektivne usporedbe pojedinih nezadovoljnih zaposlenika s drugima – napisali su. No u objavljenom članku na koji se pozivaju, konkretan primjer nezadovoljstva otpuštanja djelatnika iz sektora promet u splitskoj Komori, kako bi se na to mjesto postavio netko tko mora položiti obuku za obavljanje takvog posla, nisu iznijeli samo bivši djelatnici već i poduzetnik koji plaća članarinu HGK-u.

Nadalje, iz Središnjice tvrde da je negativno interpretirana činjenica kako su radnicima otkazi uručeni preko javnih bilježnika.

– Pritom, iako je razlog za to detaljno obrazložen na prethodni upit, u tekstu se ne spominje kako su radnici kojima su uručeni otkazi odluku o prestanku njihova rada saznali mjesec dana prije uručenja otkaza te neposredno nakon toga su otvorili bolovanje. S tim u vezi, osobnu dostavu u situaciji kada se radnik nalazi na bolovanju nije moguće izvršiti, niti je moguće (s obzirom na to da je radnik bolestan) pozvati ga da preuzme otkaz te u tim slučajevima Zakon određuje javnobilježničku dostavu – naglasili su.

Međutim, u odgovoru Komore na koji se pozivaju nigdje nije spomenuto da su radnici otvorili bolovanje već se nekoliko puta navelo da je razlog takvom načinu uručenja otkaza što radnici nisu bili prisutni na radnom mjestu, stoga je dostava, temeljem Pravilnika o radu obavljena preko javnog bilježnika, što smo napisali u prethodno objavljenom članku.

Dakle, u svom obrazloženju HGK iznosi neistine prozivajući nas da smo iz objavljenog članka izostavili važnu informaciju koju nam oni nisu pružili.
Ponavljaju da su subjektivno promatrani kriteriji selekcije, no "HGK može samo ponoviti da su odgovorne osobe odluke donosile na temelju mjerljivih kriterija, kao što su rezultati rada, točnost i pravovremenost u radu, stručno iskustvo i kompetencije svakog radnika".

– Navedeni radni kriteriji procijenjeni su u odnosu na potrebe promjena načina u poslovanju, time i sposobnosti radnika za navedene promjene u odnosu na novonastale društvene okolnosti. Pritom, nije nevažno napomenuti činjenicu kako je HGK uočila potrebu transformacije poslovnih procesa uslijed zahtjeva neminovnog digitalnog razvoja, posebno apostrofiranog u trenutnim društvenim okolnostima. S tim u vezi, postupak digitalizacije i digitalne transformacije HGK je započela još prije dvije godine kada nisu postojale socijalne i gospodarstvene neprilike kakvim svjedočimo – naveli su u svom odgovoru te zaključili:

– Uz puno razumijevanje za subjektivno nezadovoljstvo pojedinih djelatnika oko kojeg je jasno da teško možemo postići suglasje, žao nam je što u izvještavanju nisu obuhvaćene sve činjenice. Postupak reorganizacije i racionalizacije poslovanja s krajnjim ciljem stvaranja dodane vrijednosti za članice je bio nužnost, proveden je planski i na temelju radnih potreba poslodavca u odnosu na gospodarske, tehnološke i organizacijske razloge te uvažavajući zakonom propisane kriterije u svakom pojedinom slučaju.

Rezultati koje će polučiti reorganizacija na efikasnost rada HGK će s vremenskim odmakom jedino objektivno pokazati s kakvim je uspjehom odrađena, a o čemu će na kraju opet prosuđivati članice – stoji u odgovoru.

Važno je naglasiti da smo ponovno poslali upit Središnjici da nam pošalju dio njihova prvotnog odgovora za koji tvrde da smo ga izostavili u tekstu te smo tražili od njih komentar konkretnog slučaja u Županijskoj komori Šibenik, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/HANZA MEDIA Srdjan Vrancic/Cropix Bruno Konjević/HANZA MEDIA  Damir Krajač/HANZA MEDIA Damir Krajač/HANZA MEDIA Damjan Tadić/HANZA MEDIA
Duje Klarić/HANZA MEDIA
Otpuštanja u Županijskoj komori Split pokrenula su i ostale komore da prijave slične slučajeve 
Srdjan Vrancic/Cropix
Srđan Vrančić/CROPIX



 
Damir Krajač/HANZA MEDIA
Središnjica Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu
Damir Krajač/HANZA MEDIA
Središnjica Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/podrska-otpustenim-radnicima-splitskog-hgk-stize-sa-svih-strana-sposobni-i-oni-u-nemilosti-sefova-su-dobivali-otkaz-da-bude-mjesta-za-podobne-1058216 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=48ecac9dfea50a1b90b60a5be12d7b322dcea476 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Podr%C5%A1ka+otpu%C5%A1tenim+radnicima+splitskog+HGK+sti%C5%BEe+sa+svih+strana.+%E2%80%98Sposobni+i+oni+u+nemilosti+%C5%A1efova+su+dobivali+otkaz+da+bude+mjesta+za+podobne%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpodrska-otpustenim-radnicima-splitskog-hgk-stize-sa-svih-strana-sposobni-i-oni-u-nemilosti-sefova-su-dobivali-otkaz-da-bude-mjesta-za-podobne-1058216 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpodrska-otpustenim-radnicima-splitskog-hgk-stize-sa-svih-strana-sposobni-i-oni-u-nemilosti-sefova-su-dobivali-otkaz-da-bude-mjesta-za-podobne-1058216 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPRAVDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitNEPRAVDA

Podrška otpuštenim radnicima splitskog HGK stiže sa svih strana. ‘Sposobni i oni u nemilosti šefova su dobivali otkaz da bude mjesta za podobne‘

17. studenog 2020. - 11:29
Otpuštanja u Županijskoj komori Split pokrenula su i ostale komore da prijave slične slučajeve Duje Klarić/HANZA MEDIA

Ovo je riječka podrška kolegama iz Splita – znajte da niste sami. Niste jedini kojima je umjesto "clean cuta" koji smo svi u Hrvatskoj gospodarskoj komori priželjkivali, učinjen ne samo politički filter, već i filter po drugim, vrlo subjektivnim "podobnostima".

Ovako glasi uvod pisma podrške koje je na adresu naše redakcije stiglo iz Rijeke nakon što je "Slobodna" sredinom listopada objavila članak o otpuštanjima u Županijskoj komori Split. Na taj naš tekst reagirali su, osim njih, i djelatnici drugih komora u državi.

Podsjetimo, tada smo od Udruge "Glas poduzetnika", ali i od pojedinih HGK-ovih radnika, doznali da su u velikom broju otpušteni upravo najkompetentniji zaposlenici, što se kosi s najavljenim kriterijima, ali i logikom.

Marko Slišković iz vodstva "Glasa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:22