StoryEditor
SplitPARTITOKRACIJA

Pobijedi li Puljak, Žnjan će mu biti projekt života. Ako to ostvari, svi će mu stisnuti ruku i trasiran mu je put prema parlamentu. No, trebat će pomoć HDZ-ove Vlade...

Piše Saša Ljubičić
27. lipnja 2022. - 14:38

Pobjedom Centra u Gradskom vijeću Splita, lokalna se politika praktički svela na dva tabora: Ivičin i Vicin. Sve drugo je manje važno ili, kako to mladi vole reći, nebitno. Tako se politički oživotvorila Puljkova izborna strategija – oni ili mi, red ili nered, Centar ili HDZ?

Tako će se birati i u drugom krugu. I očajnički zazivati građane da iziđu na izbore. To je slamka spasa za Zorana Đogaša. Iza sebe ima stranku čija je politička infrastruktura daleko najmoćnija, i ako oni ne mogu na birališta dovući i "babu i žabu" – a tko će drugi?

image

Ivica Puljak, Zoran Đogaš (Cropix)

Gledano iz Puljkove perspektive, njemu je za pobjedu dovoljno zakucati. Ako ne fula zicer, što ga čeka? Sva bi odgovornost bila na njemu jer više nema partnera koji mu, kao, zapinju nogu i samo grintaju, makar, kad ti treba samo jedna ruka u Vijeću, ta zna biti od suhoga zlata. Svašta se može roditi u glavi onoga koji je svjestan činjenice da o tome je li ustao na lijevu nogu ovisi vlast u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj. Politička trgovina je zafrkan posao.

Projekt broj jedan u gradu je Žnjan. I tko god dobio izbore, na njemu će ući u povijest ili polomiti zube.

A kako bi Žnjan trebao izgledati? Pogledajte simulacije i idejno rješenje na ovom linku: 

Kako bi stvarno trebao izgledati splitski Žnjan? Na krovu garaža bit će kafići, iznad sportska borilišta, ukopana parkirališta, teretana na otvorenom... Evo svih detalja

E, sad, za takvo što potrebna je izvrsna koordinacija lokalnih i državnih službi, a tu je Đogaš u prednosti. No džabe mu je postati gradonačelnikom i maštati o pustopoljini uz more koja bi postala nova Riva kad Centar u Vijeću čvrsto drži uzde. Na što bi to sličilo i koliko bi mjeseci prošlo do novih izbora da Đogaš postane poteštat, a njegova politička opcija u predstavničkom tijelu ostane u manjini?

Bude li Ivica Puljak ponovno šefovao gradom uz podršku vijećnika, koju očito ima, zašto bi mu HDZ dopustio da na projektu Žnjana raširi krila za Sabor? Podupirati dovršenje Žnjana u roku, značilo bi, iz perspektive Plenkovićeve Vlade, hranjenje političkog suparnika koji te, kad ga ojačaš, može smazati. Znači, takvo što bi bilo prilično naivno, da ne kažemo – glupo. A, opet, tko je taj tko može i smije zaustaviti razvoj Splita?  

Zašto je Žnjan glavni projekt? Zato jer je prostorno toliko zahtjevan, a opet potentan u svakom smislu: rekreativnom, komercijalnom, ambijentalnom..., da će onaj tko ga realizira po izvrsnom idejnom projektu arhitektonskog biroa "Kuzmanić" knjižiti velike političke bodove.

Stoga nas, tko god pobijedio u drugom krugu, a ne zaboravimo da izbori ponovno kreću iz početka, neće lišiti drame vezane uz radove na Žnjanu. Ili Vijeće neće dati Đogašu upaliti bagere na pustopoljini pokraj mora, ili će Puljka, kroz državne urede i urediće, dozvole i inspekcije, zaustavljati s Markova trga govoreći: "Nismo mi, majke mi."

Zafrkana je partitokracija, a upravo u takvom društvu živimo i zato nam i treba po trideset godina za jednu ulicu, školu ili vrtić. Ne daju naši da ne bi došli njihovi. Eto, to je na stvari.       

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 23:05