StoryEditorOCM
Splitpreračunavam...

Pitali smo Splićane kako će se sada bez cijena u kunama. Odgovori su bili podijeljeni, ali jedan je sve ‘pomeo‘...

Piše Petra Klarić
2. siječnja 2024. - 14:21

Od 1. siječnja 2024. godine službeno je istekla zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena. Sigurno smo svi nekad, barem kad je euro tek uveden kao službena valuta, kao referentni okvir koristili kune. A što sada, kada trgovci više ne moraju jasno istaknuti cijenu svojih proizvoda u kunama? Za mišljenje smo pitali naše sugrađane.

Hrvatska kuna je od 1. siječnja i službeno otišla u ropotarnicu povijesti, a kako se u svemu nalaze potrošači, saznali smo u jednom od splitskih šoping centara. Pri pogledu na cijene u brojnim trgovinama dalo se zaključiti da je u velikoj većini, ako ne svima, još uvijek na snazi dvojno iskazivanje cijena.

U jednoj od trgovina sreli smo gospođu Anu, koja kaže da bi joj bilo draže da uz cijenu u eurima ostane navedena i cijena u kunama.

– Bilo bi bolje da ostave i cijenu u kunama, ali šta ćeš sad. Svakako ću nastavit preračunavat cijenu u kune, kao šta san to radila i do sada – rekla nam je.

Malo su se navikli

Sličnog mišljenja bili su i ostali naši sugovornici, pa tako i druga gospođa koju smo zatekli u istoj trgovini. Cijene su, kaže, previsoke.

– Ajme majko! Sve je otišlo u nebesa otkad je doša euro! Svakako ću nastaviti preračunavati u kune, ali ne pomaže to puno kad je sve skupo – priznala nam je.

Da joj se čini da je sve puno skuplje otkad je euro postao službena valuta, rekla nam je i Viktorija.

– Definitivno je sve skuplje zbog eura, ali mislin da neću previše preračunavat, već san se koliko-toliko navikla – tvrdi.

Posebno je pesimističan bio gospodin kojeg smo zaustavili na samom ulazu u trgovački centar. Uvođenje eura je, smatra on, bilo ogromna pogreška. Kao pozitivan primjer je naveo Češku i Poljsku, koje su unatoč ulasku u Europsku uniju ostavile svoje valute.

– Ma vraća nam se kuna za nekoliko godina! Osobno se i dalje držim kuna, mislim da će se euro svakako ubrzo ukinit. Za sve krivim EU i Plenkovića, kojem oni sve dirigiraju – ispričao nam je gospodin koji se neće mučiti s preračunavanjem jer smatra da su euru dani odbrojani.

Čini se da će ova promjena ipak lakše pasti onim nešto mlađima. Kao što smo otkrili, dvojno iskazivanje njima samo stvara dodatne probleme.

– Odavno ne gledan to, samo me zbunjuje i bolje mi je da to skroz maknu. Mislin da uglavnom neću preračunavat, možda u iznimnim situacijama – rekla nam je studentica Gabriela.

Bolje da nije dvojno

Sličnog mišljenja je i Melina, ona kaže da je na početku mislila da se nikada neće naviknuti na euro, ali sad joj je već ušlo u naviku.

– Prestala san i ja preračunavat, a mislila san da se nikad neću naviknit. Neće mi ukidanje stvarat probleme, bolje mi je da je istaknuto ili jedno ili drugo – priznala nam je.

Bilo kako bilo, čini se da ćemo se na euro uskoro morati naviknuti svi, a oni kojima to ne pođe za rukom sa sobom će morati nositi kalkulator. Ostaje nam samo nada da se ukidanje dvojnog iskazivanja cijena neće koristiti za raznorazne malverzacije, kao što je to bio slučaj kada je u Hrvatskoj tek uvedena nova valuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:32