StoryEditorOCM
SplitA TEK JE DOŠAO

Ovo je Nepalac kojeg su opljačkali u Splitu, rasplakao se pričajući o incidentu: ‘Ne mogu vjerovati što se dogodilo...‘

Piše Božidar Lončar
14. veljače 2024. - 09:25

Najprije je jučer iz splitske policije stigla vijest kako je u ponedjeljak, 12. veljače, oko 22:30 u Varošu par osoba prišlo dostavljaču iz strane zemlje kako bi preuzeli naručenu hranu. U tom trenutku jedan od njih ga je uhvatio za rame, a onda su mu iz ruke otuđili vrećice s hranom i pobjegli.

Eto, nakon serije napada u Zagrebu na dostavljače iz drugih zemalja, većinom Nepala, Indije i Bangladeša na red je, nažalost, došao i Split. Prvo je krenulo s videozapisima na društvenim mrežama, često kratkim ili "shorts" videima na Facebooku ili TikToku na kojim se Hrvati, baš poput svojih susjeda, izruguju, svađaju ili iskaljuju na tim vrijednim radnicima. Naravno, uz govor mržnje i ksenofobiju. A onda su krenula ozbiljna kaznena djela.

Na Facebooku i Instagramu se može iščitati gomila uvredljivog sadržaja. Nepalci se spominju u kontekstu izrugivanja, vrijeđanja i netolerancije prema religijskim slobodama. Čisti govor mržnje. Grafiti koji poručuju migrantima da idu kući već su uobičajena ulična svakodnevica.

- Sigurno je ovaj lik iz Nepala - komentar je uz fotografiju nepropisno parkiranog motocikla u Splitu u grupi s više od 30.000 članova.

- Molitva Nepalaca - stoji u opisu videozapisa objavljenog na Instagramu uz videosnimku osobe koja se moli (obavlja namaz) na Kacunaru.

Bilo je pitanje dana kada će se i u Splitu dogoditi nešto ”konkretno”...

Kako smo otkrili, napadnut je 28-godišnji Bijay Karki, dostavljač ”Glova” iz Nepala zaposlen preko firme agregata ”ProExpress”. Napad se dogodio u Plinarskoj ulici.

image
Fotografija: Bijay Karki /Slobodna Dalmacija /Slobodna Dalmacija
image

Fotografija: Screenshot/Google Maps

S tvrtkom i Bijayom smo stupili u kontakt preko njegovog kolege i sunarodnjaka iz Nepala. U par minuta razgovora taj mladi radnik koji je tek stigao u Hrvatsku nam je ispričao kako živi u jednoj smještajnoj jedinici, neslužbeno u hostelu, zajedno s još 30 stranih radnika. 

”Proexpress” nam je odgovorio kako je ovo prvi slučaj napada na jednog od nešto manje od pedeset dostavljača ”Wolta” ili ”Glova” koje tvrtka zapošljava u Splitu:

- Do sada smo imali sličan slučaj u Zadru prije nekoliko mjeseci kada je par tinejdžera naručilo 40-50 ”McNuggetsa”. Kada im je naš radnik dao hranu, oni su pobjegli s njom.

Tu istu večer smo razgovarali s Bijayom te Indijcem i još jednim Nepalcem koji rade kao dostavljači. Iako smiren i priseban, Bijay nam se, kao i njegovi kolege za vrijeme razgovora rasplakao. Pod šokom je, uznemiren i rastresen. Kao da ne može vjerovati što mu se dogodilo. 

- Prije dva mjeseca sam stigao u Split. Bila je dostava iz McDonald‘sa u vrijednosti oko 40 eura. Skupio sam hranu i skuterom otišao na mjesto dostave. Bilo ih je šest-sedam, svi u crnim majicama s kapuljačama i crnim trenirkama – počeo je razgovor.

image

Split prije par godina...

Paun Paunović/Cropix

Bijay nam tvrdi kako su imali između 15 i 20 godina. Od cijele ekipe njih dvoje su mu prišli i pokazali novac. Tada je izvadio hranu iz ruksaka. Kaže nam da im se ne može prisjetiti lica ili nekih detalja na odjeći, obući ili tijelu poput piercinga ili tetovaža.

- Kada sam izvadio hranu, zgrabili su mi je iz ruku i pobjegli. Dok su trčali su samo rekli: ”Hvala, brate, i zbogom”. Nije bilo nasilja, govora mržnje ili uvredljivih riječi – kazao je.

Unatoč tome, sam čin ga je duboko pogodio. Ali i drugu dvojicu. Krenule su suze. Zastali smo.

- Sada se osjećam ugodno – nedugo nakon smijeh je zamijenio suze.

U razgovoru su nam sva trojica kazali kako su većina kojima vrše dostave pristojni i dobri ljudi, ali tinejdžeri su ti koji su... Da mi kažemo umjesto njih, problematični:

- Osim mlađih, većina momaka su dragi i druželjubivi. Tinejdžeri su nam znali duplicirati novac, dati nam ga i pobjeći – prisjećaju se svojih neugodnih trenutaka od kada su stigli u Hrvatsku.

Bez obzira na to, Bijay, ali i njegovi kolege nam govore kako se ovdje osjećaju sigurno i ugodno. Žele ostati tu i nemaju se namjeru zafrkavati. Razlozi su različiti, odgovaraju nam: novac, hrana za obitelj, stalno stanovanje, život ovdje.

- Nećemo ih privatno tužiti, Glovo je refundirao iznos – kazao je Bijay uz poruku od sve trojice:

- Ako je ovdje sigurno, ostat ćemo!

Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj smo poslali upit o rezultatima izvida. Dok čekamo odgovor, neslužbeno doznajemo kako su još u tijeku. 

Glovo:: Istražujemo okolnosti s policijom i nadležnim tijelima, pružit ćemo dodatne informacije 

Iz tvrtke "Glovo" su potvrdili kako je napadnut dostavljač koji je njihov partner te su osudili događaj:

- Žao nam je saznati da je kurir koji dostavlja putem platforme Glovo bio napadnut u Splitu u ponedjeljak navečer. U dobrom je stanju i nije mu bila potrebna medicinska pomoć. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo mu, nakon ovog neugodnog incidenta, pružili podršku.

Glovo kao tvrtka izravno ne zapošljava kurire. Mi surađujemo s partnerima, tvrtkama, koje zapošljavaju kurire. Zajedno s tvrtkom za dostavu koja zapošljava kurira, blisko surađujemo s policijom i nadležnim tijelima kako bismo istražili okolnosti u kojima se dogodila ova situacija, a dodatne informacije pružit ćemo čim budu dostupne.

Odlučno osuđujemo nasilje svake vrste i poduzimamo sve mjere kako bismo aktivno zaštitili kurire. Svi kuriri koji surađuju s našom aplikacijom pokriveni su osiguranjem od nesreća, a 7 kurirskoj smo aplikaciji implementirali i SOS tipku kako bismo im omogućili da jednostavno pozovu pomoć, te da nadležna tijela budu jednostavno obaviještena u hitnim situacijama.

Kuriri su vrijedni, pošteni partneri koji svoje radne sate posvećuju tome da ljudima donesu sve što im može zatrebati, bez obzira na vrijeme i prometne uvjete, i smatramo kako nitko ne bi trebao ići na posao u strahu za vlastitu sigurnost - kazali su iz "Glova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:24