StoryEditorOCM
Splitradi se punom parom

Ovo je najživopisnije mjesto u Splitu: puno je od ranog jutra i nudi apsolutno sve. I ono što se ne može kupiti novcem

Piše Lucija Vujnović
28. siječnja 2024. - 16:15

Trgovački centri i većina dućana danas su zatvoreni, no to nije slučaj na splitskoj periferiji gdje se prodaje i radi punom parom od ranojutarnjih sati.

Na današnjem nedjeljnom sajmu rabljenih automobila i robe na Dračevcu bilo je živopisno, a na štandovima se može pronaći raznovrsna roba - od krumpira i pršuta do romobila i posuđa. Nema čega nema. 

Pet kilograma domaćih jabuka košta pet eura, prodaju se i kanarinci po 30 eura, dok su baštardi grdelina 60. 

image

Kanarinci i baštarde grdelina


 

Božidar Vukičević/Cropix

- ‘Oćeš peglu? Evo, za vas - 7 eura! Jel‘ ti skupo? Onda kupi. Nemoj ode doć‘ bez šoldi! - govori u prolazu jedan trgovac.

Ako vam treba, primjerice, freza, cijene variraju ovisno o modelu. 

- Ova je oko 1200 eura. Prvi vlasnik! Prodaja ide dobro, zadovoljan san... - kaže prodavač koji je s frezama i alatom stigao iz Kaštela. 

U kombiju koji ima dvostruku funkciju - prijevozno sredstvo i štand - uredno je posložen raznorazni alat po veličini, od vida i kacavida do karabina, a vlasnik redovito dolazi na Dračevac iz Knina. 

- Ima svega, kako ko ‘oće. Živim malo od ovoga, malo od penzije. Ne znam kako ćete vi mladi preživit, mi se ovako snalazimo. Teška su vrimena... Ja se ovim bavim od 2000. godine, a prije sam bija zanatlija i to ti je to. Radija san u željezari "Zenica", iman iskustva s alatom... - govori prodavač koji dolazi samo ako je lijepo vrijeme. 

image

Jedan od prodavača na sajme rabljene robe i automobila na Dračevcu
 

Božidar Vukičević/Cropix

Snježana Mihanović zato  je redovita i ne propušta niti jednu nedjelju. 

- Samo vi izaberite šta vas interesira, ubacite u kesu, neće vam to skupo izać‘... Oko dva - tri eura su ovi lonci. Danas smo zadovoljni prodajom, lip je dan, iako je jutros bilo zima. Dođemo ujutro oko pet - šest uri, triba sve i raspakirat - kaže Snježana kojoj pomaže njezinih dvoje djece - Anđela (16) i Teo (24). 

image

 Snježana i Teo Mihanović


 

Božidar Vukičević/Cropix

- Budemo do 11, podne, ovisi koliko ima svita. Dica điravaju, druže se i pomažu... Nakon toga pojedemo i popijemo i doma smo na Čiovu oko 14, 14 i po - prepričava nedjeljne običaje obitelji Mihanović, a upoznata je i s običajima kupaca.

- Ujutro najranije bude svita, dođu žene prije mise kupit‘ lonce i pijate, kupuju suđe i posuđe. Tada budu i ovi šta rade nediljon, a malo kasnije dolaze šetači šta vole điravat i podružit‘ se. Tu smo svake nedilje obavezno, već je prešlo u naviku, a imamo i stalne kupce. Da‘š ljudima ispod cijene, pa se mušterija uvik vraća nazad. Nije ovo za obogatit se, ali se uvik nešto zaradi. Triba samo bit pošten - Snježanina je dobrorazrađena filozofija kvalitetnog poslovanja, a iskustva joj ne fali jer je već godinama u ovome.

‘Ako nemate di poslušat kazete, kupite i kazetofon‘

- Tu smo još otkad je pazar bija na Poljudu, pa smo se pribacili na TTTS i sad smo tu. Evo našega profesora... - obraća se jednom od stalnih kupaca kojemu je ovo hobi.

- Profesor naš, predaje u Upravnoj školi, on vam je ode redovito, njemu je ovo zanimacija. Dođe u đir i uglavnom ga zanimaju knjige, enciklopedije i stripovi. Nikad ne ode praznih ruku - kaže Snježana, a na štandovima s knjigama i multimedijom može se pronaći svašta - stari stripovi, kuharice, enciklopedije, ploče, CD-ovi i kazete. 

Ako nemate gdje poslušati te kazete, povoljno možete kupiti i kazetofon. To možete pronaći kod Albanca Bajre koji je u Splitu već desetljećima. 

- Ovim se bavim već 50 godina. Odem i do Benkovca, Zadvarja, iman i štand na splitskom pazaru, pa i doli prodajem. Prije san dolazija s fićon do Rive, a sad iman ovaj kombi koji san doveja iz Zagreba prije neki dan, 3000 eura, unutra sve stane! - govori putujući trogovac Bajro. 

image

 Bajro, po nekima najbolji splitski trgovac, preko 50 godina ide po sajmovima
 

Božidar Vukičević/Cropix

- Jutros san se smrza, bilo je ladno i puvalo je, sad je lipo. Doša san u 6 ujutro, dođen uvik rano jer triba sve ovo posložit, a još ima stvari u kombiju. Dobro bi mi doša jedan pomoćnik... - nije lako ovim trgovcima jer je robe puno, a dugogodišnje iskustvo u prodaji pomaže im da lakše dođu do novih stvari.

- Ljudi mi uvik nude svašta, stalno se nešto vrti. Znaju di će me nać‘. Može se nać‘ koji dobar mobitel, ima i iPhonea, ovaj stariji model. Nema toga u dućanima više. Evo, vidi ovaj sat, minja san mu baterije... Šta koja je marka? Ma šta će ti marka! Evo, za pet eura imaš sat. Motorna pila, 200 eura, garancija godinu dana! U dućanu ovo sve košta po zlato, a ode moš kupit za nikakve pare - sažeo je cijelu poantu ovog splitskog sajma. 

Bajro, najbolji splitski trgovac

A njegov prijatelj, čest posjetitelj, voli "ubiti" vrijeme u razgledavanju i druženju te je pohvalio je Bajrinu predanost poslu i odgovorno tvrdi da je on najbolji splitski trgovac. 

- On kaže "ako ne valja, vrati". Nema tu puno filozofije, ništa nije problem, sve se dogovorite s njim - napominje. 

- Ljudima je ovo profesija. Ma bolje je prodat koje auto nego voće i povrće koje brzo propadne - objašnjava.

Ima auta, doduše, najmanje. Cijene variraju od 1200 do 1600 eura, no svu pažnju odnio je tip-top sređeni oldtajmer, BMW V8 iz 1958. godine, čiju je cijenu teško izraziti jer je unikatan primjerak. 

image

 Vladimir i Jakiša Vranješ, budući i sadašnji vlasnik povijesnog vozila, BMW V8 iz 1958. godine

 

Božidar Vukičević/Cropix

- Ovo je kupija moj pradida. Zamislite koliko je para ima! Niste ga ni mogli vidit‘ nigdi jer je ovo jedan jedini u Hrvatskoj. To su rijetki auti koji su nekad, kad su se tek proizveli, bili nedostupni široj publici. Ovo su mogli imat samo doktori i odvjetnici i ta viša klasa koja si je to mogla priuštit. Cijena je bila ko jedna trokatnica. Imali su samo aute za ove bogatije, a onda su se morali malo prilagodit tržištu jer bi inače propali - prepričava. Vlasnici su otac i sin, Vladimir i Jakiša Vranješ, a većina oduševljenih prolaznika je barem na trenutak poželjela da je njihov, makar na nekoliko sati. 

Na ovom splitskom sajmu možete pronaći apsolutno sve, ne samo materijalne stvari, već i one koje se ne mogu kupiti novcem - smijeh, zabavu, dobre priče i pozitivnu energiju.

image

Jakiša Vranješ s motorom moćnoga BMW V8

 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:12