stdClass Object ( [id] => 1353648 [title] => Ovo je Marjan danas - imamo kartu s više od stotinu bespravnih građevina. Borba za parcele završila je probojem rampe [alias] => ovo-je-marjan-danas-imamo-kartu-s-vise-od-stotinu-bespravnih-gradevina-borba-za-parcele-zavrsila-je-probojem-rampe [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najnoviji incident na Marjanu kad je vozač kombija vozilom probio zaštitnu rampu, zapravo je kulminacija teško narušenih odnosa između grupe nezadovoljnih vlasnika zemljišta i bespravnih graditelja s aktualnom upravom Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Dario Alujević koji je probio rampu jedan je od bespravnih graditelja koji je već godinama glasan po pitanju legalizacije nezakonitih objekata na Marjanu. Po društvenim mrežama vodio je bitke s predstavnicima Društva Marjan, čiji predsjednik Srđan Marinić ima veliki utjecaj u Javnoj ustanovi u mandatu ove vlasti, čime je sukob došao do usijanja.

No, okidač koji je potaknuo nove okršaje jest Plan upravljanja Park-šumom Marjan. Riječ je o važnom dokumentu koji ovo zaštićeno područje nikad nije imalo, iako je nužan po Zakonu o zaštiti prirode. Plan upravljanja je sveobuhvatan dokument, on bi trebao odrediti ciljeve za očuvanje vrsta, staništa i namjene površina u park-šumi, ali i propisati ciljeve za očuvanje kulturne baštine na Marjanu, kao i načine za promociju ove park-šume. Što je najvažnije, jednom kad se plan usvoji, on postaje obvezujući za sve koji se nađu unutar granica zaštićenog područja.

Isključiti južne padine

A granice su važan pojam u ovoj priči. Naime, udruga vlasnika zemljišta na Marjanu, koja uključuje bespravne graditelje, htjela bi iz park-šume isključiti južne padine Marjana. No, ono što je konsterniralo vlasnike zemljišta i bespravnih objekata je preinaka prijedloga Plana upravljanja kojim je smanjen obuhvat poljoprivrednih površina na Marjanu sa 52 na 15 hektara. Nadalje, ukinuta je kategorija djelomično izgrađenih poljoprivrednih površina koja je obuhvaćala oko 10 hektara. Istodobno, obuhvat šumskog sustava se povećao sa prijašnjih 193 na 247 hektara.

---

image

Južna strana Marjana
 

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Naime, po bivšoj varijanti prijedloga Plana upravljanja koju je izradila tvrtka "Oikon", na južnom dijelu marjanskog poluotoka planirano je 52 hektara u namjeni poljoprivrednih površina, a postojala je i zona djelomično izgrađenog poljoprivrednog područja u kojem ima objekata "privatne namjene od koji su neki izgrađeni suprotno odredbama važeće prostorno-planske dokumentacije".

Temelj sukoba otkriva se u sljedećoj rečenici koju su vlasnici zemljišta napisali u prepirci na Facebook stranicama Javne ustanove.

– Po Zakonu o zaštiti prirode pojedino poljoprivredno zemljište se može naći u park-šumi koja je po definiciji šuma za javnu upotrebu, a nikako cjelina od 55 hektara koja se nalazi uz šumu – tvrde iz ove udruge.

Pritisak na nadležne

U više navrata vlasnici marjanskih zemljišta i bespravni graditelji izrazili su želju za izdvajanjem iz park-šume. Velika cjelina im sigurno zvuči kao bolji argument za pritisak na nadležne, nego ako se ta površina smanji za 40 hektara i još se iz njenog obuhvata izbaci bespravna gradnja. Naime, po Zakonu o zaštiti prirode bespravna gradnja se ne može legalizirati u park-šumi, što je jedan od glavnih motiva da se traži izmjena granica.

U konačnom prijedlogu Plana upravljanja navodi se kako je "utvrđeno više od 100 nezakonito izgrađenih građevina unutar obuhvata Park-šume Marjan te je Grad Split pokrenuo postupke odbijanja svih zahtjeva za legalizaciju od kojih je većina već odbijena".

– Daljnje postupanje s nelegalno izgrađenim građevinama na području Park-šume Marjan propisano je člankom 47. GUP-a u kojem se navodi: "Izgrađene građevine nakon 1968. godine i bez građevne dozvole, kao i sva odstupanja od građevne dozvole ili naknadne nelegalne dogradnje i nadogradnje moraju se uklanjati" – ističe se u prijedlogu Plana upravljanja.

---

image

Andro Krstulović Opara. Za njegova mandata je bio započet Plan upravljanja od strane tvrtke "Oikon"

 

 

Ivana Grgić/Cropix
---

Da bi se bolje shvatila problematika valja objasniti kako je u vrijeme Andre Krstulovića Opare bio započet Plan upravljanja od strane tvrtke "Oikon". Međutim, kad je došla Puljkova vlast, novo vodstvo Javne ustanove tvrdilo je da "Oikonov" plan za koji je bila provedena javna rasprava pogoduje bespravnim graditeljima.

Glavni problem je bila zonacija, iz Javne ustanove su smatrali da se "Oikon" za raspored zona u Planu oslanjao previše na upise u katastru koji se nisu mijenjali od vremena Austro-Ugarske, iako je u zadnjih stotinu godina izrasla šuma na nekim područjima koja se na papiru još vode kao poljoprivredna. Smatrali su da bi takav Plan upravljanja omogućio vlasnicima parcela da krče šumu. Stoga "Oikonov" prijedlog Plana nije bio usvojen, već se pristupilo izmjenama.

Izmijenjeni prijedlog Plana ne dopušta da se uklanjaju stabla na poljoprivrednim površinama. U prijašnjoj varijanti je pisalo da bi na poljoprivrednim parcelama trebalo izbjegavati načine korištenja zemljišta kojima se narušava krajobraz. Nova varijanta je puno restriktivnija: "U svrhu uređenja terena radi sadnje drugih kultura nije dopušteno uklanjanje stabala bez obzira na razvojni stadij osim uklanjanja invazivne vrste pajasena".

Javna rasprava

Slična je razlika i po pitanju bespravne gradnje. Za razliku od nove izmijenjene varijante Plana upravljanja koja inzistira na članku GUP-a po kojem treba uklanjati bespravnu gradnju, u prethodnoj varijanti Plana upravljanja se samo upozorava da na izgrađenim poljoprivrednim područjima gdje ima i bespravne gradnje valja paziti da se ne dogode nove bespravne gradnje.

Vlasnici zemljišta i bespravni graditelji smatraju da je riječ o značajnim naknadnim izmjenama Plana te da je trebalo ponoviti javnu raspravu, no u Javnoj ustanovi smatraju kako to nisu bili dužni učiniti i konačnu verziju su poslali na prethodno mišljenje Ministarstvu gospodarstva i zaštite okoliša.

---

image

Gradnje na južnoj padini Marjana















 

Nikola Vilić/Cropix
---

U vrijeme Andra Krstulovića Opare s prijedlogom izmjene granica kojim bi se trećina park-šume smanjila tako što bi se izostavio južni dio izišao je njegov savjetnik Krešimir Budiša čija je tvrtka izradila "Studiju održivog razvoja Park-šume Marjan". To je izazvalo javnu sablazan, pa su se i HDZ-ovci brzo odrekli takvih ideja. No, Kerum je jedini dao otvorenu podršku vlasnicima zemljišta rekavši tada da se sutra može promijeniti prostorni plan i da njihova zemljišta mogu više vrijediti.

A to je upravo ono što bi neki i htjeli, jer nije ovo priča samo o tome da se omogući vlasnicima da dobiju vodu kako bi na svojoj djedovini mogli saditi kupus i blitvu.

Nakon izdvajanja bespravnih kuća iz park-šume, one bi se mogle legalizirati, a zatim rekonstruirati i izgraditi bazene. Južne padine Marjana su još jedini atraktivni dio Splita gdje bi se mogla dogoditi gradnja luksuznih vila koje bi bile u zelenilu s pogledom na more, jer sav ostali prostor grada je preizgrađen i potrošen za takve stvari.

---

Državni inspektorat: Ukupno 18 rješenja

Zatražili smo od Državnog inspektorata da nam dostave informaciju koliko je Grad Split dostavio građevinskoj inspekciji pravomoćnih rješenja o odbijanju legalizacije u Park-šumi Marjan.

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata tijekom prošle godine (travanj, rujan, listopad i prosinac) zaprimila je ukupno 18 pravomoćnih rješenja o odbijanju zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju unutar područja Park-šume Marjan. U svim navedenim slučajevima građevinska inspekcija postupa u skladu sa zakonskim propisima – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kulminacija bijesa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kulminacija bijesa 2 0 6591 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-08 15:16:01 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-08 20:51:09 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2024-01-08 20:50:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je Marjan danas - imamo kartu s više od stotinu bespravnih građevina. Borba za parcele završila je probojem rampe page_title=Ovo je Marjan danas - imamo kartu s više od stotinu bespravnih građevina. Borba za parcele završila je probojem rampe [metakey] => Upravljanje Marjanom, Incident na Marjanu, splitski gup, park šuma marjan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/08\/26329505.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/08\/26101743.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/08\/18329522.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/08\/26329175.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Karta bespravnih objekata na padinama Marjan, vi\u0161e ih je od stotinu, ima ih i na sjevernoj i ju\u017enoj strani Marjana<\/p>","

Andro Krstulovi\u0107 Opara. Za njegova mandata je bio zapo\u010det Plan upravljanja od strane tvrtke \u201dOikon\u201d<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ju\u017ena strana Marjana
\n\u00a0<\/p>","

Gradnje na ju\u017enoj padini Marjana
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1200","hd_26329505_1920.jpg":"1920x1080","k_26329505_1280.jpg":"1280x1280","k_26329505_1024.jpg":"1024x1024","k_26329505_640.jpg":"640x640","k_26329505_480.jpg":"480x480","k_26329505_340.jpg":"340x340","k_26329505_220.jpg":"220x220","o_26329505_1280.jpg":"1280x800","o_26329505_1024.jpg":"1024x640","o_26329505_640.jpg":"640x400","o_26329505_480.jpg":"480x300","o_26329505_340.jpg":"340x212","o_26329505_220.jpg":"220x137","h_26329505_1280.jpg":"1280x854","h_26329505_1024.jpg":"1024x683","h_26329505_640.jpg":"640x427","h_26329505_480.jpg":"480x320","h_26329505_340.jpg":"340x227","h_26329505_220.jpg":"220x147","pp_26329505_1280.jpg":"1280x1628","pp_26329505_1024.jpg":"1024x1303","pp_26329505_640.jpg":"640x814","pp_26329505_480.jpg":"480x611","pp_26329505_340.jpg":"340x432","pp_26329505_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26101743_1920.jpg":"1920x1080","k_26101743_1280.jpg":"1280x1280","k_26101743_1024.jpg":"1024x1024","k_26101743_640.jpg":"640x640","k_26101743_480.jpg":"480x480","k_26101743_340.jpg":"340x340","k_26101743_220.jpg":"220x220","o_26101743_1280.jpg":"1280x853","o_26101743_1024.jpg":"1024x682","o_26101743_640.jpg":"640x426","o_26101743_480.jpg":"480x320","o_26101743_340.jpg":"340x226","o_26101743_220.jpg":"220x146","h_26101743_1280.jpg":"1280x854","h_26101743_1024.jpg":"1024x683","h_26101743_640.jpg":"640x427","h_26101743_480.jpg":"480x320","h_26101743_340.jpg":"340x227","h_26101743_220.jpg":"220x147","pp_26101743_1280.jpg":"1280x1628","pp_26101743_1024.jpg":"1024x1303","pp_26101743_640.jpg":"640x814","pp_26101743_480.jpg":"480x611","pp_26101743_340.jpg":"340x432","pp_26101743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_18329522_1920.jpg":"1920x1080","k_18329522_1280.jpg":"1280x1280","k_18329522_1024.jpg":"1024x1024","k_18329522_640.jpg":"640x640","k_18329522_480.jpg":"480x480","k_18329522_340.jpg":"340x340","k_18329522_220.jpg":"220x220","o_18329522_1280.jpg":"1280x834","o_18329522_1024.jpg":"1024x667","o_18329522_640.jpg":"640x417","o_18329522_480.jpg":"480x312","o_18329522_340.jpg":"340x221","o_18329522_220.jpg":"220x143","h_18329522_1280.jpg":"1280x854","h_18329522_1024.jpg":"1024x683","h_18329522_640.jpg":"640x427","h_18329522_480.jpg":"480x320","h_18329522_340.jpg":"340x227","h_18329522_220.jpg":"220x147","pp_18329522_1280.jpg":"1280x1628","pp_18329522_1024.jpg":"1024x1303","pp_18329522_640.jpg":"640x814","pp_18329522_480.jpg":"480x611","pp_18329522_340.jpg":"340x432","pp_18329522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26329175_1920.jpg":"1920x1080","k_26329175_1280.jpg":"1280x1280","k_26329175_1024.jpg":"1024x1024","k_26329175_640.jpg":"640x640","k_26329175_480.jpg":"480x480","k_26329175_340.jpg":"340x340","k_26329175_220.jpg":"220x220","o_26329175_1280.jpg":"1280x853","o_26329175_1024.jpg":"1024x682","o_26329175_640.jpg":"640x426","o_26329175_480.jpg":"480x320","o_26329175_340.jpg":"340x226","o_26329175_220.jpg":"220x146","h_26329175_1280.jpg":"1280x854","h_26329175_1024.jpg":"1024x683","h_26329175_640.jpg":"640x427","h_26329175_480.jpg":"480x320","h_26329175_340.jpg":"340x227","h_26329175_220.jpg":"220x147","pp_26329175_1280.jpg":"1280x1628","pp_26329175_1024.jpg":"1024x1303","pp_26329175_640.jpg":"640x814","pp_26329175_480.jpg":"480x611","pp_26329175_340.jpg":"340x432","pp_26329175_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8116796 Threads: 3 Questions: 1610357843 Slow queries: 4930387 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112793612 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/ovo-je-marjan-danas-imamo-kartu-s-vise-od-stotinu-bespravnih-gradevina-borba-za-parcele-zavrsila-je-probojem-rampe-1353648 [printLink] => /split/ovo-je-marjan-danas-imamo-kartu-s-vise-od-stotinu-bespravnih-gradevina-borba-za-parcele-zavrsila-je-probojem-rampe-1353648?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743271 [name] => Upravljanje Marjanom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-08 16:43:43 [main_article_id] => 0 [alias] => upravljanje-marjanom [link] => /tag/upravljanje-marjanom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 743272 [name] => Incident na Marjanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-08 16:43:43 [main_article_id] => 0 [alias] => incident-na-marjanu [link] => /tag/incident-na-marjanu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 631442 [name] => splitski gup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-20 23:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-gup [link] => /tag/splitski-gup ) [3] => stdClass Object ( [id] => 331633 [name] => park šuma marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => park-suma-marjan [link] => /tag/park-suma-marjan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kulminacija bijesa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je Marjan danas - imamo kartu s više od stotinu bespravnih građevina. Borba za parcele završila je probojem rampe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/08/26329505.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Karta bespravnih objekata na padinama Marjan, više ih je od stotinu, ima ih i na sjevernoj i južnoj strani Marjana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/08/26329505.jpg [title] =>

Karta bespravnih objekata na padinama Marjan, više ih je od stotinu, ima ih i na sjevernoj i južnoj strani Marjana

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/08/26101743.jpg [title] =>

Andro Krstulović Opara. Za njegova mandata je bio započet Plan upravljanja od strane tvrtke ”Oikon”

 

 

Ivana Grgić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/08/18329522.jpg [title] =>

Južna strana Marjana
 

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/08/26329175.jpg [title] =>

Gradnje na južnoj padini Marjana















 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najnoviji incident na Marjanu kad je vozač kombija vozilom probio zaštitnu rampu, zapravo je kulminacija teško narušenih odnosa između grupe nezadovoljnih vlasnika zemljišta i bespravnih graditelja s aktualnom upravom Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Dario Alujević koji je probio rampu jedan je od bespravnih graditelja koji je već godinama glasan po pitanju legalizacije nezakonitih objekata na Marjanu. Po društvenim mrežama vodio je bitke s predstavnicima Društva Marjan, čiji predsjednik Srđan Marinić ima veliki utjecaj u Javnoj ustanovi u mandatu ove vlasti, čime je sukob došao do usijanja.

No, okidač koji je potaknuo nove okršaje jest Plan upravljanja Park-šumom Marjan. Riječ je o važnom dokumentu koji ovo zaštićeno područje nikad nije imalo, iako je nužan po Zakonu o zaštiti prirode. Plan upravljanja je sveobuhvatan dokument, on bi trebao odrediti ciljeve za očuvanje vrsta, staništa i namjene površina u park-šumi, ali i propisati ciljeve za očuvanje kulturne baštine na Marjanu, kao i načine za promociju ove park-šume. Što je najvažnije, jednom kad se plan usvoji, on postaje obvezujući za sve koji se nađu unutar granica zaštićenog područja.

Isključiti južne padine

A granice su važan pojam u ovoj priči. Naime, udruga vlasnika zemljišta na Marjanu, koja uključuje bespravne graditelje, htjela bi iz park-šume isključiti južne padine Marjana. No, ono što je konsterniralo vlasnike zemljišta i bespravnih objekata je preinaka prijedloga Plana upravljanja kojim je smanjen obuhvat poljoprivrednih površina na Marjanu sa 52 na 15 hektara. Nadalje, ukinuta je kategorija djelomično izgrađenih poljoprivrednih površina koja je obuhvaćala oko 10 hektara. Istodobno, obuhvat šumskog sustava se povećao sa prijašnjih 193 na 247 hektara.

---

image

Južna strana Marjana
 

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Naime, po bivšoj varijanti prijedloga Plana upravljanja koju je izradila tvrtka "Oikon", na južnom dijelu marjanskog poluotoka planirano je 52 hektara u namjeni poljoprivrednih površina, a postojala je i zona djelomično izgrađenog poljoprivrednog područja u kojem ima objekata "privatne namjene od koji su neki izgrađeni suprotno odredbama važeće prostorno-planske dokumentacije".

Temelj sukoba otkriva se u sljedećoj rečenici koju su vlasnici zemljišta napisali u prepirci na Facebook stranicama Javne ustanove.

– Po Zakonu o zaštiti prirode pojedino poljoprivredno zemljište se može naći u park-šumi koja je po definiciji šuma za javnu upotrebu, a nikako cjelina od 55 hektara koja se nalazi uz šumu – tvrde iz ove udruge.

Pritisak na nadležne

U više navrata vlasnici marjanskih zemljišta i bespravni graditelji izrazili su želju za izdvajanjem iz park-šume. Velika cjelina im sigurno zvuči kao bolji argument za pritisak na nadležne, nego ako se ta površina smanji za 40 hektara i još se iz njenog obuhvata izbaci bespravna gradnja. Naime, po Zakonu o zaštiti prirode bespravna gradnja se ne može legalizirati u park-šumi, što je jedan od glavnih motiva da se traži izmjena granica.

U konačnom prijedlogu Plana upravljanja navodi se kako je "utvrđeno više od 100 nezakonito izgrađenih građevina unutar obuhvata Park-šume Marjan te je Grad Split pokrenuo postupke odbijanja svih zahtjeva za legalizaciju od kojih je većina već odbijena".

– Daljnje postupanje s nelegalno izgrađenim građevinama na području Park-šume Marjan propisano je člankom 47. GUP-a u kojem se navodi: "Izgrađene građevine nakon 1968. godine i bez građevne dozvole, kao i sva odstupanja od građevne dozvole ili naknadne nelegalne dogradnje i nadogradnje moraju se uklanjati" – ističe se u prijedlogu Plana upravljanja.

---

image

Andro Krstulović Opara. Za njegova mandata je bio započet Plan upravljanja od strane tvrtke "Oikon"

 

 

Ivana Grgić/Cropix
---

Da bi se bolje shvatila problematika valja objasniti kako je u vrijeme Andre Krstulovića Opare bio započet Plan upravljanja od strane tvrtke "Oikon". Međutim, kad je došla Puljkova vlast, novo vodstvo Javne ustanove tvrdilo je da "Oikonov" plan za koji je bila provedena javna rasprava pogoduje bespravnim graditeljima.

Glavni problem je bila zonacija, iz Javne ustanove su smatrali da se "Oikon" za raspored zona u Planu oslanjao previše na upise u katastru koji se nisu mijenjali od vremena Austro-Ugarske, iako je u zadnjih stotinu godina izrasla šuma na nekim područjima koja se na papiru još vode kao poljoprivredna. Smatrali su da bi takav Plan upravljanja omogućio vlasnicima parcela da krče šumu. Stoga "Oikonov" prijedlog Plana nije bio usvojen, već se pristupilo izmjenama.

Izmijenjeni prijedlog Plana ne dopušta da se uklanjaju stabla na poljoprivrednim površinama. U prijašnjoj varijanti je pisalo da bi na poljoprivrednim parcelama trebalo izbjegavati načine korištenja zemljišta kojima se narušava krajobraz. Nova varijanta je puno restriktivnija: "U svrhu uređenja terena radi sadnje drugih kultura nije dopušteno uklanjanje stabala bez obzira na razvojni stadij osim uklanjanja invazivne vrste pajasena".

Javna rasprava

Slična je razlika i po pitanju bespravne gradnje. Za razliku od nove izmijenjene varijante Plana upravljanja koja inzistira na članku GUP-a po kojem treba uklanjati bespravnu gradnju, u prethodnoj varijanti Plana upravljanja se samo upozorava da na izgrađenim poljoprivrednim područjima gdje ima i bespravne gradnje valja paziti da se ne dogode nove bespravne gradnje.

Vlasnici zemljišta i bespravni graditelji smatraju da je riječ o značajnim naknadnim izmjenama Plana te da je trebalo ponoviti javnu raspravu, no u Javnoj ustanovi smatraju kako to nisu bili dužni učiniti i konačnu verziju su poslali na prethodno mišljenje Ministarstvu gospodarstva i zaštite okoliša.

---

image

Gradnje na južnoj padini Marjana















 

Nikola Vilić/Cropix
---

U vrijeme Andra Krstulovića Opare s prijedlogom izmjene granica kojim bi se trećina park-šume smanjila tako što bi se izostavio južni dio izišao je njegov savjetnik Krešimir Budiša čija je tvrtka izradila "Studiju održivog razvoja Park-šume Marjan". To je izazvalo javnu sablazan, pa su se i HDZ-ovci brzo odrekli takvih ideja. No, Kerum je jedini dao otvorenu podršku vlasnicima zemljišta rekavši tada da se sutra može promijeniti prostorni plan i da njihova zemljišta mogu više vrijediti.

A to je upravo ono što bi neki i htjeli, jer nije ovo priča samo o tome da se omogući vlasnicima da dobiju vodu kako bi na svojoj djedovini mogli saditi kupus i blitvu.

Nakon izdvajanja bespravnih kuća iz park-šume, one bi se mogle legalizirati, a zatim rekonstruirati i izgraditi bazene. Južne padine Marjana su još jedini atraktivni dio Splita gdje bi se mogla dogoditi gradnja luksuznih vila koje bi bile u zelenilu s pogledom na more, jer sav ostali prostor grada je preizgrađen i potrošen za takve stvari.

---

Državni inspektorat: Ukupno 18 rješenja

Zatražili smo od Državnog inspektorata da nam dostave informaciju koliko je Grad Split dostavio građevinskoj inspekciji pravomoćnih rješenja o odbijanju legalizacije u Park-šumi Marjan.

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata tijekom prošle godine (travanj, rujan, listopad i prosinac) zaprimila je ukupno 18 pravomoćnih rješenja o odbijanju zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju unutar područja Park-šume Marjan. U svim navedenim slučajevima građevinska inspekcija postupa u skladu sa zakonskim propisima – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Grgić/Cropix Paun PaunoviĆ/Cropix Nikola Vilić/Cropix

Karta bespravnih objekata na padinama Marjan, više ih je od stotinu, ima ih i na sjevernoj i južnoj strani Marjana

Ivana Grgić/Cropix

Andro Krstulović Opara. Za njegova mandata je bio započet Plan upravljanja od strane tvrtke ”Oikon”

 

 

Paun PaunoviĆ/Cropix

Južna strana Marjana
 

Nikola Vilić/Cropix

Gradnje na južnoj padini Marjana















 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ovo-je-marjan-danas-imamo-kartu-s-vise-od-stotinu-bespravnih-gradevina-borba-za-parcele-zavrsila-je-probojem-rampe-1353648 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f39b1e72c1ca16538e1bc587e7b4ddec008b6017 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+Marjan+danas+-+imamo+kartu+s+vi%C5%A1e+od+stotinu+bespravnih+gra%C4%91evina.+Borba+za+parcele+zavr%C5%A1ila+je+probojem+rampe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovo-je-marjan-danas-imamo-kartu-s-vise-od-stotinu-bespravnih-gradevina-borba-za-parcele-zavrsila-je-probojem-rampe-1353648 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovo-je-marjan-danas-imamo-kartu-s-vise-od-stotinu-bespravnih-gradevina-borba-za-parcele-zavrsila-je-probojem-rampe-1353648 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kulminacija bijesa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitkulminacija bijesa

Ovo je Marjan danas - imamo kartu s više od stotinu bespravnih građevina. Borba za parcele završila je probojem rampe

Piše Sandi Vidulić
8. siječnja 2024. - 21:50
Karta bespravnih objekata na padinama Marjan, više ih je od stotinu, ima ih i na sjevernoj i južnoj strani Marjana

Najnoviji incident na Marjanu kad je vozač kombija vozilom probio zaštitnu rampu, zapravo je kulminacija teško narušenih odnosa između grupe nezadovoljnih vlasnika zemljišta i bespravnih graditelja s aktualnom upravom Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Dario Alujević koji je probio rampu jedan je od bespravnih graditelja koji je već godinama glasan po pitanju legalizacije nezakonitih objekata na Marjanu. Po društvenim mrežama vodio je bitke s predstavnicima Društva Marjan, čiji predsjednik Srđan Marinić ima veliki utjecaj u Javnoj ustanovi u mandatu ove vlasti, čime je sukob došao do usijanja.

No, okidač koji je potaknuo nove okršaje jest Plan upravljanja Park-šumom Marjan. Riječ je o važnom dokumentu koji ovo zaštićeno područje nikad nije imalo, iako je nuž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 07:55