StoryEditorOCM
Splitkadar

Novi ministar obrane bit će iz Splita? Spominje se da bi Ante Bačić Baćo mogao zamijeniti Banožića, ovo je priča o njemu

Piše Lucija Vujnović
13. studenog 2023. - 11:13

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" politolog Jakov Žižić, Goran Husinec, stalni sudski vještak za promet i odvjetnik Fran Olujić komentirali su tko bi mogao biti novi ministar nakon što je bivši, Mario Banožić, razriješen s dužnosti ministra obrane zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo vozač kombija.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će danas početi konzultacije o novom ministru obrane, a Žižić je rekao da premijer ima tri opcije.

Govoreći o mogućem novom ministru obrane, spomenuo je državnog tajnika Zdravka Jakopa, kojemu je premijer dao ovlasti da vodi MORH.

- Druga mogućnost je da premijer posegne za nekom osobom iz stranke koja se možda specijalizirala za obrambenu politiku - kazao je i spomenuo Splićanina Antu Bačića, saborskog zastupnika HDZ-a. 

image

Ante Bačić

Damjan Tadić/Cropix

Treća mogućnost je da, rekao je, posegne za nekom osobom koju bi htio promovirati da preuzme taj resor.

Tko je Ante Bačić

Nakon što je bivši ministar obrane, Mario Banožić, razriješen s dužnosti ministra obrane zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo vozač kombija, premijer Andrej Plenković najavio je kako će danas početi konzultacije o novom ministru obrane. 

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" politolog Jakov Žižić rekao je da premijer ima tri opcije, a kao jednu od mogućnosti spomenuo je Splićanina Antu Bačića, saborskog zastupnika HDZ-a. 

U političkim krugovima poznat kao Baćo, javnosti je poznat po upisu u ratnu školu Ban Josip Jelačić na Hrvatskom vojnom učilištu koja je razbjesnila i predsjednika države Zorana Milanovića

Podsjetimo, u listopadu prošle godine, Milanović je poručio da je njegov upis na ovo elitno vojno učilište protuzakonit te najavio da će Bačiću, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, zabraniti ulazak u vojarnu.

- Saborski zastupnik je par excellence državni dužnosnik. Zakon kaže da se u Ratnu školu može dozvoliti upis samo službenicima, i to pod uvjetom da imaju deset godina staža, ako već nisu vojnici. Tuf, evo ti Baće, rado Baćo ide u vojnike - rekao je Milanović tada, no njegove oštre poruke Bačića nisu previše impresionirale te je upisao spomenuto učilište. 

Baćo je tamo došao, rekao je, na preporuku predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te odlukom smijenjenog ministra obrane, kao saborski zastupnik, no saborski zastupnici nisu državni službenici, oni su – državni dužnosnici. Službenici su, kad pričamo o civilima, primjerice načelnici u MUP-u, čelnici u vatrogastvu. Po tome ispada da je Baćo u ratnu školu upisan protuzakonito.

I tako je Ante Bačić postao tema svih nacionalnih medija, a spominje se kao mogućnost da postane novi ministar obrane. 

image

Ante Bačić na prezentaciji vježbi u vojarni Josip Jović u Udbini

Jakov Prkić/Cropix

Odrastao na Brdima

Bačić je rođen 16. siječnja 1984. u Splitu. Odrastao je u splitskom kvartu Brda odakle je ponikao i Željko Kerum

- S djecom je igrao nogomet, ali draže mu je bilo sa starijima pričati o Tuđmanu i politici. Imao je, kažu naši sugovornici, nosa za posao i trgovinu pa se ubrzo afirmirao u stranci. On je bio jedan od onih ljudi koji po buri, kiši ili suncu neumorno radi za HDZ-ovim štandom, dijeli kemijske olovke i majice. Teško je i pobrojati sve funkcije na kojim je Baćo bio u svom političkom životu, a bio je članom čak osam saborskih odbora - napisao je Večernji list te spomenop kako je za njegovu karijeru s bezbroj funkcija zaslužan njegov politički otac Ante Sanader

Godinama je studirao, ali je uspio postati magistar prava.

Prije devet godina je, kao jedini kandidat, postao predsjednik Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Zamijenio Krstičevića u Saboru

Baćo je zastupnik u Hrvatskom saboru od 2017. godine, a mandat je zapčeo kao zamjenik zastupnika Damira Krstičevića

Iako je svojevremeno govorio da će iz Sabora izaći siromašniji nego kad je ušao u njega, njegova nova imovinska kartica mu ne daje za pravo. 

Bruto primanja od saborske plaće mu iznose 3430 eura, odnosno neto 2235 eura, a podignuo je kredit od 100 tisuća eura kojeg planira isplatiti unutar 30 godina. Kupio je time stan u Podstrani od 96 metara kvadratnih. 

Nasljedstvom je stekao šest oranica (njiva) u Brištanama koje, kad zbroji, čine površinu od više od 10 tisuća metara kvadratnih te je suvlasnik stana u Splitu s trećim strankama. 

image

Ante Bačić

Damjan Tadić/Cropix

Nema djece i nije oženjen, no javnost je 2020. godine privukla njegova ljubavna veza s Marinom Matković, kćerkom tajnice županijske organizacije HDZ-a.

Bačić je 2018. godine svoju tadašnju titulu predsjednika Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije predao jedinoj kandidatkinji na izborima, Marini Matković. A onda se, godinu i pol kasnije, saznalo da su njih dvoje - u vezi.

- Dugo se znamo iz Mladeži, a ljubav se dogodila nakon što je Marina preuzela dužnost. Ne želi da joj se miješam u vođenje Mladeži, koliko god mi to teško pada - rekao je tad Bačić.

Naravno, čim se vijest pojavila, krenule su zafrkancije. 

"Stranka mu je čak i curu našla", "HDZ članovima čak i cure nalazi", komentirali su tad Hrvati po društvenim mrežama.

Ovaj saborski zastupnik je na svom Facebook profilu kao naslovnu fotografiju postavio sliku Miše Kovača, a jednom je prilikom u razgovoru za Dalmatinski portal ispričao da je njegov uzor glumac Sylvester Stallone.

- Volim takve osobe koje nemaju baš preduvjete za uspjeti, ali svejedno uz motivaciju i uporan trud uspiju - objasnio je Ante govoreći da ga Stallone inspirira.

Životni moto mu je, kako je rekao u intervjuu: "Keep punching" - izjava iz filma Rocky. 

S preduvjetima ili ne, 40-godišnji Bačić možda će postati novi ministar obrane koji će, osim što kao čelnik tijela državne uprave ima određene upravne ovlasti, biti i u lancu zapovijedanja Oružanim snaga RH. 

Ako se to dogodi, ta će vijest će zasigurno jako oduševiti vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, predsjednika Zorana Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 18:34