StoryEditorOCM
SplitE MOJ GRADE

Neviđeno: usred Splita ostavili hrpu jaja i jogurte uz kontejner, ljudi su frapirani. A jedno ih pitanje jako ‘kopka‘

Piše split sd
5. srpnja 2023. - 14:15

Djeca bacaju sendviče sa šunkom i sirom, banane i drugo voće. A jabuke nabijaju na kolce o ograde pokraj škole. A sada, evo, nepoznati netko baca veliku vreću jaja i ostavlja ih pokraj kontejnera?! Objavila je to jedna gospođa u FB grupi Empatija Split, koja okuplja potrebita građane iz cijele Splitsko dalmatinske županije.

image

FB Empatija

Jesu li možda pokvarena pa ih je tu netko ostavio i time riskirao da ih netko pokupi, konzumira i razboli se? Je li netko možda trebao promisliti prije nego što je kupio ovoliko jaja i onda dopustio da se pokvare? Jesu li "stara" jaja možda iz neke trgovine? Je li netko ostavio zdravstveno ispravna jaja u nadi da će ih netko pokupiti? Pitanja na koja vjerojatno nikada nećemo dobiti odgovor. No, svakako ostaje bijes kad vidimo da netko baca hranu, a u državi ima toliko potrebitih.

image

FB Empatija

Mnogi pronalaze opravdanja, jer bi bilo toliko neljudski i bahato baciti ovoliko "zdravih" jaja. I što će radnik Čistoće s ovim jajima? Ne može ih stavit u kamion od otpada, jer znamo koliko su jaja fragilna. Možda ih je netko ostavio u dobroj namjeri, da ih neko skupi pokraj kontejnera i konzumira. Ali vrućine, salmonela, hejjj?

Užarili su se i komentari na Fejsu, većinu kopka pitanje jesu li jaja sa salmonelom ili bez.

Pa kažu:

- Ni slučajno uzimati sa toplog, salmonelu će netko pokupiti, sačuvaj Bože i dica se mogu razboliti.

- Koliko znam salmonela je na ljusci, a za jaje provjeriti je li pokvareno se može utvrditi tako da ga se stavi u vodu... Ako ispliva, e onda hebiga...

- Ne bi bilo dobro uzimat, vjerojatno su pokvarena i zato ostavljena.

- Nemojte to uzimati, pogotovo ljeti na ovim vrućinama, vjerojatno su bačena zbog starosti ili su pokvarena. A i da nisu bila, tko zna koliko su stajala na suncu. Sin mi je imao salmonelu sa 4g i nikome to ne bih poželjela, ni najgorem neprijatelju. Živio je na wc školjci par dana, a grčevi su bili užasni, čitala sam da su usporedivi s trudovima, a tako bolno su i izgledali. Dva tjedna je trajao oporavak.

- Onaj tko je bacio mogao je ostaviti poruku jesu li zdrava ili nisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 15:19